"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Μια καρτ ποστάλ του ΔΣΕ

Πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψή μας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου Επικίνδυνοι Πολίτες της Νένης Πανουργιά, η παρακάτω καρτ-ποστάλ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η καρτ-ποστάλ δείχνει ομάδα ανταρτών που αποτελείται από άνδρες και γυναίκες που κρατούν αυτόματα όπλα. Πρόκειται για χαρακτικό που φέρει την υπογραφή Α. ΣΤΑΜ. και χρονολογία 1949. Η καρτ-ποστάλ αναφέρεται ότι ανήκει στη συλλογή της συγγραφέως.

Εντυπωσιακό γεγονός είναι η αναπαραγωγή τέτοιων καρτών από τα μάχιμα αντάρτικα σώματα του ΔΣΕ τα οποία, ειδικά το 1949 βρίσκονταν σε διαρκείς συγκρούσεις και υπό μεγάλη πίεση. Πιθανολογούμε ότι η καρτ-ποστάλ θα είχε ως παραλήπτη κάποιο πρόσωπο στις λαϊκές δημοκρατίες (παιδί, γονέα ή σύζυγο) αφού το ταχυδρομείο του ΔΣΕ προφανώς δεν είχε τρόπο να φθάσει στις υπηρεσίες ταχυδρομείου του επίσημου κράτους. Είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε σε επαφή με τέτοιο υλικό για το οποίο δεν υπάρχουν αλλού πληροφορίες και μόνον υποθέσεις μπορούν να γίνουν.


Η καρτ-ποστάλ του ΔΣΕ

3 σχόλια:

  1. Καλησπέρα! Συγχαρητήρια για το ιστολόγιο, το παρακολουθώ κι όποτε έχω χρόνο, ανατρέχω στα θέματα, σε όλα.
    Μου έκανε εντύπωση η κάρτα. Ποτέ δεν είχα δει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας πληροφορώ ό,τι υπάρχει μια σειρά καρτ-ποστάλ του Δ.Σ. η οποία πιθανόν εκδόθηκε στο εξωτερικό. Η περιγραφή είναι σε τρεις γλώσσες Αγγλικά, Γαλικά και Ρώσικα. Η εκτύπωση δεν είναι και τόσο καλή.

      Διαγραφή
  2. θα μπορούσατε να μου πειτε που μπορω να έχω πρόσβαση στο υλικο αυτο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή