"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Όταν ο Εθνικός Στρατός κυνηγούσε θαλάσσια τέρατα


Το παρακάτω αρθράκι δεν έχει πολιτική χροιά, είναι όμως ένα από εκείνα τα ευτράπελα της μετεμφυλιακής Ελλάδας που σε κάνουν και αναρωτιέσαι: Κανένας βιολόγος δεν υπήρχε τότε στη χώρα; Τόσο ντουβάρια ήταν στο ΓΕΣ;

Το χειμώνα του 1955, όταν πια το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν είχε άλλους αντάρτες να σκοτώσει,  αποφάσισε να ξεκινήσει το κυνήγι φαντασιακών εχθρών και θαλάσσιων τεράτων. Εκείνη τη χρονιά λοιπόν, μια φάλαινα είχε την ατυχή έμπνευση να περάσει από τα στενά της Χαλκίδας. Ο κόσμος πανικοβλήθηκε από το «τέρας» όπως έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής και φυσικά κινητοποιήθηκε η Εθνοφυλακή και ο Εθνικός Στρατός, με τουφέκια, πλοία ακόμα και μπαζούκας για να την κυνηγήσουν και να την σκοτώσουν. Για ένα μικρό διάστημα, οι "έγκυρες" εφημερίδες της εθνικοφροσύνης αναπαρήγαγαν ανόητα ρεπορτάζ για "θαλάσσια τέρατα":

«Αι εκπυρσοκροτήσεις των μπαζούκας και αι ριπαί των πολυβόλων έδιδον την εντύπωσιν κανονικής μάχης. Έκπληκτοι οι Χαλκιδείς παρηκολούθουν την πρωτότυπη αυτή ναυμαχία». (Ακρόπολις 9.12.1955).

Την επόμενη ημέρα, πήρε μέρος στην μάχη κατά του «τέρατος» και το πυροβολικό. Η φάλαινα όμως δεν έδινε δεκάρα τσακιστή για όλα αυτά και συνέχιζε να κάνει βόλτες στα νερά του Ευβοϊκού σπέρνοντας τον πανικό, ενώ οι "συμπλοκές" μαζί της συνεχίζονταν χωρίς νόημα ή αποτέλεσμα. Τελικά μετά από μερικές ημέρες το ζώο έφυγε από μόνο του, ρεζιλεύοντας λιμεναρχείο και στρατό...

Μια χρονιά μετά, το 1956 καινούρια φάλαινα διέπλευσε τον Ευβοϊκό κόλπο. Καινούρια μάχη με πυροβολισμούς και βλήματα μπαζούκας... Η φάλαινα, παρ' όλα αυτά, πέρασε με την ησυχία της τον πορθμό του Ευρίπου και κατευθύνθηκε προς την νότια έξοδο του κόλπου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου