"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Τσάμηδες και Κατοχή

Τσάμηδες με Γερμανό
διοικητή
Οι Τσάμηδες είναι ένα αλβανικό φύλο που έκανε την εμφάνισή του στην περιοχή της Ηπείρου, την εποχή της Τουρκοκρατίας. Σύγχρονοι ιστορικοί, θεωρούν ότι οι ιστορικοί της εποχής αναφέρονται στα φύλα των Τσάμηδων όταν μιλούν για "Τουρκαλβανούς". Αυτό που χαρακτηρίζει τους Τσάμηδες ως φύλο, είναι η αλβανικές ρίζες τους και το μουσουλμανικό τους θρήσκευμα.Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, οι Τσάμηδες εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην περιοχή της Ηπείρου και της Θεσπρωτίας και υπηρέτησαν τους κατά περιοχή Τούρκους ηγεμόνες ως ένοπλα σώματα. Το τσάμικο στοιχείο δέχθηκε σε πολλές ιστορικές περιόδους την προσπάθεια του ελληνικού κράτους να το ενσωματώσει, όμως η θρησκευτικές διαφορές και ο αλυτρωτισμός που είχε καλλιεργηθεί στο φύλο εμπόδισαν διαχρονικά κάθε τέτοια (όχι πάντα ειρηνική) προσπάθεια. Στο σημείο αυτό θα παρουσιάσουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή για την στάση των Τσάμηδων απέναντι στην τριπλή κατοχή.


Το 1939 οι ιταλικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Αλβανία, χώρα που πολλοί Τσάμηδες θεωρούσαν ως πατρίδα τους. Στο φύλο καλλιεργούνται αισθήματα εχθρότητας προς τον άξονα που όμως δεν μέλλεται να κρατήσουν για πολύ. Οι ιταλικές κατοχικές δυνάμεις της Ηπείρου αντιλαμβάνονται άμεσα την φυλετική διαφοροποίηση των Τσάμηδων και σπεύδουν να την εκμεταλλευτούν. Στα λεγόμενα τσαμητοχώρια οι ιταλικές δυνάμεις  κατοχής προσεγγίζουν τους ηγέτες των Τσάμηδων και τα μεγάλα λόγια αρχίζουν. Με λίγα λόγια οι Ιταλοί με την σύμφωνη γνώμη των Γερμανών υπόσχονται αυτόνομο τσάμικο βασίλειο στην περιοχή της Ηπείρου με επικεφαλής του, Τσάμη βασιλιά!


Οι Τσάμηδες δέχτηκαν με μεγάλη ευχαρίστηση αυτή την προοπτική. Στα χωριά των Τσάμηδων οργανώνονται ομάδες πολιτοφυλακής που συνεργάζονται με τους κατακτητές. Επιπλέον, οι Γερμανοί συγκροτούν και ένα ένοπλο σώμα μουσουλμάνων στο οποίο εντάσσονται και οι Τσάμηδες. Με την συνθηκολόγηση των Ιταλών, το σώμα των Τσάμηδων δρα και πιο ενεργά κοντά στην Μεραρχία Εντελβάις που χτυπά τον ΕΛΑΣ στην περιοχή τους. Το σώμα αυτό προς το 1944 είναι γνωστό ότι είχε έδρα το Μεσολόγγι και διέθετε μικτό ιταλικό οπλισμό. Εοικεφαλής τους ήταν κάποιος Κίτσα Μπαζάκ.  

Η δράση των Τσάμηδων υπήρξε φτωχή στρατιωτικά, σημαντική όμως επιτελικά. Οι ομάδες των Τσάμηδων οργανωμένες στην Αλβανική Εθνική Επιτροπή (ΞΙΛΙΑ) δρούσαν καταδίδοντας στους κατακτητές τους Έλληνες πατριώτες της περιοχής τους. Ως εκ τούτου οι Τσάμηδες υπήρξαν ηθικοί αυτουργοί  πολλών εκτελέσεων και εκκαθαρίσεων. Σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα των εκτελέσεων δεν ήταν ανήκοντες σε αντάρτικα σώματα και η υπόδειξή τους βασίζονταν σε προσωπικές αντεκδικήσεις. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις θύματα των εκκαθαρίσεων υπήρξαν Τσάμηδες κομμουνιστές ή μέλη του ΕΑΜ. Σε κάθε περίπτωση οι εκκαθαρίσεις όπως αυτής των 49 ανδρών της Παραμυθιάς το 1943, μετά από υπόδειξη των Τσάμηδων, αποτέλεσαν έγκλημα για τον ελληνικό λαό και την Εθνική Αντίσταση.


Το ΕΑΜ και ο ΕΔΕΣ

Το ΕΑΜ στην περιοχή της Θεσπρωτίας προσπάθησε να πάρει με το μέρος του τον τσάμικο πληθυσμό. Οι συντηρητικές ρίζες τους όμως και ο εθνικισμός που καλλιεργήθηκε από τον άξονα, δεν άφησε την μεγάλη μερίδα του πληθυσμού τους να ακολουθήσουν τον δρόμο του αγώνα. Παρόλα αυτά, το ΕΑΜ οργάνωσε μια ικανή μερίδα του τσάμικου στοιχείου που άγγιζε περίπου τα 300 άτομα. Το ΕΑΜ ήδη με τα πρώτα εγκλήματα των Τσάμηδων ενάντια στον ντόπιο πληθυσμό καταδίκασε την στάση τους και έσπευσε να ανταπαντήσει με ένοπλο αγώνα. Το ίδιο συνέβη και με τον ΕΔΕΣ που αν και στρατολόγησε αρκετούς Τσάμηδες δεν στάθηκε ικανός να ελέγξει την μεγάλη μερίδα τους.

Η δράση του ΕΛΑΣ ενάντια στους Τσάμηδες υπήρξε σαφέστατα μικρότερη από αυτή του ΕΔΕΣ. Ο λόγος για αυτό ήταν όχι κάποιο σκοτεινό σχέδιο, όπως πολλοί αναθεωρητές της ιστορίας πιστεύουν, αλλά το ίδιο το γεγονός ότι οι Τσάμηδες κατοικοέδρευαν στην περιοχή που έλεγχε ο ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ. Παρόλα αυτά ο ΕΛΑΣ έδωσε σημαντικές μάχες με τα ένοπλα τμήματα των Τσάμηδων στο Μεσολόγγι και το Αιτωλικό και διενέργησε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή ευθύνης της 8ης Μεραρχίας, στις τοποθεσίες του Γρίμποβου και της Χαραυγής.

Ο ΕΔΕΣ κινήθηκε ενάντια στους Τσάμηδες τον Σεπτέμβρη του 1944 και τους αντιμετώπισε στην Μάχη της Μενίνας όπου έπαψαν να υφίστανται και ως οργανωμένο σώμα. Την νίκη αυτή χαιρετίζει και η φιλοΕΑΜική εφημερίδα "Επαναστάτης" .



Συγκέντρωση Τσάμηδων σε ορεινό χωριό της Θεσπρωτίας



68 σχόλια:

  1. Εύγε

    Πολύ καλό άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωραίο άρθρο φίλε!
    αν έχεις πληροφορίες και για το "Δ΄Τάγμα του Αλή Ντέμη" ή για τον "Μιχρί Μπελί", επειδή γενικά δεν υπαρχουν πολλές πληροφορίες για αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για τα συγκεκριμένα θα πρέπει να μας δώσετε λίγο χρόνο να τα δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://innoutworld.blogspot.com/2010/06/blog-post_5465.html
    Θα ηθελα να μαθω τι απαντατε σ'αυτες τις κατηγοριες εναντια στο ΕΑΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1) Κατ' αρχήν είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός όταν βλέπω site ακροδεξιά και φασιστικά (γιατί συνήθως την ιστορία την κάνουν κουρελόχαρτο) και ακόμα πιο επιφυλακτικός όταν πρόκειται για κείμενα του ΕΑΜ που δεν παρατίθενται στο πρωτότυπο αλλά γραμμένα σε word...

    2) Ως προς το ότι φαίνεται να είναι έγγραφο του ΕΑΜ θα απαντήσουμε άμεσα. Το εν λόγω έγγραφο έχει γραφεί το 1945 και προτρέπει την ομαλή επίστροφή και ένταξη τσαμικών πληθυσμών πίσω στην Ελλάδα. Η διαφώτιση αφορά το πως και το γιατί οι Τσάμηδες είχαν πάρει όπλα μαζί με του ναζί και το γιατί αυτό ήταν λάθος. Δεν μπορούμε να τσουβαλιάσουμε στο ίδιο σακί τους Τσάμηδες που πολέμησαν με τους ναζί και αυτούς που όχι. Η επανένταξη των ηττημένων στο σώμα της υγειούς μερίδας είναι ότι πιο δημοκρατικό και ορθό και συνέβη και με τους άλλους λαούς του άξονα...

    Δεν βλέπω που είναι το κακό σε αυτό βλέπετε εσεις ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σας ρωτώ κι εγώ κάτι με την σειρά μου. Πως σας φαίνεται η εικόνα με το χέρι που πιάνει το Ριζοσπάστη με χαρτοπετσέτα για να μην λερωθει ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΝΑ ΜΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ...
    ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ-ΑΛΒΑΝΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΑΚΟΜΑ Ο ΠΕΡΑΙΒΟΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ....Οι Τσάμηδες κατοικούσι την παλαιάν Θεσπρωτίαν, νυν δε λεγομένην Παρακάλαμον, η κατοικία των αρχίζει από το Σούλιον και τελειώνει εις τον Δώδωνα (Μπίστριτζα) ποταμόν, είναι θρήσκοι, αλαζόνες και ορμητικότεροι από τους άλλους εις τους πολέμους, όστις όμως ανθέξη την πρώτην ορμήν των, εύκολα τους τρέπει έπειτα εις φυγήν, επειδή είναι καθ΄ υπερβολήν αμφιρρεπείς` δεν φυλάττουσι τόσον τας συμφωνίας και υποσχέσεις, ευφημίζονται δε παρά πάντων ως επιτηδειότεροι χορευταί, και τοις αρέσκει ο πολύτιμος ιματισμός` είναι εύρωστοι και εύσχημοι` και μολονότι ομιλούσι την αλβανικήν διάλεκτον, ως φυσικήν αλλά και μετά την απλοελληνικήν, εκφράζονται όμως ορθώς άνδρες τε και γυναίκες....
    ΚΑΤΑΡΧΗΝ Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ''ΣΟΥΛΙ'' ΕΙΝΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ [ ΑΦΟΥ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΣΑΜΟΧΩΡΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ [ ΓΑΡΔΙΚΙ ΚΛΠ]...ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο [ΒΟΡΕΙΟΣ] ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΜΠΡΙΣΤΡΙΤΖΑ...ΕΙΝΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΙ ΟΡΟΙ .... ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΜΠΙΣΤΡΙΤΖΑ ΒΟΡΕΙΑ [ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ ,] ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ [ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟ] ΗΤΑΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ...ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ [ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΟΧΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ]..ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΑΙΒΟΣ...ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ....ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΩΣ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ ΚΑΙ ΜΕ ΔΥΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ..ΑΥΤΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝΕ ΤΗΝ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ..ΕΚΕΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΟΙ [ΑΛΒΑΝΟ]ΤΣΑΜΗΔΕΣ....ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ΛΕΓΟΤΑΝΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΗΠΕΙΡΟΣ [ ΚΑΙ ΑΡΑ ΥΠΟΝΟΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΟΟΟΟΛΗ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΑΡΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ-ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΡΑ ''''ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ''' ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΟΟΛΗ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ=ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ...ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ...ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ=ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ[ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΤΑΝ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΥΠΗΡΧΕ Η ΟΡΕΙΝΗ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ , ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΞ ΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ ΠΑΡΕΜΕΝΕ ΖΩΝΤΑΝΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΠΙΣΗΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΑΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ..ΠΡΩΤΟΝ ΟΤΙ ''''ΔΕΝ ΦΥΛΑΤΟΥΣΙ ΤΟΣΟΝ ΤΑΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ'''..[ΠΑΜΠΕΣΗΔΕΣ ΔΗΛΑΔΗ] ...ΠΡΑΓΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ [ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΚΕΚΗΔΕΣ-ΒΟΡΕΙΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ]... ....ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΠΑΛΙΑ ΜΙΑ ΠΑΡΟΙΜΙΑ '''ΤΣΑΜ ΠΑΜΠΕΣ ΜΕ ΘΗΚ ΝΕ ΜΕΣ''[ Ο ΤΣΑΜΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΜΠΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΗΚΑΡΙ [ ΜΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΔΗΛΑΔΗ] ΣΤΗ ΜΕΣΗ ]...ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ...''''Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡ ΑΥΤΩΝ ΓΛΙΣΧΡΟΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΗΣ''...ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΦΥΛΗ ΕΙΧΕ ΕΦΕΣΗ ΣΤΗ ΠΑΜΠΕΣΙΑ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣΑΝΕ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΙ...ΕΠΙΣΗΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΑΖΟΝΕΣ [ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ]....ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ''ευφημιζοντε παρα παντων ως επιτηδιοτεροι χορευται και τις αρεσει ο πολυτιμος υματισμος είναι εύσχημοι και ευρωστοι'''....ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝΕ ΠΑΛΙΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΕΛΗ [ ΤΣΑΜΗΣ ΘΑ ΡΘΩ ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΣΟΥ , ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΛΟΝΤΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΙΗΜΕΝΟΣ], ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΕΒΒΑΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ ''ΤΣΑΜΗΣ'' [ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΩΣ ΕΠΩΝΥΜΟ] ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΥ 1821 ΚΑΡΑΤΑΣΟΥ ΤΣΑΜΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ-ΛΕΒΕΝΤΙΑΣ ΤΟΥ [ευρωστοι και εύσχημοι]....ΕΠΙΣΗΣ ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΚΑΙ Ο ''ΤΣΑΜΙΚΟΣ'' ΧΟΡΟΣ [ Η ΚΛΕΦΤΙΚΟΣ Η ΑΠΗΔΗΤΟΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΝ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ] ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ '''' ΚΛΕΨΑΜΕ''' ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΟΝΟΜΑΣΑΜΕ ΕΤΣΙ ΓΙΑΤΙ ΘΥΜΙΖΕ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΧΟΡΕΥΑΝΕ ΟΙ ''φημισμένοι παρα παντων στο χορο''' ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΛΕΒΕΝΤΙΚΟΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ [ Η ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ] [ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΦΙΓΟΥΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ''ΠΗΔΗΜΑΤΩΝ'' ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΧΟΡΟΥ]..ΔΗΛΑΔΗ Η ΛΕΞΗ ΤΣΑΜΗΣ-ΤΣΑΜΙΚΟΣ ΔΗΛΩΝΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΠΟΙΑ .. ''ΑΛΒΑΝΙΚΗ'' ΚΑΤΑΓΩΓΗ...ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΦΑΝΤΑΧΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ''ΤΣΑΜΙΚΟ'' .. ΑΠΛΑ ΤΟΝ ΟΝΟΜΑΣΑΜΕ ΕΤΣΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΘΥΜΙΖΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΦΗΜΙΣΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑ ΠΑΝΤΩΝ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΠΕΡΑΙΒΟΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΠΕΙΣΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ .. ΟΤΙ ''ΜΟΛΟΝΟΤΙ ΜΙΛΟΥΣΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ'', ''ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΛΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΩΣ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΕ ΑΝΤΡΕΣ ΤΕ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ'''...ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ....ΚΑΘΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΚΕΚΗΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΑΓΝΟΟΥΝ ΠΕΝΤΕΛΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΑΠΗΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΟΤΙ''' ΛΙΓΟΙ ΤΗΝ ΟΜΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΒΑΡΒΑΡΙΚΑ''..ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΘΟΤΙ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝΕ ΟΥΤΕ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ [ ΑΦΟΥ ΗΤΑΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ] ΟΥΤΕ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ...ΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ ΜΙΛΟΥΣΑΝΕ ΚΑΙ [ΑΠΛΟ]ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ [ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΤΗΝ ''ΜΑΘΑΝΕ'''' ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ] ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ Η [ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ] ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ [ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ] ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ...ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΟΥΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ...ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ [ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ] ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΕΝΟΙ ... ΕΤΣΙ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΘΕΙ Η ''ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ''..ΑΝ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΙ ΖΟΥΣΑΝΕ ΣΕ ΣΥΜΠΑΓΗ ΘΥΛΑΚΑ KAI OXI ΑΝΑΜΕΙΚΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ [ ΣΤΑ ΠΕΔΙΝΑ Η ΗΜΙΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ ΤΑ ΕΝΝΙΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΧΩΡΙΑ ΗΤΑΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΑ ] ....ΣΤΗ ΜΕΙΚΤΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΛΟΙΠΟΝ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΚΑΙ Η ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ''ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ'' ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝΕ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΑΦΟΥ Ο ΠΕΡΑΙΒΟΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΕΝΩ ΚΑΙ Ο ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ '''των τσαμηδων εν γενει ο φανατισμος στον ισλαμισμο υπαρχει βαθυτατος''''...ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΟΙ ΗΤΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΝΤΟΠΙΟΙ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΕΝΟΙ ΔΗΛΑΔΗ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟΙ ΔΙΩΚΤΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ... Ο ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ ΑΦΟΥ ΤΟΣΟ ΝΟΤΙΑ [ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ [ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ , ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ Ο ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΙΚΟΣ ΘΥΛΑΚΑΣ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΤΡΥΓΙΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ-ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ...ΕΤΣΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗΚΕ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΝΑΤΙΚΟ ΙΣΛΑΜΙΣΜΟ ΩΣ ΑΝΤΙΡΟΠΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΤΡΥΓΙΡΙΖΑΝ..ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΡΙΓΥΡΩ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ [ ΠΡΩΗΝ ΟΜΟΘΡΗΣΚΩΝ ΑΥΤΩΝ..ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝΕ ΚΑΦΙΡΗΔΕΣ, ΓΚΙΑΟΥΡΗΔΕΣ ΚΛΠ [ ΟΠΩΣ ΜΑΡΤΥΡΕΙ Ο ΠΕΡΑΙΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΤΟΝ ΧΟΥΡΣΙΤ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ]............ΤΟΤΟ Η ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΙΣΛΑΜΙΣΟΣ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΟΤΑΝΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΤΟΠΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ [ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ] ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΠΙΜΕΙΞΙΑ ΜΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΚΥΡΙΩΣ ΑΛΛΑ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ [ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΘΗΣΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΟ ΘΥΛΑΚΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ]...ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΥΚΝΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑ [ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ,ΠΡΑΓΜΑ ΛΟΓΙΚΟ ΑΦΟΥ ΗΤΑΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ , ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. και η διγλωσσια αυτων παρατηρητε και σημερα ακομα στους ηλικιωμένους Τσαμηδες [ που γνωριζουν [αρκετα καλα ] ελληνικα παροτι μεγαλώσανε στην Αλβανια και που πολλοι εξ αυτων μιλανε τα Αλβανικα με μη αλβανικη προφορα ενώ ηδη από τα χρονια του περαιβου και του αραβαντινου παρατηρηται αυτή η διγλωσσια αρα δεν ηταν κατι που ισως προεκυψε από την ενταξη τους στο ελληνικο κρατος από το 1912 ως το 1944].....όπως πολλοι πληθυσμοι [ μικρασσιατες ] που γειτνιάζανε με τουρκους εποικους και αφου εξισλαμιστηκανε σταδιακα εκτουρκιστηκανε [ ειτε μερικως όπως οι ποντοι μουσουλμάνοι] ειτε ολικως όπως αρκετοι αλλοι μικρασσιατικοι πληθυσμοι]..ετσι και οι αλβανοτσαμηδες [ ειτε ντοπιοι ελληνες [αρβανιτες η ηπειρωτες] ειτε αλβανοι ''εποικοι''] αφου εξισλαμιστηκανε και ερχόμενοι σταδιακα σε επαφη [ πολιτισμικη ειτε γλωσσικη ειτε συνειδησιακη] με τους ''γειτονες'' μουσουλμάνους η τους εξουσιαστες μουσουλμάνους ολου του Ηπειρωτικου χωρου [ και αυτοι οι μουσουλμάνοι ηταν αλβανοι ] απεκτησαν σιγα σιγα ''''γενιτσαρικη-μη ελληνικη'' και κυριως ''ισαλμικη'' συνειδηση ενώ στην πορεια και λογω της γλωσσικης συνάφειας - θρησκειας και κοινων συμφερόντων ταυτιστηκανε με τους υπολοιπους Αλβανούς...όμως η διαφορα τοσο στην εμφανιση οσο και [ σε ένα βαθμο] στην ντοπιολαλιά-διγλωσσια, οσο και στον χαρακτήρα, οσο και στο αισθημα της θρησκειας , μπεσας κλπ δειχνει και διαφορετικη [ σε καποιο βαθμο παντα] εθνοτικη προελευση.....ισως η φραση '''αλβανοελληνες'' εκτουρκισμένοι [ δηλαδή εξισλαμισμένοι-φανατικοι με το ισλαμ σε μεγαλο βαθμο ] ταιριαζει γαντι σε αυτή τη φυλη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΟ 1944 ΕΑΜ Φιλιατών πιστο στην κομμουνιστική-διεθνιστική ιδεολογία επικεντρώθηκε να καταδείξει στους τουρκοτσαμηδες της περιοχής ότι υπήρξαν θύματα της φασιστικής προπαγάνδας και των αρχηγών τους και ότι ο δρόμος που έπρεπε στο εξής να ακολουθήσουν ήταν ο πόλεμος εναντίον του φασισμού κάθε μορφής, των Γερμανών και των συνεργατών τους, αλλά και του ΕΔΕΣ. Ως αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής συγκροτήθηκε αρχικά μία Αντιφασιστική Επιτροπή Τσαμουριάς, αποτελούμενη από Τσάμηδες της περιοχής Φιλιατών (Μουράτ Πόνε, Μούρτο Ζάχο, Τζελάλ Κοτόρ κ.ά.), η οποία και ήρθε σε συνεργασία με το ΕΑΜ Ηπείρου και το Απελευθερωτικό Μέτωπο της Αλβανίας για τον καθορισμό της κοινής δράσης
    ΤΟ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΧΑΝΕ ΠΕΣΕΙ ΘΥΜΑΤΑ ''ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥΣ''' ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ , ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ , Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ [ ΕΝΟΠΛΗ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ] ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ...ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟ''ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝΕ '' ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΑΣ ΤΕΛΙΚΑ [ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝΕ] ΗΤΑΝ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ[ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΕ Ο ΕΛΑΣ ,ΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΚΥΡΙΩΣ].. Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΛΩΣ ΕΠΕΔΙΩΞΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ]ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΔΥΤΥΧΩΣ...ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΒΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΘΑ ΕΦΕΥΓΑΝ...ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ Η ''ΠΡΩΤΗ'' ΠΡΟΣΕΓΙΣΗ ....ΑΠΟ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΟΙ ΜΕΝ ΛΙΓΟΣΤΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ , ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΟΙ ΔΕ ΕΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕ ΑΦΟΥ ΑΝ ΕΠΕΙΘΑΝ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΛΑΣ ΘΑ ΕΙΧΑΝΕ ΕΝΑ [ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ] ΕΧΘΡΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΝΑΝΕ ΤΙΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ [ ΕΔΕΣΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΣΙΤΩΝ]
    Αργότερα, στις αρχές Ιουλίου το 1944, υπογράφτηκε στη Φοινίκη των Φιλιατών συμφωνία μεταξύ του ΕΑΜ και εκπροσώπων των μουσουλμάνων Αλβανών της περιοχής, η οποία προέβλεπε, μεταξύ άλλων,
    -την αμνήστευση των μουσουλμάνων για όλα τα αδικήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των Ελλήνων μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας,
    ΚΛΠΚΛΠ
    ΑΡΑ ΟΙ ΙΔΙΟ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣΑΝΕ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΕΛΑΝΕ-ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΦΕΡΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ''ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΗ''.......Φαίνεται ότι η συμφωνια αυτή προκάλεσε αγανάκτηση στον ελληνικό πληθυσμό της περιοχής, πράγμα που ανάγκασε αρκετά από τα πολιτικά στελέχη της τοπικής επιτροπής του ΕΑΜ να περιοδεύσουν στα χωριά και να καθησυχάσουν τους κατοίκους και να τους διαβεβαιώσουν για την αναγκαιότητα της συμφωνίας και την ένωση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων για τον αγώνα ενάντια στον κατακτητή.
    ΚΑΙ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ λογω της ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΑΤΙ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΟΡΟΣ ΠΕΡΙ '''ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ '' ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΕΚΕΙ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΚΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΕΚΔΙΩΧΘΗΚΑΝΕ [ΤΟ 1944 ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ] ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ''ΕΘΝΙΚΕς'' ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ , ΜΟΝΟ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ , ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΙ [ΛΙΓΟΣΤΟΙ] ΠΛΕΟΝ ΕΒΡΑΙΟΙ Η ΟΙ ΟΜΟΘΡΗΣΚΟΙ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ , ΠΟΜΑΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ Η Η ΓΥΦΤΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙ ΕΙΧΑΝΕ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ [ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ] ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΑΖΑΝΕ ΣΕ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΕΡΙ ΤΣΑΜΗΔΩΝ [ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ Ο ΘΥΤΗΣ ΓΙΝΕΤΕ ΘΥΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ Ο ΕΛΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΠΡΟΣΣΕΓΓΙΣΗ...ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΕΔΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΒΕΒΑΙΑ [ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΟΝΤΡΑ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΔΕΣ] ΟΜΩΣ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝΕ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝΕ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΙ ΕΝΟΠΛΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ...ΜΕΙΝΑΝΕ ΠΛΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΘ]ΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝΕ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ...ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΛΟΓΙΚΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΕΠΙ ΜΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΚΑΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ''ΕΙΛΙΚΡΙΝΟΥΣ'' ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΙ ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΗ ΜΕ ΕΣΕΝΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ [ ΠΟΥ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΥΘΟΡΜΗΤΟΥ ΔΙΩΓΜΟΥ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ]..ΙΔΟΥ....ηδη από το 1943 οι ηγετες τους , ειχανε εκφρασει ανοικτα την ιδεα της αποχωρησεως-υποχωρησεως [του τσαμικου πλυθησμου] από τη θεσπρωτια...αναφερει ο ηγέτης του Ντινο το 1943 ηδη. σε γραμμα του προς τον '''Ντουτσε'''..''''Όλοι οι καλοί Αλβανοί πατριώτες είναι σύμφωνοι στο συμπέρασμα, ότι αυτοί οι αναρχικοί είναι προδότες της πατρίδας τους, και η ενδεχόμενη αδιαφορία της Ιταλίας θα άφηνε την Αλβανία έρμαιο των Ελληνικών και Σλαβικών βαρβαροτήτων, που θα κατέστρεφαν την Αλβανία και θα κατέσφαζαν τους Αλβανούς επειδή ασπάσθηκαν την Ιταλική υπόθεση'''..εδω ομολογει ότι η τεραστια πλειοψηφεια τους ταχθηκε ως το τελος με τον αξονα....'''Αυτά τα άτομα πρέπει να είναι πιστοί και δοκιμασμένοι φίλοι της Ιταλίας, από πατριωτισμό και όχι από χρηματισμό, να κατέχουν όλη την απαραίτητη ενεργητικότητα και αποφασιστικότητα, χωρίς φόβο να εμπλακούν με σκοπό να διεξαγάγουν ένα ανηλεές κυνηγητό στους αντάρτες και τους φίλους των και εν ανάγκη να καταστρέψουν τις εστίες τους και τα χωριά που τους βοηθούν αρχίζοντας από το Curvelesi''''...εδώ αναφέρεται σε κυνηγητο [ ενοπλο αρα] εναντια στο ανταρτικο της νοτιας αλβανιας [ του χοτζα] στο οποιο ηδη από το 1943 συμμετείχανε πολλοι βορειοηπειρωτες....'''Εάν δεν θεωρηθεί σκόπιμο να γίνει αυτό από μέρους των Ιταλικών δυνάμεων, δεν θα είναι δύσκολο να πετύχουμε τον σκοπό με τον σχηματισμό των 6.000 εθελοντών Τσαμουριωτών και Κοσοβάρων που είναι πραγματικοί φίλοι της Ιταλίας επειδή γνωρίζουν τι τους περιμένει εάν αυτή τους εγκαταλείψει.''''....τα σχολια περιτευουν περι του ρολου που επαιξαν στην κατοχη τσαμηδες και κοσσοβαροι και της αναμενομενης μοιρας τους την οποια και προγνωριζαν ακριβως γιατι ξερανε τι ειχανε κανει [ σε περιπτωση αποχωρησεως των συμμαχων ιταλογερμανων] .... ....'''Όλοι φοβούνται ότι η Ιταλία θα αποσυρθεί αφήνοντάς τους σε μια κατάσταση πολύ χειρότερη από εκείνη του 1917 και παρακαλούν οι οικογένειές τους να επιτραπεί να μπουν στην Αλβανία, και στους άνδρες να επιστραφούν τα όπλα που παρέδωσαν στις στρατιωτικές αρχές.''''...εδώ ηδη μιλαει για αυτην την υποχωρηση η οποια και ΤΕΛΙΚΑ συνεβη το 1944 στις νοτιως του καλαμα περιοχες [ εκει που κατοικουσε και η πλειοψηφια των τσαμηδων] με κατευθυνση την Αλβανια......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ]...ιδου και το σχεδιο που εκπονησανε τελικα το 1944.....''''ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ
    ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
    Εν συνεχεία των προηγουμένων δοθεισών διαταγών, τονίζομεν υμίν διά την πληρεστέραν εκτέλεσίν των, τα κάτωθι σημεία:
    Ι. Το μέτωπον της Τσαμουριάς, απέναντι των δυνάμεων του Ζέρβα, διαιρείται εις τεσσάρας τομείς: α) Άρπιτσα-Μαργαρίτι, β) μαργαρίτι-Κορτέσι, γ) Κορτέσι-Νικολίτσι, δ) Νικολίτσι-Παναγιά.
    II. Εις τα μετόπισθεν, τα δεύτερα κέντρα, κανονίζονται κατά τον εξής τρόπον:
    Άρπιτσα, Βύλε, Βραχωνά και Γρόκα του Κούτσι, με κέντρον εις την Αρβενίτσαν, Τσούρι, Λιουκράτι, Μαργαρίτι, Βράστοβα, Σμοκοβίνα, Μούρτος, Μορέκ με κέντρον εις το Μασρέκ, Γκλσαποτσάρι, Σαράνι, Σουνοράτι, Σελίτσα, Βρέστα και Γραικοχώρι με κέντρον (έδρα) το Γραικοχώρι, Κορμίτσια, Σεμερίτσια, Κοκάνι... Μπενταλένα, Βρατίνα, Βορνάνια, Σούλεαι και Κάστρου με κέντρον εις την Βορφάνιαν.
    III.Εις έκαστον κέντρον των μετόπισθεν θα λειτουργά μία διοίκησις, ήτις θα φροντίζη:
    α) Διά την συνεχή αποστολήν τω στρατιωτών εις το μέτωπον.
    β) Διά την εκπλήρωσιν των αναγκών των εις το μέτωπον στρατιωτών, και
    γ) Διά τας αναγκαίουσας βοηθείας των μεταφερθεισών (μεταναστευσασών) οικογενειώνκλπ κλπ......
    και τελειωνε με ημερομηνια ΙΟΥΛΙΟΣ 1944 δηλαδή ειχανε αρχισει να μεταφεροντε οικογενειες προς τα βορεια[Αλβανια] πριν την τελικη αποχωρηση των γερμανων και πριν δηλαδη την καταλυψη των περιοχων εκεινων από τον ΕΔΕΣ..και μαλιστα οι οπλοφοροι Τσαμηδες θα καλυπταν αυτή την υποχωρηση....και οι οποια πραγματοποιηθηκε [ σε μεγαλο ποσοστο από κεινου με τα γερμανικα στρατεύματα πραγμα που κανανε συνηθως οι πολύ στενοι συνεργατες των γερμανων [ όπως ο Πουλος με το σταρτευμα του που είναι το γνωστοτερο παράδειγμα από ελληνικης πλευρας]...δηλαδή θελω να πω ότι δεν εκδιωχθηκανε απλα...ξερανε [ λογω των οσων ειχανε προηγηθεί ] ότι θα επιχειρηθεί η εκδιωξη τους και για αυτό προετοιμαζαν την φυγη τους [ βεβαια όπως παντα δεν εφυγαν ολοι αλλα κυριως οι χειρότεροι που εφυγαν πρωτοι πρωτοι και υπηρξανε δυστυχως και αθωα θυματα πχ γυναικόπαιδα που δεν ειχανε προλα βει να φυγουν και ζησανε την εκδιτικη μανια των ανταρτων ] ... ΔΥΣΤΥΧΩΣ οι Τσαμηδες [ η πλειοψηφεια αυτων] όπως εστρωσαν ετσι κοιμηθηκαν....αυτή η φραση ταιριαζει για αυτά που συνέβησαν το 1940-44

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. το σημαντικο σε αυτά που λεει ο περαιβος [ και τα οποια είναι ιστορικα εξακριβωμένα] είναι όχι ότι απλα ''γνωριζουν'' τα [απλο]ελληνικα αλλα ότι ορθως εκφραζοντε [ όχι απλα γνωριζουν αλλα και ομιλουν και μαλιστα ορθως]..και το ακομα σημαντικοτερο είναι ότι ισχυει για τους ανδρες [ πραγμα λογικο μιας και γενικοτερα οι ανδρες παντα ξερανε παραπανω γλωσσες ] αλλα ότι αυτό ακριβως ιχυει και για τις γυναικες [ πραγμα δυσκολο να μαθανε α ελληνικα ειτε από την εκλησια που δεν υπηρχε ειτε από το ελληνικο σχολειο που δεν υπηρχε ειτε από τις κοινωνικες επαφες που τέτοιες δεν ειχανε εκεινα τα χρονια οι γυναικες για να μαθουν ''να εκφραζοντε ορθως στην απλοελληνικη''...αρα αυτή η ικανοτητα ναμιλανε στα ελληνικα εξισου όπως και στα αλβανικα ηταν από παππο προς παππο...και αυτό γιατι οι προγονοι των τσαμηδων ηταν κυριως ελληνες [ηπειρώτες , και αρβανιτες διγλωσσοι] και αλβανοι επιλυδες...αλλα και τουρκοι σε καποιο βαθμο πραγμα που δικαιολογει τα πολλα τουρκικα-ισλαμικα επωνυμα [ τουταχιρη , σαχεντιν κλπ ] [και πραγμα που δεν συμβαινει και τοσο με τους υπολοιπους αλβανους] και ισως αυτή η τουρκικη συνιστωσα συνετελεσε τοσο στον φανατικο ισλαμισμο οσο και στην παμπεσια [[ όπως ομολογούσανε ηπειρώτες και αλβανοι......αλβανοεληνες γενίτσαροι εξισλαμισθεντες [ εκτουρκισθεντες πλήρως θρησκευτικα , μερικως συνειδησιακα καθολου όμως γλωσσικα που κρατησανε τις πατροπαράδοτες δυο γλωσσες αλβανικη και ελληνικη]............
    ο '''εκτουρκισμος'' των τσαμηδων [ με την εγκατασταση τουρκων στην τσαμουρια, μετα τον εξισλαμισμο τους τον 17ο αιωνα ,πραγμα που κανανε παντα οι τουρκοι σε κάθε εξισλαμισθεισα περιοχη με σκοπο να την εκτουρκισουν γρηγοροτερα μεσω των επιμειξιών τουρκων και γηγενών αφου πλεον ηταν μουσουλμανικοι και οι δυο πλυθησμοι] δεν προχωρησε-ολοκληρωθηκε γιατι στη συνεχεια η οθωμανικη διοικηση-στρατος [ αλλα και οι γειτονικοι - βορειοι μουσουμανκοι πλυθησμοι ] αλλα και επιλυδες μουσουλμάνοι στον ηπειρωτικο χωρο αποτελούνταν πλεον από αλβανους μουσουλμάνους και όχι από τουρκους μουσουλμανους ....ετσι σταματησε η [σε μικρο βαθμο και για μικρο χρονικο διζστημα εκτουρκιση των τσαμηδων] και αρχισε ο σε μεγαλυτερο βαθμομκαι και λιγο ευκολότερος λογω των συνθηκων [ γνωση της αλβανικης παραλληλα με την ελληνικη , λογω γεωγραφιας , λογω αξιωματων μπεηιλικια και αγαηλικια κλπ ] εξαλβανισμος των αλβανοελληνων στην καταγωγή τσαμηδων όπως στο περιπου εχει περιγραφει παραπανω....για αυτό και ονομαζοντε και τουρκοτσαμηδες και αλβανοτσαμηδες...και οι δυο οροι περιεχουν μερος της αληθειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ενα ακομα ψεμα που λενε στην εθνικιστικη Αλβανια είναι ότι οι τουρκοτσαμηδες διωχθηκανε γιατι ηταν με το ΕΑΜ ......Όμως δεν είναι τυχαιο ότι ουτε ακομα και ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ [ παρ ότι ειχε τη δυναμη ,πραγμα που απεδειξε στα δεκεβριανα γεγονοτα στη διαμαχη του με τον ΕΔΕΣ ] δεν καταφερε-θελησε να προστατεψει [ οσο θα μπορουσε ισως] τους τουρκοταμηδες κατά το διωγμο του 1944 από τους ΕΔΕΣιτες....μα είναι λογικο μιας και
    α]οι ιδιοι οι τουρκοτσαμηδες , ιδιως οι νοτιως του καλαμα τσαμηδες [ πλειοψηφεια του πλυθησμου των τουρκοτσαμηδων] όχι απλα δεν ειχανε καμια σχεση με το ΕΑΜ , αλλα αποχωρούσανε από μονοι τους [με θεληση των ιδιων] από τη Θεσπρωτια πριν καταλαβουν τα εδάφη τους οι ΕΔΕΣιτες και μαλιστα αλληλοκαλυπτομενοι [ σε μεγαλο βαθμο] με τα γερμανικα στρατεύματα....Μεγάλος αριθμός μάλιστα Τσάμηδων μεταφέρθηκε στην Αλβανία με Γερμανικά μεταφορικά μέσα, σύμφωνα με αναφορά Αμερικανού αξιωματικού της ''''''συμμαχικης'''' αποστολης .... συνεπως η οποια καλυψη-προστασια από μερους του ΕΛΑΣ που παρηχθει σε τσαμηδες αφορουσε κυριως καποια ελαχιστα χωρια των φιλιατων [ από τα οποια προερχονταν και οι λιγοστοι τσαμηδες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ] και διοτι εκεινη την περιοχη ελεχγε [ η μπορουσε-προσπαθουσε να θεσει υπο τον ελεγχο του] ο ΕΛΑΣ....αντίθετα , νοτια του καλαμα [περιξ του τουρκοτσαμικου θυλακα , νοτια και ανατολικα] ελεγχοντανε η περιοχη από ανταρτες του ΕΔΕΣ......
    β]επισης για το λογο ότι δεν ευοδωθηκε [οσο θα μπορουσε η και οσο ευοδωθηκε σε άλλες περιοχες της Έλλαδος που περασανε υπο ελασιτικο ελεγχο παραμονες της κατοχης ] η ενταξη του εντοπιου πλυθησμου δηλαδή των τουρκοτσαμηδων στις ταξεις του ΕΛΑΣ και η εναντιον των γερμανων συμπραξη τους , καθοτι ακομη και τοτε η πολύ μεγαλη πλειοψηφεια τους δυσκολα εμπιστευοταν την οποια ελληνικη πλευρα[ κομμουνιστικη η μη] μιας και από χρονια οι ηγετες τους τους ειχανε ριξει στην προπαγανδα της μεγαλης Αλβανιας που μπορει να επιτευχθει μονο σε συνεργασια [ακομα και ενοπλη όπως και εγινε ] με τους [ οποιους] εχθρούς της Ελλαδος[γερμανους και ιταλους]...ηταν πολύ δυσκολο μια φυλη όπως οι τσαμηδες [ και με αυτό το παρελθον και με αυτή τη νοοτροπια και με αυτές τις ενοπλες μεχρι τοτε επιλογες ] να αλλαξει ετσι ευκολα στρατοπεδο [δηλαδή ευκολα πηγανε από το ιταλικο στο συμμαχικο γερμανικο το 1943 , όχι ομως και στο ελληνικο , κομμουνιστικο η μη] ...αυτό δειχνει ότι η δραση των τουρκοτσαμηδων ειχε κυριως εθνοτικοθρησκευτικη διασταση και επειτα ταξικη και ισως ελαχιστα πολιτικη ....και η οποια αντιπαλοτητα βαστουσε από τα πολύ παλια χρονια [τουρκοκρατια]...αλλα και η ταξικη διασταση δεν αφορουσε καποια ''ισοτητα'' αλλα αντίθετα αφορουσε κυριως στην ανωτερη κοινωνικη θεση που ειχανε οι πατεράδες των τουρκοτσαμηδων αυτων από 300 χρονια πριν εως το 1912 [ δηλαδή μια μολις γενεα πριν από τα γεγονοτα της κατοχης ] και η μνημη της τοτε εποχης ηταν ακομη πολύ νοπη στα παιδια των μεχρι πριν 31 [ 1912-1943] χρονια αφεντικων της περιοχης ......συνεπως αν ηταν οι ''''περισσοτεροι''' τουρκοταμηδες στο ΕΑΜ η απλα εστω φιλοεαμικοι αυτό θα φαινοτανε από τη δραση του ΕΛΑΣ στην διαμαχη τους με τους ΕΔΕΣιτς ανταρτες...μιας και όπως ξερουμε ο ΕΛΑΣ εξουδετερωσε τις δυναμεις του ΕΔΕΣ στην Ηπειρο 2 μηνες μετα και τους αναγκασε να μεταβουν στη Κερκυρα....αρα δεν ηταν καθολου τυχαια η συμπεριφορα του ΕΑΜ στην αντιπαλοτητα τουρκοτσαμηδων - εδες τον αυγουστο-σεπταμβριο- του 1944....ευκολα θα μπορουσε να παρει τομερος τους και να υπερισχυσει εναντι του ΕΔΕΣ.....όμως δε το εκανε..και αυτό λεει πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ας μην ξεχναμε ότι η ναζιστικη ιδεολογια , που μεσω των ηγετων τους [ πρακτόρων του Αξονα οπως εχει αποδειχθεί ] εισχωρουσε ολοένα στα χωρια των τουρκοτσαμηδων ηδη από τα χρονια του μεσοπολεμου .....ειδικα στο σημειο περι ανωτεροτητας ανθρωπινων ομαδων εναντι αλλων και της ασκησης βιας εναντι αυτων ως κατι επιτρεπτο-φυσιολογικο-αναγκαιο για την επιτευξη των σκοπων της φυλης , οσο παραξενο και να φαινεται εκ πρωτης οψεως σε ότι αφορα την συγκεκριμενη περιπτωση ] ηταν κατι που προσαρμόζεται ευκολα σε φυλες των οποιων η ''''από παππο προς παππο'''' νοοτροπια '''ανωτεροτητας''' ''''εναντι των ''αλλων'' [αλαζόνες χαρακτηριζοντε από πηγες του 1821 ] ηταν κατι χαρακτηριστικο , και των οποιων ο''' φανατισμος στον ισλαμισμο είναι βαθυς''' όπως μαρτυράνε οι ιδιες πηγες και οι οποιοι ειχανε μαθει μεχρι πριν μολις 30 χρονια [ 1912] να είναι οι μπεηδες και οι αγαδες του τοπου ....διοτι ως γνωστον [και με βαση το ιδιο το κορανι , αλλα και οσα μαρτυραει η ιστορικη πορεια του ισλαμισου ] ο φανατικος ισλαμισμος [ειδικοτερα εχοντας ζησει υπο οθωμανικο καθεστως] σημαινει ''αισθηση ανωτερότητας εναντι των χριστιανων [ως ακομα και εντονο αντιχριστιανικο αισθημα ] πραγμα ιστορικα επιβεβαιωμενο όχι μονο από τις πραξεις αλλα ακομα και από τα λογια των τουρκοτσαμηδων [ όταν για παράδειγμα οι προγονοι των τουρκοτσαμηδων αποκαλούσανε τους σουλιωτες ως '''καφιρηδες'' και ΄''γκιαουρηδες΄'' ,δηλαδή ''απιστοι'',ρυπαροι-βρωμικοι λογω της [μη] πιστης τους στο κορανι κλπ].....δηλαδή ο ναζισμος [ μια ''φυση'' αντιχριστιανικη ιδεολογια ] προσαρμοζε-προωθουσε-ενισχυε αυτή την αισθηση ανωτερότητας [ που αισθανονταν από παλια αρκετοι ως πολλοι εκ των τουρκοτσαμηδων ] εναντι των υπολοιιπων [ειτε αυτοι ηταν εβραιοι , ειτε αριστεροι γενικοτερα σε ότι αφορα τον ναζισμο αλλα ειτε χριστιανοι-ραγυαδες στην περιπτωση αυτή των τουρκοτσαμηδων ]...συνεπως η ναζιστικη
    ''' αισθηση ανωτερότητας ''' βρηκε προσφορο εδαφος στην νοοτροπια μεγαλου μερους του τουρκοτσαμικου πληθυσμου....περα δηλαδή από συγκληση των συμφερόντων είχαμε [σε καποιο βαθμο βεβαια , αλλου μικρο αλλου μεγαλο ] και καποια σταδιακα αυξανομενη ιδεολογικη συμπορευση....αυτή είναι άλλη μια παραμετρος που εξηγει την μεχρι τελους [ενοπλη] ταυτιση των τουρκοτσαμηδων της θεσπρωτιας με τα κατοχικα στρατεύματα τοσο εντος ελλαδος αλλα ακομα και εντος αλβανιας , και την από κοινου αποχωρηση με τα κατοχικα στρατεύματα [ ιδιως των νοτιως του καλαμα τσαμηδων που ηταν και η μεγαλη πλειοψηφεια του τουρκοτσαμικου πλυθησμου ] ....ας μην ξεχνουμε και τις φωτογραφιες υποδοχης των γερρμανικων στρατευμάτων στα τσαμοχωρια οπου κρατανε σημαιες με τη ζβαστιγκα [ για να εχουν προμηθευτεί τα χωρια με τέτοιες σημαιες κατι σημαινει αυτό περι της εξαπλωσης της ναζιστικης ιδεολογιας στα χωρια των τουρκοτσαμηδων αλλα ας μην ξεχναμε και το πανο που ανεγραφε
    '''''ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΡΩΜΗ'''' το οποιο υψωσανε οι τουρκοτσαμηδες του Μαργαριτιου κατά τον ελληνοιταλικο πολεμο του 1940 περιμενωντας τα ιταλικα στρατεύματα να μπουνε και στο χωριο τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. από τις μαρτυριες των μεν και δε εχουμε.....
    α]οι ελληνικες μαρτυριες ομιλουν για ασχημα γεγονοτα-αθλιοτητες όπως κλοπες-λεηλασιες απαγωγες βιασμους και φονους [με τα βασανισμου πολλες φορες ] όχι μονο ανταρτων [ πραγμα που θα ειχε '''λογικη'''] αλλα και μεροκαματιαριδων ανεξαρτήτως οικονομικης κατάστασης πολλες φορες,ανθρωπων που ειχανε πχ κατεβει στην αγορα της πολης, η που ειχανε παει για μεροκαματο , ειτε ακομα και παιδιων που βοσκούσανε τα προβατα κλπ κλπ ..και τα οποια γεγονοτα αναφεροντε σε ΟΛΟ το διαστημα 1940-44 αφου ακομα και κατά τον διωγμο του 1944 οι τουρκοτσαμηδες δηλητιριασανε τα πηγαδια [ με σκοπο να πεθανουν αυτοι που θα πιουν] ειτε καψανε χωρια όπως παλια σαγιαδα και το μαυρουδι κλπ. συμφωνα με τις μαρτυριες ....επισης γινεται λογω για τετραετή πεινα [ 41-45] από την οποια και όπως ξερουμε βασσανιστηκανε ολοι οι ελληνες [ πλην των μελων των κατοχικων κυβερνήσεων, των μαυραγοριτών και των πολύ στενων [ ενοπλων] συνεργατών των γερμανων] [ μικρη μειοψηφεια στο συνολο των ελληνων οι παραπανω κατηγοριες]...επισης είχαμε και καψιμο χωριων από γερμανους κατα το 1940-44 από τα κατοχικα στρατευματα
    β]τα ασχημα γεγονοτα-αθλιοτητες που υποστηκανε οι τσαμηδες ,συμφωνα με τις δικες τους μαρτυριες γινανε εις βαρος τους στα τελη του 1944 [ δηλαδή κατά την αποχωρηση η και λιγο μετα , των γερμανικων στρατευματων.] Εκει αναφερουν πραξεις ομοιες με αυτές που ειχανε διαπραχθει από τσαμηδες σε βαρος ελληνων τα τέσσερα προηγουμενα χρονια όπως εχουμε από τις παραπανω ελληνικες μαρτυριες ...ενω απο την αλλη δεν γινετε λογος για πεινα κατοχικη αλλα αντιθετα γινετε λογος απο τους περισσοτερους [ κατά το διωγμο του 1944] για κλοπη της περιουσιας τους [ χρυσαφικα , 700 προβατα και αλλα τετοια ]......πραγματα τα οποια , κατα τις παραμονες ης απελευθερώσεως ειχαν ως γνωστον , μονο οι πολυ στενοι - και ενοπλοι συνεργατες των κατοχικων στρατευματων στον ελλαδικο χωρο...επισης δεν υπηρξε το 1940-44 καψιμο χωριου αλβανοτσαμηδων από κατοχικα στρατεύματα [ πραγμα εξισου '''υποπτο'' με τα προηγουμενα] ....όλα αυτά κατι δειχνουν ...το οποιο δε θελουν να δουν οι εθνικιστες αλβανοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Συνταγματαρχης των ΣΣ στην Ηπειρο Ζοζεφ Ρεμον ''''στον αγωνα εναντιων των ανταρτων οι μονοι που μας υποστηριζουν είναι οι Αλβανοι ''...'' Το συνταγμα μου και οι Αλβανοι ειχαν διαρκως απωλιες κατά την διαρκεια των επιχειρησεων''''...αυτά είναι τα μετα το 1943 γεγονοτα κατά την γερμανικη κατοχη της Ηπειρου....
    οι ομολογιες αυτές των στρατευματων κατοχης [ ιταλων και γερμανων] μεσ από εγγραφα της εποχης ....
    οι μαρτυριες των ιδιων ηπειρωτών για τα χρονια εκεινα 1940-44...
    τα ιστορικα ντοκουμέντα για τις εκαθαριστικες επιχειρήσεις , μαχες ,λεηλασίες σε ηπειρο αλλα και σε ''αλβανικο'' εδαφος [ταγμα ντινο] προς ανταρτες αλλα και προς αμαχους.....
    η όχι και τοσο καλη αντιμετωπιση τους τοσο από το εαμ ελλαδος αλλα και αργοτερα το εαμ αλβανιας δειχνει τη γνωμη οου ειχανε σχηματισει μεχρι τοτε οι δυο αριστερες οργανώσεις για την πλειοψηφεια των τσαμηδων.....
    η συμπεριφορα της πλειοψηφειας των τσαμηδων σε αντιθεση με την συμπεριφορα των αλλων εθνικων η θρησκευτικών μειονοτήτων [ μουσουλαμνικες εθνοτητες της θρακης κλπ ] τοσο εναντι του κρατους [ η οποια συμπεριφορα θα ηταν ισως δικαιολογημενη] αλλα το σημαντικοτερο εναντι των απλων ελληνων συντοπιτών τους [ αυτό το τελευταιο πληρωσανε οι τσαμηδες ]
    αλλα ακομα και η εμεση ομολογια των ιδιων των τσαμηδων όταν υπεγραψαν στις αρχες του 1944 [ στους φιλιατες ] τη [κατά καποιο τροπο] στρατιωτικη συμμαχια τους με τον ελας με ανταλλαγμα την ''''αμνηστευση των ως τοτε αδικημάτων που ειχανε διαπραξει εις βαρος των ελληνωνν συντοπιτών τους'' από μεριας των ελασιτων ανταρτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. τα γεγονοτα που συνέβησαν στην τσαμουρια από τους ελληνες ανταρτες του ΕΔΕΣ εναντιον των αλβανοτσαμηδων όχι απλα δεν ηταν ασχετα αλλα ηταν
    ''' τα αναλογα '' οσων συνεβαιναν την ιδια ακριβως περιοδο στην υπολοιπη Ελλαδα [ αποχωρηση των γερμανικων στρατευμάτων από τον ελλαδικο χωρο και εισοδος των κατά τοπους ανταρτων ,που μεχρι τοτε ζουσανε στα βουνα , στις απελευθερωμένες περιοχες ειτε καταδιωκοντας τους αποχωρουντες γερμανους ειτε αναζητώντας συνεργατες αυτων με σκοπο την εκδικηση πραγμα που δυστυχως εχει να κανει με την ανθρωπινη φυση και όχι με κακους εαμιτες η κακους εδεσιτες ,όχι τουλάχιστον στο βαθμο που παρουσιάζεται από τις αντιπαλες παρατάξεις ως σημερα ] όπως συνεβαινε δηλαδή σε άλλες περιοχες από ελληνες ανταρτες εναντιον των ,ενοπλων η μη, ελληνων [ αυτή τη φορα] συνεργατών των γερμανων [ και δυστυχως και των οικογενειων τους σε αρκετες περιπτώσεις , όπως δυστυχως συμβαινει σε κάθε ενοπλη διαμαχη μεταξυ ανθρωπινων ομαδων ] .... πχ τα οσα γινανε στο μελιγαλα [ και γενικοτερα στην πελοπονησσο] η στο κιλκις [ που πιθανο καποιοι εξ αυτων θα αποχωρουσανε με τα γερμανικα στρατεύματα όπως κανανε πολλοι τσαμηδες ] η στην Αρναια και ειχανε και περισσοτερα θυματα [ αθωα και ενοχα και εδώ όπως και στην τσαμουρια όπως και παντου στον ΒΠΠ ] και ειχανε να κανουν ακριβως με την ''επιθεση'' των εδώ και τέσσερα ετη ανταρτων εναντιον των συνεργατών των γερμανων καθαρα για λογους εκδικισης - προσωπικης αντεκδίκησης -συσσωρευμενων παθων.....αυτό εγινε και με τους τουρκοτσαμηδες ....καθοτι στη θεσπρωτια δεν υπηρχανε '''ταγματα ασφαλειας'''όπως σε άλλες περιοχες της Ελλαδας....και αυτό γιατι [ τηρουμενων οσο γινετε ,αν και πραγμα δυσκολο, των αναλογιων] , τον ρολο αυτό [που ειχανε αναλαβει σε άλλες περιοχες τα Τ.Α] ειχε αναλαβει στη θεσπρωτια η πλειοψηφεια των τουρκοτσαμηδων...Σιγουρα καπως υπεραπλουστευτικος αυτος ο παραλληλισμος αλλα ηταν ότι πιο κοντινο υπαρχει σε σχεση κυριως με τη αντιανταρτικη δραση των δυο αυτων ενοπλων σχηματισμων [ εκει κυριως μοιαζουν , και όχι φυσικα στον μισελληνισμο που εδειξε μεγαλο μερος των τουρκοτσαμηδων , την επακολουθη διωξη των ελληνων ανεξαρτήτως ιδεολιγιας με σκοπο την ενσωματωση της τσαμουριας στην Αλβανια και το εθνοθρησκευτικο μισος το οποιο βαστουσε από πολυυυυ παλια , πραγματα βασικοτατα που διαφοροποιουν και την συμπεριφορα σε καποιο βαθμο, , αλλα κυριως τα κινητρα αυτης της συμπεριφορας]......ας μην ξεχναμε και ότι τα ΤΑ ιδρυθήκανε το 1943..ανιθετα από την αρχη της κατοχης η πλειοψηφεια των τουρκοτσαμηδων ταχθηκε [και ενοπλα] με το μερος των Ιταλων και μετα των Γερμανων εναντιον όχι απλα οτιδήποτε ''ανταρτικου'' [ οπω τα ΤΑ] αλλα γενικοτερα οτιδήποτε ελληνικου στην τσαμουριας και στις γυρω περιοχες με απωτερο σκοπο την Μεγαλη Αλβανια...αρα οι ''''ελληνες'''' απολογητες των τσαμηδων ας μην προσπαθουν να δικαιολογησουν τα αδικαιολογητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. αλλα είναι καλο να γινετε [ ως ενός σημείου βεβαια όπως ειπαμε ] αυτος ο παραλληλισμος ως προς την αντιανταρτικη [ και βαρβαρη πολλες φορες] συμπεριφορα των δυο ενοπλων αυτων σχηματισμων [ιδιως από το 1943 και μετα] γιατι καποιοι ''''ψευτοπροοδευτικοι''' που κατηγορουν με μεγαλη ευκολια τα ταγματα ασφαλειας , συγχρόνως ψαχνουν να βρουν ''δικαιολογιες'' για την συμπεριφορα των τουρκοτσαμηδων και να καταδικασουν οσα συνέβησαν εις βαρος τους στο τελος του 1944 στη θεσπρωτια μονο και μονο λογω της ''''μειονοτικης'' τους ιδιοτητα....όμως όπως ευκολα εδειξε η ιστορια , και άλλες μειονότητες είχαμε στην ελλαδα και μαλιστα μουσουλμανικες..και δεν πειραχθηκαν από κανενα ..γιατι ακριβως δεν ειχανε πειραξει και κανενα μετα το 1912....αρα ας προβληματιστουν πρωτα προτου αρχισουν να εξαγαγουν συμπερασματα στο σχημα '''''ασπρο-μαυρο'', δεξιος-αριστερος'',''φασιστες-μειονοτητες'' κλπ και λοιποι ανευ νοηματος μανιχαισμοι .....
    Τοτε απαντανε οι εθνικιστες της Αλβανιας.....'''και γιατι αυτοι [ τσαμηδες] διωχτηκανε ως δωσίλογοι ενώ οι ελληνες δωσίλογοι οχι μονο επιβιώσανε αλλα και επανδρωσα το μετεμφυλιακο κρατος;;;;
    Απλα τα πραγματα...καταρχήν επιβιώσανε πολλοι[και όχι φυσικα ολοι ] απο τους ελληνες συνεργατες των γερμανων αλλα επιβιώσανε επισης πολλοι [και όχι φυσικα ολοι] απο τους τσαμηδες ..... δευτερον συνεργατες των γερμανων [από παρε-δωσε με σκοπο μια καποια ευνοια ως και μαυραγορίτες , η ακομα και ενοπλους συνεργατες και μαλιστα ενσυνειδητους [ όπως ο πουλος] ....υπήρχανε τέτοιοι σε κάθε περιοχη της Ελλαδος ....πολλοι από αυτους μετα τον αυγουστο του 1944 ως και τη συμφωνια της βαρκιζας σκοτωθηκαν σε μαχη με τους ΕΛΑΣΙΤΕΣ....οι μαχες μεταξυ αυτων και των ΕΛΑΣιτων σταματησαν λογω της συμφωνιας της βαρκιζας[ η οποια δυτυχως εφερε την αντεκδικηση της προηγουμενης εκδικησης των ΕΛΑΣΙΤΩΝ , και αυτοι δυστυχως δράσανε ενατιον [ και ] αθωων ΕΑΜιτων όπως συμβαινει παντα].....και ετσι πολλοι ενοχοι η ''ενοχοι'' της μη εαμικης παραταξης επιβιώσανε...και αρχισανε και συμμετεχανε ειτε σε ''αντικομουνιστικες ομαδες ειτε σε κυβερνητικες θεσεις παλι ως αντικομουνιστες ...και με τον ακολουθο εμφυλιο καποιοι εξ αυτων ''''διαπρεψανε''' όπως συμβαινει παντα σε τέτοιες καταστασεις....από την άλλη οι τουρκοτσαμηδες '''προλαβανε'' και φυγανε-διωχτηκανε ολοι μεσα σε λιγο χρονικο διαστημα [ πραγμα λογικο καθως το ξεριζωμο τους τον επιλεξανε πρωτα οι ιδιοι,τουλαχιστον η πλειοψηφεια αυτων ]....αρα επρεπε καταρχήν να επιστρεψουν πισω...δευτερον να εχουν αποδειξει -να ηταν γνωστοι και προθυμοι για αγωνα εναντια στους κομουνιστες...όμως ειχανε μια ακομα διαφορα από τα κάθε είδους ΤΑ..που τους κατεστησε και χειροτερους αν όχι τουλάχιστον ομοιους με αυτά ....Δεν ειχανε δειξει απλα αντικομουνιστικη συμπεριφορα όπως τα ΤΑ.....αλλα ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ συμπεριφορα...από την αρχη της κατοχης μεχρι το τελος....για αυτην την ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ δραση διωχτηκαν πρωτα από όλα και επειτα για την φιλοιταλικη η φιλογερμανικη ...δηλαδη η δραση των τσαμηδων ηταν ανθελληνικη-αντιανταρτικη υπο τον φιλοιταλικο η φιλογερμανικο μανδυα-συμμαχια [ η και εξ αρχης συμπαθεια].....ενώ η δραση των ΤΑ ηταν ΑΝΤΙΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ-αντιανταρτικη υπο φιλγερμανικο μανδυα-συμμαχια [ η και εξ αρχης συμπαθεια ]....οι μεν χωρούσανε σε μια μεταπολεμικη ΜΗ κομουνιστικη ελλαδα [ πραγμα που συνεβη]....η δε δεν χωρούσανε πλεον σε ΚΑΜΙΑ ......Αρα ουτε οι ιδιοι [μετα από αυτά που πραξανε κατά το 40-44 αλλα και υποστηκανε κατά την φυγη τους το 44 ] δεν θελανε να γυρισουν ουτε φυσικα και οι ελληνες ηπειρώτες [ απλοι ανθρωποι ως και ανταρτες του εδες] θελανε καποια επαναφορά αυτου του πληθυσμου μετα από οσο ειχανε συμβει...μαλλον το εντελως αντιθετο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. την ερωτηση αυτή οι αλβανοι εθνικιστες την θετουν για να [από]δειξουν ότι '''αφου δεν εχεις απαντηση σημαινει ότι οι τσαμηδες διωχτηκανε όχι γιατι ηταν δωσίλογοι αλλα γιατι ηταν τσαμηδες [ μαλλον δηλαδή για ''ρατσιστικους'' λογους κατ αυτους και την ερμηνεια που δινουν στα ιστορικα γεγονοτα ] ....παντως η εκφραση που ταιριαζει καλυτερα είναι ότι ''διωχτηκανε γιατι [ όχι φυσικα ολοι αλλα οι περισσοτεροι εξ αυτων] υπηρξανε ειδικα την τετρετια εκεινη [ 1940-44] ανθέλληνες και λογω αυτης τους της ανθελληνικης δρασης εκδιωχθηκανε ....ανθέλληνες γιατι τα θυματα τους ηταν ελληνες στην εθνικοτητα ,ορθοδοξοι στο θρήσκευμα ενα μπορει να ηταν οποιασδηποτε οικονομικης κατάστασης η [ όχι παντα αλλα τις περισσοτερες φορες] και πολιτικων πεπαοθησεων [ αν και μερικοι εξ αυτων ειχανε από ενα σημειο και μετα ''κολλημα'' με οσους κυριως υποστηριζαν τον ΕΔΕΣ].......Σε οτι αφορα στο ''και τι απεγιναν οι ελληνες συνεργατες,'''......
    απλα πολλοι ελληνες [ ειτε συνεργατες ,ακομα και ενοπλοι,ειτε απλως φαινομενικα ''''ουδετεροι'''''] την ωρα που οι περιοχες τους απελευθερωνότανε από τον ΕΛΑΣ επελεξαν [ θελοντας η μη ] να ενταχθουν στον ΕΛΑΣ...και ετσι δεν θεωρούνταν [ και δεν '''ηταν'''' πλεον ] προδοτες και αρα δεν αντιμετωπιστηκαν ως τέτοιοι οι ιδιοι η οι οικογενεις τους και αρα γλυτώσανε τον οποιοδήποτε διωγμο....ετσι και γλυτώσανε [ οσοι πραξανε ακριβως αυτό].....πραγμα που αντίθετα δεν συνεβη με τους τσαμηδες και τον ΕΛΑΣ [ και σε οσους ελληνες μεινανε μεχρι τελους πιστα και ενοπλα διπλα στους Γερμανους] .......επισης αντιστοιχα και οι αντιστοιχες προκυρηξεις-προειδοποιήσεις του ΕΔΕΣ στους Τσαμηδες να παρατησουν τα οπλα ''να φυγουν απο το πλευρο των γερμανων''', ''να ασχοληθουν με τις ειρηνικες εργασιες τους''''κλπ πεσανε σχεδόν παντα στο κενο [ ....γιατι ακριβως οι πλειοψηφεια των τουρκοτσαμηδων λογω των μισελληνικών ενεργειων τους ως τοτε ειχε πλεον ταυτιστεί πλήρως με τους γερμανους μετα από τέσσερα αιματοβαμενα κατοχικα χρονια και που λογω αυτου δεν εμπιστευονταν καθολου ευκολα τον ΕΛΑΣ ποσο μαλλον τις ''υποσχέσεις'' του ΕΔΕΣ στον οποιο και ειχανε ενταχθεί οι περισσοτεροι Ελληνες κατοικοι της περιοχης που ειχανε πληγει από τους Τουρκοτσαμηδες τα προηγουμενα χρονια .....αυτοι οι τελευταίοι [ αυτοι η και οι οικογενεις τους] αντιμετωπιστηκανε από τους τουρκοτσαμηδες αλλα , και στο τελος αντιμετωπισαν , με μεγαλη σκληροτητα τους αποχωρουντες από τη Θεσπρωτια Τουρκοτσαμηδες]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. σε ότι αφορα την προαναφερθεισα συμφωνια μεταξυ ΕΑΜ και τουρκοτσαμηδων των Φιλιατων τον ιουνιο του 1944[τρεις μολις μηνες πριν την απελευθερωση] δειχνει ότι οι τουρκοτσαμηδες της περιοχης ηταν όχι απλα εχθρικοι ως πλυθησμος προς το αριστερο ΕΑΜ [ ποσο μαλλον προς οποιαδήποτε άλλη ελληνικη οργανωνη] αλλα ως και απολυτα γερμανοφιλοι-ενοπλοι συμμαχοι αυτων των κατοχικων στρατευμάτων .....καθως όπως ξερουμε τέτοιες συμφωνιες το ΕΑΜ υπεγραφε παραμονες της απελευθερωσης , όχι φυσικα με τον αμαχο πλυθησμο καποιου ανταρτοχωριου της ορεινης Ελλαδας [ που ούτως η αλλως υποστηριζε το ανταρτικο του ΕΛΑΣ] η και καποιου ''''ουδετερου''''''' χωριου αλλα αντίθετα με πληθυσμούς χωριων -ενοπλα σωματα τα οποια ηταν εχθρικα ως τοτε προς το ανταρτικο του ΕΛΑΣ-συμμαχοι ως τοτε των Γερμανων ....όπως εκανε το ΕΑΜ και με τμημα της Οχρανα των βουλγαρων αυτονομιστών σε περιοχες κοντα στα σύνορα και γενικοτερα με ενοπλα ''ντοπια'' σωματα που ως τοτε πολεμμαγανε στο πλευρο των γερμανων ....αλλα ακομα και ο ορος για τη ''παραδωση του Φιλιατι '' χωρις να προβαλουν αντισταση οι τουρκοτσαμηδες του χωριου κατά την απελευθερωση''' της περιοχης από το ΕΑΜ δειχνει αυτό που αναφέραμε πιο πανω....την απολυτα εχθρικη σταση ως τοτε των Τουρκοτσαμηδων απέναντι στον ελληνισμο [ενοπλο η αοπλο] ανεξαρτήτως παρατάξεως [ΕΑΜ Η ΕΔΕΣ] ...και μαλιστα ενοπλη αντιπαλοτητα...εθεσε το ΕΑΜ ακριβως αυτους τους ορους γιατι ηξερε ότι αν δεν υπογραφοτανε το συμφωνο αυτό με τους ορους αυτους τοτε ,κατα την απελευθερωση , όχι απλα δεν θα επετρεπαν στους ανταρτες του ΕΛΑΣ να εισελθουν στο χωριο τους [όπως κανανε τα ΕΛΑΣΙΤΙΚΑ στρατεύματα σε κάθε απελευθερωθησα από τους Γερμανους περιοχη] αλλα θα αντιστεκονταν εναντιον του ΕΛΑΣ και μαλιστα ενοπλα...πραγμα που [κατά τον σεπτεμβριο του 1944] κανανε μονο οι πολύ στενοι-ενοπλοι συνεργατες των γερμανων και οι οποιοι ειχανε ως τοτε βαψει τα χερια του με πολύ αιμα συμπατριωτών τους .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. με βαση το συμφωνο στο φιλιατι συμπεραίνουμε ότι .... ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ, [ΜΟΛΙΣ 2 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ] , ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΤΑΓΜΑ ΜΕ ΤΣΑΜΗΔΕΣ [ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΧΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΟΛΙΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1944] ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΜΙΓΕΣ , ΑΛΛΑ ΜΕΙΚΤΟ [ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ] ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΗΤΑΝ 14 ΑΜΙΓΟΙ ΤΑ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΙΚΑ ΕΝΟΠΛΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ..ΣΥΝΕΠΩΣ Η ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΤΑΝ .....
    ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ, ΕΞ ΑΡΧΗΣ , ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ [ ΑΦΟΥ ΕΙΧΕ ΚΙΝΗΤΡΑ-ΣΚΟΠΟΥΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ-ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΥΟΘΕΤΗΣΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΟΥΣ] ......
    ΕΝΩ Η ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΙΑΦΑΙΝΟΤΑΝΕ Η ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ , ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ-ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑΖΙΚΗ [ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ]..
    ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ ΠΕΡΙΟΧΗ [ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΑΜΕΣΑ ΥΠΟ ΤΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΕΑΜ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ''ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ''''']...ΕΠΙΣΗΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...Ο ΟΡΟΣ ΠΕΡΙ '''ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΩΣ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ '' [ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΕΛΑΣΙΤΕΣ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ] ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΥΤΕΣ..... ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΑΤΙ [ ΠΟΥ ΑΝΗΚΑΝ ΣΤΗΝ '''ΕΛΑΣΙΤΙΚΗ'' ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗ '''ΕΔΕΣΙΤΙΚΗ'' ΟΠΩΣ ΟΙ ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ ΤΣΑΜΗΔΕΣ [ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΛΥΘΗΣΜΙΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΞΑΝΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ] ......ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΤΑΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΠΩΣ Ο ΕΑΜ Ο ΟΡΟΣ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΥΤΟ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΔΕΙΧΝΕΙΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ''ΟΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ'' ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ,Η ΚΑΤΙ ΣΠΑΝΙΟ-ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ....ΜΑΛΛΟΝ ΗΤΑΝ '''Ο ΚΑΝΟΝΑΣ''''.....ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ''ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ''ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ [ ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΑΡΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΤΙ ΕΙΧΑΝ ΠΡΑΞΕΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝΕ ΣΚΟΠΙΜΟ ΚΑ ΣΩΤΗΡΙΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝΕ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΤΟΤΕ ΣΤΟ ΕΞΗΣ]...ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ-ΚΛΙΜΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΣΥΜΒΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΕΚΕΙΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ Η ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΣΠΕΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΑΜ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ .... ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΡΘΑ ΕΠΡΑΞΕ ΤΟ ΕΑΜ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ [ ΕΣΤΩ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΠΡΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΟΧΙ Ο ΕΛΑΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΑΜΗΔΕΣ ] ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΦΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΤΑΝΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ [ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΩΣ ΤΟΤΕ ΠΟΛΕΜΑΓΑΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ] ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΝΕ ΚΙΟΛΑΣ Ο ΕΛΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΝΕΟ ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΔΗΛΑΔΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΜΨΥΧΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ..ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ [ΜΑΤΑΙΑ-ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ] ΕΛΠΙΔΑ ΟΤΙ ΟΙ ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ [ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΧΟΤΖΑ ] ΘΑ ΕΦΕΡΝΑΝ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΙΝΟ -ΠΟΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ [ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΩΣ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ]...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Έτσι, η γερμανική μεραρχία Εντελβάις εγκαταστάθηκε στην Παραμυθιά στις αρχές Ιουλίου και το 22ο Ορεινό Σώμα υπό τον στρατηγό Λαντζ, μετέπειτα Γενικό Διοικητή Δυτικής Ελλάδας, εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα. Στις μάχες που διεξήχθησαν, κυρίως για τον έλεγχο των οδών της Ηπείρου (Αρτας-Ιωαννίνων, Ιωαννίνων-Μετσόβου, Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας), στο πλευρό των γερμανικών δυνάμεων έδρασαν και ομάδες Τσάμηδων, τους οποίους οι γερμανοί χρησιμοποίησαν αποτελεσματικά εναντίον των ανταρτών. Όπως άλλωστε η διοίκηση της γερμανικής μεραρχίας παρατηρεί σε έκθεσή της, «τα τμήματα του αλβανικού πληθυσμού συμπαρίστανται στα γερμανικά στρατεύματα και έχουν προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στον αγώνα κατά των ανταρτών», για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι «στις μέχρι τώρα επιχειρήσεις κατά των ανταρτών οι μουσουλμάνοι αποδείχτηκαν ικανοί λόγω της γνώσης της περιοχής, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις ανίχνευσης. Οι Αλβανοί προσδοκούν την ένταξη της Τσαμουριάς σε μία ελεύθερη και αυτοδύναμη Αλβανία».
    Από τις πρώτες ενέργειες των Γερμανών, μετά την άφιξή τους στην περιοχή, υπήρξε η προσπάθεια για μία πιο οργανωμένη συγκρότηση των ενόπλων ομάδων των Τσάμηδων που ενεργούσαν στην Ήπειρο. Όλος σχεδόν ο αλβανικός πληθυσμός από 14 ετών και πάνω, εξοπλίστηκε, σχηματίστηκαν νέα ένοπλα τμήματα που τέθηκαν υπό τις οδηγίες των Μαζάρ και Νουρί Ντίνο. Όλοι οι Αλβανοί των ομάδων αυτών φορούσαν στρατιωτικές στολές, ιταλικές ή γερμανικές, καθώς και περιβραχιόνιο με τη λέξη «Τσάμης» που τους έδινε τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα στις πόλεις και την ύπαιθρο, φέροντας οπλισμό. Οι δικαιοδοσίες της αλβανικής Τζανταρμερίας (χωροφυλακής), επεκτάθηκαν και της ανατέθηκε το καθήκον της τήρησης της τάξης, εξέλιξη που οι ίδιοι οι Τσάμηδες σε πολλές περιπτώσεις εκμεταλλεύτηκαν προκειμένου να κλείσουν λογαριασμούς του παρελθόντος.
    Οι επιχειρήσεις του καλοκαιριού του 1943 αποδείχτηκαν καταστροφικές από κάθε άποψη για την Ήπειρο. Πολλά χωριά καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς ή πυρπολήθηκαν, άλλα λεηλατήθηκαν, το ίδιο και οι καλλιέργειες. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ψυχές υπήρξαν μεγάλες και οι ζημιές ανυπολόγιστες. Οι περισσότεροι σώθηκαν καταφεύγοντας στα γύρω δάση ή στους βάλτους. Τις μεγαλύτερες καταστροφές, υπέστη τον Ιούλιο του 1943 η περιοχή Φαναρίου της Θεσπρωτίας. Και αυτό δεν ήταν τυχαίο. Αποδείχτηκε ότι αποτελούσε προσφιλή τακτική των Τσάμηδων να στρέφουν τις γερμανικές επιχειρήσεις προς τις περισσότερο εύφορες και αποδοτικές περιοχές, όπως ήταν η κοιλάδα του Φαναρίου, με το πρόσχημα ότι οι κάτοικοί τους παρείχαν υποστήριξη στους αντάρτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. .......Η τελευταία φορά που βρέθηκαν στο χωριό μου –Λειά Φιλιατών- οι Τσάμηδες ήταν και η πιο οδυνηρή. Ήταν στις 20-4-1944 και εσυνόδευαν το γερμανικό τάγμα που επέδραμε στη Μουργκάνα για να την εκκαθαρίσει από τις αντάρτικες ομάδες. Ενόψει της επιδρομής των Γερμανών και Τσάμηδων, οι χωριανοί εγκατέλειψαν το χωριό. Οι Τσάμηδες έκαψαν τα περισσότερα σπίτια του χωριού, το λιθόκτιστο δημοτικό σχολείο και την εκκλησία της Παναγίας, κτίσμα του 17ου αιώνα. Η μοναδική γυναίκα που παρέμεινε, η τυφλή γερόντισσα Αναστασία Χαϊδή, όταν διεπίστωσε ότι καίγεται το σπίτι της, έβαλε τις φωνές, οι Τσάμηδες την πέταξαν στο φλεγόμενο σπίτι και κάηκε ζωντανή… Σκότωσαν επίσης τρεις Λειώτες, τον Γρηγόρη Λώλη, ετών 25, τον Γιώργο Μπίλη, ετών 53 και τον Βασίλη Σδούγκα, ετών 23, τους οποίους συνέλαβαν τυχαία έξω από το χωριό......ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ 1944 ΠΑΘΑΝΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΘΑΝΕ...ΟΠΩΣ ΕΣΤΡΩΣΑΝ ,ΚΟΙΜΗΘΗΚΑΝ...ΑΘΟΥΣ ΣΚΟΤΩΝΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ...ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΑΡΧΙΣΑΝΕ....ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Έτσι, γράφει ο ΕΛΑΣίτης Π. Παπασταύρου, αυτόπτης μάρτυρας της συμπεριφοράς των Τσάμηδων στην περίοδο της κατοχής: «Γύρω στις δεκαπέντε χιλιάδες αριθμούσε εκείνη η μειονότητα των λεγομένων Τσάμηδων. Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου είχαν ταχθεί στο πλευρό των Ιταλών. Το ίδιο έκαναν και με τους Γερμανούς αργότερα. Ντυμένοι με τις στολές των κατακτητών, λήστευαν, βασάνιζαν, ατίμαζαν, τρομοκρατούσαν την ύπαιθρο. Ο φόβος και ο τρόμος σκέπαζε όλη την Θεσπρωτία. Οι πράξεις βίας και τρομοκρατίας σε καθημερινή βάση… Όχι λίγες φορές δεν δίσταζαν, έτσι για πλάκα, να βάζουν στο σημάδι από απόσταση τσοπαναραίους και στρατοκόπους…» («Στο Στόμα του Λύκου» εκδ. Σύγχρονη Εποχή).....ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΕΙ ΕΝΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ...ΟΧΙ ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΑΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΡΒΑ...ΑΛΛΑ ΕΝΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ...ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΙΠΤΕΙ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΑΓΩΓΗ ΒΟΣΚΟΥ [ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ] ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΚΛΕΣΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΠΑΔΙ ΤΟΥ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΗΡΑΝΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΙΧΑΝΕ ΣΑ ΔΟΥΛΟ .... ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ [ΣΕ ΚΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΚΟΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΚΟΠΑΔΙ ΤΟΥ]...ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΝ ΕΙΧΑΝΕ ΞΕΓΡΑΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΙ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. μια βασικη αιτια του ''δυστροπου''χαρακτηρα και του ανθελληνισμου των τουρκοτσαμηδων ηταν οτι ηταν φανατικοι ισλαμιστες.....ο περαιβος πριν 150 χρονια κανοντας μια περιγραφη των αλβανικων φυλων τους χαρακτηριζει θρησκους....κατι που δεν κανει για τις αλλες αλβανικες φυλες τις οποιες περιγραφει....και ο αραβαντινος την εποχη εκεινη αναφερει '''' '''των τσαμηδων εν γενει ο φανατισμος στον ισλαμισμο υπαρχει βαθυτατος''''''''.....
    δυο ακομα περιστατικα που καταδυκνυουν τον φανατικο ισλαμισμο τους-αντιχριατιανισμο τους [ που εξηγει την συνολικη συμπεριφορα τους τοσο κατα την τουρκοκρατια οσο και κατα την καταχη 1941-44 εναντιων των ελληνων συντοπιτων τους.....
    Ο Ιερός Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου, η γνωστή σε όλους μας Παναγία στην Κένταλη,
    (συνοικισμός του Μαργαριτίου), κτίστηκε το 1825, έξω απο τον οικισμό του Μαργαριτίου
    διότι οι εξισλαμιθέντες τουρκοτσιάμηδες δεν επέτρεπαν μέσα στα όρια της κοινότητας αυτής
    χριστιανικό ναό. ..
    ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΩΤΕΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ 1821 -ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ [ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 1941-44] ....
    ΝΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΠΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.....
    Ο Άγιος Βασίλειος χτίστηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση το έτος 1913 και είναι ο ενοριακός
    ναός του Μαργαριτίου, υπάγεται στην Μητρόπολη της Παραμυθιάς. Το 1930, οι μουσουλμάνοι
    κάτοικοι του Μαργαριτίου, παρότι ζούσαν σε τμήμα της ελληνικής επικρατεις,ειχανε εμπλακει με τον αλβανικο εθνικισμο εχοντας τις πλατες της Φασιστικης Ιταλιας...
    Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν οι μουσουλμάνοι στο έπακρο και είχαν επιδοθεί σε σημαντικές
    αξιόποινες πράξεις κατά του ελληνικού κράτους και των συμπολιτών τους χριστιανών με διάφορες
    προκλητικές ενέργιες. Μια από αυτές ήταν να κάψουν τον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου. Το 1937
    οι χριστανοί Μαργαριτιώτες ξαναέφτιαξαν τον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου
    οι Μαργαριτιώτες.
    ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΠΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ...ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ο δυστροπος χαρακτηρας των τουρκοτσαμηδων επιβεβαιωνετε περα απο τις πηγες και τα γεγονοτα της εποχης ακομα και απο μια παλια σκιπεταρικη παροιμια των νοτιων αλβανων, ομοθρησκων μαλιστα των τουρκοτσαμηδων...ελεγε...τσαμ παμπες με θηκ νε μες...ο τσαμης ειναι παμπεσης και εχει το μαχαιρι στη μεση...επισης και ο η υοθετηση του ισλαμ απο αυτη τη φυλη δεν εχει να κανει με καποια ''προτιμηση'' των οσων γραφει το κορανι εναντι του ευαγγελιου φυσικα...αφου ετσι κι αλλιως το κορανι ηταν γραμμενο στη μονη ''''ιερη''' γλωσσα του ισλαμ..την αραβικη...πραγμα που σημαινει οτι κανενας βαλκανιος λαος δεν θα μπορουσε να το διαβασει και αρα να πειστει να αλλαξει θρησκεια....ετσι και οι τσαμηδες...αλλαξανε θρησκεια [μεγαλο μερος αυτων ] λογω του κυματος βιας που ξεσπασε στα πεδινα και ημιορεινα της Θεσπρωτιας μετα την καταπνιξη του κινηματος του Πατρος Διονυσιου Τρικκης ....ενω αλλοι εξισλαμιστηκανε τα επομενα χρονια λογω οικονομικου συμφεροντος βλεποντας τη βελτιωση της ζωης των εξισλαμισμενων συντοπιτων τους [καλυτερα οσμανληδες παρα ραγιαδες οικονομικα-ηθικα-κοινωνικα κλπ]....ετσι και ο φανατισμος προς τον ισλαμισμο ειχε να κανει σιγουρα τοσο με την γεωγραφια της τσαμουριας οσο και μετην χρονικη στιγμη του εξισλαμισμου της περιοχης....αφου μεγαλο μερος των τουρκοτσαμηδων εξισλαμιστηκε σε μια εποχη που οχι μονο στην ηπειρο [ βορεια και νοτια] που ουτως η αλλως εμεινε χριστιανικη και ελληνικη αλλα και στη νοτια αλβανια -τοσκερια , λαμπερια οι εξισλαμσιθεντες αλβανοι ηταν ελαχιστοτατοι ως τοτε ...ετσι για καμποσα χρονια ηταν η μοναδικη εξισλαμισθησα περιοχη σε ολη αυτη τη γεωγραφικη εκταση [ Ηπειρος - Νοτια Αλβανια] ...ετσι ''δεθηκανε''-στηριχτηκανε στη νεα αυτη θρησκεια που τους εδινε τα αντιστοιχα προνομια-δικαιωματα και μια νεου ειδους ταυτοτητα σε καποιο βαθμο[οθωμανικη συνειδηση ]..γινανε δηλαδη πολλοι εξ αυτων ''τουρκοι στη θεση των τουρκων'' σε ολη αυτη τη περιοχη την οποια κουμανταρανε [ας μην ξεχναμε οτι λογω των τουρκοτσαμηδων γεμισε το ορεινο σουλι χριστιανους απο ολες τις γυρω περιοχες και ιδρυσανε το εφταχωρι του σουλιου [τα εφτα χωρια] ... οσο και γεωγραφικα αφου η ΤΣΑΜΕΡΙΑ μετα το εξισλαμισμο της περιβαλονταν τοσο νοτια [χωρια Παργας,Σουλιου,Φαναριου κλπ] οσο και ανατολικα [χωρια Παραμυθιας] οσο και βορεια [ χωρια ορεινης μουργκανας και αγιων σαραντα στη βορεια ηπειρο] απο ελληνικα χριστιανικα χωρια....ετσι ο φανατικος ισλαμισμος αυτης της διγλωσσης φυλης ηταν ουσιαστικα μια ιδεολογια περισσοτερο, η οποια τους διαχωριζε απο τους ραγιαδες χριστιανους γειτονες τους και τους εκανε να αισθανοντε [ και να ειναι βεβαια με βαση τη σαρια ] Η αρχουσα ταξη της περιοχης...ας μην ξεχναμε οτι μεχρι τους βαλκανικους πολεμους ανεβαινανε στα χριστιανικα χωρια της Μουργκανας για να παρουν αυτα που τους ανηκανε μιας και τα χωρια αυτα ηταν τσιφλικια τους ... οπως και τα χριστιανικα χωρια στο καμπο του φαναριου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. περα απο τον φανατικο ισλαμισμο των τουρκοτσαμηδων [ πραγμα πολυ πιο ηπιο ως τελειως χλιαρο στις υπολοιπες αλβανικες φυλες πλην κοσοβαρων αλβανων και σουνιτων γκεκηδων κεντρικης Αλβανιας] πραγμα που προκυπτει απο τον συνδυασμο των πηγων της εποχης της τουρκοκρατιας [αλλα και απο τα σημερινα δεδομενα ] υπαρχει και κατι ακομα σημαντικο .....η διγλωσσια τους.. η διγλωσσια αυτη η οποια περα απο τον Περαιβο ματρυτειτε και απο τον Α.ΒΑΛΝΤΚΑΜΦ την εποχη εκεινη [ο οποιος επιβεβαιωνει τον περαιβο και στο οτι μερικα απο τα κυρια χαρακτηριστικα τους γνωρισματα ηταν οτι ηταν δεινοι χορευτες και καλοντυμενοι]....ΕΠΙ ΛΕΞΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ...''οι τσαμηδες ανδρες και γυναικες εκφραζοντε με ανεση και στην απλοελληνικη εκτος της αλβανικης΄''.....
    και οταν μιλαμε για διγλωσσια μιας μουσουλμανικης φυλης επι εποχης τουρκοκρατιας [που δεν υπηρχανε ουτε ελληνικα σχολεια στα χωρια τους , ουτε ελληνικες εκκλησιες [αφου ηταν μουσουλμανοι ειχανε μονο τζαμια αλλωστε ] που ισως θα βοηθαγανε στη γνωσηδιαδοση των ελληνικων σε μια '''καθαρα''' αλβανικη φυλη] ..και οταν μαλιστα τα ελληνικα τα μιλανε εξισου και οι γυναικες [ που τοτε δεν βγαινανε και πολυ απο το σπιτι ωστε να τα μαθουνε απο αλλες ελληνιδες ισως ] και γενικοτερα αν σκεφτουμε οτι εντος του τουρκοτσαμικου θυλακα υπηρχανε ελαχιστοτατα χριστιανικα χωρια ωστε να μαθουν απο αυτους τα ελληνικα κλπκλπ μιας και ο τουρκοτσαμικος θυλακας ηταν πολυ ''συμπαγης'' ...] .... ετσι η διγλωσσια των τουρκοτσαμηδων oφειλεται στη μεικτη καταγωγη τους ..... αφου θα ηταν αδυνατο σχεδον ,''καθαροι'' σκιπεταροι ισλαμικου θρησκευματος της πεδινης -ημιορεινης θεσπρωτιας τα χρονια της τουρκοκρατιας οχι μονο να γνωριζανε αλλα και να εκφραζονταν[οπως λενε οι πηγες] στα ελληνικα [ανδρες και γυναικες] με αλλο τροπο περα απο την απο παππο προς παππο μεταδωση της γλωσσας αυτης [ διγλωσσιας για την ακριβεια]
    .... αλβανοελληνες εξισλαμισθεντες γενιτσαροι με λιγα λογια.... αλλωστε με την καθοδο των οποιονδηποτε αλβανοφωνων η διγλωσσων στη Θεσπρωτια ακιτη μονιμη εγκατασταση τους εκει , αποκλειετε να ειχε ''ερημωσει'' τελειως η Θεσπρωτια....οι αυτοχθονες ελληνοφωνοι [αλλου πολλοι , αλλου λιγοι] συνεχιζαν να την κατοικουν...ο αποτομος και βιαιος εξισλαμισμος των περισσοτερων κατοικων της περιοχης [ανεξαρτητωςγλωσσας] δηλαδη η κατοπινη κοινη ισλαμικη θρησκεια εν μεσω χριστιανικου περιγυρου ,οδηγησε στη μιξη των δυο φυλων και στην επακολουθη διγλωσσια των απογονων τους ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. AΣ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΣΙΤΕΣ ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΟΜΟΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ......
    καποιοι εθνομηδενιστες ειχανε γραψει ότι '''να λεμε και ευχαριστω στους αλβανους που δεν κανανε αντιποινα στους βορειοηπειρωτες λογω αυτων που συνέβησαν με τους αλβανοτσαμηδες το 1944...
    τελειως λαθος η συγκριση...και δυστυχως εκ του πονηρου ....
    εχουμε...
    πρωτον σε 1500 υπολογιζοντε οι ελληνες βορειοηπειρωτες που συμμετειχαν στο εαμ αλβανιας ενω απο την αλλη εντος ελλαδικης επικρατειας 1900 τσαμηδες καταδικαστηκαν ως δωσίλογοι οχι απλα δωσιλογοι από τα ελληνικα δικαστηρια για αυτά που πραξανε στο πλευρο των γερμανων εναντιων των ελληνων...
    επισης τους ιδιους τους αρχηγούς των τσαμηδων εκτελεσαν οι κομουνιστες αλβανοι οταν οι τουρκοτσαμηδες περασανε εντος αλβανιας...τους ξερανε οι αλβανοι κομουνιστες , αφου ειχανε δημιουργησει οι τουρκοτσαμηδες το ταγμα του νουρι ντινο στο αργυροκαστρο ,δηλαδη εντος αλβανικης επικρατειας δηλαδη , στο πλευρο των γερμανων το 1944 που δραστηριοποιουνταν εναντιων του ΕΑΜ αλβανιας [ταγμα που αποτελουνταν αποτουρκοτσαμηδες και λιγους ντοπιους αλβανους]...
    και να μας που οι ελληνοφωνοι εθνομηδενιστες...σε ποιους ακριβως να κανουν οι αλβανοι... αντιποινα;;...αφου οι βορειοηπειρωτες αποτελούσανε σημαντικο μερος των ανταρτων του ΚΚΑ στις περιοχες νοτιως αργυροκαστρου πρεμετης...δηλαδή τι;;;;...να τα βαλει το ΕΑΜ Αλβανιας με τους ανταρτες του;;;; η μηπως να δημιουργησει πρόβλημα με τους βορειοηπειρωτες [στους οποιους ετσι κι αλλιως υποσχότανε ισονομια μετα τον πολεμο με σκοπο να ενταχθουν στο ΕΑΜ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ]....ηξερε ο χοτζα [και γενικα ηξεραν οι κατοικοι του νοτου , αλβανοι και ελληνες ] πολύ καλα τον ρολο των τουρκοτσαμηδων για αυτό και τους προωθησε το καθεστως του Χοτζα μακρυα απο τα συνορα , στον αυλωνα και στην μουζακια και τα τιρανα ακομα....καμια σχεση λοιπον οι τουρκοτσαμηδες με τους βορειοηπειρωτες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. απο τον απελευθερωτικο λογο του ενβερ χοτζα το 1944 στα τιρανα....
    ''Με τον γειτονικό ελληνικό λαό πολεμήσαμε μαζί και χύσαμε μαζί το αίμα μας, ο ένας περιποιήθηκε τις πληγές του άλλου σε αυτόν τον κοινό αντιφασιστικό αγώνα και είναι επιθυμία μας να διατηρήσουμε πάντα καλές σχέσεις με αυτόν τον ευγενή λαό. '''
    αναφέρεται στους ελληνες της Ηπειρου και σε κοινες επιχειτησεις [ του ΕΛΑΣ με παρτιζανους από το λεσκοβικι βορειου ηπειρου ] εναντιον γερμανων η ιταλων αφου το εαμ ελεγχε την ορεινη μουργκανα [ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ ορεινη περιοχη ] αρα με το ΕΑΜ ΕΛΑΣ με αυτους ειχε αμεση σχεση-συνεργασια το ΚΚΑ στον αγωνα εναντια στουσ γερμανους .....
    επισης λεει παρακατω για τιυς ελληνες της νοτιου αλβανιας-βορειοηπειρωτες.....
    '''' Η δημοκρατική κυβέρνηση της Αλβανίας θα εγγυηθεί στην ελληνική μειονότητα την ελευθερία και τα δημοκρατικά και εθνικά δικαιώματα , για τα οποία τα παιδιά αυτής της μειονότητας πολέμησαν ηρωικά στις ταξιαρχίες του Στρατού της Εθνικής Απελευθέρωσης'''
    αυτά και για την ελληνικη μειονοτητα από τον κομουνιστη ηγετη της αλβανιας....τα γραφω αυτά για τον ανθρωπο που ειπε να λεμε και ευχαριστω που δεν κανανε ''αντιποινα''' οι αλβανοι στους βορειοηπειρωτες...τι αντιποινα βρε παμε καλα;;;;
    ποιοι είναι αυτοι οι '''ιστορικοι'' που εξισωνουν δυο περιπτώσεις[τσαμηδες και βορειοηπειρωτες];;;..περα από το ότι ηταν μειονότητες τι άλλο τους συνδεει για να ειχανε και '''παρομοια αντιμετωπιση'''' ;;; απολυτως τιποτα....
    οι μεν εχανε 1900 ατομα ενοπλα στο πλευρο των γερμανων και οι δε 1500 στο πλευρο των κομουνιστων της αλβανιας εναντιων των Γερμανων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. τελειως διαφορετικη ηταν η ιστορικη πορεια των δυο μειονοτήτων....τουρκοτσαμηδων και βορειοηπειρωτων ...οι τουρκοτσαμηδες φτιαξανε , με την αδεια των κατακτητων] , δικο τους συστημα αυτοδιοίκησης στη Θεσπρωτια , με σκοπο την ενωση με την αλβανια [πραγμα που δεν κανανε οι βορειοηπειρωτες στη βορεια ηπειρο ] , και οι τουρκοτσαμηδες οπλοφορούσανε με την αδεια των ιταλογερμανων πραγμα που απαγορευοτανε για οποιονδηποτε ελληνα ηπειρωτη ειτε της αλβανιας ειτε της ελλαδας , [ αυτό θυμιζει τουρκοκρατια οπου οι γκιαουρηδες ρωμιοι δεν επιτρεπότανε να οπλοφορουν σε αντιθεση με τους μουσουλμάνους τουρκοτσαμηδες]..
    Το 1942 Ιδρύεται το «Εθνικό Αλβανικό Συμβούλιο», η περίφημη «ΞΙΛΙΑ» (keshilli) [ 14 οπλοφορα ταγματα ] , ενώ λειτουργούν τελωνεία (Σαγιάδα), εφορίες (εισπράττουν φόρους), δικαστήρια, καθώς και η γνωστή αστυνομία της Τζανταρμερίας (Xhandarmeria)..
    δηλαδή εδωθη από τα κατοχικα στρατεύματα ως ανταμοιβή-ανταλλαγμα για την ενοπλη συμμαχια των τουρκοτσαμηδων , και με σκοπο τον πληρη προσεταιρισμο τους ένα ειδος αυτομιας στη Θεσπρωτια....πραγμα που επισης δεν συνεβη με τους βορειοηπειρωτες....
    ....επισης .Στις 17 Ιουνίου ιδρύεται το φασιστικό κόμμα της Θεσπρωτίας. Ιδρύονται τα νέα δημοτικά συμβούλια με διορισμένους προέδρους από τα κατοχικά στρατεύματα..πραγμα που επισης δεν εγινε από τους βορειοηπειρωτες.....
    ...διολου τυχαιο ότι ο ελας δεν προστατεψε οσο '''θα μπορουσε'' ισως τους τσαμηδες....μα όταν τοσοι λιγοι [ και από συγκεκριμενη περιοχη , μονο το φιλιατι και περιξ] εντασοντε [ στο τελος της κατοχης μαλιστα και όχι νωρίτερα,ως εσχατη λυση μετα την αποχωρηση ιταλων και γερμανων] στον ελας και γνωρίζοντας οι ελασιτες τι ακριβως ειχε συμβει τα προηγουμενα τρια χρονια είναι απολυτα λογικο..όπως και η καχυποψια με την οποια τους αντιμετωπισε ο κομμουνιτης χοτζα αφου δεν τους αφησε για πολύ καιρο κοντα στα σύνορα [για να μην δημιουργησουν προβλήματα] και τους εστειλε βορειοτερα [ τους χαρακτηριζαν αντιδραστικους [ως λαος] δηλαδή ''εχθρους'' της κομμουνιστικης ''προοδου''όπως την εννουσαν ] λογικο είναι αφου και αυτοι γνωριζαν τι ειχε συμβει με τους τσαμηδες της θεσπρωτιας καλυτερα απο τους οποιουσδηποτε ελληνοφωνους καθηγητες...
    ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΚΟΙΝΟ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ;;;....
    ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Για πρώτη φορά φέτος τιμάται η μνήμη των δέκα κατοίκων του Σταυροχωρίου που συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν από τον γιο του τουρκοτσάμη Σαντίκ Μουσταφά, στις 3 Σεπτεμβρίου 1943!
    Οι τουρκοτσάμηδες με τη βοήθεια των Γερμανικών και των Ιταλικών δυνάμεων κατοχής οδήγησαν τους 10 Σταυροχωρίτες στη θέση «Στενούρα» Καναλακίου και αφού τους υποχρέωσαν να σκάψουν τους τάφους τους τούς εκτέλεσαν στην όχθη ενός μικρού χειμάρρου. Ανάμεσά τους κι ένα παλικάρι μόλις 18 χρονών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ
    Ακομα και το δικαστηριο δοσιλογων του μεταπολεμικου "ελληνικου" αμερικανοδουλου "κρατους",που θα ηθελε να γιγαντωσει τον αριθμο για να δικαιολογησει το διωξιμο των Τσαμηδων ,μονο 1930 καταδικασε.
    ΛΑΘΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ...ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ...ΜΕ ΑΠΛΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ...Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 1930 ΟΧΙ ΑΠΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΟΠΩΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΕΝΝΟΕΙΘΕΙ ..ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΑΡΑΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ....
    ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ...ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΕΣ ΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝΕ ΟΧΙ ΑΟΡΙΣΤΑ...ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ...ΑΡΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΝ ΜΕΓΑΛΩΣΕ '''ΤΑΧΝΗΕΝΤΩΣ'' ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΕΝΝΟΗΘΕΙ ...ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΚΤΟΣ ....ΔΕΥΤΕΡΟΝ.....ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΝΑ Ε ΞΗΓΗΘΩ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΣ.....ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΟ 1940 , ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΕ ΑΠΟ 17000 [ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ] ΕΩΣ 22 ΧΙΛΑΔΕΣ [ ΗΠΙΕΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ]
    ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΛΟΙΠΟΝ .... 19 ΜΙΣΗ ΧΙΛΑΔΕΣ....ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΙΛΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΗΛΙΚΙΑΣ....ΜΕΝΟΥΝ 9.500 ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΦΙΛΟΥ...ΒΓΑΛΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΟΠΛΑ [ ΟΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 55 ΕΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 15 ΕΤΩΝ]....ΜΕΝΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 5000 ΑΝΔΡΕΣ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΟΠΛΑ.....Ε ΡΕ ΦΙΛΕ...ΟΤΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΑ ΔΥΟ ΠΕΜΠΤΑ [ΟΙ 1930ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕΣ] ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΠΛΑ ΓΙΑ ''ΑΝΟΧΗ'' Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ''ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ [ΣΕ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΚΑΨΙΜΟ ΣΠΙΤΙΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣΚΛΠ ΚΛΠ]...ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΚΑΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝΕ....Ε ΟΤΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΑΥΤΩΝ ΚΑΝΑΝΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ.....ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΑΡΑΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ.....ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΙΣΕΙ

    ΑΛΛΟ ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
    δεν καθεσαι να σκεφτεις για ποο λογο καποιοι τσαμηδες ηθελαν τους Ναζι,κανεις πως δεν βλεπεις την απαραδεκτη τακτικη του ελληνικου κρατους απο το 13 και επειτα,που το μονο ανθρωπινο δικαιωμα που σεβαστηκε ηταν το θρησκευτικο!

    ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΦΙΛΕ...ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ;;;.....ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΟ 1913 ΕΩΣ ΤΟ 1937.......ΜΟΛΙΣ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ Η ΔΗΜΟΣΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ.....ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ... ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΟΡΘΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ 1940 ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ...ΑΛΛΩΣΤΕ ΗΤΑΝ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ....ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ...ΣΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΙΧΕ ΑΠΑΓΟΡΕΨΕΙ Ο ΖΩΓΟΥ ΤΟ1934 ΤΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ;;;.....ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΚΑΝΕΝΑ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΗ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΙΤΑΛΟΥΣ ....ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΑΤΑΠΕΙΣΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ....ΔΕΥΤΕΡΟΝ....ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ [ ΤΟΥΡΚΟΙ Η ΠΟΜΑΚΟΙ] ΔΕΝ ΠΡΑΞΑΝΕ ΟΤΙ ΠΡΑΞΑΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ;;;...ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΥΠΟ ΜΕΤΑΞΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΖΗΣΑΝΕ....ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΗΤΑΝ .... ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΜΗΤΡΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ... ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΧΑΣΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΚΡΑΣΣΙΑΤΩΝ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥΣ ΚΛΠ ΚΛΠ..ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΡΑΞΑΝΕ ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΝΑ ΔΕΚΑΤΟ Η ΕΙΚΟΣΤΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΞΑΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ....ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ....ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΤΟ 85 ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΥΤΕ ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΚΟΥ Η ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ , ΟΥΤΕ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΕΔΕΣ , ΟΥΤΕ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΚΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΙΕΖΑΝΕ ΙΣΩΣ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ......ΑΛΛΑ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΣΥΝΤΟΠΙΤΕΣ ΤΟΥΣ , ΦΤΩΧΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ , ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Η ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ΑΟΠΛΟΙ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Συνοπτική έκθεσις των απωλειών τοΰ πληθυσμού
    και των καταστροφών τών γενομένων είς την περιφέρειαν
    Θεσπρωτίας ΰπό τών Τουρκαλβανών

    ( Έπ'ι τη βάσει τοΰ ύπ' αριθ. 2]48 βουλεύματος τοΰ Ε.Ε.Γ.Ε.Π ').

    1.Είς την έπαρχίαν Θυάμιδος
    α) Έφονεύθησαν 150 "Ελληνες πολΐται.
    β) Έπυρπολήθησαν 5 σχολεία και 2 κοινοτικά καταστήματα, μία "Εκ¬κλησία και 233 οίκίαι.
    γ) Διηρπάγησαν τα έπιπλα καί σκεύη τών οικιών 8 χωρίων και 388 μεμονωμένων οικιών. "Απαντα τα εμπορεύματα τών καταστημάτων, ρουχι¬σμός άντιπροσωπεύαιν 600 εκατομμύρια προπολεμικών δραχμών, άπαντα τά είδη δύο σχολείων, μιας Εκκλησίας, 31.540 αιγοπρόβατα, 1.706 φορτηγά ζώα, 314 βόες, 2.500.000 οκ. δημητριακών καρπών, τρόφιμα, κλπ.

    2. Είς την έπαρχίαν Παραμυθίας
    α) Έφονεύθησαν 201 "Ελληνες πολΐται.
    β) Έπυρπολήθησαν εξ ολοκλήρου 19 χωρία και 5 Έκκλησίαι. γ) Διηρπάγησαν όλος ό ρουχισμός, τά έπιπλα καί σκεύη τών άνωτέρω χωρίων.

    3- Είς τήν έπαρχίαν Μαργαριτίου
    α) Έφονεύθησαν 114 "Ελληνες πολΐται.
    β) Διηρπάγησαν διάφορα είδη τών κατοίκων.

    4 Εις τήν έπαρχίαν Πάργας (Φαναριού)
    α) Έφονεύθησαν 600 "Ελληνες πολΐται και πολλοί εκ τών κακώσεων κατέστησαν ανίκανοι προς έργασίαν.
    β) Πλείστοι διαρπαγαί, λεηλασίαι καί καταστροφα'ι ελαβον χώραν' όμοίως και άπαγωγαϊ κορασιών καί γυναικών.

    Υπεύθυνοι δια τά διαπραχθέντα εγκλήματα πολέμου εις τον Νομόν Θεσπρωτίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. https://www.youtube.com/watch?v=Do1tV2PKVtA
    ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Να που ενα περιστατικο ανατρεπει την προπαγανδα των αλβανων εθνικιστων [ σωρια τετοιων περιστατικων υπαρχουν για την ακριβεια αλλα θα εστιασουμε σε αυτο]

    Ενδεικτικά στις 27-7-44 στο μεικτό χωριό Πηγαδούλια συγκέντρωσαν τους κατοίκους μπροστά στο τέμενος και όταν ο πρόεδρος Ν.Σιούτης αρνήθηκε να υπογράψει το ψήφισμα εκτελέστηκε μπροστά στους συγχωριανούς του. Στις 6-12- 44 εκστρατεύουν στα χειμερινά λιβάδια του χωριού Σκανδάλου και φονεύουν 15 βοσκούς κλέβοντας και τα κοπάδια τους. Εξολοθρεύουν τους άνδρες 4 οικογενειών (Ζήκου, Χρηστούλη, Ντίσιου και Πιτούλη,)οι οποίοι ωστόσο μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα πετούν κατάμουτρα στους φονιάδες τους:Κάντε ότι θέλετε.ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
    ......Συνολικά το 1941 έχουμε 28 δολοφονίες μόνο από Τσάμηδες, ενώ το 1942 90. Να σημειώσουμε ότι τα νούμερα αυτά είναι τα επιβεβαιωμένα, καθώς υπάρχουν άλλες τόσες περιπτώσεις εξαφανισθέντων ή ανευρευθέντων αργότερα νεκρών για τις οποίες απλώς δεν έχουμε αυτόπτες μάρτυρες ή κάποιο επίσημο όργανο της πολιτείας για να τις καταγράψει καθώς από τα τέλη του 1941 ουσιαστικά δεν υφίσταται κανένα στοιχείο ελληνικής διοίκησης στη Θεσπρωτία.

    ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ ΔΥΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΜΕ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΩΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ '''ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗΣ'' ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΚΑΙ ΑΡΑ ΚΑΤ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ''ΟΠΟΙΩΝ'' ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ , ΕΙΤΕ ΑΠΛΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ , ΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΩΝ....
    Πρωτον οτι οι τουρκοτσαμηδες διωχτηκανε οχι μονο απο εδεσιτες αλλα και απο τις ελληνικες κατοχικες αρχες της περιοχης [προσπαθωντας καποιοι να δικαιλογησουν-αιτιολογησουν τον μεγαλο αριθμο ενοπλων στο πλευρο των γερμανων ] ......αφου οπως εχει αποδειχθει και οπως επιβεβαιωνει και η πηγη
    ''''ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ'' που σημαινει οτι η περιοχη εκεινη ηδη απο το 1942 δεν ανηκε στο ελλαδικο κρατος...για να μαστε ακριβεις ηταν ηδη ημιαυτονομη απο τα τελη του 1942 , με συνεχη πορεια προς αυτονομια [ η οποια δεν πραγματοποιηθηκε τελικα] ,τουρκοτσαμικη χωροφυλακη κλπκλπ.....αλλα οι μονες κατοχικες αρχες στη περιοχη ηταν οι τουρκοτσαμικες ειδικα απο τα τελη του 1942
    ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ.....οτι λογο ''''αμυνας''' αναγκαστηκανε να εξοπλιστουν απο τα κατοχικα στρατευματα , '''και καλα'' για να αντιμετωπισουν τον ΕΔΕΣ...αφου βλεπουμε οτι σε αμυνα βρισκονταν ηδη απο το 1941-42 , οχι οι τουρκοτσαμηδες , αλλα οι ελληνες της περιοχης,,,πολυ πριν δημιουργηθει ο ΕΔΕΣ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ.....ΙΔΟΥ ΜΕΡΙΚΕΣ

    Συνταγματαρχης των SS στην Ηπειρο Ζοζεφ Ρεμον
    »»στον αγωνα εναντιων των ανταρτων οι μονοι που μας υποστηριζουν είναι οι Αλβανοι »…

    Το συνταγμα μου και οι Αλβανοι ειχαν διαρκως απωλιες κατά την διαρκεια των επιχειρησεων»»…

    ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΤΑΝ ΕΝΟΠΛΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΩΝ ΓΕΡΑΜΑΝΩΝ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΤΩΝ.....ΟΧΙ ΚΑΠΟΙΟΙ....ΑΛΛΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ .... ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ...ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΛΕΕΙ Η ΠΗΓΗ ΟΤΙ '''ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ''ΚΛΠ...ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΝΕ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ...ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΙΞΑΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ,ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ...ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΘΗΚΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ Η ΔΡΑΣΗ ΚΑΠΟΙΑΣ ΕΝΟΠΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ...ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΙΚΕΣ ...

    .Όπως άλλωστε η διοίκηση της γερμανικής μεραρχίας παρατηρεί σε έκθεσή της, «τα τμήματα του αλβανικού πληθυσμού συμπαρίστανται στα γερμανικά στρατεύματα και έχουν προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στον αγώνα κατά των ανταρτών», για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι «στις μέχρι τώρα επιχειρήσεις κατά των ανταρτών οι μουσουλμάνοι αποδείχτηκαν ικανοί λόγω της γνώσης της περιοχής, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις ανίχνευσης.».

    ΑΡΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΟΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ....ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ '''ΜΕΡΙΚΟΥΣ'' Η ''ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ'' ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ...ΚΑΤΙ ΞΕΡΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΖΗΣΑΝΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. ... Καί οι 2 φωτογραφίες δεν έχουν σχέση με τον ελληνικό χώρο, παρότι blogs και media αρέσκονται να τις εμφανίζουν συνέχεια. Μην αναπαράγετε σκουπίδια ... Από Κόσοβο ειναι και τις εχουν όλα τα χρυσαυγιτικα sites ... https://www.flickr.com/photos/blerimlipa/albums/72157627632074379

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Σε ότι αφορα το ταγμα του Αλη Ντεμη.
    Αυτό ιδρυθηκε λιγο πριν την αποχωρηση των Γερμανων ,το Μαιο του 1944, από φιλοελασιτες τσαμηδες της Θεσπρωτιας, προς τιμη του Αλη Ντεμη που σκοτωθηκε σε μαχη εντος αλβανικου εδαφους , σε μαχη μεταξυ Αλβανων παρτιζανων για του οποιους πολεμουσε και Γερμανων . Και αυτό γιατι αναγκαστηκε να περασει τα σύνορα και να ενταχθεί στις εκει αλβανικες αντιστασιακες δυναμεις αφου οι περισσοτεροι των συντοπιτών του ειχανε αναλαβει ρολο ''ταγματων ασφαλειας'' στο πλευρο των Γερμανων , στη Θεσπρωτια η στην καλυτερη απλα μια γερμανοφιλη σταση .
    Παρολα αυτά το ταγμα αυτό δεν συμμετειχε ιδαιτερα σε σύγκρουσεις με τους Γερμανους αλλα κυριως με τον ΕΔΕΣ.
    Αξιζει να αναφερθεί ότι Τσαμηδες κυριως των Φιλιατων λογω του φιλελευθερου παρελθοντος τους και της γειτνιάσεως τους με την Εαμοκρατουμενη βορεια θεσπρωτια , ηταν αρκετοι εξ αυτων με την Αντισταση και μαλιστα το 1943 δημιουργηανε την πρωτη ανταρτικη ''τσαμικη'' ομαδα που ενωθηκε μαζι με μια ντοπια ελληνικη αντιστασιακη ομαδα ιδρύοντας την πρωτη μεικτη δυναμη.Αυτοι ολοι αργοτερα θα τροφοδοτησουν και το Εαμ τς περιοχης .Και πανω σε αυτές τις εξεραισεις πατανε σημερα οι τσαμηδες και λενε ότι ''εμεις καναμε αντισταση εναντιων των Γερμανων'' πραγμα που αποτελει μιση αληθεια η και κατι χειροτερο .
    Αξιζει επεισης να αναφερθει ότι οι διάφοροι τσαμηδες που περασανε [ κυριως στο τελος της κατοχης ] με τον ΕΛΑΣ χρησιμοποιηθήκανε δυστυχως από αυτόν στις εμφύλιες μαχες με τον ΕΔΕΣ.
    Αυτό ειχε δυο σοβαρες συνεπιες.
    α]Κατηγορηθηκε μετεπειτα ο ΕΛΑΣ ως ανθελληνικο κινημα που περιεχει στις ταξεις του τους διωκτες των ελληνων , πραγμα εν πολλοις ψευδες .
    β]Κυνηγηθήκανε τελικα , στο τελος του 1944 , από τους Εδεσιτεςς , ολοι οι τσαμηδες , γιατι οι τελευταίοι τους πολεμήσανε και ως γερμανοφιλα ''ταγματα ασφαλειας'' και ως ''Ελασιτες''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

    ο Κωνσταντινίδης (βετεράνος εδεσίτης) κάνει λόγο για περισσότερους από εκατό,

    ο ντοπιος Κραψίτης (κατά τον οποίο η συνολική δύναμη του 5/14 ήταν 300 αντάρτες) τους αναφέρει ως την πλειοψηφία του τάγματος

    ενώ βετεράνοι ελασίτες από την περιοχή των Φιλιατών σε μεταγενέστερες συνεντεύξεις τους, τους υπολόγισαν σε όχι περισσότερους από εκατό

    ΑΡΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
    ΕΝΟΣ ΕΔΕΣΙΤΗ , ΕΝΟΣ ΕΛΑΣΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΟΥ, ΤΟΥ ΚΡΑΨΙΤΗ , ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟ 100 ΩΣ 200 ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΑΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΠΛΗΡΗ ΠΡΟΣΧΩΡΗΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΛΑΣ .
    ΕΝΩ ΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 1943 ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΛΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΟΝΤΕ ΣΕ 20-25 ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ .
    Η ΜΑΖΙΚΗ ΑΡΑ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΗΤΑΝ ΠΛΕΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΧΑΝΑΝΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΧΩΡΟΥΣΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. ΠΟΛΥ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΑΣΙΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ



    Του συναγωνιστού Υπολοχαγού ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΠΡΙΦΤΗ (Καστρινού) μέλους του Αρχηγείου ΣΟΥΛΙΟΥ και της Διοίκησης του 24ου Συντάγματος και ύστερα υπασπιστή στο ίδιο Σύνταγμα. «Για τη συγκρότηση και δράση των αρχηγείων ΣΟΥΛΙΟΥ και ΖΑΛΟΓΓΟΥ και του 24ου Συντάγματος Πεζικού». Προς Το Κλιμάκιον Ηπείρου – Δυτικής Στερεάς VIII Μεραρχίαν και Η.Γ.

    Ι. ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΟΚΙΝΗΜΑ μέχρι ΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ ΤΟΥ 1943

    ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: Όλες οι προσπάθειες μας αν και βασίζονταν στη γραμμή της Κ.Ε. του Ε.Α.Μ. για την ενοποίηση όλων των δυνάμεων ενάντια στον κατακτητή δεν είχαν θετικά αποτελέσματα γιατί η παμψηφία σχεδόν των Τσάμηδων της περιοχής είχε ταχθεί ανεπιφύλαχτα με το μέρος του καταχτητή και οργάνωνε δολοφονικές επιδρομές ενάντια στα Ελληνικά χωριά, αρπαγές και σφετερισμούς περιουσιών. Παρ’ όλα αυτά από τις 19 του Μάρτη έγινε η πρώτη προσέγγιση που επαναλήφθηκε στις αρχές του Ιούλη 1943. Κατά κανόνα οι υποσχέσεις που μας δώσανε οι εκπρόσωποι των Τσάμηδων δεν τηρηθηκαν. Κορυφωμα της συμμαχίας με τους φασίστες ήταν η επιδρομή τους στο ΦΑΝΑΡΙ την περίοδο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του Αυγούστου κατά την οποίαν κάηκαν περίπου 30 χωριά, σκοτώθηκαν περίπου 500 Έλληνες και άλλοι τόσοι πιάστηκαν όμηροι, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός αναγκάστηκε να προσφυγέψει στην ορεινή περιοχή.

    Η ΕΙΚΟΝΑ ΑΥΤΗ ΔΙΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


    ΕΝΩ ΑΛΛΟΣ ΕΛΑΣΙΤΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ



    ο ΕΛΑΣίτης Π. Παπασταύρου, αυτόπτης μάρτυρας της συμπεριφοράς των Τσάμηδων στην περίοδο της κατοχής: «Γύρω στις δεκαπέντε χιλιάδες αριθμούσε εκείνη η μειονότητα των λεγομένων Τσάμηδων. Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου είχαν ταχθεί στο πλευρό των Ιταλών. Το ίδιο έκαναν και με τους Γερμανούς αργότερα. Ντυμένοι με τις στολές των κατακτητών, λήστευαν, βασάνιζαν, ατίμαζαν, τρομοκρατούσαν την ύπαιθρο. Ο φόβος και ο τρόμος σκέπαζε όλη την Θεσπρωτία. Οι πράξεις βίας και τρομοκρατίας σε καθημερινή βάση… Όχι λίγες φορές δεν δίσταζαν, έτσι για πλάκα, να βάζουν στο σημάδι από απόσταση τσοπαναραίους και στρατοκόπους…» («Στο Στόμα του Λύκου» εκδ. Σύγχρονη Εποχή).


    ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣTΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΑΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΠΡΑΞΑΝΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΕ ΤΣΑΜΑΝΤΑ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ ΣΑΓΙΑΔΑ....


    Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας του 1944 (μέσα Απριλίου), Τσάμηδες ταγματασφαλίτες συμμετείχαν στην πυρπόληση του Ασπροκκλησίου ενώ λίγες ημέρες αργότερα έλαβαν μέρος σε ανάλογη δράση στον Τσαμαντά

    ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ.....


    Λειά Φιλιατών- Ήταν στις 20-4-1944 και εσυνόδευαν το γερμανικό τάγμα που επέδραμε στη Μουργκάνα για να την εκκαθαρίσει από τις αντάρτικες ομάδες. Ενόψει της επιδρομής των Γερμανών και Τσάμηδων, οι χωριανοί εγκατέλειψαν το χωριό. Οι Τσάμηδες έκαψαν τα περισσότερα σπίτια του χωριού, το λιθόκτιστο δημοτικό σχολείο και την εκκλησία της Παναγίας, κτίσμα του 17ου αιώνα. Η μοναδική γυναίκα που παρέμεινε, η τυφλή γερόντισσα Αναστασία Χαϊδή, όταν διεπίστωσε ότι καίγεται το σπίτι της, έβαλε τις φωνές, οι Τσάμηδες την πέταξαν στο φλεγόμενο σπίτι και κάηκε ζωντανή… Σκότωσαν επίσης τρεις Λειώτες, τον Γρηγόρη Λώλη, ετών 25, τον Γιώργο Μπίλη, ετών 53 και τον Βασίλη Σδούγκα, ετών 23, τους οποίους συνέλαβαν τυχαία έξω από το χωριό.

    ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΚΑΨΑΝΕ ΤΗ ΣΑΓΙΑΔΑ

    Παράλληλα στις 23 του ίδιου μήνα ένοπλοι της μειονότητας (κυρίως από τη Λιόψη) συμμετείχαν, ως αντίποινα για τη δράση του ΕΛΑΣ, στην πυρπόληση της Σαγιάδας43 την οποία σύμφωνα με γερμανική αναφορά υπεράσπιζαν τριάντα αντάρτες44, προφανώς Eλασίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. . Οι Ιταλοί οργάνωσαν και ενέταξαν στις μεραρχίες τους δέκα αλβανικά τάγματα, μια «πλωτή» ταξιαρχία και άγνωστο αριθμό χωροφυλάκων. Πολλοί Τσάμηδες πέρασαν λαθραία τα σύνορα, ώστε να συμμετέχουν σε ένοπλα στρατιωτικά σώματα, τα οποία θα πολεμούσαν στο πλευρό των Ιταλών. Ο αριθμός τους υπολογίζεται σε περίπου 2-3.000. Μαζί με αυτούς, τους επόμενους μήνες οι Ιταλοί άρχισαν να οργανώνουν πολλούς εθελοντές, ώστε να συμμετέχουν στην «απελευθέρωση της Τσαμουριάς» – όπως έλεγαν – δημιουργώντας έναν στρατό ισοδύναμο με μία ολόκληρη μονάδα 10 ταγμάτων: 4 παραστρατιωτικά βοηθητικά τάγματα (τα Tirana, Korçë, Vlorë και Shkodër), 2 τάγματα πεζικού (τα Gramos and Dajti), 2 τάγματα εθελοντών (τα Tomori και Barabosi), μία πυροβολαρχία (την Drin) κ.α. Συνολικά 338 Αλβανοί αξιωματικοί και 4.220 υπαξιωματικοί και οπλίτες προετοιμάστηκαν για να βρεθούν απέναντι στον ελληνικό στρατό.

    Όλα αυτά τα τάγματα, τελικά πήραν μέρος στην εισβολή στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου 1940, υπό την 25η Ιταλική Στρατιωτική Μεραρχία, η οποία, μετά την ενσωμάτωση των Αλβανών, μετονομάστηκε σε ‘Στρατιωτική Μεραρχία Τσαμουριάς’ υπό τον στρατηγό C. Rossi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ας δουμε τωρα ποια ηταν η δραση αυτων των αλβανων η πλεοψηφεια των οποιων ηταν αλβανοτσαμηδες ,περιπου 3.000 και βαλε .

    Αξιζει να σημειωθεί ότι ο αριθμος των εθελοντών ηταν αρκετα μεγαλύτερος αλλα μειωθηκε για λογους στρατηγικούς.Να και το σχετικο απόσπασμα….

    '''Με τη βοήθεια της αλβανικής κυβέρνησης και διαφόρων αρχηγών φυλών εξασφαλίστηκε η δυνατότητα συγκρότησης 10-12 ελαφρών ταγμάτων συνολικής δύναμης 6-7.000 ανδρών, επιλεγέντων από τις πιο πολεμικές φυλές και μάλιστα από αυτούς που υπήρχε ενδεχόμενη σχέση με πληθυσμούς εκτός συνόρων (σ.σ. προφανώς εννοούσε τους Τσάμηδες). Τα ευκίνητα τάγματα, τύπου ανταρτικών ομάδων, προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των μεραρχιών μας (…).
    Το Υπουργείο Στρατιωτικών, κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεων, τελικά ενέκρινε την αποστολή του οπλισμού για τη συγκρότηση των αλβανικών μονάδων. Όμως αργότερα άλλαξε γνώμη και διέταξε τον περιορισμό της σύστασης των εθελοντικών αλβανικών ταγμάτων μόνο στη νότια Αλβανία ''''
    ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΧΑΜΕ ΤΕΛΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 7.000 ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 5.000 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΠΛΙΤΕΣ

    ΠΑΡΑΚΑΤΩ
    »’Ο Ιταλός τοποτηρητής Τζακομόνι, σε τηλεγράφημα του προς τον Τσιάνο, στις 24 Αυγούστου 1940, μεταξύ των άλλων ανέφερε τα εξής: “Από παντού καταφθάνουν έγγραφα που αποδεικνύουν τον ορθό προσανατολισμό των Αλβανών, άπειρες είναι οι αιτήσεις για κατάταξη στα εθελοντικά σώματα (…). Σε όλα τα κεντρικά σημεία της Αλβανίας παρατηρείται ζωηρό ενδιαφέρον και προσήλωση στις προσταγές του Ντούτσε. Η κίνηση του στρατού προκάλεσε μεγάλη ζωηρότητα κι’ ανυπομονησία για δράση…”.
    ΕΔΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΥΠΗΡΧΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ [ τα Tirana, Korçë, Vlorë και Shkodër, Tomor κλπ ] ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Ο αντιβασιλιάς της Αλβανίας βεβαίωσε «ότι είναι πάρα πολλές οι αιτήσεις των Αλβανών να καταταγούν στα σχηματιζόμενα αλβανικά σώματα, προοριζόμενα να κτυπήσουν τους Ελληνες και να συνεργαστούν με τον Ιταλικό Στρατό, και ότι ο πληθυσμός ελπίζει, επίσης, να κληθούν υπό τα όπλα μερικές ηλικίες…».

    »’Ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, που άρχισε την 28η Οκτωβρίου 1940, επεκτάθηκε αυτόματα και μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Η Αλβανία, συνδεδεμένη την εποχή εκείνη με καθεστώς «προσωπικής ένωσης» με την Ιταλία, είχε δεχθεί με νόμο του Κοινοβουλίου της (Αλβανικός Νόμος, 10 Ιουνίου 1940) ότι: «το Βασίλειο της Αλβανίας αναγνωρίζει ότι θα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τα κράτη τα οποία θα βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με το Βασίλειο της Ιταλίας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. »»Η προκήρυξη που διάβασε ο πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου Βερλάτσι, στις 28 Οκτωβρίου 1940, αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: «…Οι στρατιώτες του ένδοξου Ιταλικού Στρατού, στις τάξεις του οποίου περιλαμβάνονται πολλές μονάδες Αλβανών στρατιωτών…»

    » Ο αντιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος, αρχιστράτηγος του Ελληνικού Στρατού κατά τον πόλεμο 1940-41, σημειώνει: «Όλες οι ιταλικές μεραρχίες πεζικού ήταν ενισχυμένες σε πεζικό με τάγματα Αλβανών…».»’

    »Ο Β. Πράσκα στο τμήμα του βιβλίου του «Εξέλιξη των επιχειρήσεων από 28 έως 31 Οκτωβρίου 1940″, ανακεφαλαιώνοντας γράφει για τη συμμετοχή των αλβανικών μονάδων τα εξής: «…Φάλαγγα «Σολίνας» II Τάγμα της 1ης Λεγεώνας Αλβανών εθελοντών. (…) Κεντρική Φάλαγγα και Διοίκηση Μεραρχίας «Φερράρα» Ι Τάγμα Αλβανών Εθελοντών. (…) Παραλιακό Συγκρότημα… Τα τμήματα διαπεραιώθηκαν με την κάτωθι σειρά… 6) Τα τάγματα Αλβανών εθελοντών «Πεσκοσόλιντο» και «Κιαραβάλλε». (…) «Τα αλβανικά τάγματα εθελοντών, προπορευόμενα του 3ου Συντάγματος Γρεναδιέρων και κινούμενα…»…»Τα τάγματα Αλβανών εθελοντών, επίσης, ήλεγχαν πλήρως την αμαξιτή οδό (Ηγουμενίτσας-Βάρφανης).
    Στην επίθεση εναντίον του υψώματος 1289 του Λαπιστέτ, στις 09.30 της 4ης Νοεμβρίου 1940, έλαβε μέρος ένα από τα πιο επίλεκτα τμήματα των Αλβανών, το τάγμα «Τιμόρ», το οποίο και κατόρθωσε να το καταλάβει. Με άμεση αντεπίθεση των Ελλήνων το τάγμα «Τιμόρ» αναδιπλώθηκε και διασκορπίστηκε στην κοιλάδα με άτακτη φυγή. Υποχρεώθηκαν να επέμβουν οι βερσαλιέροι για να σταματήσουν τους Αλβανούς.»

    »»Κατά τη διάρκεια της ιταλικής εαρινής επίθεσης (Μάρτιος 1941) ο Μουσολίνι επισκεπτόταν διάφορες μονάδες για να τονώσει το ηθικό των ανδρών, στη ζώνη του Δέβολη και στην περιοχή του Βερατίου. Μεταξύ άλλων επισκέφθηκε ομάδες ταγμάτων και εθελοντών Αλβανών Κατά τις συνομιλίες που είχε μαζί τους έμεινε ενθουσιασμένος από το παράστημα και το πολεμικό τους μένος.»’

    »’Ο Γερμανός συγγραφέας Βίλιμπαλντ Κόλεγκερ, σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 1942, για τη στάση των Αλβανών κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-41 γράφει τα εξής: «…Οι Ελληνες αναγκάζονταν να πολεμούν εναντίον Αλβανών συμμοριτών, κατά τη στιγμή που Αλβανοί εθελοντές προσέρχονταν αθρόα στις ιταλικές φάλαγγες. Δεν αγνοούσαν οι από γόνοι του Σκεντέρμπεη ποίοι ήταν οι πραγματικοί φίλοι τους. »’

    ΝΑ ΧΟΥΜΕ ΥΠΟΨΗ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. ΕΝΩ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΠΛΥΘΗΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΚΑΤΟΧΗ….
    Κατά τον Μαζάουερ ο πληθυσμός τους ανερχόταν σε περίπου 20 , 000 (βλ. Mark Mazower (επιμ.), Μετά τον Πόλεμο, Η ανασυγκρότηση της οικογένειας, του έθνους και του κράτους στην Ελλάδα, 1943 – 1960, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2004, σ. 34) ενώ τον ίδιο αριθμό δίνει και ο Μάγερ (Μάγερ, Β’, σ. 9). Αν υπολογιστούν οι φυγόδικοι και αυτοεξόριστοι που επανήλθαν στο ελληνικό έδαφος από την Αλβανία όπου είχαν καταφύγει τα προηγούμενα χρόνια, τότε ο αριθμός της τσάμικης κοινότητας κατά τη διάρκεια της Κατοχής ενδέχεται να ανήλθε κοντά στις 25 χιλιάδες, αριθμό που δίνουν ως maximum και βρετανικές αναφορές γραμμένες εκείνη την εποχή
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΥΓΟΝΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Μια άλλη ενδιαφέρουσα και όχι τόσο διαδεδομένη πτυχή του δοσιλογισμού των Τσάμηδων της Θεσπρωτίας είναι και η δράση τους εντός αλβανικού εδάφους. Συγκεκριμένα, την 23η Αυγούστου του 1943, αμέσως μετά την καταστροφή της Σαγιάδας, το 1ο τάγμα του 99ου γερμανικού συντάγματος επιτέθηκε στην Κονίσπολη (η σημαντικότερη κωμόπολη της αλβανικής πλευράς της Τσαμουριάς) την οποία υπεράσπιζαν γύρω στους 150 αντάρτες. Η όλη επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της Κονίσπολης, το θάνατο 50 ή 60 Αλβανών και - σε αντίθεση με τη Σαγιάδα που καταστράφηκε ολοσχερώς - την πυρπόληση κατά κύριο λόγο επιλεγμένων οικιών που υποδείχτηκαν από τους Τσάμηδες51.
    Η ΚΟΝΙΣΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΗ ΚΩΜΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ Η ΟΙΠΟΙΑ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΑΜΗΔΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΠΟΥ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΚΑΨΑΝΕ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΑΓΙΑΔΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΟΙ 2 ΚΟΜΟΠΟΛΕΙΣ ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ Η ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΑ Η ΑΛΛΗ .
    Λίγους μήνες αργότερα σχηματίστηκε, με τη στήριξη των γερμανικών δυνάμεων, τάγμα ασφαλείας 1000 ανδρών που υπό την ηγεσία του Νουρί Ντίνο συμμετείχε τον Ιανουάριο του 1944 στην εκκαθαριστική επιχείρηση Χόρριντο που διεξήχθη κυρίως εντός αλβανικού εδάφους και επέφερε το θάνατο 500 ατόμων. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ο Ντίνο και οι άνδρες του έδρασαν στην περιοχή της Κονίσπολης52. Στη συνέχεια, ο Ντίνο έδρασε από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 1944 στην περιοχή του Αργυρόκαστρου ως επικεφαλής περίπου 700 ανδρών, 300 από τους οποίους προέρχονταν από τη Θεσπρωτία53.

    [51]Μάγερ, 2009, Α', σ. 291 - 292.

    [52]Μάγερ, 2009, Β', σ. 115.

    [53]Αθανάσιος Γκότοβος, Τσάμηδες, το τάγμα Νουρί Ντίνο, Άρδην, 8 Ιουνίου 2016.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 1943 ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ .

    Κατά το διάστημα 10-13 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε, με την ενεργή συμμετοχή περίπου 300 Τσάμηδων, φονική εκκαθαριστική επιχείρηση στην περιοχή του Φαναρίου κατά την οποία πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν 20 χωριά, σκοτώθηκαν 250 αμαχοι πολλοι από τους οποιους ηταν γυναικες και αιχμαλωτίστηκαν άλλα 400 άτομα, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν από τους τσαμηδες στις φυλακές των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης.

    Στις 14 Σεπτεμβρίου, Τσάμηδες συμμετείχαν και στην καταστροφή του Πλαισίου[Πλησεβιστα] όπου σκοτώθηκαν δύο κάτοικοι. Καταστροφές υπέστησαν επίσης το Ζερβοχώρι και ο Ξηρόλοφος στα νότια της Παραμυθιάς

    18 Σεπτεμβρίου 1943 Γερμανοί και Τσάμηδες ένοπλοι που επιχειρούσαν βόρεια της Παραμυθιάς συνέλαβαν 60 αγρότες (εκ των οποίων 42 γυναίκες) και εκτέλεσαν τους εννέα το πρωί της επομένης στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου της Παραμυθιάς Προφανως κανενας από αυτους που συνελαβαν οι αλβανοτσαμηδες παραμυθιωτες δεν ηταν »ανταρτης μοναρχοφασιτας η χωροφυλακας»’,αλλωστε οι περισσοτερες ηταν γυναικες ουτε κανενας από τους εκτελεσθεντες ηταν εδεσιτης ανταρτης .

    24 Σεπτεμβρίου, μια γερμανική περίπολος έπεσε σε ενέδρα ανταρτών στο πέρασμα της Σκάλας έξω από την Παραμυθιά. Ένας υπαξιωματικός και τέσσερις στρατιώτες έπεσαν νεκροί. Στις 27 Σεπτεμβρίου με διαταγή της 1ης Ορεινής Μεραρχίας της Βέρμαχτ άρχισε η γερμανική επιχείρηση αντιποίνων με στόχο τα μεγαλύτερα χωριά βόρεια της Παραμυθιάς και όπως αναφερει η γερμανικη αναφορα «24 νεκροί συμμορίτες, 8 τραυματίες, υπολογίζονται άλλες 15-20 απώλειες. Κανένα λάφυρο. Πυρπολήθηκαν τα ακόλουθα χωριά: Σέλλιανη, Σεμέλικα, Ελευθεροχώρι. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος (…) 150 Αλβανοί που τα πήγαν πολύ καλά».

    Δηλαδη 150 αλβανοτσαμηδες παραμυθιωτες που μαλιστα τα πηγαν »»’πολύ καλα»’ όπως μαρτυρουν οι γερμανικες μαρτυριες , συμμετειχαν στη πυρποληση τριων 3 χωριων οπου είχαμε 24 συμμοριτες νεκρους και αλλους 15-20 νεκρους , αρα αμαχους

    Μετα απο αυτα ακολουθησε τα παρακατω γνωστο γεγονος … η εκτελεση των 49 προυχωντων στη Παραμυθια. Ασφαλως και αυτοι ηταν αμαχοι .

    Άλλη μια μαρτυρια από τον ευθρο σταυρο αυτή τη φορα η οποια επιβεβαιωνει τα οσα αναφερε ο Κραψιτης για τη περιοχη της Παραμυθιας .

    Ο Ελβετός μηχανικός Χανς – Γιάκομπ Μπίκελ απεσταλμένος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού περιέγραψε την κατασταση «Η κατάσταση των ελλήνων (…) στο Φανάρι, στη μεγάλη πεδιάδα κάτω από την Παραμυθιά (…), όπου κάθε χρόνο συλλέγονται 15.000 τόνοι ρύζι, ήταν πολύ σοβαρή. Είκοσι χιλιάδες Αλβανοί που ζούσαν εκεί ασκούσαν φοβερή τρομοκρατία στον υπόλοιπο πληθυσμό, αρχικά με την υποστήριξη των Ιταλών και τώρα πλέον των Γερμανών. Μόνο στο Φανάρι καταστράφηκαν 24 χωριά. Ολόκληρη η σοδειά έπεσε στα χέρια των Αλβανών (…) Στο ταξίδι μου διαπίστωσα πως οι Αλβανοί κρατούσαν τον ελληνικό αγροτικό πληθυσμό κλεισμένο μες στα σπίτια του. Νεαροί Αλβανοί που μόλις είχαν τελειώσει το σχολείο τριγύριζαν στα χωριά βαριά οπλισμένοι. Οι Έλληνες είχαν εγκαταλείψει πλήρως την Ηγουμενίτσα και είχαν φύγει στα βουνά. Οι Αλβανοί πήραν μαζί τους όλα τα ζώα από τα ελληνικά χωριά. Τα χωράφια έμειναν ακαλλιέργητα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ηπειρος και 1940-Mαρτυρίες

    https://www.youtube.com/watch?v=UnDxMD0dTkE


    https://www.youtube.com/watch?v=EjHBECViIXM



    θαύμα της Παναγίας το 1940

    https://www.youtube.com/watch?v=nj2jNCs7lqg


    Μπομποστιτσα Κορυτσας

    https://www.youtube.com/watch?v=LHvyfn65j7o


    Μάχη στο ύψωμα 731

    https://www.youtube.com/watch?v=zrB7F5GnoZA

    Η ιστορία του 1940 συνμπυκνωμένη σε 5 βίντεο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Λιγα λογια για την παραποιηση της ιστοριας που επιχειρηται από συγκεκριμένους κυκλους ….

    Σε ότι αφορα τους αλβανοτσιαμηδες….

    Μερικοι καλοθελητες θελουν να δωσουν την εικονα μιας »γλωσσικης και θρησκευτικης μειονότητας » που »ζουσε αρμονικα με τους χριστιανους της περιοχης»’ και που αναγκαστηκε μια μεριδα εξ αυτων να παρει οπλα από τους Γερμανους »όχι γιατι ηταν φιλοναζι η ανθέλληνες »’ αλλα επειδή »»’τους ειχανε καταπιεσει οι μεσοπολεμικες κυβερνησεις και τους επιτιθονταν συνεχως ο ΕΔΕΣ»’.
    Βεβαια στη ουσια αυτό είναι το αφήγημα της Μεγαλης Αλβανιας και του γειτονικου εθνικιστικου κρατους.
    Τωρα γιατι »’προοδευτικοι» συμμεριζοντε τετοιου είδους αφηγήματα δεν είναι της παρουσης .

    Εδώ θα αναλυσουμε τι παραμυθια αναφερουν μεταξυ αλλων , η και τι δεν αναφερουν προκειμενου να αναπαραγουν το εισαγωμενο αυτό αφήγημα .

    Τι δεν αναφερουν λοιπον στο ημιμαθες αφήγημα τους η τι ψευδως αναφερουν ……..

    α] Την αντισημιτικη δραση των Αλβανων της Θεσπρωτιας όταν μεχρι της αρχες του 1943 ολοι οι Εβραιοι της Παραμυθιας ειχανε αναγκαστεί να πανε να μεινουν μονιμα στα Γιάννενα λογω των αλβανοτσιαμηδων .
    Κουβεντα για αυτό. Σαν να μην κατοικησαν ποτε Εβραιοι στην Παραμυθια.
    Εδώ είναι που ο προοδευτικος [ εντος εισαγωγικών ] χωρος ταυτιζεται
    με τον φιλοναζιστικο [ εκτος εισαγωγικών] χωρο.

    β]Δε αναφερουν την αντιανταρτικη δραση των αλβανοτσιαμηδων
    όχι μονο εναντιων του Εδες
    αλλα και του Ελας.
    Δηλαδη εναντιων οποιασδηποτε ελληνικης ανταρτικης οργανωσης.
    Πχ1 Δεν κανουν καμια αναφορα για τη δραση των αλβανοτσιαμηδων [ παντα μαζι με τους Γερμανους ] στα ΕΑΜοκρατουμενα Φιλιατωχωρια κατά τις αρχες του 1944 [πχ λεηλασια και εκτελεσεις σε χωρια όπως η Λεια Φιλατων και η Σαγιαδα ] .

    Πχ2 Δεν κανουν καμια αναφορα στην πρωτη μαχη της Θεσπρωτιας , αυτή του Μαντζαριου , οπου ουσιαστικα συγκρουστηκανε Αλβανοι και Ιταλοι με σωμα Ελασιτων ,
    και όχι Εδεσιτων
    .Αυτή ηταν η πρωτη ενοπλη συγκρουση μεταξυ 2 ενοπλων σωματων το Μαρτιο του 1943 αφου μεχρι τοτε είχαμε συγκρούσεις αλβανοιταλων και μεμονωμένων ανοργανοτων ομαδων χριστιανων και οχι ανταρτικες ομαδες χριστιανων .

    Ο λογος είναι ότι θελουν να εμφανισουν τους αλβανοτσαμηδες ουτε λιγο ουτε πολύ ως »»αναγκαστηκα εξοπλισθεντες » από τους Γερμανους για να αποκρουουν τον »’μοναρχοφασιστικο Εδες»» .Δηλαδη ουδεμια αναφορα για μαχες μεταξυ ενοπλων αλβανων και ενοπλων ελασιτων αφου τοτε ο αναγνωστη θα κατεληγε σε εντελως αλλα συμπερασματα για τους λογους της συνεργασιαε Αλβανων και Γερμανων.
    Βεβαια και εδώ ταυτιζοντε με τον τροπο σκεψης των φιλοναζι οπου κάθε ενοπλο συνεργατη των Γερμανων τον παρουσιαζουν ως »αναγκαστηκα εξοπλισθεντα» για να αποκρουσει τους »ΕΑΜοβουλγαρους του ΚΚΕ»’.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. γ] Δεν αναφερουν τους λογους που ηδη από το 1821 , όταν δεν υπηρχε κανενα μεταξικο ελληνικο κρατος να τους καταπιεσει , αυτοι ειχανε λαβει μαζικα μερος στον αγωνα των Τουρκων εναντιων των Ελλήνων οπου πολεμήσανε σωματα αλβανων τοσο από Μαργαριτι ,Παραμυθια , Φιλιατες και Κονισπολη δηλαδή από ολες τις σημαντικες κωμοπλεις της Τσαμουριας .
    Αυτό γιατι ξερουν ότι τα χρονια εκεινα οι μονοι καταπιεστες ηταν οι Τουρκοι.
    Όμως αντι οι αλβανοτσαιμηδες να παρουν το μερος των Ελλήνων η εστω να μεινουν ουδέτεροι κατηντησαν »τσιρακια της οθωμανικης διοικησης»’.
    Εδώ απλα παρατηρούμε ότι η ιστορια επαναλαμβάνεται με τα Νεοωθωμανικα σχεδια της »Μεγαλης Αλβανιας»».

    δ]Δεν αναφερουν ποτε ότι ο Μπαλουμης υπηρξε ο πρωτος ενοπλος αντιστασιακος της περιοχης ο οποιος μαλιστα ειχε αρχικα καταταχτεί στο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και επειτα στον ΕΔΕΣ.
    Και αυτό γιατι θελουν να δωσουν την εικονα ενός »κοινου κατσαπλια»’ που »’δολοφονησε τον προυχοντα Σαντικ για προσωπικούς λογους»’ και επειτα καταταχτηκε στον »μοναρχοφασιστικο ΕΔΕΣ»’.
    Βεβαια οι προσωπικοι λογοι που ποτε δεν αναφερουν είναι ότι το σπιτι του και το βιος του καηκε από τους Αλβανοτσιαμηδες οι οποιοι μαλιστα ειχαν απαγαγει και τον γιο του . Ενώ ο ιδιος ειχε καταφυγει στο ορεινο Σουλι [ πως επαναλαμβάνεται η ιστορια ] για να γλυτωσει. Εκει ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΗΣΕ» Ο ΣΑΝΤΙΚ»’ και η συμμορια του και ο Μπαλουμης τον εκτελεσε .Δηλαδη βαφτιζουν την αμυνα ως επιθεση και την επιθεση ως αμυνα .
    Και ο Σαντικ παρουσιάζεται απλα ως προυχοντας των μουσουλμάνων.
    Ποτε δεν αναφέρεται ότι περα από προυχοντας ηταν και Δωσίλογος που μαλιστα ειχε εισβαλει με τα ιταλικα στρατεύματα εναντιων του ελληνικου στρατου κατά τον πολεμο του 1940.

    ε] Ποτε δεν αναφερουν ότι οι αλβανοτσιαμηδες πιανανε αιχμαλωτους χωρικους Ελληνες [ με γερμανικη εντολη] τους οποιους παραδιδανε ειτε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα Γιάννενα ειτε στο Μελα Θεσσαλονικης βλεπε τα γεγονοτα του 1943 στο φαναρι .

    ζ] Προσπαθουνε μαλιστα να πουνε ότι....

    »’ΠΟΛΛΟΙ αλβανοτσιαμηδες προσχωρησαν στο ΕΑΜ και ΕΙΔΙΚΑ από την περιοχη των Φιλιατων»», ενώ η αληθεια είναι ότι....

    »»ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ αλβανοτσιαμηδες πηγανε στο ΕΑΜ , οι περισσοτεροι στο τελος της κατοχης , και ΜΟΝΟ από την περιοχη των Φιλιατων .

    ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΣΑ ΨΕΥΔΗ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ .

    ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
    – ΠΑΡΑΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ,
    ΒΟΛΙΚΗ ΟΣΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Ο ΝΕΟΩΘΩΜΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Μπουιοι Αρβανιτες απαντηση προ 500 ετων

    https://www.youtube.com/watch?v=_jud5CNyYqE&t=75s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΤΗΣ ΣΚΙΠΕΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ..

    ””’ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΕΑΜ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΔΙΩΞΕ Ο '''ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΑΣ '''ΖΕΡΒΑΣ””

    ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΨΕΥΤΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ

    Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ-ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ .

    ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΤΕΤΑΓΗΣΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΕΑΜ [ΛΙΓΟΣΤΟΙ ]
    ΠΟΤΕ ΚΑΤΕΤΑΓΗΣΑΝ ΕΚΕΙ [ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ ΛΙΓΟΥΣ , ΚΑΤΕΤΑΓΗΣΑΝ ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠΟΧΩΡΟΥΣΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ]
    ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΠΗΓΑΝΕ ΕΚΕΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΛΙΓΟΙ [ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ , ΑΠΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ] …..

    Ήδη από το 1942, απεσταλμένος του αλβανικόυ ΕΑΜ) ονόματι Τζελάλ Κάσιο είχε μεταβεί στην Θεσπρωτία προσπαθώντας να πείσει τη σημαντική μερίδα των Τσάμηδων που συνεργαζόταν με τις κατοχικές δυνάμεις να σταματήσει τη δράση της, χωρίς όμως αποτέλεσμα2.
    ΑΡΑ ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟ 1942 ΗΔΗ
    ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΡΙΔΑ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ ΕΙΧΕ ΣΤΡΑΦΕΙ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ .
    ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ [ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΗΓΑΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΠΙΕΖΕ Ο ΕΔΕΣ , ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝ ΕΔΕΣ ΤΟ 1942 ]

    Τον Μάρτιο του 1943, το τοπικό ΕΑΜ σχημάτισε ειδική επιτροπή επιφορτισμένη με το ζήτημα των Τσάμηδων ενώ τμήματα του ΕΛΑΣ πραγματοποίησαν μια σειρά από περιοδείες στα χωριά της μειονότητας με σκοπό τη στρατολόγηση ανταρτών. Και σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά3.
    ΔΗΛΑΔΗ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΣ ΤΟΥ , ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1943 , Ο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ ΕΔΩΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ .
    ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕ ΤΙΠΟΤΑ , ΑΦΟΥ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΠΑΡΕΜΕΝΕ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ .
    Ο ΕΔΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΛΙΓΟΚΑΙΡΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ .

    ΑΛΛΩΣΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΜ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ.
    ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΕΓΓΡΑΦΟ TOY EAM ΕΑΛΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ

    Του συναγωνιστού Υπολοχαγού ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΠΡΙΦΤΗ (Καστρινού) μέλους του Αρχηγείου ΣΟΥΛΙΟΥ και της Διοίκησης του 24ου Συντάγματος και ύστερα υπασπιστή στο ίδιο Σύνταγμα. «Για τη συγκρότηση και δράση των αρχηγείων ΣΟΥΛΙΟΥ και ΖΑΛΟΓΓΟΥ και του 24ου Συντάγματος Πεζικού». Προς Το Κλιμάκιον Ηπείρου – Δυτικής Στερεάς VIII Μεραρχίαν και Η.Γ.

    Ι. ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΟΚΙΝΗΜΑ μέχρι ΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ ΤΟΥ 1943

    ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: Όλες οι προσπάθειες μας αν και βασίζονταν στη γραμμή της Κ.Ε. του Ε.Α.Μ. για την ενοποίηση όλων των δυνάμεων ενάντια στον κατακτητή δεν είχαν θετικά αποτελέσματα γιατί η παμψηφία σχεδόν των Τσάμηδων της περιοχής είχε ταχθεί ανεπιφύλαχτα με το μέρος του καταχτητή και οργάνωνε δολοφονικές επιδρομές ενάντια στα Ελληνικά χωριά, αρπαγές και σφετερισμούς περιουσιών.
    ΔΗΛΑΔΗ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ , ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ , ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΟΜΗ-ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ,ΤΙΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟ 1943 Η ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΟΧΩΡΙΑ ΤΟ 1944.....

    ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Η ΑΝΑΦΟΡΑ …….
    Παρ’ όλα αυτά από τις 19 του Μάρτη έγινε η πρώτη προσέγγιση που επαναλήφθηκε στις αρχές του Ιούλη 1943. Κατά κανόνα οι υποσχέσεις που μας δώσανε οι εκπρόσωποι των Τσάμηδων δεν τηρηθηκαν. Κορυφωμα της συμμαχίας με τους φασίστες ήταν η επιδρομή τους στο ΦΑΝΑΡΙ την περίοδο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του Αυγούστου κατά την οποίαν κάηκαν περίπου 30 χωριά, σκοτώθηκαν περίπου 500 Έλληνες και άλλοι τόσοι πιάστηκαν όμηροι, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός αναγκάστηκε να προσφυγέψει στην ορεινή περιοχή.
    ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΣΥΕΝΒΗ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1943 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 1943 ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ ΕΞΗΣ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ…..
    Λίγους μήνες αργότερα, ΕΑΜ και LNC ήρθαν σε συμφωνία για συνεργασία, η οποία μεταξύ άλλων περιλάμβανε και τη δημιουργία, υπό κοινή διοίκηση, μικτών αντάρτικων ομάδων στην περιοχή της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Και σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά καθώς ο ΕΛΑΣ κατάφερε να στρατολογήσει από τη δεξαμενή της τσάμικης μειονότητας μόλις είκοσι5 ή τριάντα άνδρες, οι περισσότεροι από τους οποίους λιποτάκτησαν6 κατά τον δύσκολο χειμώνα του 1943.
    ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΜΗΔΕΣ [ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ] .
    ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΟΛΥ 30 ΑΤΟΜΑ.
    ΑΝ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ,
    ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΔΕΙΞΑΝΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ .
    Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του Τσάμη οπλαρχηγού Ισμαήλ Χακί από την Κώτσικα, ο οποίος κατά τα τέλη του 1943 προσήλθε μαζί με τους άνδρες του στον ΕΛΑΣ. Η αντιστασιακή του δράση του εντός του οργάνωσης περιορίστηκε αποκλειστικά στην ενεργή συμμετοχή του στις μάχες με τον ΕΔΕΣ ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα, τον Ιανουάριο του 1944, τον συναντούμε βόρεια των Φιλιατών να λαμβάνει μέρος σε επιδρομές εναντίον ελληνικών χωριών ως συνεργάτης των γερμανικών δυνάμεων7.
    ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΔΡΑΣΗ ΑΡΚΕΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ [ ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ] ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΤΟΥ ΕΑΜ ΗΤΑΝ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΛΛΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΠΕΡΝΑΓΑΝΕ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΘΟΝΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΑ »ΕΑΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ» ΦΙΛΙΑΤΟΧΩΡΙΑ.
    ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΑΜ ΠΡΩΣΩΡΙΝΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ '''ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ'''.
    ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΞΑΝΑΠΗΓΑΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ .

    Ανάλογες προσπάθειες προσέγγισης της μειονότητας έγιναν κατά τον Μάιο του 1943 από τον ΕΔΕΣ , και κατά τον Σεπτέμβριο από τη Βρετανική Στρατιωτική Αποστολή, χωρίς όμως αποτέλεσμα8.
    ΟΥΤΕ Ο ΕΔΕΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΤΙ .
    ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ Η ΑΞΟΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΧΟΤΑΝΕ ΤΗΝ ΄»’ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ »»’ ΕΙΧΕ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ .

    ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Ο ΕΑΜ ΑΦΟΥ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ , ΣΥΝΕΝΩΣΕ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ,
    Τον Μάιο του 1944 κατα το τελος της κατοχης λοιπόν, ενω υπηρχε στους Φιλιατες [ο μοναδικος σε ολη τη Τσαμουρια ] φιλοαντιστασιακος – αντιγερμανικος πυρηνας Αλβανοτσάμηδων ,
    δημιούργησε τελικα το Τάγμα Αλί Ντέμι, στο χωριό Μηλιά \ της Θεσπρωτίας, το οποίο τάγμα συμπεριλήφθη, στο 15ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ.
    ΕΝΩ Η ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΑΥΤΗ ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ….
    Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι και τα περαιτέρω στοιχεία που μπορεί να αλιεύσει κανείς σχετικά με το, μικτό, 4ο τάγμα του 15ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ: η ίδρυσή του πραγματοποιείται τον Μάιο του 1944, δηλαδή κατά το τελευταίο διάστημα της Κατοχής και ο τομέας δράσης του εντοπίζεται βόρεια του ποταμού Καλαμά20.
    Η πλειοψηφία των μουσουλμάνων παρτιζάνων του ΕΛΑΣ προερχόταν από την περιοχή των Φιλιατών29 όπου προϋπήρχε πυρήνας συνδεδεμένος με το αντιστασιακό κίνημα της Αλβανίας30.
    ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΟΙ ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΙΣΘΗΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΠΑΡΟΤΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΔΡΟΥΣΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΦΙΛΟΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΕ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ-ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΑΜ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ [AΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΑΝΤΑ ]
    ΤΟ 1944 ΕΑΜ Φιλιατών πιστο στην διεθνιστική ιδεολογία [ ΚΑΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΗΝ ΩΣ ΤΟΤΕ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ, ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ] επικεντρώθηκε να καταδείξει στους τουρκοτσαμηδες της περιοχής ότι υπήρξαν θύματα της φασιστικής προπαγάνδας και των αρχηγών τους και ότι ο δρόμος που έπρεπε στο εξής να ακολουθήσουν ήταν ο πόλεμος εναντίον του φασισμού κάθε μορφής, των Γερμανών και των συνεργατών τους.
    ΑΡΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΩΣ ΤΟΤΕ Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ.

    ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ....
    Αργότερα, στις αρχές Ιουλίου το 1944 οταν ο ΕΔΕΣ ειχε παρεκυκλωσει τη Παραμυθια και οι Γερμανοι αποχωρουσανε απο τη Θεσπρωτια , υπογράφτηκε στη Φοινίκη ]συμφωνία μεταξύ του ΕΑΜ και εκπροσώπων των μουσουλμάνων Αλβανών της περιοχής, η οποία προέβλεπε, μεταξύ άλλων……
    Α]την αμνήστευση των μουσουλμάνων για όλα τα αδικήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των Ελλήνων μέχρι τοτε,
    Β]την υποχρέωση τους να παραδώσουν στον ΕΛΑΣ τους Φιλιάτες χωρίς συγκρούσεις,
    Τότε εντάχθηκαν στον ΕΛΑΣ και 40 επιπλέον μουσουλμάνοι Αλβανοί, ενισχύοντας το μικτό τάγμα που δρούσε ήδη στην περιοχή.
    ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΑΜ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ »ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ» [ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΗΤΑΝ ΘΑ ΕΙΧΑΝΕ ΕΝΤΑΧΘΗ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ 30 ΑΤΟΜΑ ] ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ.
    ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΦΕΥΓΑΝΕ Η ΕΙΧΑΝΕ ΗΔΗ ΦΥΓΕΙ
    Η ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΝ ΠΛΕΟΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΔΕΣ [ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΥΞΗΣΕΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΣΤΕΛΕΧΩΘΕΙ ΜΕ ΠΟΛΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥ Σ]ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΖΗΣΕΙ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΣΑΝΕ ΕΚΔΙΚΗΣΗ]
    ΚΑΙ ΑΡΑ Η ΜΟΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΗΤΗΜΕΝΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΤΟ ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΙΚΗΤΗ ΕΑΜ-ΕΛΑΣΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ »ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΡΟΥΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ …

    ΑΣ ΤΟΥΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ...

    Α] ΑΜΝΗΣΕΥΣΗ ΤΩΝ ΩΣ ΤΟΤΕ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΕΙΧΑΝΕ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ,
    [ΚΑΙ ΑΡΑ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΕΝΟΧΗΣ ΤΟΥΣ]

    Β] ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΣΤΟΝ ΕΛΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΚΟΝΤΟΖΥΓΩΝΕ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΑΣ.
    ΑΡΑ ΤΟ ΤΙ ΡΟΛΟ ΕΠΑΙΞΕ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΚΑΤΟΧΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΦΑΝΕΡΟ.ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΝ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΜΑΧΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΑΣΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΔΕΣΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ.

    ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΑΝ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ,
    ΘΕΛΟΝΤΑΣ Η ΜΗ
    ΣΤΟΝ ΕΛΑΣ ….
    ο Κωνσταντινίδης (βετεράνος εδεσίτης) κάνει λόγο για περισσότερους από εκατό24,
    ενώ βετεράνοι ελασίτες από την περιοχή των Φιλιατών σε μεταγενέστερες συνεντεύξεις τους, τους υπολόγισαν σε όχι περισσότερους από εκατό27.
    ΑΡΑ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΕΝΑΣ ΕΛΑΣΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΔΕΣΙΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ,
    ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ [ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝΕ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΗΣ ΦΟΙΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΑΜ ] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΟ ΕΑΜ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 100 [ΑΠΟ ΤΗ ΤΩΝ
    ΦΙΛΙΑΤΩΝ ] .
    ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ [ΠΕΡΙΠΟΥ 20 ΑΤΟΜΑ ] ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΕΚΕΙ ΛΟΓΩ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ,
    ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ , ΚΑΙ ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΠΙΣΤΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ .
    ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΚΡΙΜΑ ΑΠΟ ΔΙΩΧΘΗΚΑΝ .


    …….ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΑΜ – ΕΛΑΣ ……
    Βέβαια, κατά μια άποψη (η οποία επιβεβαιώνεται και από έγγραφα του ΚΚ Αλβανίας) πολλοί από τους Τσάμηδες αντάρτες του ΕΛΑΣ είχαν υπηρετήσει νωρίτερα ως επίστρατοι στα ένοπλα τμήματα της Keshilla (βλ. Γκότοβος, 2016, σ. 71).
    ΑΡΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΚΚ ΑΛΒΑΝΙΑΣ [ ΠΟΥ ΔΡΟΥΣΕ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΑΜ - ΕΑΣ ΚΑΙ ΗΞΕΡΕ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ ΤΙ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ]
    ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ””ΕΛΑΣΙΤΕΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΕΣ”’
    ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΕΝΟΠΛΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ,
    ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΑΛΛΑΞΑΝΕ ΣΤΑΤΟΠΕΔΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ .
    ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ »ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥΣ Η ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥΣ.

    [2]Νίκος Ζιάγκος, Αγγλικός ιμπεριαλισμός και Εθνική Αντίσταση, 1978, Α’, σ. 156.
    [3]Eleftheria K. Manta, The Cams of Albania and the Greek State (1923-1945), Journal of Muslim Minority Affairs, σ. 8.
    [5]Georgia Kretsi, The Secret Past of the Greek-Albanian Borderlands. Cham Muslim Albanians: Perspectives on a Conflict over Historical Accountability and Current Rights. Ethnologia Balkanica, 2002, σ. 181.
    [6]Tsoutsoumpis, 2015, σ. 132 – 133.
    [7]Robert Elsie, The Cham Albanians of Greece, 2012, σ. 346 – 347, Tsoutsoumpis, 2015, σ. 130.
    [8]Tsoutsoumpis, 2015, σ. 133.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ .

    ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ 3,5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΧΩΡΙΟΥ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ
    ΙΤΑΛΟΥΣ Η ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ
    ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΗΠΕΙΡΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΙΤΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1943 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΓΕΡΜΝΑΟΥΣ
    ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΝ ΨΥΧΡΟ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝ ΧΩΡΙΩΝ
    ΣΕ ΛΙΓΚΙΑΔΕΣ,ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑ ,ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ ΚΛΠ ΚΛΠ.

    ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΙ ΟΤΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ [ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣΤΕ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ] ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ.

    Α] ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΕΣΤΡΑΦΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΘΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ [ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΟΥΤΕ ΕΠΙΛΗΨΙΜΟ ] ,

    Β]ΕΙΤΕ ΕΙΧΕ ΤΑΧΘΕΙ ΕΝΟΠΛΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ [ΑΥΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ] .

    ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣΤΕ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ,
    ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΕΞΙΣΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΡΙΑ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ
    ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΗΡΧΑΝΕ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ [ΕΝΟΠΛΟΙ Η ΑΟΠΛΟΙ ]
    ΚΑΙ ΟΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ [ ΟΣΟ ΓΙΝΟΤΑΝΕ ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ ΑΥΤΗ ΕΓΕΡΝΑΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ]

    ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ , ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ,
    ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΛΕΗΑΤΟΥΝΤΑΝ [ Η ΚΑΙ ΚΑΙΓΟΝΤΑΝ Η ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΟΥΝΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΛΠ ] ΟΤΑΝ

    Α] ΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΕΝΙΣΧΥΕ [ ΠΧ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ Η ΑΚΟΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ] ΚΑΠΟΙΑ ΟΜΟΕΝΘΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΑΝΤΙΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ.

    Β] ΕΙΤΕ ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ -ΟΡΓΑΝΩΣΗ , »ΟΜΟΕΘΝΗΣ» ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ , ΕΚΤΕΛΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ.

    ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΚΑΙΓΑΝΕ »ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ» ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΥΤΟ , ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΟΜΟΕΘΝΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ , ΧΩΡΙΚΟΥΣ ,
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΙΣΧΥΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΥΤΟ, ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ,
    ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ »ΟΥΔΕΤΕΡΟ»’ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΟΠΟΙΑ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ.

    ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝΤΑΝ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ.

    ΟΜΩΣ ΤΟ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΟ
    ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΤΕΙ ΟΤΙ
    ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ,
    ΔΕΝ ΕΝΙΣΧΥΑΝ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
    ΕΙΤΕ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΙΤΕ ΣΕ ΕΜΨΥΧΟ ΥΛΙΚΟ [ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΡΟΥΣΕ ΤΟΣΟ Ο ΕΛΑΣ ΒΟΡΕΙΑ , ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΕΔΕΣ ΝΟΤΙΑ ]
    ΟΥΤΕ ΥΠΗΡΧΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΠΟΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ »ΟΜΟΕΘΝΗ» ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΝΣΗ [ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΑΜ ΕΛΑΣ ] .

    ΑΛΛΑ ΕΙΤΕ ΤΑΧΘΗΚΑΝ [ΕΝΟΠΛΑ Η ΩΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΩΤΕΣ ] ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
    ΕΙΤΕ ΑΠΛΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ »ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ»».

    ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΙΣ 2 ΑΥΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ….
    ””ΥΠΗΡΞΕ ΕΣΤΩ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΟ ΠΟΥ ΝΑ ΛΕΗΛΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ;;;”’
    ”ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΜΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ [ ΠΧ 5 Η 10 Η ΚΑΙ 40 ΑΤΟΜΩΝ ] ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΑΠΟ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ”

    Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Kαθολου τυχαιο οτι ειδικα μετα την αρνηση των αλβανοτσαμηδων [περα απο ελαχιστους αριστερους] να συμπολεμησουν στο πλευρο του ΔΣΕ ,
    τα ιδια τα εγγραφα του ΚΚΑ τους αναφερουν μεταξυ αλλων και ως
    ''αντιδραστικους'''
    ''συνεργατες του Αξονα''
    ''εγκληματιες πολεμου''
    ''σφαγεις των Ελληνων'''
    και γενικα θεωρουνταν το μαυρο προβατο της νοτιου Αλβανιας και της ''αλβανικης αντιστασης'' εναντια στον Αξονα
    [βλεπε , Kretsi. Το μυστικό παρελθόν των ελληνοαλβανικών συνόρων. 2002. σελ. 185.
    Πήγαινε ^ Κρέτσι, Γεωργία (2007). Verfolgung und Gedächtnis στο Αλβανία]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Φαναρι , εθνοκαθαρση και αλβανοτσαμηδες...

    To τι ρολο επαιξε η κοινοτητα των Αλβανοτσαμηδων [στην μεγαλη της πλειοψηφεια] φαινεται απο τα παρακατω στοιχεια.

    Ειναι γνωστο οτι υπηρξανε Ταγματα Ασφαλειας κυριως στη νοτια Ελλαδα
    οπως πχ τα Ευζωνικα ταγματα ασφαλειας
    αλλα και ανεπισημα ταγματα η αλλιως ενοπλες ομαδες στο πλευρο των Γερμανων
    οπως οι Πουλικοι στη Μακεδονια , οΙ Εασαδιτες στη Θεσσαλια κλπ

    Παρ’ ολα αυτα η Ηπειρος ειναι απο τις ελαχιστες περιοχες της Ελλαδας που δεν υπηρξε καμια τετοια ενοπλη ομαδα στο πλευρο των Γερμανων ουτε επισημη ουτε ανεπισημη
    πραγμα παραξενο αφου στη περιοχη εκεινη στα τελη του ηδη του 1943 υπηρχε ισχυρο το κινημα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ιδιως στις ορεινες περιοχες την ανατολικης Ηπειρου και στους ορεινους ογκους των ελληνοαλβανικων συνορων .

    Το οτι στη περιοχη της Ηπειρου
    δεν υπηρξε καμια τετοια ενοπλη ελληνικη γερμανοφιλη ομαδα
    ειναι κατι λογικοτατο αφου το ρολο αυτον στη περιοχη ,κυριως στη δυτικη Ηπειρο ειχανε αναλαβει αποκλειστικα
    οι Αλβανοτσαμηδες.

    Η κακιας μορφη ταγματασφαλιτικη συμπεριφορα τους περιγραφεται μεσα απο τα γερμανικα αρχεια…

    Απο το βιβλιο του Γκοτοβου που ερευνησε τα Γερμανικα αρχεια εχει βρεθει μεταξυ αλλων η εξης μαρτυρια ..
    α]Ο Γερμανός συνταγματάρχης Remold, από τους αξιωματικούς που προώθησε ενεργά το «αλβανικό ζήτημα» γράφει τα εξής για την επιχείρηση «Augustus»: «Οι Αλβανοί στις παράκτιες περιοχές είναι εξαιρετικά γερμανόφιλοι, Είναι οργανωμένοι για την αυτοάμυνα. Έχουν συμβάλει στην εκκαθαριστική επιχείρηση [Augustus] ως οδοδείκτες κλπ» (BA – MA Freiburg, RH 28-1-99/98).»»
    Αρα βλεπουμε οτι οι ενοπλοι αλβανοτσαμηδες συμφωνα με τους ιδιους τους Γερμανους , οχι απλα ηταν γερμανοφιλοι [και μαλιστα »»εξαιρετικα»» ] αλλα και συμμετειχανε στην επιχειρηση Αugust
    oπου στην ουσια εγινα εθνοκαθαρση της αρβανιτικης περιοχης του Φαναριου
    απο τους Αλβανοτσαμηδες ενοπλους και τους Γερμανους.
    Οταν λεει η αναφορα οτι »ειναι οργανωμενοι για την αυτοαμυνα» εννοει οτι ηταν ενοπλοι με την αδεια του Αξονα
    ενω οτα λεει »συμετειχανε στην επιχειρηση ως οδοδεικτες κλπ»’ με το κλπ εννοει ολα τα εγκληματα που κανανε και τα οποια που θα δουμε παρακατω μεσα απο ενα σωρο αλλες μαρτυριες…….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Σε οτι αφορα την προαναφερθεισα εθνοκαθαρση του Φαναριου εχουμε μαρτυριες οχι μονο απο τα γερμανικα αρχεια αλλα και
    απο τον Ερυθρο Σταυρο ,
    τις Ελληνικες αρχες της Ηπειρου
    αλλα και απο το ΕΑΜ ΕΛΑΣ Ηπειρου…..
    Ας τις δουμε μια μια…..

    Ο Ελβετός μηχανικός Χανς – Γιάκομπ Μπίκελ απεσταλμένος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού περιέγραψε την κατασταση «Η κατάσταση των ελλήνων (…) στο Φανάρι, στη μεγάλη πεδιάδα κάτω από την Παραμυθιά (…), όπου κάθε χρόνο συλλέγονται 15.000 τόνοι ρύζι, ήταν πολύ σοβαρή. Είκοσι χιλιάδες Αλβανοί που ζούσαν εκεί ασκούσαν φοβερή τρομοκρατία στον υπόλοιπο πληθυσμό, αρχικά με την υποστήριξη των Ιταλών και τώρα πλέον των Γερμανών. Μόνο στο Φανάρι καταστράφηκαν 24 χωριά. Ολόκληρη η σοδειά έπεσε στα χέρια των Αλβανών (…) Στο ταξίδι μου διαπίστωσα πως οι Αλβανοί κρατούσαν τον ελληνικό αγροτικό πληθυσμό κλεισμένο μες στα σπίτια του. Νεαροί Αλβανοί που μόλις είχαν τελειώσει το σχολείο τριγύριζαν στα χωριά βαριά οπλισμένοι. Οι Έλληνες είχαν εγκαταλείψει πλήρως την Ηγουμενίτσα και είχαν φύγει στα βουνά. Οι Αλβανοί πήραν μαζί τους όλα τα ζώα από τα ελληνικά χωριά. Τα χωράφια έμειναν ακαλλιέργητα».»»»
    Εδω περα απο τη εθνοκαθαρση του Φαναριου αναφερεται και ο διωγμος των Ελληνων της Ηγουμενιτσας απο τυς Αλβανοτσαμηδες ….

    Παμε παρακατω σε μια αλλη μαρτυρια…….

    Μετα την εθνοκαθαρση του Φαναριου η ελληνικη διοικηση Ηπειρου στελνει επιστολη διαμαρτυριας στον στρατηγο Λαντς στην οποια αναφερει μεταξυ αλλων για τη δραση των Αλβανων της Τσαμουριας ….
    »»Επεδραμον προ τινων ημερω στα χωρια του Φαναριου εις μεγαλας ομαδας και επεδοθησαν εις την τελεια λεηλασια οικιων και περουσιων των κατοικων ,…., ομαδικως δε εβιασθησαν παρθενοι και εγγαμες γυναικες υπο των Μουσουλμανων …… ο πλυθησμος εγκατελειψε τας οικιας του και οσοι διεφυγαν το θανατο , κατεφυγαν στην υπαιθρο»»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Ας δουΜε τωρα την μαρτυρια του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ …..

    Εκθεση δράσης 24 Συντάγματος Πεζικού (αρχηγεία ΣΟΥΛΙΟΥ & ΖΑΛΟΓΓΟΥ), Γεράσιμος Πρίφτης/20 Ιαν 1944…….
    …..
    ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: Όλες οι προσπάθειες μας αν και βασίζονταν στη γραμμή της Κ.Ε. του Ε.Α.Μ. για την ενοποίηση όλων των δυνάμεων ενάντια στον κατακτητή δεν είχαν θετικά αποτελέσματα γιατί η παμψηφία σχεδόν των Τσάμηδων της περιοχής είχε ταχθεί ανεπιφύλαχτα με το μέρος του καταχτητή και οργάνωνε δολοφονικές επιδρομές ενάντια στα Ελληνικά χωριά, αρπαγές και σφετερισμούς περιουσιών.
    Παρ’ όλα αυτά από τις 19 του Μάρτη έγινε η πρώτη προσέγγιση που επαναλήφθηκε στις αρχές του Ιούλη 1943. Κατά κανόνα οι υποσχέσεις που μας δώσανε οι εκπρόσωποι των Τσάμηδων δεν τηρηθηκαν. Κορυφωμα της συμμαχίας με τους φασίστες ήταν η επιδρομή τους στο ΦΑΝΑΡΙ την περίοδο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του Αυγούστου κατά την οποίαν κάηκαν περίπου 30 χωριά, σκοτώθηκαν περίπου 500 Έλληνες και άλλοι τόσοι πιάστηκαν όμηροι, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός αναγκάστηκε να προσφυγέψει στην ορεινή περιοχή……………

    ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΤΗΣ ΚΡΑΨΙΤΗΣ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ .

    »’27 Ιουλίου 1943: Στο μισοσκόταδο του πρωινού ισχυρές Γερμανικές δυνάμεις της Παραμυθιάς με άριστα πολεμικά μέσα και με (800) οκτακόσιους και περισσότερους ένοπλους επίστρατους της «ΞΙΛΙΑ» μουσουλμάνους Τσάμηδες των πόλεων και Επαρχιών Παραμυθιάς και Μαργαριτιού, επέδραμαν εναντίον των χωριών του κάμπου της Παραμυθιάς και της περιφέρειας «Φαναρίου».

    14 Αυγούστου 1943: Τι καταστροφή είναι αυτή από την 27 Ιουλίου 1943 μέχρι σήμερα! Όλοι στην Παραμυθιά είμαστε κατατρομαγμένοι και όσο είναι δυνατόν κρυβόμαστε. Οι πληροφορίες μας είναι ότι στις 19 αυτές μέρες οι Χιτλερικοί Γερμανοί με τους μουσουλμάνους συμπατριώτες κατάστρεψαν ολοκληρωτικά τα 24 χωριά της περιφέρειας «Φαναρίου» και μερικά κοντινά της Παραμυθιάς χωριά της. Λεηλασίες, πυρπολήσεις, φόνοι νηπίων και γερόντων, βιασμοί γυναικών, αρπαγές παρθένων κοριτσιών, με τις οποίες οι επαίσχυντοι μουσουλμάνοι πλουτίζουν τα χαρέμια τους, σύλληψη ομήρων, κάψιμο ανθρώπων μέσα στα σπίτια τους κ.α. Γέμισαν οι σπηλιές από γυναικόπαιδα και γέροντες που κατόρθωσαν να διασωθούν εκεί στις κρίσιμες ώρες, ενώ μέρα τη μέρα προστίθενται στους νεκρούς λόγω της πείνας τους και των ασθενειών

    15 Αυγούστου 1943: Εμείς που έχουμε τα σπίτια μας στο κέντρο της πόλεως της Παραμυθιάς, είμαστε από τα χαράματα, με κομμένη την αναπνοή, πίσω από τα πατζούρια (ή) ανάλογα τις γρίλιες, παρακολουθώντας την επιστροφή των χιτλερικών Γερμανών και των μουσουλμάνων από την εικοσαήμερη «επιχείρησής» τους κατά του «Φαναριού».»»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Η στενη συνεργασια Αλβανων και Γερμανων στην εθνοκαθαρση του Φαναριου φαινεται απο τα παρακατω….

    »»’Η διαταγή του Στέτνερ ήταν σαφής: «Βασικά όλοι οι ένοπλοι θα εκτελούνται επί τόπου. Χωριά από τα οποία θα πέφτουν πυροβολισμοί (…) θα καταστρέφονται και ο ανδρικός πληθυσμός τους θα εκτελείται. Κατά τ’ άλλα όλοι οι μάχιμοι άνδρες ηλικίας 16 έως 60 ετών θα συλλαμβάνονται και θα στέλνονται αιχμάλωτοι στα Ιωάννινα. Ως όμηροι θα συλλαμβάνονται όλοι οι προύχοντες (ιερείς, δάσκαλοι, πρόεδροι κοινοτήτων).»»»’

    Ενω το οτι η εθνοκαθαρση εγινε απο Αλβανοτσαμηδες ενοπλους και απο τους Γερμανους φαινεται απο τα παρακατω……

    Σε έγγραφο του ο Ρέμολντ προς τον Στέτνερ διαβεβαιώνει πως ο Νουρί Ντίνο «θα πετύχει με γερμανική υποστήριξη το στόχο του και θα επιβάλει ησυχία και τάξη, όπως τη θέλουμε».
    Δηλαδη η Γερμανοι »υποστηριζαν»’
    τις επιχειρησεις που οι ιδιοι σχεδιασαν
    και οι Αλβανοτσαμηδες του Νουρι Ντινο τελικα εκτελεσαν
    ωστε να »’επιβαλουν την ησυχια και τη ταξη» οπως ειδαμε αναλυτικα παραπανω….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Λιγα λογια απο περιηγητες της εποχης Ελληνες και ξενους για τη φυλη των Αλβανοτσαμηδων ,που εν μερει δικαιολογουν και την ιστορικη τους πορεια στο Θεσπρωτικο χωρο»’

    »’Οι Τσάμηδες είναι πολύ φανατικοί μουσουλμάνοι της σουννιτικής ομάδας»’
    »»Οι άντρες εδώ είναι άγριοι, υπερβολικά φανατικοί»»
    [Ο Αλσατός στρατιώτης και συγγραφέας, Samson Cerfbeer de Médelsheim (1777-1826),]

    »’Οι Τσάμηδες …..είναι θρήσκοι, αλαζόνες
    και ορμητικότεροι από τους άλλους εις τους πολέμους, όστις όμως ανθέξη την πρώτην ορμήν των, εύκολα τους τρέπει έπειτα εις φυγήν, επειδή είναι καθ΄ υπερβολήν αμφιρρεπείς` δεν φυλάττουσι τόσον τας συμφωνίας και υποσχέσεις,»»[Περαιβος ,αγωνιστης του 1821 ]

    »’Οι Οθωμανοι της Τσαμουριας ειναι εις το ακρο θρησκομανεις ,διαφεροντες πολυ των αλλων Οθωμανων»’
    [Σουλιωτης Κουτσονικας ]

    »’Των Τσαμηδων εν γενει ο φανατισμος προς τον ισλαμισμο υπαρχει βαθυτατος , και ο χαρακτηρ αυτων γλισχρος και ψευδεις»’
    »’ευφυεις και μαχιμοι αλλα και λειαν δυσυποληπτοι και πλεονεκται , ωστε ουτε παρα τοις ομοθρησκοις τις χαιρουσι τας πιστα δια το γλισχρον και δολιον χαρακτηρα»»[Αραβαντινος αγωνιστης του 1821]

    »Οι Τσαμηδες ειναι πανοπλοι με πολυτιμα οπλα»
    [Βολντκαμφ]

    Ενω υπηρχανε και παροιμιες
    Στον ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΧΩΡΟ
    »Τσαμ παμπες με θηκ να μες»’-»Ο Τσαμης ειναι παμπεσης και εχει το μαχαιρι στη μεση»’

    Γενικα σε γενικες γραμμες ηταν μια φυλη
    α]των οπλων – του πολεμου
    β]Φανατικοι μουσουλμανοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Αρβανιτες εκτος της Τσαμουριας ειχανε αλλες τρεις επαρχιες της Ηπειρου.

    Σουλι ,Λακκα Σουλι και Φαναρι.
    Ουτε επαρχιες Αρτης ουτε Πρεβαζης ουτε Ιωαννινων.

    Βεβαια ποτέ οι Αλβανοτσάμηδες της Τσαμουριάς δεν τους συμπεριφερθηκαν ως ομοφυλους τους-οπως σημερα διδασκει η προπαγανδα,
    με αποκορυφωμα μαλιστα την Εθνοκαθαρση του Φαναριου απο τους Αλβανοτσάμηδες και Γερμανους το καλοκαιρι του 1943.

    »Ο Ελβετός μηχανικός Χανς – Γιάκομπ Μπίκελ απεσταλμένος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού περιέγραψε την κατασταση
    «Η κατάσταση των ελλήνων (…) στο Φανάρι, στη μεγάλη πεδιάδα κάτω από την Παραμυθιά ήταν πολύ σοβαρή. Είκοσι χιλιάδες Αλβανοί ασκούσαν φοβερή τρομοκρατία στον υπόλοιπο πληθυσμό, αρχικά με την υποστήριξη των Ιταλών και τώρα πλέον των Γερμανών. Μόνο στο Φανάρι καταστράφηκαν 24 χωριά. Ολόκληρη η σοδειά έπεσε στα χέρια των Αλβανών (…) »»

    Μετα την εθνοκαθαρση του Φαναριου η ελληνικη διοικηση Ηπειρου στελνει επιστολη διαμαρτυριας στον στρατηγο Λαντς στην οποια αναφερει μεταξυ αλλων για τη δραση των Αλβανων της Τσαμουριας ….
    »»Επεδραμον προ τινων ημερω στα χωρια του Φαναριου εις μεγαλας ομαδας και επεδοθησαν εις την τελεια λεηλασια οικιων και περουσιων των κατοικων ,…., ομαδικως δε εβιασθησαν παρθενοι και εγγαμες γυναικες υπο των Μουσουλμανων …… ο πλυθησμος εγκατελειψε τας οικιας του και οσοι διεφυγαν το θανατο , κατεφυγαν στην υπαιθρο»»

    ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΤΗΣ ΚΡΑΨΙΤΗΣ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ .

    »’27 Ιουλίου 1943: Στο μισοσκόταδο του πρωινού ισχυρές Γερμανικές δυνάμεις της Παραμυθιάς με άριστα πολεμικά μέσα και με (800) οκτακόσιους και περισσότερους ένοπλους επίστρατους της «ΞΙΛΙΑ» μουσουλμάνους Τσάμηδες των πόλεων και Επαρχιών Παραμυθιάς και Μαργαριτιού, επέδραμαν εναντίον των χωριών του κάμπου της Παραμυθιάς και της περιφέρειας «Φαναρίου».

    14 Αυγούστου 1943: Τι καταστροφή είναι αυτή από την 27 Ιουλίου 1943 μέχρι σήμερα! Όλοι στην Παραμυθιά είμαστε κατατρομαγμένοι και όσο είναι δυνατόν κρυβόμαστε. Οι πληροφορίες μας είναι ότι στις 19 αυτές μέρες οι Χιτλερικοί Γερμανοί με τους μουσουλμάνους συμπατριώτες κατάστρεψαν ολοκληρωτικά τα 24 χωριά της περιφέρειας «Φαναρίου» και μερικά κοντινά της Παραμυθιάς χωριά της. Λεηλασίες, πυρπολήσεις, φόνοι νηπίων και γερόντων, βιασμοί γυναικών, αρπαγές παρθένων κοριτσιών, με τις οποίες οι επαίσχυντοι μουσουλμάνοι πλουτίζουν τα χαρέμια τους, σύλληψη ομήρων, κάψιμο ανθρώπων μέσα στα σπίτια τους κ.α. Γέμισαν οι σπηλιές από γυναικόπαιδα και γέροντες που κατόρθωσαν να διασωθούν εκεί στις κρίσιμες ώρες, ενώ μέρα τη μέρα προστίθενται στους νεκρούς λόγω της πείνας τους και των ασθενειών

    Ολα αυτά οι Αλβανοτσάμηδες τα κανανε εναντια στα υποτιθεμενα »αδερφια τους»
    τους Αρβανιτες του Φαναριου γα την γλωσσα και τον πολιτισμο κανουν οτι κοπτοντε σημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Ας δουμε τι εγινε ενα χρονο μετά το καλοκαιρι του 1944….

    Οι Ρωμιοι της Τσαμουριάς
    αλλά και οι Αρβανίτες όχι μόνο της Τσαμουριάς
    αλλά και της Λακκας Σουλίου
    συμμετείχανε στο διωγμό Γερμανών και Αλβανοτσάμηδων από τη Θεσπρωτια
    το καλοκαίρι του 1944
    όπως ομολογείται και από την »’αντιφασιστική επιτροπή των Αλβανών» της Θεσπρωτίας
    Ας δούμε τι γράψανε.

    »»Κατά τον πόλεμο ενάντια στο Φασισμό,…. αντιδραστικές μοναρχοφασιστικές δυνάμεις στη Λάκκα Σουλίου, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την αντίδραση για να εξυπηρετήσουν τον κατακτητή, υπό τη διοίκηση του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα, στράφηκαν ενάντια και δόλια έσφαξαν τους μουσουλμάνους αλβανούς κατοίκους της Τσαμουριάς.»»»'[Υπόμνημα Αντιφασιστικής Επιτροπής Τσάμηδων Προσφύγων στην Αλβανία προς την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (1947)]

    Οι Λακοσουλιώτες
    τους οποίους αναφερουν ως διώκτες τους οι Αλβανοτάμηδες
    είναι και αυτοί Αρβανίτες-διγλωσσοι Ελληνες .
    Βέβαια η »’αντιφασιστική επιτροπή των Αλβανοτσάμηδων»»
    λέγοντας αληθειες ανακατεμένες με μισές αλήθειες και με ψεματα
    [όπως κάνουν σημερα με την προπαγάνδα τους οι οργανώσεις τους ] αναφέρει ότι
    »» δημιουργήθηκαν από την αντίδραση για να εξυπηρετήσουν τον κατακτητή»»’
    ενω η αλήθεια είναι ότι στη Λακκα Σούλι συνέβησαν μεγάλα ολοκαυτώματα χωριών από τους ΝΑΖΙ
    όπως παραδέχοντε ακόμα και οι εκθέσεις του ΕΑΜ ΕΛΑΣ .

    Αναφερει η έκθεση του Γερασίμου Πρίφτη του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

    »»’’Από τις 20-7-1943 Γερμανικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη ΛΑΚΚΑ – ΣΟΥΛΙ διαλύσανε τα τμήματα του ΕΔΕΣ ….. Πολλά χωριά κάηκαν και το ΕΔΕΣίτικο αρχηγείο έφυγε στην ΠΛΑΤΑΝΟΥΣΑ.»»’

    Εδω βλεπουμε οτι ενα σωρο χωρια φιλοΕΔΕΣΙΤΙΚΑ
    με γνωστοτερο το ολοκαυτωμα της Μουσιωτιτσας ,από τους Γερμανούς
    καηκανε οπως ακριβως καηκανε τα φιλοΕΑΜΙΚΑ χωρια του Φαναριου από Γερμανούς και Αλβανοτσάμηδες.

    Κανένα χωριό Αλβανοτσάμηδων δεν κάηκε στη Τσαμουριά κατά την τριετή κατοχή.

    Πως γίνετε οι Γερμανοί να καίγανε τα χωριά των »’συμμαχων»» τους Λακκοσουλιωτών
    και όχι των »»αντιστασιακών»’ Αλβανοτσάμηδων της Τσαμουριάς
    μόνο η »αντιφασιστική επιτροπη» θα μπορούσε να μας το εξηγήσει….

    Γενικά η Μεγαλαλαβανική προπαγανδα εχει ανακατεψει αληθειες με μισες αληθειες και ψευδη προκειμενουνα φτιαξει μια καινουρια »ιστορια»

    ΑπάντησηΔιαγραφή