"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Aπό την έκθεση του ΔΣΕ στον ΟΗΕ

Το παρακάτω απόσπασμα είναι τμήμα της έκθεσης του ΔΣΕ στον ΟΗΕ και αναφέρεται στα στοιχέια για τις συμμορίες και τα εγκλήματά τους, που μπόρεσε να συλλέξει το επιτελείο του ΔΣΕ. Το παρών τμήμα της έκθεσης ήρθε στα χέρια μας μέσω του κ. Σπύρου, του projectgreece, τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Ο αναγνώστης ας κάνει μια αντιπαραβολή του επαίσχυντου ύφους των αστικών φυλλάδων του εμφυλίου σε σχέση με το αναφορικό και μεστό της έκθεσης του ΔΣΕ.Η έκθεσηΔίνουμε παρακάτω πολύ λίγα στοιχεία, όσα κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε από την περιοχή αυτή για τις καταστροφές και ωμότητες που προκάλεσαν οι μοναρχοφασιστικές δυνάμεις στην περίοδο μετά την συμφωνία της Βάρκιζας:

ΛΗΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΕΣ:

Προ και μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας οργανώθηκαν οι παρακάτω ληστοσυμμορίες: 1) Κώστα Βουρλάκη (Καρυά Φθιώτιδας) με δύναμη 70-120. 2) Μπουλουκούτα με δύναμη 10-23. 3) Τσαμαδιά με 25-35. 4) Λασπιά (Ανθήλη Λαμίας) με 20-35.5) Κ. Οικονόμου (Κορομηλιά Δομοκού) με 15·30. 6) Κ. Πατακιά με 15 (Καμπιά Φθιώτιδος)· 7) Γρηγ. Αρβανίτη ή Σόλια (Κούρνοβο Φθιώτιδας) με μέλη 30-80.8) Κ.Τζώρτζου (Γραμμένη Φθιώτιδας) με 20 μέλη, 9) Ιωάννου (Αλεπόσπιτα Φθώτιδας) με μέλη 10) Ανδρέα Χονδρογιάννη (Μεσοποταμία Φθιώτιδας) με 10-25 μέλη. 11) Ντάνου (Βελίτσα Λοκρίδας) στις επαρχίες Φθιώτιδας και Λοκρίδας με 5 μέλη 12) Λίγκου με 12-25. 13) Καραμπά με 5-10 μέλη. 14) Τζαβού με 10-20 μέλη στην επαρχία Ευρυτανίας. 15) Μεντζέων με 20-45 μέλη. 16) Τζώνου με 15-30 μέλη. 17) Αλμορού με 20-50 μέλη στην επαρχία Δωρίδας. 18) Μαλίσιου με5-Ι5 μέλη. 19) Γαλή με 5 μέλη στην επαρχία Παρνασσίδας. 20) Αραπατσάκου με 10-25 μέλη. 21) Μεϊντανά με 5-10 μέλη στην επαρχία Λειβαδιάς. 22) Βελέντζα με 30-50 μέλη (Ξηρό-χώρι Ευβοίας) στην Εύβοια.

Οι συμμορίες αυτές έγιναν πολυμελέστερες κατά καιρούς, επιστρατεύοντας εγκληματίες της Χ. Πέρασαν απ' όλα τα χωριά της Στερεάς και σε πολλά επανειλημμένα δολοφόνησαν, κακοποίησαν, βίασαν και λεηλάτησαν. Κατάντησαν πραγματική μάστιγα της υπαίθρου.

Οι συμμορίες αυτές υπήρξαν τα «επίλεκτα» τμήματα του κρατικού δυναμισμού. Συνεργάζονταν πολύ στενά με τη χωροφυλακή και όλες τις άλλες διοικητικές αρχές. Η εναλλαγή της ιδιότητας από συμμορίτη σε χωροφύλακα, ή εθνοφύλακα, ή χίτη κ.λ.π. και αντίστροφα, ήταν και παραμένει απροκάλυπτη.

Τα εγκλήματα διεπράττονταν στο παρελθόν και συνεχίζονται μέχρι σήμερα από τη χωροφυλακή, την εθνοφυλακή, το στρατό, τις συμμορίες και την οργάνωση Χ. Όλα τα δυναμικά στοιχεία του μοναρχοφασισμού επιδίδονται με ξεχωριστή λύσσα στην εξόντωση του δημοκρατικού λαού.

Η επαρχία Δομοκού ιδιαίτερα δέχτηκε επανειλημμένες επιδρομές αχό τη θεσσαλική μοναρχοφασιστική συμμορία του Σούρλα.

ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΙ:
Οι δολοφονημένοι στη Στερεά Ελλάδα ανέρχονται περίπου σε 350. Δίνουμε παρακάτω μερικές μόνο περιπτώσεις δολοφονιών:

Στις 10.12.46 στο Νικολίτσι Φθιώτιδας τραυματίστηκε και ρίχτηκε μέσα στο ποτάμι όπου πνίγηκε, ο δημοκρατικός χολίτης Ανδρέας Ριρής, από το τάγμα του Κρανιά.

Στις 10 Απριλίου 1945 στο χωριό. Ποτόκι Ευβοίας δολοφονήθηκε ο δημοκρατικός Γιώργιος Ρεμπόσας.

Στις 15.4.45 στο Ποτόκι Ευβοίας δολοφονήθηκε από χίτες ο δημοκρατικός Γιάννης Αλεξίου.

Στις 10.3.45 στο Ξηροχώρι Ευβοίας δολοφονήθηκε από εθνοφύλακες ο δημοκρατικός Αντώνιος Κουπενής.

Στις 27.2.45 στη Λειβαδιά σκοτώθηκε από εθνοφύλακες η αγωνίστρια Μαρία Αρκουμάνη.

Στις 15.8.46 στο Μάρμαρο Φθιώτιδος ξεψύχισε δαρμένος από φασίστες ο δημοκρατικός Χρήστος Κατσιμάνης.

Το Σεπτέμβρη του 46 στην Αγιά Ευβοίας δολοφονήθηκε από συμμορίτες του Βελέντσα ο δημοκρατικός Ζαχαράκης.
Τον Ιούλη του 45 στα Λουτρά Αιδηψού δολοφονήθηκε από χωροφύλακες ο δημοκρατικός Μήτσος Μπακόλας, γραμματέας του Κ.Κ.Ε. Ευβοίας.

Στις 9.9.46 στην Καρυά Φθιώτιδας δολοφονήθηκε από τη συμμορία του Χονδρογιάννη ο δημοκρατικός δάσκαλος Κώστας Πονηρός.

Στο Μώλο Λοκρίδος στις 9.5.46 δολοφονήθηκε από χίτες με επικεφαλής τον αρχιχίτη Γιάννη Ντοβολή ο Βαγγέλης Χονδρόχουλος, στέλεχος του ΚΚΕ Φθιώτιδας.

Στις 30.5.46 στην Αράχωβα Λειβαδιάς δολοφονήθηκε με μαχαίρι από φασίστες ο δημοκρατικός Φώτης Τσίγκας, δικηγόρος και γραμματέας του Κ.Κ.Ε. Φωκίδος.
Σης 25.8.46 στην Άμφισσα δολοφονήθηκε από χίτες ο δημοκρατικός δάσκαλος Ευθύμιος Καραχάλιος.

Τον Οχτώβρη του 1946 στο Λιδωρίκι δολοφονήθηκε από χωρ/κες ο δημοκρατικός ανθυπολοχαγός Σκύρος Μπιουγιώκας.

Στην Άμφισσα στο 51 χιλ. δολοφονήθηκε άγρια από Χιτες ο δημοκρατικός Ιωάννης Δεδουσόπουλός.

Τον Ιούλη του 45 στο Προσήλιο Παρνασσίδος δολοφονήθηκε από συμμορίτες του Μαλίσιου ο δημοκρατικός Δημ. Ψίχας.

Τον Ιούνη του 46 στο Προσήλιο Παρνασσίδος δολοφονήθηκαν από συμμορίτες του Μαλίσιου οΙ παρακάτω δημοκρατικοί: Γεώργιος Δρίβας, Ευθύμιος Δρίβας και Λεωνίδας Δρίβας.

Το Γενάρη του 46 στη Δεσφίνα Παρνασσίδας δολοφονήθηκε αχό χωρ/κες ο δημοκρατικός Γεώργιος Στέφος.

Στις 10.8.46 στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας δολοφονήθηκε ακό χίτες με αρχηγό το Γεώργιο Δαίρη ο δημοκρατικός Γεώργιος Σχοινάς.

Στο Μόδο Φθιώτιδας δολοφονήθηκε από χίτες ο δημοκρατικός Κ. Χονδρός.

Στις 5.9.46 στην Παναγίτσα Λοκρίδας δολοφονήθηκε από χίτες ο δημοκρατικός Τάσος Λωρίδας.

Στη Λειβαδιά δολοφονήθηκε από χίτες ο δημοκρατικός Χαράλαμπος Καραβασίλης. Αρχηγός των χιτών ήταν ο Α. Τσουμχλής.

Στις 21.1.47 στην Κολοκυθιά Φθιώτιδας δολοφονήθηκε από τους ταγματασφαλίτες του Τάγματος Κρανιά ο δημοκρατικός Ευάγγελος Τζώρτζης.

Στις 28.5.46 στην Αγόριανη Δομοκού δολοφονήθηκε απ' τη ληστοσυμμορία του Βουρλάκη ο δημοκρατικός πολίτης Χρήστος Μοστολόβας.

Απ' τους ίδιους συμμορίτες την ίδια μέρα δολοφονήθηκε και η δήμοκράτισσα Μαρία Αποστόλου θεοδωροπούλου.

Στις 16.10.46 στη Σπερχειαδα Φθιώτιδας πιάστηκε και εξαφανίστηκε από τη χωροφυλακή ο δημοκρατικός Σπύρος Γαλάνης ή Κουτσής. (Στη σύλληψή του πήραν μέρος συνεργαζόμενοι ανοιχτά με τους χωροφύλακες οι χίτες Γ. Νταλ****, Ν. Σπα*** και Γ. Τσα**** )·(Εδω εχουν σβηστει καποια ονοματα τον κ. Σπύρο προσωπικα)

Στις 8.1.46 στη Μιχελίτσα Λοκρίδας δολοφονήθηκε από χίτες ο δημοκρατικός Γιάννης Χαρίσης.

Στις 23.5.46 στην Αγία Μαρίνα δολοφονήθηκε από χωροφύλακες του Ντάνου ο δημοκρατικός Κώστας Πίτσιος.

Τον Απρίλη του 46 στη Λιοχάτα δολοφονήθηκε από χίτες ο δημοκρατικός Γιάννης Κιάτος.

Στις 19.1.46 στη Μαραθιά Δωρίδας δολοφονήθηκε από συμμορίτες του Τσώνου η ΕΠΟΝίτησα Ζωίτσα Παπαοικονόμου.

Τον Ιούνη του 46 δολοφονήθηκε ακό χωροφύλακες στο χωριό Μώλος Λοκρίδος ο Παναγιώτης Τσίτζιράς, κάτοικος Κολοβάτας Παρνασσίδας.

Τον Απρίλη του 46 στη Λαμία δολοφονήθηκε ακό χίτες ο δημοκρατικός Δημ. Τσιτριμπίνης, στέλεχος του ΕΑΜ.

Τον Αύγουστο του 46 στη Λαμία δολοφονήθηκε ακό χίτες ο επονίτης Ηλ. Τσάτζαλος.

Τον Ακρίλη του 46 δολοφονήθηκε ακό χίτες κάνω στο δημόσιο δρόμο Ανθήλης-Λαμίας, ο δημοκρατικός πολίτης Παναγιώτης Τεπελένας.

Στις 14.9.46 στη Λαμία κοντά στη θέση Άγιος Λουκάς δολοφονήθηκε άγρια με μαχαίρι από χίτες ο δημοκρατικός κολίτης Δημήτριος Τσερλιάγκας ακό το χωριό Σερνικόκι Παρνασσίδας, κου είχε πάει στη Λαμία να καταταχτεί στο στρατό.

Τον Μάη του 1945 στην Αταλάντη πιάστηκε και εξαφανίστηκε ακό χίτες ο βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Λεωνίδας Βελλόπουλος, γιατί είχε αποκηρύξει το Λαϊκό Κόμμα για την προδοτική του πολιτική και πήρε μέρος στο κίνημα Εθνικής Αντίστασης.

Σης 8.7.45 στο Δίλοφο Φθιώτιδος δολοφονήθηκε με βασανιστήρια ακό ληστοσυμμορίτες του Βουρλάκη ο δημοκρατικός Κωνσταντίνος Καραγιώργος.

Επίσης την ίδια ημέρα και ακό τους ίδιους δολοφονήθηκε ο δημοκρατικός Παναγιώτης Λάγιος.

Σης 6.1.47 στη Φτέρη Φθιώτιδας δολοφονήθηκαν από τους τάγματασφαλίτες του τάγματος Κρανιά οι δημοκρατικοί πολίτες Βασίλης Μποτίνας, Δημήτρης Τασόπουλος, Δημήτρης Τσιλιμάγκος, Θεοφάνης Ευσταθίου και Κώστας Πανάγος.

Στην 1.7.46 στην Αγόριανη Δομοκού δολοφονήθηκαν ακό ληστοσυμμορίτες του Σούρλα και Παπαναξαγόρα οι δημοκρατικοί πολίτες Γεώργιος Φαλαήνας, Ηλίας Οικονόμου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και άλλοι κου δεν εξακριβώθηκαν τα ονόματα τους.

Στην Αγόριανη Δομοκού δολοφονήθηκαν 5 δημοκρατικοί πολίτες και τραυματίστηκαν 3. Οι Χαράλαμπος Παπάρας. Παντελής Μανταλόβας και Βαγγέλης Μελισσόβας. Στο ίδιο χωριό βασανίστηκαν 30 άτομα, εκτοπίστηκαν 14 και λεηλατήθηκαν όλα τα σπίτια των κατοίκων κατά 3 συνεχείς επιδρομές.

Στο χωριό Φτέρη Φθιώτιδας δολοφονήθηκαν 5 δημοκρατικοί πολίτες. Βασανίστηκαν απάνθρωπα 25 πολίτες, ξυλοκοπήθηκαν 30 και λεηλατήθηκαν οι περιουσίες όλων των παραπάνω. Ο παπάς του χωριού υποβλήθηκε σε εξευτελισμούς. Έκαψαν 5 σπίτια. Βιάστηκαν γυναίκες σε διάφορες επιδρομές που έγιναν, ιδιαίτερα από τα τάγματα του Κρανιά και Μπούρου.

Στις 13.6.43 στο Νικολίτσι Φθιώτιδας κακοποιήθηκε από τη συμμορία Βουρλάκη ο δημοκρατικός πολίτης Σπύρος Ριρής.

Στις 20.6.43 στο ίδιο χωριό ξυλοκοπήθηκαν άγρια από συμμορίτες των Σόλια και Πατακιά οι δημοκρατικοί πολίτες Κ. Ριρής, Θανάσης Καϊδαντζής, Μίλτος Μπιλάλης, Κ. Καϊδαντζής, Λεωνίδας Κοντός, Κωνσταντία θ. Γεωργίου.

Στις 10.8.43 κακοποιήθηκε από τη συμμορία Τσαμαδιά ο δημοκρατικός Διαμαντής Ζήσιμος. Σε διάφορες επιδρομές που έγιναν, λεηλατήθηκαν ολοκληρωτικά τα σπίτια των: Γ. Καΐδαντζή, Ελευθερίου Καιδαντζή, Ανδρέα Κοντού, Νικολάου Καϊδαντζή, Σπύρου Ριρή και Νίκου Κοντοδήμου.

Τον Αύγουστο του 1943 υποβλήθηκαν σε άγρια βασανιστήρια απο τη συμμορία των Σόλια και Οικονόμου οι δημοκρατικοί πολίτες: Χαράλαμπος Αργύρης, Χαράλαμπος Κωστούλας, Βασίλης Κωστούλας, Γεώργιος Αργύρης, Χρίστος Τσιούοτας, Γιάννης Αρκούδας και Κατινα Αρκούδα, )κάτοικοι Παληοβράχας.(Προφανως εδω εχει γινει λαθος και εννοει ...κατοικοι Φτερης)

Στις 10.10.45 στη ΓαρδίκιΟμιλαίων απογυμνώθηκαν από τη συμμορία Οικονόμου τα σπίτια των δημοκρατικών πολιτών: Γρηγορίου Τσαρού, Αλεξ. Μαλκογιώργου, Λευτέρη Κουρέλη, Νικόλα Μολούκου, Κώστα Καραμήτρου.

Κακοποιήθηκε βάναυσα και κουρεύτηκε απ* τους ίδιους η ΕΠΟΝίτισα Γεωργία Γρηγορομήτρου.

Στις 17 Ιούλη 1946 ξυλοκοπήθηκαν πολύ άγρια από το μοναρχικό τρομοκράτη Ριζόπουλο οι τρεις θυγατέρες του δημοκρατικού πολίτη Δ. Κωστάκη.

Το Μάρτη του 1945 ξυλοκοπήθηκε μέχρις αναισθησίας από συμμορίτες του Σόλια ο δημοκρατικός πολίτης Γεώργιος Μπαλογιάννης στο χωριό Στάγια.

Στο χωριό Μάρμαρα στις 18 Ιούλη του 1945 ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν απάνθρωπα οι δημοκρατικοί πολίτες Βαγγέλης Κουρέλης, Κ. Τσέλιος, Σπύρος Αλάσας, Ν. Γκερπινής, Ν. Παγώνης, Κ. Πλατειάς, Ν. Γεράνης, Βασ. Κατσαντώνης. Χαρ. Κουφά κης και Ουρανία Ανδρίτσου. Κούρεψαν την ΕΠΟΝίτισα Στέλλα Κατσιμάνη.

Στη Λευκάδα κακοποιήθηκαν κατά διάφορα χρονικά διαστήματα οι δημοκρατικοί πολίτες: Κώστας Αντωνίου, Γιάννης Παπαγεωργίου, Βασίλης Λευκαδίτης, Γεωργία Νυχτερίδα, οικογένεια Δημ. Σελεβίστα, Παναγιώτης Αλβανός, Οδυσσέας Καλτσάς, Τρύφων Χατζής, Γιάννης Βασιλείου και Ξανθή Σελεβίστα. Ο Τρύφων Χατζής οδηγήθηκε 16 φορές για εκτέλεση και τον υπέβαλαν σε ανήκουστα βασανιστήρια.

Στις 20.1.46 στο χωριό Φτέρη ακό τους στρατοσυμμορίτες του Μπούρου βιάστηκαν 3 γυναίκες.

Το Σεπτέμβρη του 1946 στη Λαμία κουρεύτηκαν από μασκοφόρους τρομοκράτες οι επονίτισες Μαρούλα Καϊλά, Χρύσα Καϊλά (αδελφές)· Δρίβα, Μαίρη Ζορμπά και Μαίρη Πανταζή.

Οι κακοποιήσεις, ξυλοδαρμοί και βασανιστήρια εγίνοντο με σχοινιά, κνούτα, ξεριζώματα νυχιών κ.λκ. Οι βασανιζόμενοι απογυμνώνονταν και υφίσταντο κάθε είδους εξευτελισμούς.

ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΩΝ:

1) Στις 19.Ι.46 διαπομπεύτηκε ο Παπασωτηρίου Σωτήρης από τη Μαραθιά Δωρίδας. Η συμμορία Τσώνου διαπεραιώθηκε από την Πελοπόννησο, ήρθε στο χωριό, ανατίναξε το σπίτι του, γύμνωσε τα δυο κορίτσια του και αναίσθητα τα έριξε στη θάλασσα. Ξύρισε με μαχαίρι τον ίδιο και τον τραυμάτισε. Λεηλάτησε ολόκληρη την κινητή περιουσία του. 2) Το Σεπτέμβρη του 1946 η συμμορία του Σολια έκανε επιδρομή στο χωριό Παλαιοβράχα Φθιώτιδας. Έπιασε το δημοκρατικό ιερέα Δ. Ευσταθίου και τον υπέβαλε σε φριχτά βασανιστήρια. Του κρέμασε κουδούνι στο λαιμό και τον υποχρέωσε να περιέρχεται την πλατεία του χωριού και να φωνάζει: «Είμαι άθεος, είμαι τράγος». 3) Στο χωριό Πάπα την 6.4.45 μοναρχικοί μασκοφόροι τρομοκράτες απήγαγαν τον ιερέα Χάψα την ώρα που λειτουργούσε στην εκκλησιά. Τον υποχρέωσαν να εγκαταλείψει το χωριό του. 4) Τον Ιούλιο του 1946 στο χωριό Αργύρια Φθιώτιδας η συμμορία του Σολια συνέλαβε και βασάνισε το δημοκρατικό ιερέα Παν. Τσιλίκη. Τον γύμνωσαν του κρέμασαν κουδούνι και τον έδερναν με τις φωνές: «τράγο». «κεσέμη». Τον υποχρέωσαν ν' ανεβεί πάνω σ' ένα τραπέζι και να επαναλαμβάνει τις χυδαίες φράσεις που του υπαγόρευαν. Χτυπούσαν σύγχρονα πένθιμα ης καμπάνες του χωριού και υποχρέωσαν τους κατοίκους να χαρακολουθούν το οικτρό θέαμα. 5) Στο χωριό Μπέλεσι Λοκρίδος υπέκυψε στα βασανιστήρια που του υπέβαλαν οι τρομοκράτες χίτες, ο ιερέας Λουκάς Τριανταφύλλου. 6) Στην Αμφίκλεια Λοκρίδας πιάστηκε 3 Φορές και ξυλοκοπήθηκε άγρια ο ιερέας Παπαλεβέντης από τη χωρ/κή. 7) Στις 16.8.46 πιάστηκε στην Αμυγδαλιά Λοκρίδος από τη χωρ/κή ο ιερέας I. Παπαϊώάννου, ταλαιπωρήθηκε πολλούς μήνες σης φυλακές και τελικά στάλθηκε εξορία. 8) Οι ιερείς Ευπαλίου και Γκουμαιων Δωριδας Βασ.Πριόβολος και Παπακώστας πιάστηκαν και φυλακίστηκαν το Σεπτέμβρη-Οκτώβρη του 1946 στις φυλακές Άμφισσας κ.λχ.

ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ

Οι φυλακισμένοι στη Στερεά ανέρχονται σε 850 περίπου. Ο αριθμός των εξορίστων και κρατουμένων ξεχερνά τους 1200.


ΑΝΤΙΑΝΤΑΡΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ


Τέτοια είναι του Κρανιά- Μπούρου-Τολιόπουλου κ.λ.π. Είναι η νέα μάσκα κάτω από την οποίαν εμφανίζονται εδώ και μερικούς μήνες οι ληστοσυμμορίτες και κάθε είδους τρομοκράτες του μοναρχοφασισμού. Όλα τα δήθεν ανεύθυνα ληστρικά σώματα έγιναν επίσημα και απροκάλυπτα όργανα του κράτους της αγγλικής κατοχής. Στα σώματα αυτά υπηρετούν οι πρώην αιμοσταγείς ληστοσυμμορίτες και ταγμα-τασφαλίτες της κατοχής. Παρακάτω δίνουμε λίγα παραδείγματα των σχέσεων και της εναλλαγής των ιδιοτήτων του ληστοσυμμορίτη-χωρ/κα-τρομοκράτη.

Ο λήσταρχος Τσαμαδιάς υπηρετεί σήμερα στο μεταβατικό απόσπασμα Κρανιά. Εκτελεί καθήκοντα λοχαγού. Ο λήσταρχος Κ. Βουρλάκης προσκολλάται και δρα διαδοχικά στα αποσπασματα χωρ/κής Μπούρου. Κρανιά και Τολιόπουλου με στρατιωτική στολή. Ο τρομοκράτης Κολοβός από ιδιώτης μεταπήδησε στη χωρ/κή και υπηρετεί σήμερα με το βαθμό του ενωματάρχη στο Μαυρολιθάρι Παρνασσίδος. Ο λήσταρχος Ντάνος έγινε χωρ/κας και υπηρετεί στην Αμφίκλεια. Ο ιδιώτης τρομοκράτης Αυγέρη ς έγινε εθνοφύλακας, κατόπιν ενωματάρχης στη χωρ/κή. Σήμερα υπηρετεί στην Άμφισσα. Οι τρομοκράτες Βύρωνας Μογγολιάς και Αχιλέας Καρίμπαλης σήμερα έχουν καταταγεί στη χωρ/κή και υπηρετούν στα φασιστικά μεταβατικά αποσπάσματα Δωρίδας κ.λ.π.

Στα παραχάνω τμήματα εχιστρατεύονται με ατομικές προσκλήσεις και μισθοδοτούνται πλούσια, γνωστοί για την εγκληματική τους δράση χίτες όπως π.χ.: Στο τμήμα Κρανιά επιστρατεύτηκαν από τη συνοικία Άγιοι Ανάργυροι της Αθήνας με προσκλήσεις στις 3.12.46 οι πιο κάτω χίτες (όχως διαπιστώθηκε από τα στοιχεία που βρέθηκαν πάνω σ' έναν που σκοτώθηκε στη μάχη της Σχερχειάδας στις 6:2.47): 1) Γκάτσης Ιωάννης 2) Διονύσης Αναλυτής 3) Μπρέμπος Γεώργιος 4) Ηλίας Καπετάνιος που υπηρετούν στο τμήμα Κρανιά.

Παραθέτουμε μερικά ακόμα στοιχεία ωμοτήτων που διεπράχθη καν από τις κρατικές και χαρακρατικές μοναρχοφασιστικές δυνάμεις στην χεριοχή της Στερεάς.
Χωριό Πιτσωτά. Δολοφονήθηκε ακό μοναρχική ληστοσυμμορία ο δημοκρατικός πολίτης Ηλ. Κ. Παρασκευας.

Ακό μοναρχικούς ληστοσυμμορίτες τραυματίστηκε ο Βασίλης Κ. Βλάχος. Κακοποιήθηκαν ακό συμμορίτες μοναρχικούς οι καρακάτω: Παρνασσός Σκούτας, Γιώργης Γάκης, Μιχάλης Παρούσης, Φώτης Κελέσης, Ηλίας Βλάχος, Αναστάσης Δήμου, Φώτης Καμιτσιώρας, Χρυσόστομος Παρούσης, Φωτεινή Παρούση, Βαγγ. Παρούσης, Βασίλης Μητσάκης, Κ. Παρασκευάς, Αντ. Παρασκευάς, Θεοδώρα Παρα-σκευά, Παναγ. Ντόρας, Αχ. Καψιώτης, Κ. Βλάχος, Ευθ. Καψιώτης, Παναγ. Αρμακάς, θαν. Αρμακάς, Αλεξάνδρα Αρμακά, Θρασύβουλος Χανιώτης, Ανδρ. Ζαχαρόπουλος, Στέλιος Ζαχαρόπουλος, Κ. Αρμακάς, Αριστοτέλης Σκούτας, Ν. Ζιώγας, Γεώργ. Βελαώρας, Ελένη Καμητσιώρα, Παρασκευή Μαλισόβα, Ταξιάρχης Σπανός και Χαρ. Μητσάκης.

Εξαναγκάστηκε ακό μοναρχικούς να εγκαταλείψει το χωριό του ο δημοκρατικός παπαΚλεομένης Αναγνωστόπουλος.

Συνελήφθησαν από χωροφύλακες και μοναρχικούς οι Χαρ. Ζαχαρόπουλος, Μιχαήλ Παρούσης, Δημ. Παρούσης και Χαρ. Κελέσης.

Εξορίστηκε ο Μιχάλης Παρούσης.

Λεηλατήθηκαν από μοναρχικούς συμμορίτες τα σπίτια των Δημ. Παρούση. Ευάγγ. Καψιώτη και Ανδρέα Ζαχαρόπουλου.

Χωριό Παλαιόκάστρο Φθιώτιδας. Δολοφονήθηκε από συμμορίτες ο Νεοπτόλεμος Ν. Βαρλάμης.

Εξαφανίστηκε επίσης ακό συμμορίτες ο Νικόλαος Κ. Βαρλάμης.

Τραυματίστηκε ακό μοναρχικούς συμμορίτες ο Λάμπρος Κ. Δημόπούλος. Βασανίσθηκαν και κακοποιήθηκαν από χωροφύλακες και ληστοσυμμορίτες οι δημοκρατικοί πολίτες: Χρυσόστομος Ν. Βαρλάμης, Παναγ. Χ. Αναστασόπουλος, Σερ. Λάμπος, Κ. Γκέκας, Γ. Φ. Σομχάς, Δήμος Ντίκας, Ματθαίος Καραγιάννης, Γεωργ. Δημόπουλος, Γρηγ. Βαρλάμης, Ευθ. Δημόπουλος, Δημ. Τσιόνκας, Ευάγ. Γκάνιος, Ευθ. Γκάνιος, Βασ. Κ. Βαρλάμης, Πάν. Δημόπουλος, Γιάν. Π. Καραγιάννης, Ηλ. Κουλιόχουλος, Δημ. Τσιούκας, Δημ. Ν. Λάμπρος. Δημ. Παπαστεφάνου, Ιωάν. Κουλιόπουλος, Χρ. Τσατσαράγκος, Κ. Ζορμπάς, Αντ. Ζορμπάς, Αθ. Παχαστεφάνου, Κ. Μακρής, θρασύβ. Σιάνος, Γεώργ. Σιάνος, Γρηγ. Λάμχος, Δημ. Κ. Λάμχος, Γεώργ. Ν. Λάμχος, Γεώργ. Κομαντάνος, Αρίσταρχος Βαρλάμης, Βασ. Δ. Βαρλάμης, Δημ. Καραγιάννης, Ιωάν. Αθ. Λάμπος, Γρηγ. Γκάνιος, Μαρία Ζόρμπά, Φωτεινή Δ. Ζορμπά. Αναστασία Δ. Δημοπούλου, Βικτόρια Σιάνου, Γεωργία Φ. Τσιούκα, Σπυρ. Φ. Τσιούκα, Βασιλ. Καραγιάννη, Κωνστ. Γκάνιου, Χρυσαυγή Β. Καραγιάννη, Σοφία Βαρλάμη και Λουΐζα Βαρλάμη.

Συνελήφθηκαν οι δημοκρατικοί πολίτες Παναγ. Καραγιάννης, Ευάγγ. Βαρλάμης, Παναγ. Βαρλάμης, Ηλίας Θεοδοσόπουλος, Ιωάν. Λθ. Λάμπος, Κλεονίκη Ντίκα, Πολυξένη Λάμπου, Λουίζα Βαρλάμη, Σοφία Ν. Βαρλάμη και Χρυσούλα Καραγιάννη.

Εξορίστηκε ο δημοκρατικός πολίτης Γεώργιος Κ. Βαρλάμης.

Φυλακίστηκαν οι παρακάτω δημοκρατικοί πολίτες: Παναγ. Αναστασόπουλος, Χρήστος Φασμέτης και Κ. Μπίζας.

Απ' τους ίδιους λεηλατήθηκαν τα σπίτια των δημοκρατικών πολιτών Ν. Βαρλάμη (ολοκληρωτική καταστροφή), Παναγ. Λάμπου, Ευθ. Δημοπούλου, Λάμπρου Βαρλάμη, Δημ. Παπαστεφάνου, Δημ. Ζορμπά, Φ. Ζορμπά.

Στο χωριό Φασίστες χωροφύλακες έκαναν τρεις (3) φορές μπλόκο και ληστοσυμμορίτες μοναρχικοί εννιά (9) φορές.

Χωριό Νεοχώρι Φθιώτιδας. Κακοποιήθηκαν από χωροφύλακες και ληστοσυμμορίτες οι δημοκρατικοί πολίτες: Π. Αγγελόπουλλος, Κ. Μαριώτης, Βασιλ. Μαριώτης, Δημ. Ελεφάντης, και Κ. Κορέτης.

Συνελήφθηκαν απ' τους ίδιους οι δημοκρατικοί πολίτες Σκύρος Κρέτσης και Αγησίλαος Κρέτσης.

Λεηλάτησαν το σπίτι του δημοκρατικού πολίτη Γιώργη Ελεφάντη· οι χωρ/κες έκαναν (3) τρία μπλόκα, οι εθν/κες ένα (1) και οι ληστοσυμμορίτες τέσσερα (4).

Χωριό Μαυρίλο Φθιώτιδας. Κακοποιήθηκαν από χωρ/κες, εθν/κες και ληστοσυμμορίτες οι παρακάτω δημοκρατικοί πολίτες: Κ. Μπέκιος, Γεώργ. Σαμαράς, Κ. Δελεχάς, Γ. Σαμαράς, Κ.Γ. Μπέκιος, Κ. Λρ. Μπέκιος. Βασιλική Σπ. Τσάκα (έπαθε αποβολή). Σοφία Κοτοπούλου. Αγαπούλα Κοτσιάλου, Βασιλική Σαμαρά.

Συνελήφθηκαν οι δημοκρατικοί πολίτες Σπύρος Τσιάκος, Κ. Κοτοπουλος, Γ. Σαμαράς, Β. Κότσιαλος, Κ. Μπέκιος. Κ. Δελεχάς, Β. Σαμαράς και Κ.Γ. Μπέκιος. Φυλακίστηκαν οι Σπύρος Ηρ. Μπέκιος. Ιωάν. Καπετανάκης και Διον. Μητσάκης.

Εξορίστηκε ο Ευάγγ. Σακελάρης.

Λεηλατήθηκαν τα σπίτια των δημοκρατικών Σπύρου Μπέκιου και Κ. Κοτόπουλου.

Μπλοκαρίστηκε το χωριό 3 φορές, 1 από τη χωροφυλακή, 3 απ' τους εθν/κες και 1 απ' τους ληστοσυμμορίτες.

Χωριό Μερκάδα Φθιώτιδας. Κακοποιήθηκαν από μοναρχικούς οι δημοκρατικοί πολίτες Ευθύμης Στρατίκης και Παν. Σαξώνης.
Συνελήφθηκαν οι δημοκρατικοί πολίτες Παυσανίας Κλητσάκης και Σωκράτης Αγγελόπουλος.

Φυλακίστηκε ο δημοκρατικός πολίτης Γεώργιος Λούκας.

Απ' τον δημοκρατικό πολίτη Ευθύμιο Στρατίκη άρπαξαν ένα μουλάρι. Μπλοκαρίστηκε το χωριό 2 φορές, μια απ΄ τους χωροφύλακες και μια απ' τους ληστοσυμμορίτες.

Χωριό Κάψη Φθιώτιδας. Κακοποιήθηκαν από χωροφύλακες και ληστοσυμμορίτες οι δημοκρατικοί πολίτες Ερωτόκριτος Κατσαδιώτης, Παντελής Δεδούσης, Ευθ. Κατσαδιώτης και Ευάγγ. Τσιρώνη.

Συνελήφθηκε και φυλακίστηκε ο δημοκρατικός πολίτης Κλεομ. Δεδούσης. Λεηλατήθηκαν τα σπίτια των δημοκρατικών Ερωτόκριτου Κατσαδιώτη και Παναγ. Δεδούση.

Χωριό Περίβλεπτο Φθιώτιδας. Κακοποιήθηκαν από φασίστες χωρ/κες και μοναρχικούς ληστοσυμμορίτες οι δημοκρατικοί πολίτες Ν. Ντίκας, Γ. Συρόπουλος, Ευάγ. Συρογιάννης, Ν. Παπαδόπουλος, Ιωάν. Ματσούκας, Παναγ. Γιαννόπουλος, Φώτιος Βαρλάμης, Ευάγ. Πολυζώης.

Συνελήφθηκαν οι δημοκρατικοί Γεώργ. Συρόπουλος, Χρίστος Αλεξίου και Ηρακλής Συρόπουλος.

Μπλοκαρίστηκε το χωριό από χωρ/κες και συμμορίτες 2 φορές.

Χωριό Δίκαστρον Φθιώτιδας. Δολοφονήθηκε από ληστοσυμμορίτες ο δημοκρατικός πολίτης Γεώργιος Ευαγγ. Καλότυχος.

Τραυματίστηκαν από μοναρχικούς συμμορίτες οι Σεραφείμ Αθ. Καλότυχος και Αθηνά Βλάχου.

Κακοποιήθηκαν από χωρ/κες, φασίστες στρατιώτες και ληστοσυμμορίτες οι δημοκρατικοί πολίτες. Δημ. Αγγελόπουλος, Πέτρος Κορφής, Σοφοκλής Κατσαρής, Γεώργ. Βλάχος, Αθηνά Βλάχου, Κ. Γιαννακόπουλος. Χρ. Αρμακάς, Σερ. Καλότυχος, Σεραφ. Αθ. Καλότυχος, Ευάγγ. Ζημνιανίτης, Ηλίας Ζημνιανίτης και Μαρούλα Παπασταύρου.

Φυλακίστηκαν οι δημοκρατικοί πολίτες Ηλίας Καλότυχος, Μιχ. Δημητρίου, Δημ. Καλότυχος, Δημ. Αντωνής και Ηλίας Ζαχόχουλος.

Εξορίστηκε ο δημοκρατικός Γεώργ. Δ. Βλάχος.

Λεηλατήθηκαν τα σπίτια των δημοκρατικών πολιτών Γεώργ. Αντωνή, Ηλ. Ζημνιανίτη, Δημ. Ζημνιανίτη, Δημ. Παπασταύρου, Γεώργ. Βλάχου και Λάμπρου Μούργκου.

Το χωριό μπλοκαρίστηκε από ληστοσυμμορίτες 8 φορές.

Χωριό Καρυά Φθιώτιδας. Δολοφονήθηκε από ληστοσυμμορίτες του Σούρλα ο δημοκρατικός πολίτης Κώστας Καράλης.

Κακοποιήθηκαν από χωρ/κες και ληστοσυμμορίτες του Σούρλα οι δημοκρατικοί πολίτες Δημ. Κεραμίδας, Γ. Γεροκούδης, Αναστ. Γεροκοϋδης, Θωμ. Βάρσος, Γιάν. Καθάριος, Παναγ. Μανωλούδης, Χρ. Παπαναστασίου, Χρ. Παταρούδης, Γ. Σκορδάς, Γ. Τοιγάρας, Γ. Κύρκος, Χρ. Μαργαρίτης, Ηλ. Κόκκινος, Αγλαία Κοκκίνου, Γεωργία Τσιαντσιαλίδη, Τασία Κοντογιώργου και Γ. Κόκκινος.

Βιάστηκε από μοναρχικούς συμμορίτες του Βουρλάκη η δημοκράτισσα Χρυσούλα Κ. Κοντογιώργου.

Μπλοκαρίστηκε το χωριό από ληστοσυμμορίτες του Βουρλάκη 3 φορές.

Χωριό Λογγίτσι Φθιώτιδας. Δολοφονήθηκαν στις 6.8.46 από φασίστες χωρ/κες οι δημοκρατικοί χολίτες Σταύρος Κ. Φράγκος, Στέργιος Γ. Ψωμάς και Αντώνης Κ. Παληός. Τραυματίστηκαν ακό χωροφύλακες οι δημοκρατικοί πολίτες Κ. Σκουρδής και Δημ. Γιαννούτσος.

Κακοποιήθηκαν απάνθρωπα αχό ληστοσυμμορίτες των αρχισυμμοριτών Βουρλάκη, Τσαμαδιά και Λασπιά οι δημοκρατικοί πολίτες: Β. Καρακέτσας, Κ. Γιαννούτσος, Κ. Παπαϊωάννου, Κ. Ψωμάς, Ηλ. Παπαδόπουλος, Ν. Κυρίτσης, Γ. Καϊμάκης, Μάνθος Κυρίτσης, Γ.Β. Δουδούμης, Ελένη Ταγαράκη, Αθ. Ψωμάς. Αθ. Αποστόλου, Ηλ. Γ. Τζιαμολής, Ευστ. Καϊμάκης, Λουκάς Παληός, θ. Ηλ. Παχαδημητρίου, Σωτ. Ν. Τσάμης, Δημ. Γκούσιας, θωμ. Γ. Γκουσόπουλος, Γ.Β.Παληός. Δημ. Γιαννούτσος, Γ. Γιαννούτσος, Γ. Καραμπέτσος, Αθ. Δουδούμης, Απόστ. Παπαοικονόμου, Ν. Κυρίτσης, Βασ. Κυρίτσης, Βασ. Ν. Κυρίτσης, Σωτ. Γεροδήμος, Αργ. Καρασαντής, Αναστ. Ν. Παληός, Αναστ. Καραμπέτσος, Κ. Αθ. Παληός, Κωνστ. Αθ. Αποστόλου, Γιαννούλα Καραπέτρου, Γεωργία Κουκουτάκη, Κων/να Δ. Ψωμά, Μαρία Κ. Χριστοδούλου, Κων. Χριστοδούλου και Δημ. Σκαρμούτσος.

Συνελήφθηκαν και φυλακίστηκαν από φασίστες χωροφύλακες οι δημοκρατικοί πολίτες Δημ. Αθ. Ψωμάς, Αναστ. Γ. Καραπέτσας, Κ. Αθ. Παληός, Γεώργ. Θ. Καραπέτσας, Αθαν. Σπ. Καραθεοδώρου, Αθαν. Δουδούμης, Απόστολ. Παπαϊωάννου, Γεώργ. Φ. Καραπέτσας, Ιωάν. Γ. Γιαννούτσος, Αντ. Ψωμάς Κων., Αθαν. Αποστόλου, Νικ. Αντ. Παληός και Λουκάς Παληός.

Εξορίστηκαν οι δημοκρατικοί πολίτες Κων. Ψωμάς, Βασ. Χριστοδούλου και Βασ. Αθ. Δουδούμης.

Λεηλατήθηκαν ακό ληστοσυμμορίτες τα σπίτια των δημοκρατικών πολιτών Αχ. Ταγαράκη, Λουκά Παληού, Κ. Ψωμά, Κ. Χριστοδούλου, Αγγελή Κυρίτση, Αθ. Δουδούμη και Δημ. Ψωμά.

Μπλοκαρίστηκε το χωριό από ληστοσυμμορίτες 7 Φορές.
Χωριό Νεοχώρι Δομοκού Φθιώτιδας. Δολοφονήθηκε ακό ληστοσυμμορίτες ο δημοκρατικός πολίτης Αθ. Γ. Σχινάς. Κακοποιήθηκαν ακό φασίστες μοναρχικούς οι δημοκρατικοί πολίτες Νικ. Γ. Δουβλέκης, σύζυγος Γιάννη Κατοικογιάννη και Μιχ. Τριχωνίδης.

Συνελήφθηκαν ακό χωρ/κες οι δημοκρατικοί πολίτες Γρηγ. Μιχαλόπουλος, Γεώργ. Κρανιάθας, Γεώργ. Χ. Φράγκος, Χρ. Παπαδήμας, μαζί με τη γυναίκα και το βρέφος του. Ευστ. Κ. Φράγκος, θεόδ. Κ. Φράγκος, θεοδ. Τρυφωνίδης.

Μπλοκαρίστηκε το χωριό από μικτά αποσπάσματα χωρ/κων και ληστοσυμμοριτών του Βουρλάκη 9 φορές.

Χωριό Χιλιαδού Δομοκού Φθιώτιδας. Δολοφονήθηκαν από ληστοσυμμορία Βουρλάκη οι δημοκρατικοί πολίτες Αθαν. Σακκάς σης 19.3.46, Στέλιος Στ. Καρπέτας στις 3.8.46 και Παναγιώτης Γεωργούσης στις 5.8.46.

Φυλακίστηκαν 6, εξορίστηκαν 17, κακοποιήθηκαν 90, διαπομπεύθηκαν 5 μεταξύ αυτών και ο παπάς Ευστάθιος Παπαευσταθίου, κάηκαν 5 σπίτια, μπλοκαρίστηκε το χωριό από ληστοσυμμορίτες 47 φορές και από μικτά αποσπάσματα χωρ/κων και ληστοσυμμοριτών άλλες 14 φορές.

Χωριό Μελητέα Δομοκού. Κακοποιήθηκαν από φασίστες χωρ/κες οι δημοκρατικοί πολίτες: Ιωάν. Χρ. Μπούρδας, Ευστ. Γιουβάνης, Ευάγγ. Ακριβός, Δημ. Καραβάνας, Ιωάν. Ηλ. Τσιούτσος, Γεώργ. Ανδρ. Κουμπούρας, Κ. Αν. Κουμπούρας, Κ. Καραγεώργος, Γρηγ. Καραγεώργος, Ν. Χρ. Καμπούρας, Δημ. Γρ. Τζιάλας, Βασ. Σίνας, Ιωάν. Γουρνάρης, Παναγ. Τζουβάρας, Κ. Γιουβάνης και Κ. Τσικούρας.

Εξορίστηκε ο δημοκρατικός πολίτης Αθαν. Καλαμάρας μαζί με την γυναίκα του.

Συνελήφθηκαν οι δημοκρατικοί πολίτες από φασίστες χωροφύλακες: Δημ. Καραβάνας, Δημ. Τζιάλας, Ιωάν. Χρ. Γουρνάρης, Αθ. Σκαρμούτσος, Κ. Καραγεώργος, Αντ. Κουμπούρας, Ιωάν. Σταυρόπουλος, Ευστ. Γιουβάνης, Ιωάν. Μπούρδας και Βασιλική Τσιούτσιου.

Μπλοκαρίστηκε το χωριό από ληστοσυμμορίτες 2 φορές.

Χωριό Διβόη Φθιώτιδας. Κακοποιήθηκαν από χωρ/κες και μοναρχικούς οι δημοκρατικοί πολίτες: Βασιλική Μπάμπαλη, δασκάλα, η οποία σύρθηκε έξω από το χωριό και βασανίστηκε μέχρις αίματος, Αθ. Αδάμ, Δέσω Β. Μόσχου και Π. Πανταζής. Φυλακίστηκαν οι οικογένειες Ν. Ρουσπουτιά, Γ. Τραγουλά και ο Ευστάθ. Μόσχος.

Εξορίστηκαν οι δημοκρατικοί πολίτες: Ν. Ρουσχουτιάς, Ιωάν. Γαλάνης, Βάιος Μόσχος, Απόστολ. Καραγιάννης και η δασκάλα Κ. Αδάμ.

Λεηλατήθηκαν από ληστοσυμμορίτες τα σπίτια των δημοκρατικών πολιτών Νικ. Ρουσπουτιά και Β. Μόσχου.

Χωριό Μαντασιά Δομοκού. Φασίστες μοναρχικοί δολοφόνησαν την Βιργινία I. Κρεμύδα.

Κακοποιήθηκαν 21, λεηλατήθηκαν 15 σπίτια δημοκρατικών και μπλοκαρίστηκε το χωριό εξήντα τέσσερις φορές (64) από διάφορες μοναρχικές συμμορίες και την εθνοφυλακή.

Χωριό Παλαμά Δομοκού. Μοναρχικοί ληστοσυμμορίτες δολοφόνησαν τον δημοκρατικό πολίτη Νικόλαο Ριζόπουλο.

Κακοποιήθηκαν από χωρ/κες και ληστοσυμμορίτες πενήντα ένας (51), λεηλατήθηκαν 15 σπίτια δημοκρατικών, φυλακίστηκαν 5 και μπλοκαρίστηκε το χωριό 2Ι φορές από χωροφύλακες και ληστοσυμμορίτες.

Χωριό Πολυδένδρι Δομοκού. Κακοποιήθηκαν από μοναρχικούς 15, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το χωριό ο παπάς του χωριού και έγιναν μπλόκα από χωρ/κες και μοναρχικούς ληστοσυμμορίτες εβδομήντα τέσσερα (74).

Χωριό Δράμαλα Δομοκού. Τραυματισμοί 4 αχό μοναρχικούς και χωρ/κες και ένα μπλόκο από τη ληστοσυμμορία Βουρλάκη.

Χωριό Νέα Μακρύση Δομοκού. Κακοποιήθηκαν από χωρ/κες 5 άτομα τον Ιούλη του 1945 και 11 τον Σεπτέμβριο του 1946.

Εξορίστηκαν 2 και μπλοκαρίστηκε το χωριό 16 φορές από χωρ/κες και ληστοσυμμορίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου