"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

O χωροφύλακας Χρήστος Μελετίου

Ο χωροφύλακας Χρήστος Μελετίου ήταν ένας από τους πολλούς χωροφύλακες της εποχής του εμφυλίου και με την έννοια αυτή δεν αποτελεί για κανένα λόγο ξεχωριστό θέμα. Ξεχωριστό όμως θέμα αποτελεί για εμάς το γεγονός ότι σαν χαρακτήρας δεν υπήρξε κοντά σε αυτό που υπήρξε η πλειοψηφία των συναδέλφων του. Εύλογη απορία που θα σκεφθεί ο αναγνώστης είναι γιατί να αφιερωθεί σε αυτόν χρόνος και χώρος. Απλά και μόνο γιατί η περίπτωσή του και η συμπεριφορά του μας τράβηξαν την προσοχή.

Κατάγονταν από βασιλική οικογένεια και τον διέκρινε ένα αίσθημα, σχδόν οργανικό του τι είναι σωστό και τι όχι. Τι είναι ανθρώπινο και τι απάνθρωπο. Ο Μελετίου δεν είναι ότι δεν πολέμησε και δεν σκότωσε. Κατά την διάρκεια του εμφυλίου δεν θα μπορούσε έυκολα να μην το κάνει. Όμως, υπήρξε ανθρώπινος και προστατευτικός απέναντι στους αιχμαλώτους αντάρτες, δεν βασάνισε και δεν κατάτρεξε κανέναν και σε πολλές περιπτώσεις έβαλε τον εαυτό του μπροστά στους αδύναμους και τους προστάτευσε από την δολοφονία, τα βασανιστήρια και το παρακράτος.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα παρακάτω περιστατικά:

Σε μια μεταγωγή μερκών σιδηροδέσμιων ανταρτών από την φυλακή Αβέρωφ στην φυλακή Κυπαρισσίας, ένας εκ των συνοδών ήταν και ο Χρήστος Μελετίου. Σε κάποια στιγμή το τρένο έκανε στάση και στο βαγόνι ανέβηκαν μια ομάδα μαυροσκούφηδες οπλισμένοι με αυτόματα. Ένας από αυτούς πλησίασε τους κρατούμενους και τον ρώτησε. "Αντάρτες είναι τούτοι;". Εκείνος του απάντησε πως είναι υπόδικοι αγωνιστές του ΕΛΑΣ και πηγάινουν για να δικαστούν. Τότε ο μαυροσκούφης απάντησε: " Να τραβήξω το αυτόματο να μην αφήσω κανέναν;". Ο Μελετίου κατέβασε το δικό του όπλο και απάντησε " Να σου φέρω τον υποκόπανο στο κεφάλι τσογλάνι. Όταν είδες τον Κονταλώνη έκλασες μαλλί από λύκο και έτρεχες να κρυφτείς. Τώρα ήρθες να μας κάνεις τον καμπόσο σε δεμένους ανθρώπους;" Ο μαυροσκούφης έφυγε αμίλητος και ο Μελετίου καθησύχασε τους υπόδικους και τους εξήγησε ότι ο μαυροσκούφης ήταν παρακρατικός της ομάδας του Κράνια.

Σε μια άλλη περίπτωση που κατέβαζε με ένα φορτηγό μια ομάδα αιχμαλώτων ανταρτών του ΔΣΕ όταν το όχημα το σταμάτησαν μια ομάδα παρακρατικών λέγοντας τα παρακάτω:

"Κατεβάστε τους ρε παλικάρια κάτω. Τι τους πάτε στις φυλακές; Να τους ταίζουμε χωρίς λόγο; " Οι χωροφύλακες πάγωσαν γιατί σε πολλές περιπτώσεις η ίδια η χωροφυλακή είχε διαταγές να ανέχεται τα εγκλήματα αυτού του είδους. Μόνο ο Μελετίου κατέβηκε από το φορτηγό και πλησίασε τους παρακρατικούς λέγοντας " Φευγάτε χίτες να κάνουμε την δουλειά μας γιατί  άμα απλώσετε χέρι σας καθαρίσαμε όλους!" Φυσικά το αποτέλεσμα ήταν να αφήσουν το αυτοκίνητο να περάσει.


Ο Χρήστος Μελετίου ήταν ένας από τους λίγους και για αυτό είπαμε να του αφιερώσουμε μερικές γραμμές. Πέθανε από ανακοπή καρδιάς το 1976 στην Αθήνα.

1 σχόλιο: