"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Εγκλήματα της συμμορίας Τσαμαδιά

To παρακάτω άρθρο μας έρχεται να συμπληρώσει τις κατά καιρούς αναφορές στη δράση των παρακρατικών συμμοριών της άκρας δεξιάς στα χρόνια του Εμφυλίου. Η συμμορία Τσαμαδιά δραστηριοποιούνταν στην περιοχή της κεντρικής Στερεάς και τα όρια της Θεσσαλίας. Αποτελούνταν από τον Θύμιο Τσαμαδιά και περίπου ακόμα 40 άτομα. Αρκετά μέλη της ήταν συγγενείς του Τσαμαδιά. Τον Θύμιο Τσαμαδιά κατά τη διάρκεια της Κατοχής επιχείρησε να τον πλησιάσει το στέλεχος του ΕΑΜ και γνωστός του, Χρήστος Ραχιώτης, με σκοπό να τον εντάξει στη δράση του ΕΛΑΣ της περιοχής. Ο Τσαμαδιάς ήρθε σε συνεννόηση αλλά εν τέλει αρνήθηκε την ένταξή του αφού επιθυμούσε βαθμό εντός των τάξεων του ΕΛΑΣ. Μετά την Κατοχή σε αγαστή σύμπνοια με τους Άγγλους στοιχειοθέτησε καταλόγους με τη συμμορία Βουρλάκη και τον Σούρλα όπου αναγράφονταν προγραμμένοι κομμουνιστές που έχριζαν  "καθαρίσματος". Παρακάτω παρουσιάζουμε μερικά περιστατικά από τη δράση του όπως τα περιγράφει το βιβλίο "Λευκή Κατοχή" του Χρήστου Ραχιώτη.



  • Στη Φτέρη, χωριό κοντά στη Σπερχειάδα, η συμμορία Τσαμαδιά έπιασε τον Νίκο Μακρή στέλεχος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Η συμμορία τον ξυλοκόπησε με ρόπαλα και του έσπασε το χέρι. Αργότερα τράβηξαν ένα τραπέζι στην πλατεία του χωριού και τον τοποθέτησαν όρθιο επάνω με ένα μήλο στο στόμα. Ο Θύμιος Τσαμαδιάς δήλωσε ότι τότε θα τον έσφαζε σαν γουρούνι. Έπειτα πήρε ένα χασαπομάχαιρο και του έσκισε κατά μήκος την κοιλιά. Το σώμα του το πέταξαν στην πλατεία. 
  • Στη Λάσπη, χωριό του Καρπενησίου η συμμορία Τσαμαδιά με τον Κώστα Βουρλάκη, άλλον παρακρατικό ταγματασφαλίτη της Κατοχής, συνέλαβε το στέλεχος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ Δημοσθένη Πρέντζα. Τον έδεσαν σφιχτά με σχοινί και τον ξυλοκόπησαν μέχρι που πέθανε με ρόπαλα και κοντάκια. Ο Κώστας Βουρλάκης μετά διέταξε να του φέρουν οι υποτακτικοί του ένα μπουκάλι ούζο, έκατσε στην κοιλιά του νεκρού και το ήπιε. 
  • Στη Σπερχειάδα η συμμορία Τσαμαδιά έπιασε τον θρυλικό Στέφανο Στεφανή, αντάρτη από τους 14 της θρυλικής καλύβας, που ανέβηκε πρώτος κοντά στον Άρη Βελουχιώτη. Αφού τον έδειραν δημόσια στην πλατεία τον έδεσαν πίσω από τα άλογά τους και τον έσερναν στους δρόμους για ώρες. Αργότερα τον κρέμασα από τα πόδια σε ένα δέντρο και του άναψαν φωτιά κάτω από το κεφάλι. Το κορμί του διέταξαν να μείνει έτσι άταφο και κρεμασμένο, μέχρι που μέρες μετά, χωρικοί τον ξεκρέμασαν και τον έθαψαν σε άγνωστο σημείο.
  • Ο Θύμιος Τσαμαδιάς συνέλαβε και ξυλοκόπησε κοντά στη Λαμία τον ξηρομερίτη Δημήτριο Μπακόλα. Αργότερα τον έσυραν δεμένο μέχρι τη Χαλκίδα δήθεν για να τον παραδώσουν στις αρχές και αφού τον βασάνισαν φρικτά τον έσφαξαν με μαχαίρια. 


Χάρτης των μεγάλων συμμοριών από το Ριζοσπάστη του 1946

2 σχόλια:

  1. Ο χειρότερος επάνω σε μας ήτανε ο Βουρλάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στην περιοχη της λαμιας , μανα της ακροδεξιας, και της ανταρτιας ,πραγματι εδρασαν πολλοι ληστες και φονιαδες ,και απο τα δυο μερη , απο την δεξια ο τσαμαδιας ,ο βουρλακης ο πατακιας ,ηταν και οι σκληροτεροι απεναντι σε καθε ανυπερασπιστο χωριατη ,και κτηνοτροφο, ομως και το κκε ,και αργωτερα ο δσε δεν εκαναν κατι για την προστασια των ανυπερασπιστων πολιτων ,οπως να τους εκτελεσουν γιατι μπορουσαν ανα πασα στιγμη να το κανουν ,και δεν το εκαναν ,,οπως μου ελεγε ενας θειος μου που γυρισε απο την τασκενδη , τελευταια στιγμη η εντολη εκτελεσεως ακυρον ,, γιατι αυτο βολευε το κκε ,,ενα θυμα ,απο τον βουρλακη δεκα απο την φαρα στο κλαρι πολυς αθωος λαος πληρωσε τις πολιτικες και των δυο παραταξεων οπως και η φαρα μου που βρεθηκε αναμεσα στο κακο ,μεπολλα θυματα ,

      Διαγραφή