"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Οι δολοφονίες στον Μοριά (μέρος 1)


Στο σημείο αυτό θα παρουσιαστούν μονάχα μερικά από τα πάμπολλα περιστατικά σφαγών, βασανισμών και εκτελέσεων που υπέστησαν τόσο οι αριστεροί και δημοκρατικοί πολίτες της Πελοποννήσου, όσο και οι εκεί μαχητές του ΔΣΕ . Υπαίτιοι σε κάθε περίπτωση, η Χωροφυλακή, ο στρατός και το αιματοβαμμένο παρακράτος. Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε πηγές γιατί θα αναφέρουμε και ονόματα.
20/01/1946: Στην μονή Τσίγκου του Οιτύλου, οι πρώην ταγματασφαλίτες Α. Βουνιτσέας, Σ. Γερακάρης, Ηλ. Σαλάπας και Κ. Σαξιώνης δολοφόνησαν με αυτόματα τους συγγενείς των επικυρηγμένων ανταρτών του ΔΣΕ Σωτήρη και Αντώνη Πέτρουλα. Νεκροί έπεσαν:   

 • Πέτρουλα Καλλιόπη, θυγ. Σωτήρη
 • Πέτρουλα Μαριγούλα, συζ. Σωτήρη
 • Πέτρουλα Ξανθίππη, σύζ. Αντώνη
 • Πέτρουλα Παναγιώτα, συζ. Γιώργου Πέτρουλα
 • Πέτρουλα Πανώρια, θυγ. Γεωργίου
 • Πέτρουλα Χριστοφίλη, θυγ. Σωτήρη
 • Πέτρουλας Γεώργιος, ξάδερφος
Πηγή: Ακρόπολις 23-1-1946, Φωνή της Λακωνίας 27-1-1946,


12/08/1946: Άγνωστοι συμμορίτες αποβιβασθέντες από λέμβο στην Παλιά Μονεμβάσια απήγαγαν με την απειλή όπλων τους παλιούς αγωνιστές του ΕΛΑΣ Νίκο Σκάγκο (Κόλλιας), Παναγιώτη Σκάγκο (ετών 25) και τους εκτέλεσαν σε ερημιά μακριά από το σπίτι τους.

Πηγή : Νίκος Κισαμιτάκης


22/07/1946: Μέλη της συμμορίας Κατσαρέα (ΕΑΟΚ), με επικεφαλής τον Σταύρο Γερακάρη και τον Α. Βουνισέα έκαναν επιδρομή στο χωριό Λάγιο Γυθείου. Εκεί εκτελέστηκαν με μαχαίρια οι Πολυμενάκος Γεώργιος και Κωνστανταράκος Σταύρος και με αυτόματα οι Βρεττάκου Δήμητρα και η Βρεττάκου Νούλα. Προηγουμένως τις είχαν βιάσει 30 συμμορίτες.

Πηγή: Φωνή της Λακωνίας 3-8-1946, Ριζοσπάστης 2-8-1946


04/08/1946: Στο χωριό Βρονταμάς, υπό την διοίκηση του αρχιδήμιου Πάνου Κατσαρέα συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν οι παρακάτω αθώοι πολίτες:
 • Λαλώνης Γεώργιος του Ιωάννου
 • Ρέμπελος Δημήτρης του Μιχαήλ
 • Σακελλάρης Μενέλαος του Επαμεινώνδα
 • Κοντάξης Νικόλαος του Αργύρη
Ο τελευταίος ήταν προύχοντας και ευκατάστατος άνθρωπος και εκτελέστηκε από το χέρι του Βουτσινέα, υπασπιστή του Κατσαρέα.

Πηγή: Βήμα 13-8-1946, Ελεύθερη Ελλάδα 29-3-1947, Ριζοσπάστης 8-8-194619/08/1946: Φρικτό έγκλημα συντελείται στην Σκάλα Λακωνίας. Συμμορία του Κατσαρέα δολοφονεί τους αθώους πολίτες:

 • Δεδετσίνα Αντώνη (αγρότης)
 • Καμουλάκο Ντίνο (ράφτης)
 • Τσιάπα Ηλία (ταχυδρόμος)
 • Μπόκος Θεοδώσης (αγρότης)
Οι νεκροί μεταφέρονται με χειράμαξα από τους αλήτες του Κατσαρέα και διανέμονται σπίτια τους.

Πηγή Ελευθερη Ελλάδα 24-3-1947, Ριζοσπαστης 27-8-194619/08/1946 Δολοφονία στο χωριό Βρονταμά. Μέλη της συμμορίας του Κατσαρέα εισέρχονται στο χωριό και δολοφονούν τους δημοκρατικούς Δ. Πικραμένο και Ι. Πικραμένο


Πηγή Ριζοσπάστης 27-8-194625/08/1946: Οι συμμορία των παλιών ταγματασφαλιτών Πουλικάκου και Καμαρινέα εκτελούν στην Σκάλα Λακωνίας τους παρακάτω δημοκρατικούς αθώους πολίτες:

 • Λεμονίτη Θεοφάνη
 • Λεμονίτη Αναστάση
 • Παπαφάγο Σπύρο
 • Σπυριδάκο Γεώργιο
 • Παπαφάγο Πάνο
Πηγή Σπάρτη 18-9-1946 , Ριζοσπάστης 8-9-194628/08/1946: Και νέα επίθεση συμμοριτών του Κατσαρέα στο Βρονταμά. Με επικεφαλής τον Καμαρινέα και τον Πουλικάκο ομάδα συμμοριτών του Κατσαρέα επέδραμε στο χωριό και σκότωσε τους παρακάτω αφού τους είχε συλλάβει από τα σπίτια τους:

 • Μουλάς Ευθύμης
 • Σταυρόπουλος Π.
 • Σταυροπούλου (σύζυγος)
 • Σταυρόπουλος Γ.(υιός)

Πηγή Ριζοσπάστης 8-9-1946
01 - 05/10/1946: Η συμμορία Πουλικάκου- Καμαρινέα επέδραμε στο χωριό Φιλίσι Μολάων και αφού συνέλαβε εκτέλεσε σε χωράφι τους παρακάτω:
 • Μπουντούρη Γεώργιο
 • Σταυριανό Ξ.
 • Τραιφόρο Γεώργιο
Πηγή Ριζοσπάστης 8-9-194606/09/1946: Στο χωριό Καστανιά Οιτύλου δολοφονούνται από παρακρατικούς οι :

 • Μαμουνέα Πολυξένη (μητέρα)
 • Μαμουνέα Παναγιώτα (κόρη) ετών 14
 • Μαμουνέα Μαρία (κόρη) ετών 17

Πηγή Ριζοσπάστης 19-9-194619/09/1946: Η συμμορία Κατσαρέα με αρχηγό τον διαβόητο ταγματασφαλίτη Γιάννη Παυλάκο, επιδράμει στο χωριό Γραμμούσα Μολάων. Εκεί συλλαμβάνουν και εκτελούν τους:
 • Γιαννακάκο Παναγιώτη του Ιωάννη, πατέρα
 • Γιαννακάκου Αριστέα, κόρη Παναγιώτη
 • Λεμπέση Κωνσταντίνο του Βασιλείου
Πηγή Ριζοσπάστης 24-9-194623/09/1946: Στο χωριό Σουστιανά Σπάρτης ένοπλοι χίτες συλαμβάνουν και εκτελούν τους παρακάτω:

 • Δαλιούρη Μαριγώ, 75 ετών
 • Δούνια Δέσποινα, χήρα Γεωργίου
 • Δούνια Μαριγώ, χήρα Αλεξάνδρου
 • Νικόλαρο Ιωάννη
 • Τσάκωνα Θανάση, ετών 16
 • Τσάκωνα Ηλία, ετών 17
Πηγή Φωνή της Λακωνίας 1-10-1946, Ριζοσπάστης 4-10-1946, Ελευθερη Ελλάδα 3-2-1947

13 σχόλια:

 1. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΡΟΥΛΕΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ.ΕΖΗΣΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ...ΤΟ ΠΟΥΝ Η ΜΑΝΝΑ ΣΟΥ ΜΩΡΗ....ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ....ΣΥΚΓΛΟΝΥΣΤΙΚΟ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ειμαι ευγνώμων που η συγγραφέας αναφέρει στο βιβλιο τη γιαγια μου,που την εκαψαν"οι αντρακλες" ζωντανη και την πεταξαν σε ενα λάκκο μαζι με αλλες,ως ηρωίδα Ο πατερας μου ήθελε απελπισμένα να κανει μια κορη για να βγάλει το ονομα της αλλα μετα και τη δικη μου γέννηση(τρίτος γιος)οι γιατροι του ειπαν οτι αδυνατεί να κάνει κορες.Του αδελφου του(στον οποιο ειχαι μεγαλη αδυναμια)που ηταν ηγετικο στελεχος του ΕΑΜ και του ΔΣΠ τον οποίο δολοφόνησαν διαμελίζοντας τον και αφηνοντας τα κομμάτια του βορρά στα αγριμια ευτύχισε να το δώσει το ονομα στον πρωτο του γιο.Δε θα ξεχασω ποτε πως σε καθε ταξιδι που καναμε σταματουσε στο σημείο που του ειχαν υποδείξει οτι τον εκτελεσαν ψάχνοντας να βρει τα κοκαλα του.Δεν γνωριζε οτι τον ειχαν κομματιάσει και εγω βέβαια οταν το εμαθα απέφυγα να του το γνωστοποιήσω.Του εφτανε τοσος πονος....

   Διαγραφή
 2. Γνωρίζετε πώς είναι δυνατόν να προμηθευθεί κάποιος το βιβλίο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στην Σύγχρονη Εποχή υπάρχει σίγουρα σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο της σε Αθήνα Πάτρα και Θεσ/νίκη. Επίσης μπορέιτε να το παραγγείλετε είναι τελευταία έκδοση θα υπάρχει σε στοκ

   Διαγραφή
 3. Τους νεκρούς τιμάμε μ'αγώνες λαϊκούς.Ζει ζει ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα Λαμπράκη μας οδηγεί.
  Αυτοί δολοφονήσαν Λαμπράκη Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών αμερικάνοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ξέρει κανείς τί απέγιναν οι δολοφόνοι?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Mετέπειτα στελέχωσαν τα ΤΕΑ, τη Χωροφυλακή ή αποστρατεύτηκαν τιμητικά με χαμηλούς βαθμούς. Σε αρκετούς η Χούντα δώρισε με διάφορους τρόπους και χωράφια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑ: γεννήθηκε στην Μάνη, (Μονή Τσίγκου ή Πετρουλιάνικα). Το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε "Που 'ναι η μάνα σου μωρή;" μεταφράστηκε στα τουρκικά και στα αραβικά. Μιλάει τέσσερις γλώσσες και έχει εκδώσει, επίσης, το μυθιστόρημα "Θρύλοι της Αραβίας" και μια μικρή ανθολογία ποιημάτων "Ψυχοδάκρυα". Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ 42 ΝΕΚΡΟΥΣ, ενώ η ίδια έζησε, μικρό κοριτσάκι, τη σφαγή της οικογένειάς της. Είναι παντρεμένη και έχει μια κόρη, και συνεχίζει να αγωνίζεται για την ανάδειξη του ρόλου και της προσφοράς της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού στη Μάνη, στη Λακωνία και γενικότερα στην Πελοπόννησο.

  Σε μια συνέντευξη (Σεπ 2012) είπε μεταξύ άλλων
  […] με ρώτησαν: «Οι έλληνες τα έκαναν όλα αυτά;». «Όχι οι έλληνες, οι φασίστες…» τους είπα, «…παντού υπάρχουν φασίστες. Όχι Έλληνες. Αυτοί δεν ήταν Έλληνες. Αυτοί ήταν φασίστες. Άλλο πράμα...»
  και παρακάτω...
  «Μπαίνοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις επιδοτήσεις, δεν καλλιεργούσαμε τα χωράφια μας, δεν φροντίζαμε τη γη μας, και θάβαμε τους καρπούς της. Φαντάσου, ακόμα και τη λαϊκή μας κληρονομιά, μέχρι τα καΐκια μας… έδωσαν επιδότηση στους ψαράδες για να κόβουν στη μέση τα καΐκια! Δεν ξέρω αν έχεις δει το θέαμα, πώς κόβουν ένα καΐκι …
  Και τώρα, τί πρέπει να κάνουμε; Να ξεσηκωθούμε όλοι, μα όλοι, να βγούμε στους δρόμους, και αντί για μουτζιές, να πάρουμε πέτρες…
  Για να μπορέσουμε επιτέλους, να κάνουμε την Ελλάδα, να είναι πραγματικά για τους Έλληνες»

  [ερώτηση δημοσιογράφου]
  Κατηγορείται, όμως, η γενιά του Πολυτεχνείου για την σημερινή κατάσταση.

  «Σε παρακαλώ! Άκου να σου πω: Από το «δηλώνω αριστερός» μέχρι του «Είμαι αριστερός» υπάρχει χάος απόστασης!
  Εγώ ποτέ στην ζωή μου δεν έχω πει, για παράδειγμα, ότι είμαι κομμουνίστρια. Λέω, είμαι αριστερή. Και έχω πει στην κόρη μου, όταν πεθάνω, να γράψει πάνω στον τάφο μου «Προσπαθούσε να γίνει άνθρωπος, μήπως τα καταφέρει και γίνει κομμουνίστρια».
  Γιατί εγώ, απ’ την κοιλιά της μάνας μου, καλώς ή κακώς, άνηκα στο ΚΚΕ.
  Δεν τα λέω, όμως αυτά, γιατί ανήκω στο ΚΚΕ. Διάβασα, μελέτησα, έμαθα ξένες γλώσσες, για να διαβάσω την ιστορία του τόπου μου και από ξένους συγγραφείς, για να καταλάβω τι έγινε!

  [ερώτηση δημοσιογράφου]
  Εσείς που ζήσατε στον εμφύλιο και χάσατε σχεδόν όλη την οικογένειά σας, μπορείτε να πείτε, ποιές ήταν οι αξίες –αν μπορούμε να το πούμε έτσι- των μεν, και ποιες των δε, τότε;

  ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΕΣ ΕΒΓΑΙΝΕ Ο ΕΝΑΣ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ Ο ΑΛΛΟΣ.
  Οι ΔΕΞΙΟΙ, για παράδειγμα, που ήταν επί Κατοχής στα τάγματα ασφαλείας, για κάθε κεφάλι ΕΑΜίτη ή ΕΛΑσίτη που κόβανε, παίρνανε ΛΙΡΕΣ. Οπότε καταλαβαίνεις, τι είδους ιδανικά είχανε…
  Οι ΕΛΑσίτες και οι ΕΑΜίτες ΘΕΛΑΝΕ ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ.
  Ο αριστερός θέλει να είναι η Ελλάδα αυτάρκης -γιατί πράγματι είναι μια ευλογημένη χώρα-, θέλει να ανήκουν όλα, μα όλα, στον ελληνικό λαό, γιατί αυτός ιδρώνει και κοπιάζει, να πάψουν να έχουν τόσες απαλλαγές φόρων οι εφοπλιστές, και όλοι αυτοί οι μεγάλοι…
  ΑΥΤΑ ΘΕΛΕΙ ΕΝΑΣ ΓΝΗΣΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ. ΔΗΛΑΔΗ, ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ.
  Αλλά, με πρόγραμμα. Δηλαδή, τα λάθη που έγιναν στο πρώτο κράτος των προλετάριων να μην τα κάνουμε και μεις.

  πηγή > http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/dimitra-petroyla-oi-fasistes-den-exoyn-patrida

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. (συνέχεια)

  συνέντευξης ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑ (Σεπ 2012) όπου είπε μεταξύ άλλων

  […] με ρώτησαν: «Οι έλληνες τα έκαναν όλα αυτά;». «Όχι οι έλληνες, οι φασίστες…» τους είπα, «…παντού υπάρχουν φασίστες. Όχι Έλληνες. Αυτοί δεν ήταν Έλληνες. Αυτοί ήταν φασίστες. Άλλο πράμα...»

  ...
  Θυμάμαι τον Ανδρέα Παπανδρέου, που έκανε 700 χιλιάδες προσλήψεις, την πρώτη τετραετία. Μετά έγιναν οι δημόσιες υπηρεσίες χαβούζες! Αυτές οι 700 χιλιάδες ήταν προίκα για τη δεύτερη τετραετία: δύο εκατομμύρια εκατό χιλιάδες ψήφοι. Γιατί δεν ψήφισε μόνο αυτός που διορίστηκε αλλά και η οικογένειά του… Έτσι εκμαύλισε και σάπισε όλη την ελληνική κοινωνία, επί 30 χρόνια!
  Από εκεί και πέρα; Τα αδέλφια του Σωτήρη Πέτρουλα, που τον δολοφόνησε η Αστυνομία το ’65, στη Χρήστου Λαδά και Σταδίου, τα σπούδασε το ΚΚΕ, αλλά, ο ένας είναι διοικητής στον ΟΓΑ και η αδερφή του ήταν στο Υπουργείο Πολιτισμού.
  Η Ελλάδα, που είναι στο χάρτη ένα μικρό σκατουλάκι, όπως είπα, ήταν το μόνο κράτος που βγήκε στους δρόμους με το ΕΑΜ και έκανε γενική απεργία, όταν πάτησαν οι Γερμανοί το ποδάρι τους. Το μόνο κράτος!

  ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΛΟΙΠΟΝ, ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ, ΘΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΛΑΟΙ.

  ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΤΟΣΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ, ΟΣΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ.

  ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΠΟΥ ΞΥΠΝΑΩ, ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΜΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗ ΘΥΜΑΜΑΙ, ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΩ: ΌΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ, ΑΦΟΥ ΕΙΜΑΙ ΟΡΘΙΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Θέλω πληροφορίες αν έχεις για τον Παππούλη μου Πέτρο Κουβάτσο απ'ο Ολυμπιές Κοκκάλας.kouvatsosteo@yahoo.gr.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Από αυτό το χωριό με αυτό το επώνυμο μόνο για τους Κώστα και Λάμπρο Κουβάτσο έχω στοιχεία...

   Διαγραφή
 9. Ψαχνω να 'βρω το ονομα του χωριου(κοντα στο Καστρακι Κορινθιας),που ειχε για παπα τον Παπα Σταυρο(αγνωστου επωνυμου...)Οι συγχωριανοι του προδωσαν στους Γερμανους τα 2 αγορια του ανταρτες στον ΕΛΑΣ,η παπαδια του πεθανε απο την πεινα το '43.Αργωτερα το '47 ειδε επισης συγχωριανους του να καινε το σπιτι του,να εκτελουν την ετοιμογεννη κορη του και να σκοτωνουν μπροστα του το 2χρονο αγορι της..Επεζησε μια αλλη κορη του παντρεμενη κι ενας μικροτερος γυιος..Ο παπα Σταυρος συνεχισε να ζη και να λειτουργη σ'αυτο το χωριο μεχρι τον θανατο του..συγχωρωντας τους παντες!!
  ποιο ειναι αυτο το χωριο?(απο το βιβλιο του Κεβιν Αντριου Το πεταγμα του Ικαρου)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χωρίς επώνυμο λίγα πράγματα μπορώ να κάνω και να βοηθήσω.

   Διαγραφή