"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Σαν σήμερα: Η ίδρυση του ΕΑΜ


Σαν σήμερα στις 27/09/1941 ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο - ΕΑΜ. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, μετά την ολοκλήρωση της τριπλής κατοχής από τα γερμανικά, ιταλικά και βουλγαρικά στρατεύματα, το ΚΚΕ ύψωσε τη σημαία της αντίστασης.

Είχε προηγηθεί η ίδρυση του Εργατικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (16 Ιούλη 1941). Στις επαφές που έγιναν ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΚΚΕ και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, το Μάη και τον Ιούνη του 1941, τα παλιά αστικά κόμματα χαρακτήρισαν «τυχοδιωκτισμό» τα σχέδια για οργάνωση αντίστασης εναντίον των κατακτητών και απέρριψαν τις προτάσεις για συνεργασία.

Τα κόμματα που τελικά συνυπέγραψαν το ιδρυτικό του ΕΑΜ ήταν: το Αγροτικό Κόμμα, το νεοσύστατο κόμμα «Ενωση Λαϊκής Δημοκρατίας» (ΕΛΔ), με επικεφαλής τον Ηλία Τσιριμώκο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (Χ. Χωμενίδης). 

7 σχόλια:

  1. Η Προεδρία του ΕΑΜ είχε προταθεί στον ...ΠΑΠΑΤΖΗ... Ο οποίος αρνήθηκε. Στην 2η ΚΟΜΕΠ του 1942 έχει το 3ο Γράμμα ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ που μιλάει για Ιμπεριαλιστικό πόλεμο μαζί με άρθρο του ...Σιάντου που το βγάζει ....σεχταριστικό... για αυτό φτιάξαμε λέει το ΕΑΜ σαν ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ σύμφωνα με το 1ο Γράμμα. Αφού βέβαια το διαστρεβλώσανε... Υπήρχε και το Μακεδονικό Γραφείο που είχε ξεκινήσει νωρίτερα δράση που χαραχτήριζε και αυτό τον Πόλεμο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ. Αποκυρήχθηκε και αυτό ως ....σεχταριστικό.... Πρόσφατα αποκαταστάθηκαν και αυτοί οι Σύντροφοι. Τα Σέβη μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά Το 1821 ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΔΟΞΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟ/Ο ΕΑΜ/ΕΛΑΣ!!!


    ΤΟΥΣ ΑΤΕΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!!!


    ΕΚΕΙ ΘΑ ΠΑΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ...21/ΕΑΜ/ΕΛΑΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα ΤΡΙΑ Γράμματα του ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ απο την ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ της Φυλακής μιλάει για ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ στο 2ο και 3ο ΑΝΟΙΧΤΑ με τον Μανιαδάκη να τα Θάβει... Με ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ο λαός θα είχε πολεμήσει τον Γερμανικό ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ χωρίς ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ και τον ΟΚΤΩΒΡΗ του 1944 θα έπαιρνε την Εξουσία εκμεταλευόμενος τον Συντριπτικό συσχετισμό στα Βαλκάνια. Με ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ η καταστροφή που ακολούθησε είναι ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ. Την ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ την χρωστάμε στον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ και στον λαό που σφαγιάσθηκε ΔΕΜΕΝΟΣ ΧΕΙΡΟΠΟΔΑΡΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. Μια πληροφορία αν ξέρεις. Ο Τσιριμώκος... πριν το ...νεοσύστατο... κόμμα του που άνηκε. Σε ευχαριστώ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολιτευόταν νομίζω με του Φιλελεύθερους του Βενιζέλου πιο πριν την Κατοχή. Ως ανεξάρτητος βουλευτής αλλά με την υποστήριξή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε Ευχαριστώ πολύ. Το γνωστό παιχνίδι με τα πολλά Κόμματα απο τότε μέχρι και σήμερα. ΟΒΕΡ....... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Και καλό μήνα να έχουμε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή