"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

'Eφυγε ο Βασίλης Τσούνης


«Εφυγε» το βράδυ της 21 Αυγούστου από κοντά μας ο παλαίμαχος αγωνιστής της Αμφιλοχίας και ολόκληρου του Βάλτου Βασίλης Τσούνης. Εφεδρος ανθυπολοχαγός του ελληνικού στρατού και λοχαγός του ΕΛΑΣ, γεννήθηκε και έδρασε στην Αμφιλοχία Αιτωλοακαρνανίας. Μέλος του ΚΚΕ ήδη από το 1941, υπήρξε πρωτοπόρος του εργατικού και εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος.
Ο Βασίλης Τσούνης έδρασε μαζί με άλλες πρωτοπόρες μορφές της περιοχής, οργάνωσε τις πρώτες ΕΛΑΣίτικες ανταρτοομάδες του Βάλτου, στο μαλακό υπογάστριο του αντιδραστικού ΕΔΕΣ. Εδωσε πολλές και σκληρές μάχες σε ολόκληρη της περιοχή, τα αποτελέσματα των οποίων υπήρξαν αποφασιστικά για τον απελευθερωτικό αγώνα ολόκληρου του Βάλτου. Πιο γνωστή από αυτές υπήρξε η μάχη της Αμφιλοχίας, στην οποία ο Βασίλης Τσούνης έλαβε μέρος με το βαθμό του λοχαγού. Σε αυτόν ο θρυλικός καπετάν Επαμεινώνδας (Βασίλης Σκιαδάς) εμπιστεύτηκε τη διοίκηση της μάχης μετά το σοβαρό τραυματισμό του.
Κυνηγήθηκε άγρια από το μοναρχοφασισμό της αγγλόδουλης κυβέρνησης Παπανδρέου. Καταδικάστηκε ερήμην εις θάνατο και μετά ισόβια. Εξορίστηκε στη Γυάρο, φυλακίστηκε στο Μεσολόγγι, στην Κέρκυρα απ' όπου αποφυλακίστηκε το 1958. Αγωνιστής στη ζωή, σεμνός και πάντα κοντά στο ταξικό μετερίζι που επέλεξε. Πιστός στο κόμμα του, το ΚΚΕ, ως τη τελευταία στιγμή. Ο Βασίλης Τσούνης «έφυγε» πλήρης ημερών και με πλήρη τη διαύγεια και την οξύτητα του πνεύματός του, σε ηλικία 98 ετών. Θα τον θυμόμαστε πάντα με υπερηφάνεια και αγάπη, τόσο για τα όσα προσέφερε, αλλά και για τα όσα ως άνθρωπος ήταν...

1 σχόλιο: