"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Στα βήματα της Ιστορίας - Άλσος Στρατοπέδου Γουδή


Περπατήσαμε σήμερα στο Άλσος πίσω από το στρατόπεδο Γουδή. Όμορφο, ήσυχο με μια μικρή γωνίτσα με ζώα, όπως παγόνια και κουνέλια. Τα δέντρα κατοικούνται από δεκάδες παπαγαλάκια που ξέφυγαν από τα κλουβιά και τώρα πετάνε ελεύθερα στα πεύκα. 

Και κάπου εκεί ανάμεσα στα δέντρα προβάλλει το μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη, του Μπάτση, του Καλούμενου και του Αργυριάδη που εκτελέστηκαν εκεί στις 30 Μαρτίου 1952 από το αστικό κράτος του Εμφυλίου. Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ υπάρχει πια και μνημείο. 

Είναι δύσκολο να φανταστείς πως κάποτε μέσα σε αυτή την ομορφιά εδώ εκτελούνταν ο ανθός του ελληνικού λαϊκού κινήματος. Η εκτέλεση έγινε στις 4:10 νύχτα Κυριακής, οι τέσσερίς τους δεν πρόλαβαν να δουν τον ήλιο.



3 σχόλια:

  1. Oberon μια μικρή διόρθωση.Το σημείο εκτέλεσης του Μπελογιάννη και των υπολοίπων είναι μέσα στο νοσοκομείο Σωτηρία όπου υπάρχει και μνημείο με όλα τα ονόματα όσων εκτελέστηκαν σε αυτό το σημείο.Ήταν ο ένας από τους 2 ...συνήθεις τόπους εκτελέσεων...όπως τους λέγαν τότε οι εφημερίδες.Ο άλλος ήταν όπως προσπερνάμε το Ψυχιατρείο στο Δαφνί προς Κόρινθο αριστερά στο ύψωμα,όπου ανάμεσα στους εκτελεσθέντες εκεί ήταν και ο Πλουμπιδης.Τώρα ποιος και γιατί αποφάσισε να μετακινήσει αλλού αυτό το μνημείο δεν το καταλαβαίνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω πάντως πως ο τόπος εκτέλεσης του Μπελογιάννη ήταν ο συνηθες,δηλαδή στην μάντρα του νοσοκομείου Σωτηρία.Απλά τότε όλη η περιοχή ονομαζόταν Γουδή.Φαντάσου οτι δεν είχε διανοιχτεί ακόμα η Κατεχακη.
    http://redflyplanet.blogspot.com/2011/03/59.html
    Αλλωστε αν δεις στο σχεδιάγραμμα της εκτέλεσης κάτω αριστερα μνημονευει 200 μετρα από το εκκλησάκι των 6 που βρίσκεται στου Παπαγου.
    Οπως και να έχει τιμή και δόξα στους ήρωες που εκτελέστηκαν!
    Στελιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.facebook.com/Δημήτρης-Ν-Δημητρίου-Νικηφόρος-416570205204871/?ref=hl

    ΑπάντησηΔιαγραφή