"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

O EKKA και η δολοφονία του Ψαρρού




 Ο ΕΚΚΑ (Εθνική Και Κοινωνική Απελευθέρωση) ιδρύθηκε ως αντιστασιακή οργάνωση τον Οκτώβρη του 1941, απο ένα μίγμα βενιζελικών, δημοκρατικών, σοσιαλιστών και δεξιών στελεχών του προκατοχικού στρατού. Ηγέτες του ΕΚΚΑ ήταν ο συνταγματάρχης Δημήτρης Ψαρρός, ο πολιτικός Γεώργιος Καρτάλης και ο συνταγματάρχης Μπακιρτζής. Οι παραπάνω κατά την ίδρυση συμφώνησαν στα παρακάτω:

1) Ο εθνικός αγώνας ήταν το πρωταρχικό καθήκον όλων των Ελλήνων.
2) Ο αγώνας αυτός όπως και κάθε άλλη εκδήλωση πρέπει να πραγματοποιηθούν με πνεύμα Εθνικής ενότητας και πλήρους συνεργασίας όλων των πολιτικών παρατάξεων και των εθνικών οργανώσεων μέχρι της απελευθερώσεως.
3) Σε κάθε περίπτωση η λύση του Ελληνικού προβλήματος είναι υπόθεση και μόνον των Ελλήνων και θα δοθεί με τα απελευθερωτικά από την ελεύθερη βούληση του Λαού.


Στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης ήταν το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων που ιδρύεται το 1943. Η οργάνωση με έδρα τον Παρνασσό και την Γκιώνα έφθασε να αριθμεί περίπου 1000 μαχητές και συνεργάζονταν τόσο με τον ΕΛΑΣ όσο και με τον ΕΔΕΣ. Ο ΕΚΚΑ συμμετέχει και σε στην πολύ σημαντική αποστολή του ΕΛΑΣ στην δημιουργία του μυστικού ελεύθερου αεροδρομίου κοντά στην Καρδίτσα, στο οποίο έφθαναν συχνά αγγλικά αεροπλάνα.

Η ένταση ανάμεσα στις οργανώσεις του ΕΛΑΣ και του ΕΚΚΑ δεν αργεί να δημιουργηθεί. Η τυχοδιωκτική δράση του καπετάνιου Θύμιου Ζούλα του ΕΛΑΣ σε συνδυασμό με αυτή του λοχαγού Ευθύμη Δεδούση του ΕΚΚΑ δημιουργούν εντάσεις. Σε καμία περίπτωση η ένταση αυτή δεν είναι επιθυμία ούτε του Άρη και του Σαράφη όυτε και του Ψαρρού και του Καρτάλη. Στις 14 Μαίου του 1943 ο ΕΛΑΣ και ο ΕΚΚΑ έρχονται σε σύγκρουση χωρίς νεκρούς, η οποία καταλήγει στον αφοπλισμό του 5/42 Συντάγματος. Η διοίκηση του ΕΛΑΣ σπεύδει άμεσα στο χωριό Στρώμνη όπου βρίσκεται ο Καρτάλης και ο Ψαρρός για να λάβει άμεση γνώση της κατάστασης. Ο στρατηγός Σαράφης και ο Τζίμας εκφράζουν την λύπη τους στον Ψαρρό και επιστρέφουν άμεσα όλο τον οπλισμό και το υλικό του 5/42. Αμέσως μετά προτείνουν στον Ψαρρό μία ένωση του 5/42 με τον ΕΛΑΣ και την τοποθέτηση του Ψαρρού σε καίριο σημείο διοίκησης των δυνάμεων της Στερεάς Ελλάδας. Ο Ζούλας τίθεται υπό περιορισμό.

Αργότερα η πολιτική σύνθεση αλλά και ο πολιτικός προσδιορισμός του ΕΚΚΑ του εξασφαλίζουν μια θέση στο Κοινό Γενικό Στρατηγείο Ανταρτών στο Περτούλι μαζί με τον Τζίμα του ΕΛΑΣ και τον Πυρομάγλου του ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ. Ο Σαράφης δε και ο Παντελής Σίμος (Ορφέας) της ΚΕ του ΚΚΕ, εκφράζουν την κατά την γνώμη τους αναγκαία ύπαρξη και του μάχημου σώματος του ΕΚΚΑ στην περιοχή. Στις 23 Ιουνίου του 1943, έρχεται και δεύτερη σύγκρουση του 5/42 με τον ΕΛΑΣ. Η ηγεσία του ΕΚΚΑ και ειδικά ο Καρτάλης βλέπει τις πρώτες φλόγες του εμφυλίου. Παρ'όλα αυτά η διοίκηση του ΕΛΑΣ επιστρέφει τον οπλισμό του 5/42 αλλά για μιά ακόμη φορά δεν τιμωρεί τουε υπαιτίους αρκετά αυστηρά. Στο σημείο αυτό δεν μπορούμε να καταλογίσουμε μόνο ευθύνες στον ΕΛΑΣ. Ο ΕΚΚΑ ήταν ιδιαίτερα ανομοιόμορφος στο εσωτερικό του και με πολλά ακραία φιλομοναρχικά και φιλοδεξιά στοιχεία. Οι καταστάσεις ήταν τέτοιες που κάτι τέτοιο δεν ήταν ανεκτό πολλές φορές απο  τον αριστερής ιδεολογίας και γραμμής ΕΛΑΣ. 

Στις 9 Αυγούστου 1943, στο αντάρτικο αεροδρόμιο της Νεράιδας προσγειώνεται με χίλιες επιφυλάξεις μια αγγλική ντακότα. Σε αυτήν επιβαίνει ο σύνδεσμος των Βρετανών Έντυ για να μεταφέρει μέλη των αντάρτικων σωμάτων της Ελλάδας στο Κάιρο. Εκεί θα μεταφερθούν αντιπρόσωποι των τριών οργανώσεων για να συζητηθεί και με την διαφυγούσα κυβέρνηση το μέλλον της χώρας. Απο τον ΕΛΑΣ μεταβαίνουν οι : Ηλ. Τσιριμώκος, Α. Τζίμας, Π. Ρούσος και Κ. Δεσποτόπουλος, απο τον ΕΔΕΣ ο Κ. Πυρομάγλου και απο τον ΕΚΚΑ ο Καρτάλης με την πολύτιμη και διορατική του κρίση. Η συνάντηση εκεί μένει άκαρπη. Οι ΕΛΑΣ και ΕΚΚΑ πιέζουν τον Γεώργιο να επιστρέψει μόνο μετά απο δημοψήφισμα ενώ οι Άγγλοι υποστηρίζουν τον βασιλιά. Ο Γεώργιος καταγγέλει του γεγονός με τηλεγράφημά του στον Τσώρτσιλ και τον Ρούσβελτ. Η απάντηση του Τσώρτσιλ είναι κοφτή "Δεν θα υποκύψουμε σε πιέσεις κομμουνιστών". Η αγγλική αποστολή ψυχραίνει τις σχέσεις της με τον ΕΛΑΣ και απο τότε δεν αποστέλλει βοηθητικό υλικό. Η στάση του ΕΔΕΣ παραμένει ουδέτερη. Ο Καρτάλης φοβάται για εμφύλιο αλλά παραμένει στο πλευρό του ΕΑΜ. Με την επιστροφή της αποστολής συμπίπτει και η συνθηκολόγηση των Ιταλών. Νέα και άφθονα όπλα εισρέουν στα οπλοστάσια του ΕΛΑΣ . Ο εξοπλισμός αυτός τρομάζει τους Άγγλους. Γίνονται πιο διαλακτικοί με το ΕΑΜ . 

Παράλληλα ο ΕΚΚΑ επιδιώκει στενότερη συνεργασία με τον ΕΛΑΣ. Η στρατιωτική διοίκησή του "μετακομίζει" στην Ρεντίνα του Παρνασσού. Οι πρώτες συγκρούσεις με τον ΕΔΕΣ ξεκινούν με πρωτοβουλία του ιδίου. Ένα ακόμα δράμα όμως έχει ξεκινήσει. Είναι ένα αφανές δράμα πολιτικής που ούτε ο Ψαρρός ούτε όμως και ο ΕΛΑΣ έχουν εντοπίσει σωστά. Οι εσωτερικές αντιθέσεις του ΕΚΚΑ οξύνονται. Μέλη του 5/42 σχηματίζουν έναν σκληρό αντικομμουνιστικό πυρήνα αντίδρασης και διακυρήσσουν αλλαγή γραμμής. Αρχηγοί αυτής της στασιαστικής τάσης είναι οι Δεδουσης και Καπετσώνης. O Kαρτάλης και ο Ψαρρός φυσικα το γνωρίζουν. Οι κινήσεις του Δεδούση φθάνουν μέχρι την περιοδεία της ελληνικής υπαίθρου και την προσπάθεια απόσχισης κομματιών του λαικού σώματος που στήριζε το ΕΑΜ. Μιλούν για τον "νέο κομμουνιστικό κίνδυνο". O Ψαρρός και ο Καρτάλης προσπαθούν να συγκεντρώσουν τα πιστά τμήματα του 5/42 κοντά τους αλλά ήδη στο σύνταγμα λειτουργεί μια άλλη οργάνωση. Οι προσπάθειές τους πέθτουν στο κενό. Ο ΕΛΑΣ ενοχλημένος απο την δράση αυτή του ΕΚΚΑ αρχίζει να ξαναγίνεται επιφυλακτικός απέναντι στο 5/42. Σε μια επίθεση του ΕΛΑΣ ενάντια στον ΕΔΕΣ, (πηγή Πυρομάγλου "Γεώργιος Καρτάλης") το 5/42 επιχειρεί να κυκλώσει τις θέσεις του ΕΛΑΣ προς ενίσχυση του ΕΔΕΣ. Το ποτήρι ξεχειλίζει. Ο ΕΛΑΣ τσακίζει τον ΕΔΕΣ και εξαπολύει κυνηγητό στον ΕΚΚΑ. Παράλληλα ο  Ψαρρός στις 24 /10/1943 έχει συγκαλέσει σύσκεψη αξιωματικών του ΕΚΚΑ, στο Κάστρο Σαλώνων. Εκεί ο Ψαρρός καταφέρνει να συγκρατήσει την πλειοψηφία των αξιωματικών με το μέρος του αλλά το μέλλον προδιαγάφεται σκοτεινό για τις ισορροπίες στον ΕΚΚΑ. Στις 19/2/1944, αξιωματικοί του ΕΚΚΑ , 68 στον αριθμό συνυπογράφουν υπόμνημα αντικομμουνιστικής δράσης κατά του ΕΛΑΣ και θέτουν τον ΕΚΚΑ στην διάθεση του βασιλιά. Το υπόμνημα διαβιβάζεται απο τον υπουργό Καλαντζή μέσω της Ιντέλιτζενς Σέρβις στον Βασιλιά. Ο ΕΛΑΣ εξαπολύει επίθεση 1400 μαχητών του ενάντια στον ΕΚΚΑ. Οι Άγγλοι που διαβλέπουν σε όλο αυτό τον εμφύλιο υποστηρίζουν την σύγκρουση. Μετά απο μερικές ώρες ο ΕΛΑΣ έχει επικρατήσει. Ελάχιστοι βασιλόφρονες του 5/42 διαφεύγουν στην Πάτρα μαζί με τον Δεδούση, εδώ τάσσονται με τους Ράλληδες. Αργότερα ο ΕΛΑΣ θα τους τσακίσει αποφασιστικά. Η νίκη του ΕΛΑΣ συνοδεύεται απο την σύλληψη του Ψαρρού. Ο Ψαρρός κατά την μεταφορά του συναντιέται με τμήμα του Ζούλα. Εκείνος όταν τον δει θα αρχίσει να φωνάζει και αντιπαράθεση θα ξεσπάσει ανάμεσα στους άνδρες του και άλλους πιο συγκρατημένους της ταξιαρχίας. "Τι τον κρατάτε μωρέ ? " φωνάζει ο Ζούλας και στο δυναμιτισμένο κλίμαένας αντάρτης τον σκοτώνει με το όπλο του. Ο Ψαρρός είναι νεκρός. Ο Σιάντος θα χαρακτηρίσει το γεγονός ως καταστροφή. Έτσι χάθηκε απο έναν θερμοκέφαλο άνθρωπο ένας άνδρας που είχε ακόμα πολλά να προσφέρει στον ελληνικό λαό. Η διοίκηση του ΕΛΑΣ υφίσταται και αυτή με την σειρά της ένα άσχημο πολιτικό πλήγμα, ένα πλήγμα που αργότερα θα το εκμεταλλευτεί η αστική τάξη και το παλάτι.  




Σαράφης-Καρτάλης-Ζέρβας



Δημήτρης Ψαρρός




58 σχόλια:

  1. Η διάλυση της ΕΚΚΑ και η δολοφονεία του Ψαρρού ξεσκεπασε τα πραγματικά σχέδια του ΚΚΕ καθοδηγητή τοτ ΕΑΜ ΕΛΑΣ Ηταν η διάλυση όλων των αντιστασιακών οργανώσεων που δεν ελεγχοταν από το ΚΚΕ Αργότερα διέλυσε πλήθος μικρών αντιστασιακών οργανώσεων και εκανε μεγάλη επίθεση στον ΕΔΕΣ
    Ο Εμφύλιος λοιπόν δεν άρχισε με τα δεκεμβριανά και το λιτόχωρο αλλά άρχισε από την κατοχή με ευθήνη του διεθνιστικού και πουλημένου στην Σοβιετική Ένωση ΚΚΕ. Το οραμα του ΚΚΕ για την κομμουνιστοποιηση της Ελλάδος συνετρίβει το 1949 στο Βιτσι και στο Γράμμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι αλλη πλευρά ήταν πουλημένη πρώτα στους γερμανούς μετά στους Άγγλους και τέλος στο βασιλιά... οπότε άστο καλύτερα.

      Διαγραφή
  2. Αυτό είναι παντλώς λάθος

    1) Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ είχαν υπογράψει την συνθήκη του Περτουλίου με τους Άγγλους και τον ΕΔΕΣ για ανάπτυξη του αντάρτικου κινήματος σε όλη την χώρα ελεύθερα

    2) Ο ΕΔΕΣ δεν την σεβάστηκε και εκτελούσε αγωνιστές στην Ήπειρο και της Ρούμελη. Παράδειγματα πολλά και ειδικά σε άρθρα μας

    3) Ο ΕΔΕΣ συνεργάζονταν ανηχτά με τους Γερμανους Hagen Flaischer, Στεμμα και Σβαστικα και το ανάλογο άρθρο μας ΕΔΕΣ και Γερμανοί

    4) Ακούω τώρα το πλήθος των οργανώσεων που διαλύθηκαν με ονόματα και ημερομηνίες.

    5) Η ανάλυση περί εμφυλίου είναι νηπιακή, λάθος, στοχευμένη και αντιδραστική και χωρίς ΚΑΝΕΝΑ πολιτικό επιχείρημα, γενικώς δηλαδή ΜΠΟΥΡΔΕΣ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για σας τους κομμουνιστές η οποια άλλη γνωμη περα από τη δικιά σας είναι μπουρδες ή φασιστική ή ακροδεξιά τοσο πολύ σας έχουν παραμυθιάσει οι καθοδηγητές του ΚΚΕ ωστε δεν μπορείται να καταλαβεται απλές αλήθειες.
    Οι μαχητές της ΕΚΚΑ δεν ήταν ουτε ταγματασφάλιτες ουτε προδώτες όπως και οι μαχητές του ΕΔΕΣ απλά δεν θέλησαν να μπουν κατω απο τον ελεγχο του ΕΑΜ και το πληρωσαν. Για το ΚΚΕ και δεν λεω για το ΕΑΜ ουτε για τον ΕΛΑΣ γιατί η πλειοψηφία των μαχητών τους δεν ήταν ΚΚΕδες απλά η άνθρωποι δεν ήξεραν τα σκωτεινά σχέδια του σταλινικού ΚΚΕ ότι δεν μπορούσαν να ελένξουν το κατεκριναν ευκολα λοιπον σου κωλόσουν τη ρετσινιά του δωσίλογου και κυρίως του αντιδραστικού. Με βάση αυτή τη κατηγορία η ΟΠΛΑ σκωτοσε χιλιάδες και ας μην ηταν δοσίλογοι αρκεί να ήταν ΕΔΕΣΙτες ΕΚΚΑτίτες κλπ. Η ΕΚΚΑ και ο ΕΔΕΣ δεν ήταν τρελοί να ανοίξουν πολεμο με το ΕΑΜ ΕΛΑΣ γιατί υστερούσαν εναντι του ΕΑΜ απλά το μεγάλο ψάρι επρεπε να καταποιοί τα μικρά. Η εξόντωση της ΕΚΚΑ και η δολοφονία ενός πατριώτη του Ψαρρού στιγμάττισε την ΕΑΜΙΚΗ αντισταση αλλα αποκάλυψε και τα σκοτεινά σχέδια του ΚΚΕ. στο κλίμα Δωρίδας είναι οι τάφος των αγνών αγωνιστών της ΕΚΚΑ οου δε σκωτόθηκαν από τους Γερμανούς αλλά από τους ΕΑΜιτες εν μέσω κατοχής.
    Ο ΕΔΕΣ δεν συνεργάστηκε ποτέ με γερμανούς ουτε καταφεραν ποτε να τον διαλύσουν πλήρως οι ΕΑΜίτες για αυτό επρεπε να βρεθεί κατί άλλο η ρετσινιά. Ο ΕΔΕΣ εδωσε δεκάδες μάχες με Ιταλούς Γερμανούς και οπλισμένους ΝαζιΤσάμηδες και ειχε πολλα θυματα. Μάλιστα συνεργαστηκε και με το ΕΑΜ σε καποιες μάχες.
    ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΕΔΕΣ ΚΑΙ ΕΛΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΣΟ ΚΟΚΚΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΕΣ (ΠΡΟΠΑΝΔΙΣΤΕΣ) ΤΟΥ ΚΚΕ.
    ΠΡΙΝ ΟΜΩΣ ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΥΤΟ:
    Οι ίδιοι “πατριώτες” κομμουνιστές με προκηρύξεις τον Σεπτέμβριο αλλά και στις 5 Οκτωβρίου 1942 καταγγέλλουν την ανατίναξη του κτηρίου στο οποίο στεγάζονταν η φιλογερμανική οργάνωση «Ε.Σ.Π.Ο» (Εθνική Σοσιαλιστική Πολιτική Οργάνωσις) από την οργάνωση ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ «Π.Ε.Α.Ν» (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζόμενων Νέων). Αναφέρονται τα εξής : «Η κομμουνιστική οργάνωσι Αθήνας δηλώνει και άλλη μια φορά πως οι κομμουνιστές καταγγέλλουν την ατομική τρομοκρατία…. Εμείς οι κομμουνιστές σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε χρήσι του ατομικού σαμποτάζ, που ξεφεύγει από την οργανωμένη μορφή και καταντά όπλο στα χέρια του εχθρού…Η ανατίναξη της Ε.Σ.Π.Ο είναι προβοκάτσια (!), που είχε σαν συνέπεια άσκοπα θύματα!» Μάλιστα αποκαλούν την Π.Ε.Α.Ν «Αντεθνική συμμορία που τη καθοδηγούν πράκτορες του κατακτητή!»Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί του Λονδίνου και της Μόσχας μίλησαν με ενθουσιασμό για το εγχείρημα, χαρακτηρίζοντας το ως το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ (ΑΤΟΜΙΚΟ κατά τους κομμουνιστές!ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΟ) στην τότε κατεχόμενη Ευρώπη!Από προδοσία συνελήφθησαν πολλά στελέχη της Π.Ε.Α.Ν αλλά και ο αρχηγός και εκτελέστηκαν στην Καισαριανή άλλοι τον Ιανουάριο και άλλοι τον Φεβρουάριο του 1943. Στα Δεκεμβριανά οι κομμουνιστές συνέλαβαν τον Νίκο Λάζαρη μέλος της ΠΕΑΝ που δεν είχε συλληφθεί από τους Γερμανούς και καταζητούνταν από την Γκεστάπο κατετάγη αντάρτης του Ζέρβα και τον εκτέλεσαν ως ΠΡΟΔΟΤΗ!
    Ετσι συμπεριφερόταν οι κομμουνιστές στους μη κομμουνιστές πατριώτες

    ΤΩΡΑ ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΥΤΟ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΤΕ ΜΕ ΤΟ '' ΔΩΣΙΛΟΓΙΚΟ ΕΔΕΣ΄΄:
    ΚΟΙΝΗ ΜΑΧΗ ΕΔΕΣ ΕΛΑΣ Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

    Οι ιταλικες επιχειρησεις αρχισαν συντονισμενα
    στις 21 Μαιου σε ολη την επικρατεια.
    Παρα της προσδοκιες της Ιταλικης διοικησης,
    απο την πρωτη συμπλοκη με τους ανταρτες φανηκε
    πως η ”μεγαλη εκστρατεια”θα ηταν μια ακομη οδυνηρη εμπειρια
    για τις Ιταλικες δυναμεις.

    Στην Ηπειρο,την πρωτη κιολας ημερα
    των επιχειρησεων ενα μικτο ΙταλοΑΛΒΑΝΙΚΟ τμημα
    που ειχε αναχωρησει απο την Παραμυθια ενεπλακη σε μαχη
    με ισχυρες δυναμεις ανταρτων στην Αγια Κυριακη
    (Ποποβο) Παραμυθιας και υπεστη δεινη ηττα απο ολιγαριθμο τμημα
    Σουλιωτων Ανταρτων του ΕΛΑΣ(τμημα Σπυρου Κοκκορη)
    και του ΕΔΕΣ(λοχαγοι Βαγγελης Ζωτος,Ευθυμιος Κουρτης)
    οι οποιοι ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ για πρωτη φορα μετα τον
    Γοργοποταμο, στο πεδιο της μαχης..
    Υπ΄αριθμον 3672 ανακοινωθεν του ΕΔΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1) O ΕΔΕΣ συνεργάστηκε σαφέστατα με τους Γερμανούς τελεία και παύλα και για αυτό έχω ανεβάσει ανάλογο άρθρο και αφιέρωμα.

    2) Ο ΕΛΑΣ έκανε συντονισμένες επιχειρήσεις με τον ΕΔΕΣ με ανάλογη επιτυχία

    3) Τα οσα λες για την ΠΕΑΝ είναι μύθευμα και δεν έχεις και καμια πηγή ή στοιχείο αρα...

    4) Η ΠΕΑΝ στα δεκεμβριανά χτύπησε με τους Άγγλους τον ΕΛΑΣ δικαίως μέλη της εκτελέστηκαν ...

    ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΏΝ ΦΑΚΕΛΟ, ΟΣΑ ΔΕΝ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΟΤΙ ΤΑΜΠΕΛΑ ΚΑΙ ΑΝ ΜΑΣ ΒΑΖΕΙΣ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις ανεβάσει ένα άρθρο στο οποίο λες ότι ο ΕΔΕΣ συνεργάστηκε με του Γερμανούς χωρίς τα παραμικρά στοιχεία, απλά ότι συνεργάστηκε- ρετσινιά δε λέγετε αυτό?- και θες να το χάψουμε έτσι αμάσιτο? Και εγώ μπορώ να γράψω ένα άρθρο πως ο ΕΛΑΣ συνεργάστηκε με τους Βούλγαρους έτσι χωρίς στοιχεία, γεγονότα τίποτα, πρέπει να γίνει πιστευτό επειδή το γράφω? Εγώ επίσης θα είμαι φασίστας που θα γράψω για τον ΕΛΑΣ, εσύ που κατηγορείς τον ΕΔΕΣ γιατί δεν είσαι φασίστας? Και για την Παπαδάκη τις ίδιες βρωμιές γράφατε και όταν σας στρήμοξα τα γυρίζατε και κάνατε τους ανηξερους. Λοιπόν οι ιστορίες σας είναι καλές για τους μαθητές της κνε, σε εμάς όμως δεν περνάνε.

      Διαγραφή
    2. Μπράβο σου, η ιστορική αλήθεια πρέπει επιτέλους να λάμψει. Εθνική αντίσταση έκανε ο ΕΔΕΣ, η ΠΑΟ, η ΠΕΑΝ, ο Αντων Τσαους, η "ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ". Αυτό που έκανε ο ΕΛΑΣ ήταν κοινωνική επανάσταση με ταξικά κίνητρα.

      Διαγραφή
  5. ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕΣ; ΠΟΤΕ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΟΤΙ Ο ΕΔΕΣ ΗΤΑΝ ΔΩΣΙΛΟΓΙΚΟΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΡΘΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΖΕΡΒΑ ΑΥΤΟΣ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΣΥΝΧΩΡΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΙΠΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΑΝ ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΒΕΡΜΑΧΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΝΤΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΟΤΙΣΑΣ ΚΑΠΝΙΣΕΙ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΝΑ ΡΙΞΕΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΕΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΕΚΕΙ !!!!!

    ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΦΩΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΦΛΑΙΣΕΡ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 1936-1950 ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    ΛΕΤΕ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ Κ Α Ι ΑΠΟ ΑΥΤΌΝ ??? ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΒΕΡΜΑΧΤ ΕΙΝΑΙ

    Ε Λ Ε Ο Σ ΚΑΙ Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΉ ΤΥΦΛΩΣΗ ΈΧΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΡΗΜΑΔΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για ποιόν λες ότι συνεργάστηκε με τους Γερμανούς τον ΕΔΕΣ του βουνού ή τον ΕΔΕΣ της Αθήνας;

      Διότι αυτά είναι διαφορετικά πράγματα.

      Στον Φλάισερ αναφέρεσαι στο "Στέμμα και Σβάστικα";

      Διαγραφή
  7. Τι ειναι με τους Ελληνες; μηνες πριν ο Ψαρρος πεθανε, η ΕΚΚΑ επιτυθοταν τον ΕΛΑΣ. Ανδρες του ΕΛΑΣ πεθαναν, αλλα κανενας στην Ελλλαδα δεν νιωθει θληψει για αυτους.
    Η ΕΚΚΑ ανοιγε στα δυο. Ο στρατιγος Μπακιρτζής και ο Λαγκαρανης ειχαν την αφησει ηδη πριν απο τη μαχη. Μετα, πολλοι απο ΕΚΚΑ πηγαν να συμπραξουν με τους Γερμανους στην Πατρα.
    Η Ελλαδα ειναι η μονη χωρα στην Ευροπη οπου ο Λαος λατρευει τους δοσιλογους και συνεργατες, η με τους Γερμανους, η με τους Αγγλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα στοιχεία αφορούν τον ΕΔΕΣ. Διαχωρισμό ως προς αυτόν δεν μπορώ ιστορικά να κάνω καθώς είχε ενιαία κατεύθυνση και σύσταση. Τα στοιχεία αφορούν την δράση του Ζέρβα στο πλευρό των Γερμανών στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην γραμμή των Τζουμέρκα και την Πίνδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς Oberon

    Δεν ξέρω ποιός είσαι και τί είσαι.
    Εγώ προέρχομαι από ανανταμ παπανταμ αριστερή οικογένεια με θυσίες στην Εθν.Αντ, ΔΣΕ κτλ παράσημα.
    ΟΜΩΣ ΟΜΩΣ ΟΜΩΣ
    Αυτό δεν μου αναιρεί να βλέπω την αλήθεια.

    Η δολοφονία του Ψαρρού ΗΤΑΝ ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ.
    Ο Ψαρρός ήταν ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ κτλ κτλ
    Το πρόβλημα ήταν η ΑΝΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΑ...
    ΕΚΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΦΑΝΗΚΕ ΟΤΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΜΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΑΣ-ΚΚΕ ΘΑ ΑΦΑΝΙΖΟΤΑΝ. ΚΟΙΤΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ ΑΡΗ...Either you are with us or against us.

    Επίσης στο Θέμα του ΕΔΕΣ. ΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΚΤΛ ΚΤΛ.
    ΟΜΩΣ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΦΛΑΙΣΕΡ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (ΔΕΣ ΤΟ SITE ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΙΝΤΕΟ, ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ) ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥ.
    ΑΠΛΩΣ ΟΣΟ ΠΕΡΝΟΥΣΕ Η ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΤΟ "ΜΕΛΛΟΝ" ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΔΕΣΙΤΕΣ, ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΑΣ ΚΤΛ.
    ΑΛΛΟ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ.

    ΦΙΛΙΚΑ
    sakoul

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο Ζούλας τιμωρήθηκε απ το εαμ ή όχι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτο δεν εχει καταγραφει ιστορικά αλλα πιστευω πως ναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πιστεύεις? Πιστεύεις? Είσαι διαχειριστής ολόκληρου blog και απλά πιστεύεις? Και επιπλέον η δολοφονία Ψαρρού αποτελεί μια απ τις πιο σκοτεινές περιπτώσεις του εαμ που όπως λες "θα το εκμεταλλευτεί η αστική τάξη και το παλάτι" και δεν φρόντισαν να τιμωρήσουν παραδειγματικά και ανοιχτά τον υπεύθυνο? Βάλε και μια έκθεση του Ζούλα προς το κκε το 1951 που παραδέχεται σχεδόν με υπερηφάνεια πως εκείνος εκτέλεσε τον Ψαρρό. Μήπως τελικά αυτά που λένε πως η δολοφονία ξεσκέπασε τα αληθινά σχέδια του κκε και της αριστεράς είναι αλήθεια? Κάτα τ'αλλα η προπαγάνδα της αντίπαλης παράταξης φταίει μόνο, ποτέ η αριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν αντιλαμβάνομαι τον λόγο της έντασης αλλά ούτε και το σχόλιο για τα αληθινά σχέδια του ΚΚΕ. Ξέρετε κάτι για αυτά ? Μήπως ήταν να δώσουν την χώρα στους Βούλγαρους? Έσείς έχετε αποδέιξεις γι αυτά? Επίσης για ποια έκθεση μιλάτε και που την έχετε δει αυτή ?
    Ξέρετε βέβαια οτι ο ΕΛΑΣ ήταν τακτικός στρατός, ότι είχε στρατοδικεία, ότι εκτελούσε για την μικρότερη κλοπή ή ατασθαλεία... Γιατί να μην τιμωρήθηκε ο Ζούλας και γιατί να μην πιστεύω σε αυτό. Επίσης ο ΕΛΑΣ είχε 250.000 μέλη το ΚΚΕ βία 30.000. Μήπως ήταν παλλαικός στρατός και οχι στρατός του ΚΚΕ? Μήπως για τις χρυσές σελίδες της ΕΘνικής Αντίστασης ευθήνη έχει ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ και όχι ΈΝΑ ΚΟΜΜΑ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είπα απλά πως για μια τέτοια σκοτεινή σελίδα της αντίστασης η αριστερά που χρεώθηκε αυτή την δολοφονία έπρεπε να πάρει περισσότερο θέση. Είναι γεγονός πως ο Ζούλας έχαιρε κάποιας ασυλίας από το εαμ, όσο για την έκθεση αυτή υπάρχει. Αυτά τα "δεν έχει καταγραφεί ιστορικά αλλά πιστεύω" εμένα προσωπικά μου ακούγονται κάπως. Από κει και πέρα όπως δεν μπορώ να πω κάτι με βεβαιότητα έτσι δεν μπορώ να αμφισβητήσω κιόλας, ακόμα και το πιο ακραίο σενάριο αυτό του να δώσουν την χώρα στους Βούλγαρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Είχε καμία σχέση ο ΑΡΗΣ με αυτή τη δολοφονία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Απαντήσεις
    1. Και αυτό "απ όσο είναι γνωστό"? Σε είχαμε και για εγγύηση.

      Διαγραφή
  17. Για εγγύηση έχει κανείς τις δικές του γνώσεις και μόνο αφού τις διασταυρώσει. Το αρχηγείο του ΕΛΑΣ και ο Σαράφης προσωπικά καταδίκασαν το γεγονός. Το όνομα του Άρη δεν το έχουμε δει ποτε να εμπλέκεται στην υπόθεση παρά ως μέλος του αρχηγείου. Αυτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κρίμα δεν μπορούμε να στηριζόμαστε σε κανέναν πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Για τον oberon ( πολύ Ελληνικό μου ακούγεται ..!!) ¨:

    Ο Άρης το ήξερε όπως αναφέρει ο ίδιος ο Ζούλας " Για την εκτέλεση του Ψαρρού είμαστε σύμφωνοι με τον Άρη." ((Φαράκος, σελ. 296).
    Όσον αφορά ..'"στην παραδοση της πατρίδας στους Βουλγάρους" σε παραπέμπω στα επίσημα αρχεία του ΚΚΕ:4η Ολομελεια της ΚΕ τουΚΚΕ  (28 – 29/7/1948)
    «..Η Ελλαδα είναι κράτος ιμπεριαλιστικο που κατεκτησε δια της βιας ολοκληρες περιφέρειες   κατοικημενες απο άλλες εθνότητες. Το ΚΚΕ διακηρύττει εν ονοματι των βασικων αρχών του μολσεβικισμού , για τη Μακεδονια και τη Θρακη το σύνθημα του δικαιωματος της αυτοδιαθεσης μεχρι πληρους αποχωρισμου απο το Ελληνικο κρατος , του δικαιωματος   για μια ανεξαρτητη Μακεδονια και Θρακη και υποστηρίζει δραστήρια την επαναστικη πάλη του πληθυσμου των περιφερειών αυτων για την εθνικη τους απελευθερωση...» (Επισημα κείμενα ΚΚΕ τομος  3ος, σελις 326)
    5η Ολομελεια της ΚΕ του ΚΚΕ  (Πρεσπες 30-31/01/1949)
                                                                                                                          «..Στη Βόρεια Ελλάδα ο μακεδονικός (σλαβομακεδονικός) λαός τα 'δωσε όλα για τον αγώνα και πολεμά με μια ολοκλήρωση ηρωισμού και αυτοθυσίας που προκαλούν το θαυμασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι σαν αποτέλεσμα της νίκης του ΔΣΕ και της λαϊκής επανάστασης, ο μακεδονικός λαός θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάστασή του έτσι όπως το θέλει ο ίδιος, προσφέροντας σήμερα με το αίμα του για να την αποχτήσει.Οι Μακεδόνες κομμουνιστές στέκονται πάντα επικεφαλής στην πάλη του λαού των.. Γι' αυτό η ενότητα στην πάλη των δύο λαών πρέπει να φυλάγεται σαν κόρη οφθαλμού και να ενισχύεται και να δυναμώνει σταθερά και καθημερινά". ("Επίσημα Κείμενα ΚΚΕ", τόμος 6ος, σελ. 337-338).
    6η Ολομελεια της ΚΕ του ΚΚΕ (Ουγγαρια Μαρτιος 1956)

    Κα4η Ολομελεια της ΚΕ τουΚΚΕ  (28 – 29/7/1948)
    «..Η Ελλαδα είναι κράτος ιμπεριαλιστικο που κατεκτησε δια της βιας ολοκληρες περιφέρειες   κατοικημενες απο άλλες εθνότητες. Το ΚΚΕ διακηρύττει εν ονοματι των βασικων αρχών του μολσεβικισμού , για τη Μακεδονια και τη Θρακη το σύνθημα του δικαιωματος της αυτοδιαθεσης μεχρι πληρους αποχωρισμου απο το Ελληνικο κρατος , του δικαιωματος   για μια ανεξαρτητη Μακεδονια και Θρακη και υποστηρίζει δραστήρια την επαναστικη πάλη του πληθυσμου των περιφερειών αυτων για την εθνικη τους απελευθερωση...» (Επισημα κείμενα ΚΚΕ τομος  3ος, σελις 326).
    Δές και για το σύμφωνο Πετριτσίου καθώς και την συμφωνία του Τζήμα (εξουσιοδοτημένο στέλεχος του ΚΚΕ )με τον Τέμπο.

    Επίσης, το Σύμφωνο με τον Βούλγαρο Φιλλιποβιτς για την προστασία των Βουλγαρικών δυνάμεων.( σημ. Σύμμαχοι των Γερμανών ).
    Υπάρχει ( στην περίπτωση αμφισβήτησης το γνήσιο έγγραφο ).
    Καλό είναι οι απόψεις να είναι τεκμηριωμένες κατά το δυνατόν, και όχι βασισμένες σε στερεότυπα καφενειακού επιπέδου και προπαγάνδας.Ας διαβάσουμε κανένα βιβλίο
    και ..λίγη ορθογραφία δεν βλάπτει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. H λέξη Oberon προέρχεται από ένα έργο του Σαίξπηρ που λέγεται Όνειρο Καλοκαιρινής νύχτας και το οποίο βέβαι δεν περιμενα να έχετε διαβάσει... Αποτελεί παρεπιτόντως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομια.

    Για την 4η Ολομέλεια. Το θέμα τοποθετήθηκε στο επίπεδο των διώξεων του σλαβομακεδονικού στοιχέιου. Δεν αφορά φυσικά το εδαφικό. Πρόκειται για την αποκατάσταση των σλαβομακεδώνων με διακίωμα στην αυτοδιάθεση. Φυσικά και το ελληνικό κράτος των βαλκανικών ήταν ιμπεριαλιστικό κράτος. Κύριε η Βούλγαροι κομιτατζήδες οφείλω να σας ενημερώσω ότι δεν ήταν τίποτα όρνεα ή τέρατα. Οι Βούλγαροι οι οποίοι διέθεταν ικανό αριθμό συμπατριωτών τους στην σημερινή Μακεδονία είχαν εξεγερθεί όπως και οι Έλληνες στο Ιλιντέν. Ξέρετε φυσικά ότι τότε ο κοινός αντίπαλος ήταν η οθωμανική αυτοκρατορία. Μπείτε στον κόπο να διαβάσετε τι ΑΚΡΙΒΩΣ έγινε με τους δικούς μας Μακεδονομάχους που ούτε η ελληνική κυβέρνηση βέβαια δεν αναγνώριζε τότε ως επίσημο σώμα στρατού της. Δείτε πως πε΄θανε ο Άγρας και για΄τι εγκλήματα. Κάντε έναν κόπο...

    Επίσης όταν αναφέρετε το Μακεδονικό μπείτε στον κόπο να διαβάσετε και λίγο παρακάτω τα ντοκουμέντα που μιλούν όχι για εδαφική διαίρεση αλλά για εθνοτική αυτοδιάθεση και μην αναπαράγετε μεταξικές ιδεοληψίες.

    Τέλος όταν μιλάτε για Μακεδονία δείτε λίγο επί Μητσοτάκη τι θέση έιχε το ΚΚΕ για τη ΦΥΡΟΜ. Μήπως λέω εγώ τώρα, εάν είχε ρυθμιστέι τότε το θέμα όπως πρότεινε το ΚΚΕ, σήμερα δεν θα μίλαγε κανείς για Μακεδονία των Σκοπίων και αξίωσεις της στο ελληνικό έδαφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Επίσης μην μας εγκαλείτε για ορθογραφικά που ξεφεύγουν γιατι σε παλαιότερες δημοσιεύσεις σχολίων σας μας βγήκε το μάτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ.
    Πρώτα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω καμία σχέση με προηγούμενα σχόλια ( Αυτά σχολιάζω) εκτός από αυτό της 31 Δεκ... Ο χαρακτηρισμός Ανώνυμος δεν είναι “καλλιτεχνικό ψευδώνυμο” αλλά χαρακτηρισμός που μπαίνει από το σύστημα όταν δεν υπάρχει άλλο όνομα . Αυτό σημαίνει ότι με τον χαρακτηρισμό “Ανώνυμος” υπάρχουν σχόλια διαφόρων σχολιαστών.
    Γι'αυτό, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θα χρησιμοποιήσω τα αρχικά Α.Α.
    Όσον αφορά τα περί Oberon δεν μπόρεσα να καταλάβω πως μαντέψατε τις φιλολογικές μου γνώσεις και το περιεχόμενο των βιβλιοθηκών μου. Και με βεβαιότητα..! Μπράβο..!!
    Σας πληροφορώ λοιπόν, ότι στην κατοχή μου, υπάρχουν δύο συλλογές όλων των έργων του Σαίξπηρ εκ των οποίων η μια στα Αγγλικά ( The complete Oxford Shakespeare ) Editors Stanley Wells and Gary Taylor και στα Ελληνικά (Εκδόσεις Επικαιρότητα 1987-90) σε μετάφραση Βασίλη Ρώτα . Και δεν τα έχω γιά διακοσμητικούς λόγους..! Έχω επίσης, κατά την διάρκεια της πολυετούς μου παραμονής στην Βρετανία, επισκεφθεί κατ'επανάληψη την Henley Street στo Stratford-upon-Avon .
    Όσον αφορά το όνομα Oberon θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Oberon , βασιλιάς των ξωτικών (elf) αναφέρεται γιά πρώτη φορά σε Βουργουνδικό ποίημα του 13ου αιώνα που αφορά ιστορία της Μετοβινγιανής δυναστείας και απ'όπου ο Σαίξπηρ προφανώς το “δανείστηκε” (όπως συνήθιζε ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλιστα ναι αυτό ακριβώς είναι ο Όμπερον. Εκτιμώ την γουικιπεδιακή ανάρτηση για τον Όμπερον και τον Σαίξπηρ όσο και την ενημέρωση (σαν να μην το γνωρίζαμε) για το "Ανώνυμος". Εγώ απλά απάντησα στον χαρκτηρισμό "ελληνικότατο" του ψευδώνυμου, τώρα εάν εσείς νιώσατε την ανάγκη να μου πείτε για τα ταξίδια σας καλώς. Σχετικά με το "ελληνικότατο" δεν άκουσα σχόλιο...

      Διαγραφή
  23. ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ.
    1.Δεν βλέπω καμία αναφορά/απάντηση στο θέμα της δολοφονίας του Ψαρρού από τον Ζούλα ( και μάλιστα,όπως λέγεται, γιά ταπεινούς προσωπικούς λόγους ) ( ...επειδή μία κυρία προτίμησε τον Ψαρρό αντί αυτόν..!!!)
    Και φυσικά ο Άρης το ήξερε..! Φυσικά ο Κλάρας γιά τους δικούς του λόγους .

     Ο Ταγματάρχης του ΕΛΑΣ, Θύμιος Ζούλας , παραδέχθηκε στη δική του έκθεση προς το ΚΚΕ το έτος 1955 στην υπερορία, ότι "τον Ψαρρό τον σκότωσα εγώ, όταν τον έπιασα αιχμάλωτο στο Κλήμα Δωρίδος, όπως είμασταν σύμφωνοι με τον Άρη" (Βλ, Κ.Μπαρμπή σελ.92 και Γρηγ. Φαρακος «Ο Άρης Βελουχιώτης»).
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ.
    Πάμε παρακάτω :
    2. Για το θέμα της Θράκης και Μακεδονίας είναι αστεϊσμός, ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχει αναφορά σε εδαφική παραχώρηση. Που ακούστηκε “Αυτοδιάθεση “ Ανεξαρτησία” χωρίς έδαφος..;
    Πάντως ας δούμε τι λέει το ΕΑΜ και το ΚΚΕ:
    Προσοχή στο άρθρο 4..
    ( Σημ. Έχει διατηρηθεί η ορθογραφία των γνήσιων κειμένων)
    Τον Ιανουάριον 1944 εις Καρυδιές Εδέσσης ο Βούλγαρος λοχαγός εγκληματίας πολέμου Κάλτσεφ και ο Ανδρέας Τζίμας (που απεφυλάκισε η Γερμανική Μυστική Αστυνομία από την Ακροναυπλίαν τον Ιούνιον 1941) υπέγραψαν εξ ονόματος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του Βουλγαρικού Στρατού κατοχής το ακόλουθον προδοτικόν σύμφωνον:
    «1) Αι επαρχίαι Κιλκίς, Παιωνίας, Αλμωπίας, Γιαννιτσών, Εδέσσης, Αριδαίας, Φλωρίνης και Καστοριάς εκχωρούνται από το ΕΑΜ-ΕΑΑΣ ως ζώνη δράσεως του ΣΝΟΦ.
    2) .........
    3) .........
    4) Αποφασίζουν από κοινού ΕΑΜ και ΣΝΟΦ την δημιουργία αυτονόμου Μακεδόνικου Κράτους Σοβιετικής Οργάνωσης το οποίον θα ζητήσει να μπει κάτω από την προστασία της Ρωσίας.
    (αυτό θα πει ..πατριωτισμός!!!)
    5) ........
    .προκήρυξη , που συνέταξε ο Ζαχαριάδης, ως καθοδηγητής της Ο.Κ.Ν.Ε. Στην προκήρυξη που εδημοσιεύθη εις «Ριζοσπάστην» (27 Ιουν. 1925) αναφέρονται τα ακόλουθα:
    Ο Μακεδόνικος και Θρακικός λαός διεξάγουν έναν επαναστατικό αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους, ... μέχρι πλήρους αποχωρισμού από την Βουλγαρία, Ελλάδα, Τουρκία και Γιουγκοσλαβία και του σχηματισμού αυτοτελών κρατών.

    Τας απόψεις αυτάς ενίσχυσε υπό τον τίτλον: «Γιατί η επανάσταση στην Ελλάδα θα άρχίση σαν αστικοδημοκρατική» (σελ. 32). Ο Ζέβγος αναλύει την εθνοπροδοσίαν της Μακεδονίας και Θράκης δια της εφαρμογής των αρχών του Μαρξισμού-Λενινισμού και γράφει επακριβώς:..... Το ΚΚΕ υποστηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των πληθυσμών Μακεδονίας-Θράκης ως τον αποχωρισμό τους, σε ξεχωριστό κράτος.
    -Μέχρι σημαία είχαν σχεδιάσει..!!!!Καθιερώθη τέλος ως σημαία της Σοδ. Δημ. Μακεδονίας η βουλγαρική τοιαύτη, με αντίθετον φοράν των χρωμάτων και με αστέρια εις το κέντρον».
    -Τι πατριωτισμός...!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά ακριβώς λοιπόν είναι τα έγγραφα στα οποία αναφέρομαι. Κάθε σοβαρός μελετητής έστω της Ιστορίας γνωρίζει ότι το ΣΝΟΦ ΔΕΝ είχε κοινή δράση με τον ΕΛΑΣ ή το ΕΑΜ. Το ΣΝΟΦ συνεργάστηκε μερικώς με τον ΔΣΕ και ουδέποτε του αναγνωρίστηκε εδαφική ανεξαρτησία.

      Εάν ποτέ μπήτε στον κόπο να διαβάσετε τα ΕΠΙΣΗΜΑ έγγραφα του ΔΣΕ και του ΚΚΕ θα εντοπίσετε ακριβώς τι λεώ. Για να μην πολυλογούμε πηγαίνετε μια μέρα εδώ: http://www.ekxf.gr/ Έχει ωραιότατο διαδικτυακό ευρετήριο και εντοπίσετε τα ΕΠΙΣΗΜΑ έγγραφα.

      Διαγραφή
  25. ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ.
    Β.Προσοχή στά άρθρα 10 και 11.... «Σήμερον την 20ην Σεπτεμβρίου του 1944 εν Μελισσοχωρίω Μακεδονίας οι υπογεγραμμένοι αντιπρόσωποι του ΚΚΕ, του Βουλγαρικού Στρατού, του Ε.Λ.Α.Σ. και της Π.Ε.Ε.Α. συνεφωνήσαμε και αποφασίσαμε τα κάτωθι, προς ενίσχυσιν του κοινού απελευθερωτικού μας αγώνος καθώς και δια την μελλοντικήν μας συνεργασίαν.
    ΑΡΘΡΟΝ 1ον. Άμεσος υποστήριξις του Ε.Λ.Α.Σ. με πολεμικόν υλικόν δια του Βουλγαρικού Στρατού.
    ΑΡΘΡΟΝ 2ον-8ον...
    ΑΡΘΡΟΝ 9ον. Από κοινού αγών εναντίον εκείνων που εναντιούνται εις τον Ε.Λ.Α.Σ. και το ΚΚΕ. (Βούλγαροι να σκοτώνουν Έλληνες.!!!)
    ΑΡΘΡΟΝ 10ον. Το ΕΑΜ, το ΚΚΕ και ο Ε.Λ.Α.Σ. αναλαμβάνουν να σχηματίσουν μίαν Διεθνή Μακεδονίαν μετά το τέλος του πολέμου.
    ΑΡΘΡΟΝ 11ον. Κατάργησις συνόρων μεταξύ Βουλγαρίας – Ελλάδος και Σερβίας.
    ΑΡΘΡΟΝ 12ον...
    Εν Μελισσοχωρίω την 20η-9-1944
    Δια το Κ.Κ. Βουλγαρίας: Φιλίπποβιτς, Γραμ. Βουλγαρικής Λέσχης
    Δια τον Βουλγαρικόν Στρατόν: Γιούνωφ, Υπολοχαγός
    Δια τον Ε.Λ.Α.Σ.: Αυγερινός
    Δια την Π.Ε.Ε.Α.: Στασινόπουλος»


    ...............................................................................................................

    Γ.
    Προσοχή στο άρθρο 4 και 6..!!
    Το Κομμουνιστικόν Κόμμα Ελλάδας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας...... αποφασίζουν με τους αντιπροσώπους των που υπογράφουν το σύμφωνον αυτό:
    1-3....

    4) Στη Βουλγαρία θα δοθεί διέξοδος εδαφική στο Αιγαίο.
    5......

    6) Η Μακεδονία, η Ελληνική, Βουλγαρική και Σερβική, δηλαδή η χώρα που συμπεριλαμβάνεται μέσα στο ποταμό Νέστο και το όρος Ροδόπη, τα όρη Ρύλα, Οσνικώφ Σάρ (Σκάρδος) από Β. τις Αλβανικές Άλπεις και την Πίνδο από Δυσμάς το όρος Όλυμπος και το Αιγαίο από Νότον με την νήσον Θάσον θα αποτελέσουν ανεξάρτητη Αυτόνομη Σοβ. Δημοκρατία μέσα στην Ένωση Σ.Σ.Δ της Βαλκανικής.

    Επίσημη γλώσα θα είναι η ελληνική και βουλγαρική.

    Το σύμφωνο αυτό διατυπώθηκε ελληνικά και βουλγαρικά.

    Πετρίτσι 12 Ιούλη 1943

    Για το Κ.Κ.Ε Για το Κ.Κ.Β

    (υπ.) Γιάννης Ιωαννίδης   (υπ.) Δουσάν Δασκάλωφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεταφέρεις λοιπόν το γνωστό χυδαίο κατασκεύασμα της σελίδας: http://sfoulidis.landofheroes.org/ethniki02/boulgaroi09.htm

      Μπράβο. Σε αυτό παρατηρούμε ότι δεν υπάρχει ούτε μία παράθεση κειμένου επίσήμου εγγράφου κτλ αλλά μόνο η αναφορά για το τι τάχα μου δήθεν έλεγε το κείμενο. Οι φωτογραφίες παρεπιπτόντως δεν είναι φίλε μου βουλγαρικά σώματα στρατού αλλά Βούλγαροι παρτιζάνοι που συναντήθηκαν με τον ΕΛΑΣ μετά την απελευθέρωση της χώρας του από τον Κόκκινο Στρατό.

      Ως προς το εάν Βούλγαροι αντιφασίστες θα σκότωναν Έλληνες φασίστες δεν έχουμε ΚΑΝΕΝΑ κόμπλεξ. Στον ΕΛΑΣ δρούσαν και Γερμανοί και Ιταλοί και Βούλγαροι αντιφασίστες και αν σκότωναν ταγματασφαλίτες καλά έκαναν...

      Θέλω τώρα να σας ενημερώσω ότι τα εν λόγω κείμενα είναι προπαγάνδα του Εμφυλίου και έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες αστικές εφημερίδες από όπου και τα ξεσηκώσατε Ξέρετε όμως ποιο έιναι το πρόβλημα? Τα επίσημα κείμενα δεν παρατέθηκαν ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ...

      Διαγραφή
  26. Θα απαντήσω σε ένα ένα τα σεντόνια κειμένων που αφήσατε και όχι όλα στην ίδια μέρα. Το τι παραδέχεται ο Ζούλας το γνωρίζω καλύτερα. Διαβάστε τα πολύ πιο αντικειμενικά βιβλία σχετικά με την ΕΚΚΑ και το εάν γνώριζε ο Άρης:

    1) Στ. Σαράφης Ο ΕΛΑΣ
    2) Δ. Χαριτόπουλος, Άρης ο αρχηγός των ατάκτων
    3) Α. Στρογγύλης 3 Μορφές της Αντίστασης Σαράφης-Καραγιώργης-Καρτάλης

    Όταν βέβαια ο Ζούλας τα ανάφερε αυτά ήταν και η περίοδος αποσταλινοποίησης, προετοιμάζονταν το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ, οι Ζαχαριαδικοί είχαν ήδη "ξεκαθαριστεί" κτλ. Αυτά δεν δέιχνετε να τα ξέρετε. Και βέβαια ο Άρης δεν ζούσε για να απαντήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε Ομπερον. Δίχως να βάζω και το χέρι μου στην φωτιά. Ο Ζούλας έγραψε την έκθεση περί Ψαρρού το 1951. Η αποσταλινοποίηση και το ξήλωμα του Ζαχαριάδη όπως και τωνΖαχαριαδικών έγινε το 1956. Νομίζω. Και μια 2η ερώτηση αν ξέρεις, επειδή το ψάχνω καιρό και δεν το βρίσκω πουθενά. Έχεις κάποια πληροφόρηση τι απέγινε ο Ζούλας; Μια πηγή αναφέρει ότι πέθανε σε ψυχιατρείο του εξωτερικόυ κοντά στο 60. Αλλά δεν ξέω κάτα πόσο είναι αλήθεια

      Διαγραφή
    2. Φίλε Γιώργο, μπορούμε να εντοπίσουμε τις εσωκομματικές διεργασίες και τις συγκρούσεις των δύο τάσεων του ΚΚΣΕ ήδη από το 1949. Για τον Ζούλα πραγματικά δεν γνωρίζω κάτι για την τύχη του...

      Διαγραφή
  27. "Από τα μέσα του 1943 εγώ είπα στον Θόδωρο και στον Μακρίδη να κάνει ένα σχέδιο κατάληψης των Αθηνών με βάση τις δυνάμεις που υπάρχουν και που μπορούμε εμείς να έχουμε και τις δυνάμεις που έχουν αυτοί και μπορούνε να φέρουνε. Το σχέδιο αυτό έγινε. Το σχέδιο αυτό το κράτησα εγώ όλον τον καιρό. Αυτό το σχέδιο δεν το πήρε υπ΄όψιν του ο Σιάντος. Το διάβασε φυσικά και δεν είπε ότι δεν είναι καλό και επιστημονικά καμωμένο. Ήταν ένα σχέδιο πολύ καλό που αν εμείς το χρησιμοποιούσαμε τον Δεκέμβρη θα

    Γιάννης Ιωαννίδης
    είχαμε όχι βέβαια ριζικές αλλαγές, αλλά καλύτερη κατάσταση. Δεν θα παθαίναμε αυτό το πράγμα. Δεν θα βγαίναμε έτσι από την Αθήνα... "

    "Εμείς την Αθήνα θα την είχαμε πιασμένη, θα την είχαμε πάρει προτού αυτοί προλάβουν να πιάσουνε τις θέσεις και τα αυτά τους. Λοιπόν έγινε αυτό το σχέδιο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η καθοδήγηση του κόμματος είχε υπόψη της πως προς το τέλος του αγώνα εμείς θα βρισκόμασταν στην θέση να χρησιμοποιήσουμε βία για την κατάληψη της Αθήνας. Δεν είχε κανένα άλλο νόημα το σχέδιο αυτό...."

    και τέλος...


    " Τότε λέγαμε: εδώ στην Αθήνα θα κριθεί όλη η υπόθεση. Πρέπει να καταλάβουμε την Αθήνα. Έτσι και τόσες δυνάμεις από εμάς, τόσες από εκείνους, έτσι θα πολεμήσουμε, εκεί θα τους χτυπήσουμε, αυτό και εκείνο θα κάνουμε κτλ"

    Λόγια δικά σας και το κατά πόσο αυθόρμητα ήταν τα Δεκεμβριανά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Με ενθουσίασες ΑΑ,Όλα όσα γράφεις τα έζησα σε ευχαριστώ Θεωρώ προσφορά τον χρόνο σου στην αλήθεια..Δεν είμαι ενταγμένος , για να μπορώ να βλέπω να ακούω να μιλάω Α.Β. 21-6-015

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Προς Α.Α. Με ενθουσίασες...Εζησα τα περισσότερα απο όσα λές..Θεωρώ τον χρόνο σου προσφορά στην αλήθεια.Είμαι
    ανένταχτος, για να βλέπω,να ακούω, ναμιλάω.

    Α.Β. 21/6/015.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΄Όλα τα δεδομένα ΕΔΕΣ - Γερμανών είναι εδώ http://kokkinosfakelos.blogspot.gr/2011/02/blog-post_5130.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Παίδες δεν μπορούμε να ερμηνεύουμε την ιστορία με βάση τα πιστεύω μας. Όπως δεν μπορούμε να βγάλουμε και σαφή συμπεράσματα για το τι ακριβώς έγινε. Όσον αφορά το ΚΚΕ και τα σκοτεινά του σχέδια που λέτε στα σχόλια, μια καλή αρχή είναι να διαβάσετε τα βιβλία του Θ. Δρίτσιου "γιατί με σκοτώνεις σύντροφε;" και την εξέγερση της Τασκένδης από τον ίδιο συγγραφέα. Επίσης ο Φαράκος έχει γράψει βιβλίο που αποκαλύπτει πολλά μυστικά. Τώρα όσον αφορά την εμπλοκή του Άρη στον θάνατο του Ψαρρού δεν υπάρχει. Απεναντίας ο Άρης έιπε μετά τον Θάνατο του Ψαρρού ότι «Αυτό θα το πληρώσουμε και θα το πληρώνουμε στον αιώνα τον άπαντα. Χάσαμε τον μισό Αγώνα». Τον Ψαρρο τον σκότωσε ο Ζούλας. Αλλά η ηγεσία του ΚΚΕ και συγκεκριμένα ο Σιάντος, δεν τιμώρησε ποτέ τον Ζούλα, ίσα ίσα που του έδινε και παραπάνω αρμοδιότητες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για αρχή να πω κι εγώ ότι αν και δεν είναι μεθοδολογικά σωστό, κανείς δεν μπορεί να αποφύγει την υποκειμενικότητα στην Ιστορία. Αυτή προέρχεται αφενός μέσα από τα ίδια τα ντοκουμένα, αφετέρου από τον ίδιο τον ιστορικό. Ωστόσο, ορισμένα πράγματα δεν χωρούν πολλαπλής ερμηνείας. Ο ΕΛΑΣ εξέφρασε το αντιφασιστικό αίσθημα του ελληνικού λαού και στυλοβάτης του είναι το ΚΚΕ. Τώρα για τα περί σκοτεινής ιστορίας του ΚΚΕ, νομίζω ότι αγγίζουν τα όρια της νοσηρής φαντασίας. Για την Τασκένδη και τον Εμφυλιο διαβάστε θα έλεγα το 2ο δοκίμιο του ΚΚΕ, που παρατίθενται έγκυρα ντοκουμέντα και σχηματίστε τη γνώμη σας.

      Διαγραφή
  32. γιατι θεωρειτε εσεις οι κομμουνιστες οτι η δικια σας ιδεολογια ειναι πιο σωστη αλλες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί όπως συμβαίνει με όλα τα είδη μοντελοποίησης της πραγματικότητας, τα καλύτερα είναι αυτά που την περιγράφουν πληρέστερα, ενώ η εξέλιξη του καπιταλισμού σε σοσιαλισμού αποδεικνύεται νομοτελειακά στα έργα των Μαρξ-Ενγκελς.

      Διαγραφή
  33. Τα λέει ο Τάκης Λαζαρίδης. Το ΚΚΕ ήταν ο καλύτερος σύμμαχος του Κεμάλ το 1922. Τούρκικα αεροπλάνα πετούσαν ριζοσπάστες στο μέτωπο για να αποθαρρύνουν τους στρατιώτες να πολεμήσουν. Ο Ριζοσπάστης έγραφε για ανεξάρτητες Μακεδονίες για αυτοδιάθεση. Τα γράφει ο Τάκης Λαζαρίδης και κάνει εμμετούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ΚΚΕ είναι απολύτως αντίθετο με τη Μικρασιατική Εκστρατεία και είχε απόλυτο δίκαιο. Ακόμα και από τη σκοπιά των αστών πολιτικών η υπόθεση θεωρείται ως χαμένη. Από την άλλη εγώ να ρωτήσω το εξής: Από που κι ως που η Ελλάδα είχε αξιώσεις στην Μικρά Ασία το 1922? Ήταν ή όχι μια ξεκαθαρη ιμπεριαλιστικη εισβολή? Η οποία μάλιστα εξυπηρετούσε τα μέγιστα το ξένο κεφάλαιο και τις προσπάθειές του για αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας και την δυτικοποίηση του καθεστώτος της.

      Διαγραφή
  34. Ν. Ζαχαριάδης, με σημείωμα που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό - τεύχος 12, Δεκέμβρης 1948 - και έφερε για υπογραφή ένα "Κ". Στην απάντησή του αυτή, μεταξύ άλλων, ο Ζαχαριάδης έλεγε: "Ο μακεδονικός λαός θα αποκτήσει μια ανεξάρτητη, κρατικά ενιαία και ισότιμη θέση στην οικογένεια των λεύτερων λαϊκοδημοκρατικών λαών στα Βαλκάνια, στην οικογένεια αυτή, όπου αύριο θα ανήκει και ο ελληνικός λαός με τη Λαϊκή Δημοκρατία. Γι' αυτή την ανεξάρτητη κρατικά ενιαία και ισότιμη θέση παλεύει σήμερα και ο μακεδονικός λαός της Μακεδονίας του Αιγαίου και βοηθά με όλη του την ψυχή, με όλα του τα μέσα, τον ΔΣΕ, τόσο που ξεσηκώνει το θαυμασμό για το μεγαλείο και το ολοκαύτωμα της προσπάθειάς του" (στο ίδιο, σελ. 528).

    Δεν μιλάει απλώς για αυτοδιάθεση χωρίς κρατική οντότητα γεγονός μοναδικό και πρωτάκουστο, να αυτοδιαθετηθώ χωρίς να έχω κράτος αλλά για ξεχωριστή κρατική οντότητα. τα υπόλοιπα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το Μακεδονικό, το ΚΚΕ είχε αρχικά τη γραμμή της αυτοδιάθεσης και μετέπειτα άλλαξε θέσεις και πολύ σωστά, μιλώντας για σεβασμό του σλαβόφωνου στοιχείου. Αυτοδιάθεση χωρίς κρατική οντότητα σημαίνει το σεβασμό στις μειοψηφίες που να θυμίσω ότι ήθελαν διαβατήριο ως το 1975 για να βγουν από τα χωριά τους, και για την ελεύθερη μετακίνησή τους προς άλλες χώρες εάν το επιθυμούν. Δείτε λίγο και τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ στο συνέδριο του ΝΟΦ πριν σχηματίσετε γνώμη.

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι απάντηση ότι στην αρχή άλλα ήθελε (την προδοσία δηλαδή της Μακεδονίας Θράκης στους Βουλγάρους) και μετά άλλαξε γνώμη... Αυτά τα λέει ο αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού. Δηλαδή συνοψίζοντας να πούμε ότι μέχρι το 1948 ή το 1951 ήταν προδοτικό και μετά άλλαξε; Για την Μικρά Ασία έχετε υπόψη σας την πληθυσμιακή κατανομή το 1922; πόσοι ήταν δηλαδή Έλληνες ή χριστιανοί και πόσοι Οθωμανοί. Και ας μιλήσουμε για τα παράλια της Μικράς Ασίας. Δεν μιλάω για το Αφιόν Καραχισάρ. Οι επιχειρήσεις δεν γίνονται μόνο για την κατάκτηση εδαφών αλλά για την επιβολή της θέλησης του ενός στον άλλο. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να λέμε ότι καλά έκανε και έχασε ο ελληνικός στρατός. Είναι προδοτική θέση. Η άποψη του ΚΚΕ για την Ανατολική Θράκη ποια είναι;

      Διαγραφή
    3. Όποια και αν ήταν η κατανομή του πληθυσμού στη Σμύρνη, ο ίδιος ο Βενιζέλος έλεγε πως οι αξιώσεις τις Ελλάδας στην περιοχή ήταν αστήρικτες. Σήμερα παρεμπιπτόντως ξέρετε πόσος είναι ο πληθυσμός μουσουλμάνων σε ορισμένες περιοχές της Θράκης; Αυτό δηλαδή καθιστά την Τουρκία ικανή για προσάρτηση; Και ξαναλέω. Η λογική του ΚΚΕ και η δική μου λέει πως η εισβολή στη Μικρά Ασία εξυπηρετούσε την αστική τάξη άλλων δυνάμεων και όχι τους λαούς, Τουρκικό ή Ελληνικό. Διαφωνείτε;;;

      Τέλος για το μακεδονικό ζήτημα, να σας θυμίσω ότι μιλάμε για το 1920-30 που η θέση του ΚΚΕ ήταν αυτή, όταν η περιοχή είχε πληθυσμούς ικανά μεγάλους που δεν μιλούσαν καν ελληνικά. Επίσης η θέσεις του ΚΚΕ είχαν το πρόβλημα του ότι δεν μπορούσαν να υλοποιήσουν σωστά το διεθνισμό σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα και το έλυσαν. Θέλετε να του καταλογίσουμε πολιτική ανετοιμότητα; Βεβαίως. Προδοσία όμως ούτε για αστείο. Στο ΚΚΕ, τον αιμοδότη της Εθνικής Αντίστασης. Αυτά είναι αστεία πράγματα.

      Διαγραφή
    4. Δεν με ενδιαφέρει τι έλεγε ο Βενιζέλος. Οι Έλληνες υπερτερούσαν πληθυσμιακά στα παράλια της Μικράς Ασίας και η Ελλάδα είχε κάθε δικαίωμα να προσαρτήσει την Μικρά Ασία στον Εθνικό κορμό. Ο Κεμάλ πετούσε τον Ριζοσπάστη στους Έλληνες στρατιώτες. Όταν είσαι όργανο του εχθρού σου είσαι ένας απλός προδότης. Το ΚΚΕ μιλούσε για δημιουργία ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ για τους σλαβόφωνους πληθυσμούς της Μακεδονίας; ποιος σας είπε εσάς κύριε ότι οι σλαβόφωνοι είχαν όλοι σλάβικη συνείδηση; γκρεκομάνοι ήταν, δηλαδή φανατικοί Έλληνες. Έδινε αυτό το δικαίωμα στο ΚΚΕ να μιλά για <>; Ο Πληθυσμός των μουσουλμάνων στην Θράκη δεν ξεπερνά το 30% σε όλη την Θράκη άρα δεν υπάρχει από πουθενά θέμα πλειοψηφίας των μουσουλμάνων που δεν έχουν όλοι τουρκική συνείδηση κάτι το οποίο αποκρύπτεται τεχνηέντως. Η απελευθέρωση της Σμύρνης και της ανατολικής Θράκης εξυπηρετούσε μόνο τους ελληνικούς πληθυσμούς. Τα υπόλοιπα περί αστικών πολέμων τα θεωρώ τουλάχιστον αστεία... Ποια ήταν η θέση του ΚΚΕ για την ελληνική ανατολική Θράκη; δεν μου απαντήσατε. Δεν με ενδια΄φερει παρεμπιπτόντως τι εξυπηρετεί τον τούρκικο λαό. Δεν έλυσα τα προβλήματα του ελληνικού λαού για να λύσω και τα αντίστοιχα του τούρκικου λαού.

      Διαγραφή
    5. O Kεμάλ αποκλείεται να πετούσε παράνομους Ριζοσπάστες στο μέτωπο. Ξαναλέω: Α) Η Σμύρνη ήταν αδύνατο να κρατηθεί λόγω μικρού ελληνικού πληθυσμού και λόγω θέσης. Β) Στατιστικά στοιχεία για το τι ένιωθαν οι Σλαβόφωνοι του 1922 δεν έχω και δεν έχετε. Η κακή πολιτική εκτίμηση της εποχής είναι κάτι που βλέπω κι εγώ, όμως ξαναλέω, το ΚΚΕ και η εθνική προδοσία δεν πάνε μαζί. Την εθνική αντίσταση την έχτισε το ΚΚΕ με το λαό, τη βουλγαροποίηση τη γλίτωσε το ΚΚΕ με τον λαό. Μιλάτε για εθνική προδοσία. Τον Βενιζέλο που πήγε στο Παρίσι και μετέπειτα ήρθε ως σωτήρας δεν τον σκεφτήκατε; Τους λοιπούς εγχώριους πολιτικούς που έστειλαν τον ελληνικό στη σφαγή δεν τους σκεφτήκατε; Ναι το ΚΚΕ δεν ήθελε εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο για τον ελληνικό λαό και για ξοφλημένες Μεγάλες Ιδέες. Ξαναρωτώ: Δεν ήταν ιμπεριαλιστικός πόλεμος; Εξυπηρετούσε κάποιον άλλο από την αστική τάξη; Κέρδιζε τίποτε ο ελληνικός λαός; Γ) Για τη Θράκη να σας πληροφορήσω ότι μεγάλη μερίδα των βόρειων και ανατολικών χωριών είναι τουρκόφωνα αποκλειστικά. Επίσης μετά από χρόνια που το ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ άφησαν τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας να αλωνίζουν, τώρα μεγάλη πλειοψηφία θεωρούν ότι είναι Τούρκοι. Όχι μουσουλμάνοι της Θράκης. Αυτό κύριε Μπάμπη είναι εθνική μειοδοσία και προδοσία. Όταν το ΚΚΕ το 80-90 έλεγε για την ΠΓΔΜ να υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός στο όνομα και δεν εισακουγόταν από κανέναν, μην απορείτε που τώρα το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ την αναγνώρισαν ως Macedonia.

      Ας δούμε λοιπόν και λίγο κάτω από τη μύτη μας και να εξετάσουμε μακροσκοπικά τι είναι και τι δεν είναι το ΚΚΕ...

      Διαγραφή
    6. ΥΓ: Ελπίζω να συνειδητοποιήσετε κάποια στιγμή ότι το συμφέρον του ελληνικού λαού περνά μέσα από το συμφέρον του Τουρκικού λαού, του αλβανικού, του σερβικού, του βουλγαρικού, όλων των λαών γενικά.

      Διαγραφή
  35. Το ότι μερικά χωριά μιλούν τούρκικα ή βουλγάρικα δεν σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία ήταν ελληνικής συνείδησης, η ιστορική προέλευση της Θράκης ανατολικής και δυτικής ήταν ελληνική και οι Βούλγαροι και ΤΟύρκοι ήρθαν ως κατακτητές και παρόλα αυτά παρέμειναν μειοψηφία. Παρόλα αυτά ρίχνετε στάχτη στα μάτια και μας λέτε ότι υπήρχαν και αμιγώς τουρκόφωνα και βουλγάρικα χωριά. ναι υπήρχαν και ήταν μειοψηφία. Γνωρίζετε τον αριθμό των προσφύγων της Θράκης; πόσες εκατοντάδες χιλιάδες έφυγαν δια της βίας και μετά δια της συμφωνίας της Λωζάνης;

    Ήταν ξοφλημένη ιδέα η απελευθέρωση της Θράκης (τουλάχιστον της δυτικής και όσης απέμεινε εντός Ελλάδας) που ζω εγώ και 400.000 συμπατριώτες μας; ήταν ξοφλημένη η μεγάλη ιδέα της απελευθέρωσης του Πόντου όπου σφαγιάστηκαν 350.000 Έλληνες και άλλοι τόσοι ήρθαν ως πρόσφυγες; πόσοι Τούρκοι ζούσαν στην Μικρά Ασία το 1912; έχετε στοιχεία;

    Με εγκαλείται γιατί όπως λέτε δεν γνωρίζουμε τι ποσοστό των σλαβόφωνων της Μακεδονίας είχαν ελληνική συνείδηση. Σας αντιστρέφω το ερώτημα και σας ερωτώ να μου απαντήσετε εάν ήξερε την συνείδηση των σλαβόφωνων του ΚΚΕ και ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Μακεδονίας;

    Λέω μήπως πέρασε από το μυαλό σας ο πανσλαβισμός των βορείων γειτόνων και των κομουνιστών που ακόμα και σήμερα την ομολογούν μέχρι και οι Σλάβοι;

    Μήπως ο πατερούλης ο Στάλιν δημιούργησε το μακεδονικό; μήπως ήθελαν οι σοβιετικοί να βγουν στις θερμές θάλασσας ; λέω μήπως γιατί κάτι πήρε το αυτί μου. Μήπως το ΚΚΕ εντάχθηκε με χαρακτηριστική προδοτική προθυμία; μήπως εκδίωξε και εξόντωσε τους κομουνιστές που αντιδρούσαν στην πολιτική της προδοσίας της Μακεδονίας και της Θράκης;

    Όσο για το συμφέρον του Ελληνικού λαού και την συνταύτιση του με του τούρκικου λαού σας παραπέμπω στα Σεπτεμβριανά....

    Αυτά με τα συμφέροντα των λαών πιστεύω ότι τα λέτε χάριν αστεϊσμού ... δεν μπορεί να συζητάμε με τέτοιους όρους εν έτη 2017...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) Για τη συνθήκη της Λωζάνης γνωρίζω ότι περίπου 2 εκατομμύρια συνολικά Τούρκοι πολίτες πέρασαν στην Ελλάδα και αντίστοιχα 670000 Έλληνες υπήκοοι μουσουλμανικού θρησκεύματος πέρασαν στην Τουρκία. Αυτό τι πάει να πει; Τους ρώτησε φαντάζεστε κανείς; Όχι.

      2) Ασφαλώς και οι δύο "απελευθερώσεις" ήταν ξοφλημένες στρατιωτικά και πολιτικά. Επίσης, τι εννοείτε "απελευθέρωση"; Ότι επί 700+ χρόνια τα εδάφη αυτά ανήκαν στην Τουρκία δεν σας λέει τίποτε; Μήπως χρήζει "απελευθέρωσης" και η Νότια Ιταλία; Και παρεμπιπτόντως με τι κριτήρια κρίνετε εσείς τι χρήζει και τι όχι "απελευθέρωσης";

      3) Σας θυμίζω ότι το ΚΚΕ δεν κήρυξε καμιά ανεξαρτησία της Μακεδονίας. Απάντησε πολιτικά σε ένα ζήτημα που έμπαινε από την εποχή του και στο οποίο αναφέρονται και άλλα κόμματα και πολιτικά πρόσωπα της εποχής. Φαντάζεστε ότι οι περιοχές αυτές ήταν Ελληνικές; Αλήθεια; Ο Παύλος Μελάς τι έκανε τότε σε αυτές πικ νικ; Δεν ήταν παραστρατιωτικό σώμα, όπως και τα αντίστοιχα σερβικά και βουλγαρικά εκεί; Πιστεύετε ότι ρώτησαν ή έκαναν δημοψήφισμα τότε για το που προσαρτάται η κάθε περιοχή; Ο κανόνας ήταν όπου μπαίνω είναι δικό μου. Ήταν δε τόσο ξεκάθαρα ελληνικό το στοιχείο της μακεδονίας που δεν έγινε καμιά ελληνοποίηση χωριών, ονομάτων, δεν καταστράφηκαν σχολεία, δεν κάηκαν εκκλησίες. Καθόλου! Με το φτερό τους χάιδεψαν φαντάζεστε εσείς. Και αν ήταν τόσο ξεκάθαρα Έλληνες όλοι στην περιοχή της Μακεδονίας, εξηγήστε μου εσείς γιατί ήθελαν διαβατήριο για να μετακινηθούν από το χωριό τους έως το 1975, ή γιατί ελληνοποιήθηκαν τόσα χωριά της Μακεδονίας ως το 1952.

      5) Τα λοιπά περί Στάλιν και σφαγών, δεν θα μπω στον κόπο να τα απαντήσω. Φέρετε στοιχεία και τα συζητάμε για τον πανσλαβισμό (Παγκαλική προπαγάνδα παρεμπιπτόντως), την εκδίωξη όσων διαφωνούσαν με την "προδοσία Μακεδονίας και Θράκης" και τα συναφή. Απλώς και μόνο επισημαίνω εδώ το τόσο ανιστόρητο της σκέψης σας στο εξής: Ήδη από το 1943, ο ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ είχαν κάνει ξεκάθαρο στους Γιουκοσλάβους παρτιζάνους ότι θα είχαν κοινές επιχειρήσεις ενάντια στην ΠΑΟ, τους Βούλγαρους και τους Ναζί, σεβόμενοι τα σύνορα της κάθε χώρας. Είχε λοιπόν μια για πάντα ξεκαθαριστεί το Μακεδονικό ήδη πριν υπάρξει Εμφύλιος.

      6) Για τα Σεπτεμβριανά τώρα, κύριε Μπάμπη θα αρκεστώ στο να σας πω ότι αυτά, και τα αντίστοιχα δικά μας της Σμύρνης, συνέβαιναν και συμβαίνουν όταν οι λαοί υποκινούνται από τα συμφέροντα της αστικής τάξης του τόπου τους. Αν αυτό σας φαίνεται αστείο, περαστικά, έχει ακόμα πολλά μνημόνια το μέλλον.

      Διαγραφή
  36. Ο χρήστης mpampis άφησε ένα νέο σχόλιο στην ανάρτηση "O EKKA και η δολοφονία του Ψαρρού":

    Από πότε θα ενδιαφέρονται τα θύματα για τον πόνο των θυτών;

    Καταλαβαίνω τον πόνο σας για την απελευθέρωση Μακεδονίας και Θράκης.

    Νομίζω ότι η συζήτηση δεν γίνεται σε ίδια ηθική και λογική βάση. Εσείς ενδιαφέρεστε για τον πόνο του Τούρκου δυνάστη περισσότερο για τον πόνο του ελληνικού λαού... Ο πόνος του ελληνικού λαού για εσάς παγιώθηκε για 700 χρόνια άρα δεν είχε το δικαίωμα να επαναστατήσει. Το μένος σας για την απελευθέρωση της Θράκης και της Μακεδονίας είναι αδιανόητο για ανθρώπινο πλάσμα που θέλει να λέγεται Έλληνας. Η άποψη σας συνοψίζεται στον λογισμό ότι 700 χρόνια σκλαβιάς καθιέρωσαν ως Νέα Τάξη Πραγμάτων την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Λυπάμαι αλλά δεν συμφωνώ.

    Το ΚΚΕ με τα όργανά του τον Ριζοσπάστη και την Κομουνιστική επιθεώρηση διακήρυττε την εθνική ανεξαρτησία Μακεδονίας και Θράκης . Κάντε ένα κόπο να τα διαβάσετε και αφήστε τις σάλτες και τις ωραιοποιήσεις.

    Η απελευθέρωση της νότιας Ιταλίας είναι αντεπερισπασμός του στυλ ο αστυνομικός είναι όργανο , το μπουζούκι είναι όργανο, ο αστυνομικός είναι μπουζούκι...Δεν χρίζει περαιτέρω ανάλυσης. Τα κριτήρια τα έθεσα παραπάνω για την απελευθέρωση. Είναι η πληθυσμιακή πλειοψηφία (όπου το ελληνικό στοιχείο υπερτερούσε σε Μακεδονία (ανεξάρτητα εάν υπήρχε μια μικρή μειονότητα σλαβόφωνων διαφόρων πεποιθήσεων) σε Θράκη μέχρι και τα μέσα της Βουλγαρίας και στο σύνολο της Ανατολικής ΤΟυρκίας.

    Εσείς νομίζετε ότι η σημερινή Τουρκία των 70 εκατ. είναι κατ αναλογία ίδια με την Τουρκία του 1912. Πλανάσθε οικτρά. Η πληθυσμιακή αναλογία το 1912 ήταν 1:1,3 μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών. Ψάξτε να το βρείτε, υπάρχουν πολλές πηγές. Η Οθωμανική αυτοκρατορία στην Μικρά Ασία δεν ήταν η πλειοψηφία ούτε στην Θράκη ούτε στην Μακεδονία. Ήταν ο δυνάστης που ήλεγχε πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς χριστιανικούς . Δεν είχα καμία ηθική και ιστορική βάση η κατοχή της Θράκης της Μακεδονίας της Μικράς Ασίας από την Οθωμανική αυτοκρατορία.

    Οι σλάβοι της Μακεδονίας ήταν δεν ήταν το 10% πριν την απελευθέρωση. Δεν βλέπω όμως να έχετε την ίδια ευαισθησία για τον πόνο των ελληνικών πληθυσμών εντός των νεοσλαβικών κρατιδίων και στην Βουλγαρία.

    Αλήθεια γιατί διαγράφει ο Κορδάτος; Μήπως γιατί δεν συμφώνησε με την υπόδειξη της Κομουνιστικής Διεθνούς περί Ανεξάρτητης Μακεδονίας και Θράκης; Πράκτορας της ιντελιτζεν σέρβις και αυτός σύντροφε;

    Για τον Παύλο Μελά και τα περι ΄παραστρατιωτικά σώματα που τόσο σας λυπούν σας θυμίζω ότι και ο Κολοκοτρώνης ήταν παραστρατιωτικό κίνημα στην λατρεμένη οθωμανική αυτοκρατορία των 700 χρόνων. Αυτά ούτε για αστεία δεν λέγονται....

    Ο λαός έβαλε στο χρονοντούλαπο τον κομουνισμό. Στις πρώην ανατολικές χώρες έχει απαγορευτεί ο κομουνισμός ως φασισμός ... κάτι ξέρουν αυτοί από κομουνισμό...

    Όσο για τις ειρωνείες σας για τα μνημόνια...μα εγώ νόμιζα ότι η αριστερά κομουνιστικής προέλευσης κατήργησε τα μνημόνια με ένα νόμο και επίσης κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη... Καλωςήρθατε στον καπιταλισμό αγαπητέ. Αποτελείτε μια γραφικότητα στην σημερινή πραγματικότητα και πάντα θα υπάρχουν τέτοιες για να μας θυμίζουν τι εστί κομουνισμός. Η Ρωσία εόρτασε την Οκτωβριανή Επανάσταση ή καταργήθηκε;

    ΥΓ 1 Μην ξεχάσετε να μου απαντήσετε για τον Κορδάτο
    ΥΓ2 Γιατί διεγράφισαν Αποστολίδης και Σταυρίδης; μήπως διότι διαφώνησαν για την προδοσία του μακεδονικού;

    Καλά για τον πατερούλη ακόμη σηκώνει συζήτηση; δεν αρκούν 30.000.000 ψυχές τα γκουλάγκ ο Μπέρια ο Βισίνσκη όλα αντε-επαναστατικά ψέμματα;

    Tο Κατυν που ζήτησε συγνώμη η Σοβιετική Ένωση και αυτό ψέμματα; Δεν αξίζει να συνεχίσω να απαντώ. Η συζήτηση είναι δημόσια και όλοι καταλαβαίνουν... Ο Μελάς και ο Κολοκοτρώνης παραστρατιωτικά κινήμτα που ήθελαν να διαλύσουν την αγαπημένη Οθωμανική και την αγαπημένη βουλγαροσλαβική αυτοκρατορία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) Εμείς πονάμε κάθε λαό και τον ελληνικό και τον Τουρκικό. Κάθε λαό. Αυτό είναι στην πράξη ο διεθνισμός. Δεν διαχωρίζουμε παρά μόνο ταξικά.

      2) Οι Αποστολίδης Σταυρίδης δεν διεγράφησαν αποχώρησαν.

      3) Ο Κορδάτος αποχώρησε λόγω της διαφωνίας του με το Μακεδονικό. Αυτό που αποτελεί επιχείρημα; Ναι υπήρχε διαπάλη για το Μακεδονικό.

      4) Για τα μνημόνια μπερδεύεις τη σοσιαλδημοκρατία με το ΚΚΕ.

      5) Ναι για τον Στάλιν σηκώνει συζήτηση και ακόμα περιμένω τα στοιχεία των σφαγών. Επίσης ενδέχεται να μην ήταν 30 εκατομμύρια οι νεκροί, αλλά 30 000 001 αν υπολογίσουμε κι εκείνο τον Ιβάν Ντερσιτς που τον έφαγε κι αυτόν ο Στάλιν...

      6) Για το Κατύν ζήτησε συγγνώμη ο Γιέλτσιν αφού εμφάνισε πλαστά έγγραφα. Επίσης ο Γκέμπελς στο ημερολόγιό του αναφέρει το Κατύν ως ναζιστικό έγκλημα που χρησιμοποιήθηκε ως προπαγάνδα. Μην λέμε πια τόσες ανακρίβειες

      Διαγραφή