"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

To παρακράτος







Η Συμφωνία της Βάρκιζας υπογράφτηκε, αλλά δεν εφαρμόστηκε με τον προβελόμενο τρόπο από την αστική τάξη, τον βασιλιά και τους Αγγλους προστάτες τους. Η συμφωνία προέβλεπε την ομαλή δημοκρατική εξέλιξη, την ισοτιμία και δημοκρατία για όλους, την ελεύθερη εκδήλωση των πολιτικών φρονημάτων, το σεβασμό των ατομικών ελευθεριών και την κατάργηση κάθε ανελεύθερου νόμου. Η πρόοδος και η κοινωνική δικαιοσύνη φαίνονταν να βρίσκονται καθ'όδών.
Το ΚΚΕ και το ΕΑΜ τήρησαν τους όρους της συμφωνίας, υποχρεώνοντας τους μαχητές του ΕΛΑΣ να παραδώσουν,με συντριβή, τα τιμημένα στις μάχες, κατά των κατακτητών και των συνεργατών τους, όπλα, που τους συντρόφευαν στο βουνό. Αντίθετα, η δοσίλογη Δεξιά, με τη βοήθεια και καθοδήγηση των Άγγλων ιμπεριαλιστών, όχι μόνο τους παραβίασε, αλλά χρησιμοποίησε το γεγονός αυτό, για να κερδίσει χρόνο και να οργανώσει το μεταπολεμικό κράτος της πλουτοκρατίας από δοσιλόγους και συντηρητικά στοιχεία. Πρωταρχικός στόχος της ήταν φυσικά, η συντριβή του λαϊκού κινήματος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και η μετατροπή της Ελλάδας σε προτεκτοράτο του ξενόφερτου ιμπεριαλισμού. Η Ελλάδα, βρίσκονταν κάτω απο την νέα κατοχική μπότα του ιμπεριαλισμού ως μια προκεχωρημένη βάση στην "πόρτα" των Βαλκανίων στα οποία ανάτειλε το άστρο του Σοσιαλισμού. Το παρακράτος στελεχώνεται απο την ντόπια αντίδραση σε πόλεις και χωριά για να σπείρει τον τρόμο σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ο λαός πρέπει να τιθασευθεί πριν τον δέσουνε στο αλέτρι της εκμετάλλευσης. Μαγιά για την στελέχωση του παρακράτους αποτελούν φυσικά, οι παλιοί δοσίλογοι και ταγματαλήτες αλλά και η χωροφυλακή και ο ΕΔΕΣ. Ο ελληνικός λαός όμως που ανάδειξε τον Σαράφη και τον Άρη δεν παραδίδεται τόσο εύκολα. Έτσι οδηγούμαστε στον εμφύλιο.

Τα στοιχεία που υπάρχουν για την δράση των παρακρατικών ενάντια στο ΕΑΜ , ΕΛΑΣ και ΚΚΕ δεν είναι επαρκή για να αναφέρουμε κάθε επίθεση που διενεργήθηκε εναντίων τους όμως όσα έχουμε θα τα παραθέσουμε εδώ για να σχηματιστεί σιγά σιγά μια πλήρης γενικότερη εικόνα της προεμφυλιακής κατάστασης.  

Τα γεγονότα


  • Ο καθηγητής Α. Σβώλος, που περιόδευε στην  Μακεδονία, δήλωνει στις 3 Νοέμβρη 1945, στους δημοσιογράφους, ότι "οι μοναρχοφασιστικές οργανώσεις ασκούν φρικιαστική τρομοκρατία,. Στις διώξεις, τις συλλήψεις και  στα βασανιστήρια, των κομμουνιστών και δημοκρατικών πολιτών συμμετέχουν και άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας".

  • Στην Πάτρα και την Κόρινθο οι ηγέτες του ΕΑΜ, Πασαλίδης, Λούλης και Γρηγοριάδης δέχονται επιθέσεις από δεξιούς τρομοκράτες (πιθανότατα της Οργάνωσης Χ)και τραυματίζονται σοβαρά.

  • Τον Αύγουστο του 1944, ο δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη, Κ. Βιδάλης δολοφονείται με φρικτά βασανιστήρια στην Θεσσαλία απο την οργάνωση του Γρηγόρη Σούρλα. Ο Βιδάλης είχε μεταβεί εκεί για να συλλέξει στοιχεία για το όργια βίας του παρακράτους και να τα φέρει στο φως. Την ανάκριση του Βιδάλη και την σφαγή του παρακολούθησε και Αγγλος αξιωματικός ονόματι Μόλγκαν.

  • Στην Ήπειρο και την Αιτ/νία οι δυνάμεις του Ζέρβα τρομοκρατούν και εκτελούν αντάρτες του ΕΛΑΣ, μέλη του ΚΚΕ και στελέχη του ΕΑΜ. Πολλοί απο τους κατσαπλιάδες του ΕΔΕΣ βρίσκουν την ώρα να λύσουν και τα προσωπικά και περιουσιακά τους ζητήματα εκτελώντας και απλούς πολίτες, όπως στην περίπτωση του Βασίλη Ανδρεάτου που τον τούφέκισαν στο χωράφι του ως "κομμουνιστή", γιατί κάποιο στέλεχος του ΕΔΕΣ, γνωστό ως Γιάννος, διεκδικούσε το εν λόγω χωράφι...

  • 17 Οκτώβρη του 1945. Στην Πάτρα δολοφονείται απο ομάδα Χιτών ο Νίκος Σπυρόπουλος που δούλευε το πιεστήριο της εφημερίδας του ΕΑΜ "Ελεύθερη Αχαία". Τον χτυπούν μέχρι θανάτου με ρόπαλα. Στην κηδεία του, το όργιο συνεχίζεται αφού η χωροφυλακή επιτίθεται στο πλήθος του κόσμου που έχει μαζευτεί για να διαμαρτυρηθεί. Εκεί σκοτώνονται οι Ι. Ελευθεριάδης και ο αστυφύλακας Παν. Μπελεζώνης που προς μεγάλη του τιμή, δεν δέχθηκε να σκοτώσει διαδηλωτές.

  • Στον Πειραιά, "αγνωστοι" επιτίθενται στα γραφεία του Ριζοσπάστη και τα κάνουν γυαλιά καρφιά

  • Στην Αθήνα, με την ανοχή της Αστυνομίας, οι Χίτες κακοποίησαν τους ΕΛΑΣίτες, που πουλούσαν τον "Ριζοσπάστη" στην Ομόνοια. Τα γραφεία του ΚΚΕ στην Καισαριανή καίγονται απο τους ίδιους Χίτες το ίδιο βράδυ και σκοτώνονται με περίστροφο δύο στελέχη του ΚΚΕ, ο Κ. Μακαρώνας και ο Γ. Γιώσης. 

  • Στο χωριό Στάνος Αιτ/νίας το σώμα ενός μέλους του ΚΚΕ βρίσκεται φρικτά ακροτηριασμένο και πεταμένο στα χωράφια. Οι δράστες παραμένουν άγνωστοι.

  •  Στον Βόλο η ΟΠΛΑ απαντά σκοτώνοντας τον αρχιβασανιστή του παρακράτους Γ. Μαριόλη, την επόμενη μέρα η Χωροφυλακή συλλαμβάνει και εκτελεί χωρίς δίκη και χωρίς κατηγοριτήριο 11 προγραμμένους άνδρες του ΕΑΜ. 

  • Στην Αθήνα πάλι, στην πλατεία Ομονοίας, το επίσημο κράτος ( η Χωροφυλακή) συνέλαβε την δασκάλα Πέπη Καραγιάννη μέλος του ΚΚΕ. Την υπέβαλαν σε αφάνταστα βασανιστήρια, τη βίασαν μέσα σε κρατική υπηρεσία, κατ' εξακολούθησην και τελικά την καταδίκασαν για κατασκοπία.

  • Στο Αγρίνιο μέλη του παρακράτους και χωροφύλακες με πολιτικά κουρεύουν και βιάζουν τριες γυναίκες του τοπικού ΕΑΜ. Αργότερα πυρπολούν τα γραφεία του. 

  • Ο λαός που εορτάζει την ένωση της δωδεκανήσου με την Ελλάδα, στο Παναθηναικό στάδιο, χτυπιέται άγρια απο την Χωροφυλακή Αθηνών.

  • Επίθεση δέχεται το θέατρο ενωμένων καλλιτεχνών που ιδρύθηκε απο στελέχη του ΕΑΜ. Χτυπηματα γίνονται και σε παραστάσεις !

  • Στο Καρπενήσι η Χωροφυλακή, ο κεντρόος νομάρχης Γ. Σταμάτης, ο Σύλλογος Εθνικοφρόνων Καρπενησίου και η Εταιρεία Εθνικοφρόνων, απολύουν και διώχνουν όλους τους δημοκρατικούς και αριστερούς δημοσιους υπάλληλους απο τις θέσεις τους. Ο νομάρχης δίνει εντολές για απαγόρευση των διαδηλώσεων και την εντολή αυτή επιβάλλουν η χωροφυλακή και οι δύο παρακρατικές οργανώσεις που προαναφέραμε. Οι Σιακαβέλος, Παπασπύρου και ο δικηγόρος Παπαγεωργίου ως πρόεδροι των οργανώσεων αυτών εξοπλίζουν συμμορίες 10-25 ανδρών που απαρτίζονται απο παλιούς ταγματασφαλήτες και ξεκινούν την τρομοκρατία στα μέλη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. 

  • Στην περιοχή της Ευρυτανίας οι Βουρλάκης (δρα στην Ρούμελη)  απο τον Τυμφρηστό,  Τζιάβας, Μακαρέλλος, Λόζος, Μαντέκας και Σπυράκης ιδρύουν τις δικές τους παρακρατικές συμμορίες και βιάζουν, ληστεύουν βασανίζουν και δολοφονούν. Ο πληθυσμός του Καρπενησίου και της Δ. Φθιώτιδας υποφέρει. Σκοτώνουν τον ΕΛΑΣιτη Πρέντζα και ξυλοκοπούν τον Γ. Ράντζο.

  • Στις 10-08-1945, στα κρατητήρια Αιδηψού πεθαίνει απο φρικτά βασανιστήρια τριών ημερών, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Δημήτρης Μπακόλας.

  • Στις 16-07-1946, στο χωριό Καλεσμένο Ευρυτανίας, δολοφονείται ο Κ Σύψης απο τον παρακρατικό Βουτσέλη.

  • Στα Γρεβενά στο χωριό Καρπερό κρεμάνε απο τα δέντρα τρείς γυναίκες μαχήτριες της Εθνικής Αντίστασης.

  • Υπολογίζεται οτι στην Ευρυτανία μόνο, το Δεκεμβρη του 1945 , πάνω απο 600 παρακρατικοί δρούν σε τσέτες υποστηριζόμενοι και απο τοπικούς πλούσιους τσιφλικάδες, όπως ο Μαλαμούλης που ενίσχυε την ομάδα του Καραμπά που του φυλούσε και τα κτήματα.

  • Η συμμορία Βουτσέλη και Λόζου, στην Ευρυτανία σαρώνει την ύπαιθρο, ακόμα και η χωροφυλακή τους φοβάται. Διάφοροι πολίτες, κομμουνιστές και μη, φεύγουν για τα χωράφια και τα ζώα τους το πρωί και δεν γυρνούν το βράδυ. Στην συμμορία δραστηριοποιείται ο Καραλής γνωστός δολοφόνος με ψυχιατρικό μητρώο. Ο Μαλαμούλης του παρέχει χρήμα και η Εταιρεία Εθνικοφρόνων υλικό απο την χωροφυλακή. Τελικά η συμμορία δρα τόσο αυθαίρετα και ληστρικά που η Εταιρεία Εθνικοφρόνων βάζει την χωροφυλακή να τους διαλύσει, μετά απο χτύπημα σε δικούς τους για έρευνα όπλων. 

  • Στις 4 -11-1947 Στην Σκάλα, εκτελούνται 11 Καρπενησιώτες με την κατηγορία του "κομμουνισμού" απο τον Κ. Καστορίζο, παρακρατικό, που τους συνέλαβε.

  • Oι Κ. Αναγνωστόπουλος, Μπάμπης Παναγώπουλος (Πατάκας) και Γιάννης Πετρόπουλος απο την Τεγέα της Πελο/σου όλοι αγρότες και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης δολοφωνούνται απο παρακρατικούς. Τα κεφάλια τους εκτίθενται δημόσια.

  • Ο Πάνος Γιαννούλης καπετάνιος του ΕΛΑΣ Λευκάδας σκοτώνεται μαζί με τον Β. Μανωλίτση (που τραυματίζεται) σε βάρκα καθώς προσπαθούν να διαφύγουν απο την χωροφυλακή.

  • Δολοφονείται ο ΕΛΑΣιτης Βάργκας ή Βράγκας απο παρακρατικούς της Χ στην Θεσσαλονίκη

  • Στις 8-3-1945, στην Κατερίνη πυροπολείται απο παρακρατικούς το κενοτάφιο των πεσόντων αγωνιστών της Αντίστασης, που είχε στηθεί στην πλατεία της πόλης.Τις επόμενες μέρες απολύουν τους δωσιλόγους εγκληματίες, συνεργάτες των Γερμανών, που τους είχε συλλάβει και παραδώσει ο ΕΛΑΣ. Τους οπλίζουν και τους οργανώνουν σε τρομοκρατική ομάδα. Σπάζουν και πυρπολούν τα γραφεία του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, του ΚΚΕ, του Εργατικού Κέντρου. Επιτίθενται με φασιστική κτηνωδία στη Λέσχη της ΕΠΟΝ και διαλύουν την καλλιτεχνική βραδιά, που ήταν αφιερωμένη στους αποστρατευμένους ΕΛΑΣίτες. Χτυπούν με όπλα τους συγκεντρωμένους, σπάνε τα μουσικά όργανα και μετατρέπουν σε ερείπιο τη Λέσχη. Καταλαμβάνουν τα γραφεία της Περιφερειακής Επιτροπής του ΚΚΕ, που ήταν στο χτίριο "Αθανασιάδης" και τα μετατρέπουν σε φυλακή και άντρο βασανιστηρίων εκατοντάδων αγωνιστών, που συλλαμβάνανε.(Μαρτυρία του Θανάση Ανάγνου)

  • Το καλοκαίρι του 1945 δολοφονείται, έξω από την Κατερίνη, στο "Κεραμίδι", ο καπετάνιος του 50ού Συντάγματος του ΕΛΑΣ Πιερρίων, Νικήτας (Συνεφάκης), ο δε Χαράλαμπος Μπούσιος, που βρισκόταν μαζί τους, κομματικός υπεύθυνος του Συντάγματος, συλλαμβάνεται και βασανίζεται.

  • Στο Βατάν, συνοικία της Κατερίνης, γίνεται απόπειρα δολοφονίας του γραμματέα του Επαρχιακού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ, Ν. Θεοδωρίδη (Πάρις), τον οποίο τραυματίζουν σοβαρά στο στήθος. Αποτυχαίνει επίσης η απόπειρα δολοφονίας του υποφαινόμενου στη συνοικία του Σταθμού. Συλλαμβάνεται ο Μητρουλιός Γιάννης, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου ΕΠΟΝ Βέροιας - Κατερίνης και από τα βασανιστήρια τον αφήνουν παράλητο.

  • Ο Γιώργος Δάμπασης, γραμματέας της ΕΠΟΝ Μυτιλήνης πεθαίνει, δύο μέρες μετά την σύλληψή του απο την χωροφυλακή, απο τα βασανιστήρια.

  • Ο πατέρας του Γ. Δαμπαση, Βασίλης, γιατρός και παλιός κομμουνιστής βασανίζεται και εξορίζεται

  • Ο Λεωνίδας Γιασημακόπουλος που πέρασε απο τον στρατόπεδο των Ναζί στην Θεσσαλονίκη βασανίζεται και εξορίζεται

  • Ο Γ. Ζέβγος, αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τότε και ηγετικό στέλεχος του ΕΑΜ, υπουργός Γεωργίας στην πρώτη μεταπελευθερωτική κυβέρνηση "Εθνικής Ενότητας" δολοφονείται σε περιοδία του στην Θεσσαλονίκη. Σκοπός του ήταν να φέρει στο φως στοιχεία της δράσης του μοναρχοφασιστικού παρακράτους. Απόπειρα εναντίον του είχε ξαναγίνει απο Χίτες στην πλατεία της Κορίνθου.

  • Το 1946 ιδρύεται η ΕΟΑΚ, παρακρατική οργάνωση κατσαπλιάδων της Πελοπονήσου, τα εγκλήματά της αμέτρητα.
  • Μετά την Βάρκιζα δολοφονείται απο αγνώστους στην Πάτρα ο Μάρκος Ραπέσης στέλεχος του ΕΛΑΣ Δομοκού. 

  • Το 1950 και αφού έχει ληξει ο εμφύλιος δολοφονείται απο παρακρατικούς ο κομμουνιστής Δημήτρης Τατάκης

  • Το 1951 δολοφονείται απο παρακρατικούς ο ειρηνιστής φοιτητής Νίκος Νικηφορίδης
  • Το 1952 Δολοφονείται με δηλητηριο ο τελευταίος αντάρτης του ΔΣΕ, Ετεοκλής Δουμουλάκης που κρύβονταν στην Πελοπόννησο. Το τελευταίο του γράμμα ξεκινά έτσι: Όταν επιστρέψουμε με λουλούδια στα ματωμένα μας χέρια...






Θύμα βασανισμού των χωροφυλάκων και του παρακράτους κατά τα Δεκεμβριανά





Ο Ζέβγος (τρίτος απο δεξιά) με το κεφάλι του χτυπημένο, ανάμεσα σε μέλη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ,
μετά την απόπειρα δολοφονίας του απο μέλη της Χ στην Κόρινθο




Χαράλαμπος Χατζηγεωργιάδης. Πιάστηκε και βασανίστηκε από τον ΕΔΕΣ στην Κέρκυρα, το Γενάρη του 1945. Από τα βασανιστήρια, τα πόδια του έπαθαν γάγγραινα και του τα έκοψαν




Tα επίσημα νούμερα του αίσχους



 -  Νεκροί: 1.192
- Τρομοκρατικές ενέργειες: 6.413
- Συλληφθέντες: 70.000
- Βιασμένες γυναίκες: 165
- Ληστείες: 6.567
- Επιδρομές σε τυπογραφεία: 572
- Καταδιωκόμενοι δημοκρατικοί πολίτες: πάνω από 100.000
- Συμμορίες, που δρούσαν: 166
- Παράνομα οπλοφορούντες της Δεξιάς: 20.000
     
     
Πρόσφατα αναγνώστης μας μας ενημέρωσε για την πραγματικότητα της δολοφονίας Σπυρόπουλου. Τα παραθέτουμε ατόφια και των ευχαριστούμε...
 
Φίλε μου είμαι τυπογράφος των εφημερίδων της Πάτρας. Σνταξιούχος τώρα από 2004. Προς αποκατάσταση. Ο πιεστής Ν. Σπυρόπουλος της Ελεύθερης Αχαΐας,όπου αρχιεργάτης-σελιδοποιός ήταν ο πατέρας μου Δημ. Γ. Μόσχος (αντάρτης του 12ου Σ. ΕΛΑΣ), σκοτώθηκε από την ομάδα Χιτών που όρμησαν στα τυπογραφεία να τα διαλύσουν. Εκεί ο Α. Μπουγιουκλής τράβηξε μέσα έναν Χίτη που πρόβαλε στην πόρτα με το πιστόλι απειλώντας. Ο Σπυρόπουλος από μέσα ασφάλισε την πόρτα ακουμπώντας με την πλάτη του και απέξω ο άλλος Χίτης Ν. Ξένος από την Αχαγιά, γιος στρωματά στην Πάτρα,έριξε με το στεν και η ριπή βρήκε την πλάτη του Σπυρόπουλου.
 
 Φιλικά Γ. Μόσχος.

8 σχόλια:

  1. Η φωτογραφία απο το αρχείο του Ριζοσπαστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. για τα αισχη των αριστερων κατα την ιδια περιοδο δεν δημοσιευετε τιποτα ( λεηλασιες χωριων , κλεψιμο περιουσιων , αρπαγμα μικρων παιδιων και βιασμοι ανηλικων κοριτσιων στο βουνο) η αριστερη προπαγανδα καλα κρατει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω δεν ειμαι καθολου κομμουνιστες. Θα πιστευα αρκετα ανετα, αρκετα ευχαριστημενα (και εχω πιστεψει) οτι ο ΕΛΑΣ συνιστοταν εκ ανθρωπων που τους αρεσε να σκοτωσουν, να βιασουν, να βασανισουν.
      Μονο προβλεμα ειναι, οταν αρχισα να ψαξω να βρω ενδειξεις για αυτο, βρηκα πολλα για ωμοτητες απο τον ΕΔΕΣ, τον ΠΑΟ, τον Χ, την Αστονυμια κλπ, αλλα λιγο η τιποτα απο τον ΕΛΑΣ. Ισως 50,000 ατομα ηταν στην ΕΛΑΣ, αν ο ΕΛΑΣ ηταν τοσο κακος, σιγουρα υπηρχε ενα-δυο καλοι ανθρωποι που θα εφυγαν και μας ελεγαν την λυπερη ιστορια. Αλλα τιποτα, ωστοσο πολλες ιστοριες απο ατομα απο ΕΔΕΣ και ΕΟΚ.

      Μετα τη διαλυση της ΕΚΚΑ, μερικοι αξιοματικοι πηγαν στο ΕΛΑΣ, μερικοι πυγαν στους ταγματασφαλιτες με του Γερμανουσ στην Πατρα. Ποιοι ηταν οι τιμιοι ανθρωποι; Η ισως θελετε να με πεισετε πως ολοι οι Ελληνες ειναι κακοι. Γιατι δεν θα μου πεισετε πως οι ανθρωποι που καταδιωξαν τους αριστερους (τους μη ακροδεξιους) ηταν καλοι ανθρωποι.

      Bougatsa

      Διαγραφή
  3. Nαι όντως δεν γράφουμε για τέτοια πράγματα δεδομένου ότι δεν συμμεριζόμαστε την κατάμαυρη προπαγάνδα των αδερφών Μπουμπούκου ή το αίσχος με δύο πόδια που λέγεται Πλεύρης. Η θέσεις αυτές και ο τρόπος που τις θέσατε είναι σαφέστατα ενδεικτικό της άγνοιας σας στο θέμα. Αν θέλετε αναφέρετέ μας περιστατικά με τοποθεσία και ημερομηνία και θα σας πούμε την θέση μας. Αυτό βέβαια αν τύχει να έχουν συμβεί.

    Στο χωριό καταγωγής μου οι αντάρτες είχαν όντως απαγάγει την γυναίκα του μαυραγορίτη της κατοχής Τσικνιά. Του είπαν να σταματήσει την δράση του και θα την αφήσουν. Ο εν λόγω κύριος σταμάτησε και το 1944 η γυναίκα του επέστρεψε σώα και αβλαβής. Ζει μέχρι σήμερα. Ο βοσκός που την φυλούσε για λογαριασμό του ΕΛΑΣ ζει και αυτός και έχει να το λέει για τον τροπο που της φέρθηκαν.

    Αντιθέτως ο στρατοδίκης μετέπειτα Τσικνιάς έστειλε στο τουφέκι μπόλικους αγωνιστές του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ με ανυπόστατες κατηγορίες..

    Αυτό είναι μονάχα ένα δείγμα. Το αρχείο μας είναι τεράστιο και ανεξάντλητο ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε μου είμαι τυπογράφος των εφημερίδων της Πάτρας. Σνταξιούχος τώρα από 2004. Προς αποκατάσταση. Ο πιεστής Ν. Σπυρόπουλος της Ελεύθερης Αχαΐας,όπου αρχιεργάτης-σελιδοποιός ήταν ο πατέρας μου Δημ. Γ. Μόσχος (αντάρτης του 12ου Σ. ΕΛΑΣ), σκοτώθηκε από την ομάδα Χιτών που όρμησαν στα τυπογραφεία να τα διαλύσουν. Εκεί ο Α. Μπουγιουκλής τράβηξε μέσα έναν Χίτη που πρόβαλε στην πόρτα με το πιστόλι απειλώντας. Ο Σπυρόπουλος από μέσα ασφάλισε την πόρτα ακουμπώντας με την πλάτη του και απέξω ο άλλος Χίτης Ν. Ξένος από την Αχαγιά, γιος στρωματά στην Πάτρα,έριξε με το στεν και η ριπή βρήκε την πλάτη του Σπυρόπουλου. Περισσότερα στο τηλ. μου 6938.315.657. Φιλικά Γ. Μόσχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε του Κόκκινου Φακέλου, επανέρχομαι. Ο δολοφόνος του Σπυρόπουλου ονομαζόταν Δημ. Ξένος και όχι Νίκος, όπως εκ παραδρομής ανέφερα. Ήταν ανήλικος 16 ετών, η χήρα του δολοφονημένου λέει ότι του τα έρριξαν όλα επάνω του για να τον απαλλάξουν μετά, όπως και έγινε. Δικάστηκε 17 χρόνια, έμεινε φυλαξή 6 μήνες και στο μεταξύ όταν είχε προχωρήσει ο Εμφύλιος οι φίλοι του τον αποφυλάκισαν λόγω ηλικίας. Διοικητής του Γ' Αστ. Τμήματος Πάτρας ήταν ο αστυνόμος Καραμπούλης, που διέταξε να χτυπήσουν με όπλα οι παρατεταγμένοι αστυφύλακες το πλήθος. Ο χαρτεργάτης Ι. Ελευθεριάδης δολοφονείται από την Αστυνομία και ο αστυφύλακας Παν. Μπελεζώνης δολοφονείται πισώπλατα από σφαίρα αστυνομικού στεν. Σχετικά δημοσιεύματά μου στις εφημερίδες Πάτρας, Αλλαγή 31.1.98 και 22.10.95 και Ημέρα σειρά άρθρων από 17.10.90 έως 1.11.90. Και συνέντευξη του εξαδέλφου του Τάκη Μπελεζώνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ ενδιαφερον, πολυ λυπηρη η ιστορια για τον πατερα σου.

      Μηπως μπορειτε να μου πειτε της πηγες σας για την Λευκη Τρομοκρατια; Γραφω λιγο στο Wikipedia (αγγλικα)για την Ελλαδα 1940-49. Εχω καποια κατανοηση αλλα καποιες σας λεπτομερειες δεν ηξερα.

      Να ειστε καλα.

      Bougatsa

      Διαγραφή
  6. Ιστορία του 20ου αιώνα , βιβλιόραμα, Ιστορία του Εμφυλίου του Μαργαρίτη, Στην Στερεά Ελλάδα με τον ΔΣΕ του Αριστέιδη Θεοχάρη, Ο Αλμυρός στις Φλόγες, εκδ. ΠΕΑΕΑ Αλμυρού, Στέμμα και Σβαστιγκα του Χαγκεν Φλαισερ είναι μερικοί τίτλοι, και πολύ αρχειακό υλικό της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και του δικού μου αρχείου

    ΑπάντησηΔιαγραφή