"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Η συμμορία του Σούρλα

Η συμμορία του Σούρλα συστάθηκε τον Μάρτιο του 1944 απο τους Γερμανούς στα πλαίσια μιάς οργάνωσης έφερε το όνομα ΕΑΣΑΔ (Εθνικός Αγροτικός Σύνδεσμος Αντικομμουνιστικής Δράσης) με κύριο στόχο της την εξάπλωση του τρόμου στα χωριά του Βόλου και την σύγκρουση με τις δυνάμεις του  ΕΛΑΣ. Απο την οργάνωση αυτή ξεπήδησε και η αισχρή προσωπικότητα του Γρηγόρη Σούρλα το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί στους ανθρώπους της περιοχής με την έννοια του κλέφτη, του αλήτη και του τραμπούκου.

Έδρα της συμμορίας του Σούρλα ήταν το χωριό Δεμερλή κοντά στις γραμμές του ΣΕΚ στο σημείο που αυτές ενώνονταν με τις γραμμές του σιδηρόδρομου Βόλου- Καρδίτσας. Αρχηγοί της συμμορίας ήταν ο Γρηγόρης Σούρλας και ο λοχαγός Ψύλλας. Η συμμορία είχε αδειάσει κυριολεκτικά, το χωριό απο τους κατοίκους του, καθώς πλιατσικολόγησε τις σοδειές, τα ζώα και τις αποθήκες του. Οι κάτοικοί του το εγκατάλειψαν φοβούμενοι για τις ζωές τους. Η συμμορία του Σούρλα στρατολογούσε δια της βίας φτωχούς αγρότες, που ακολουθούσαν με την βία ή τοπικούς εγκληματίες και ληστές και στις 2 Σεπτέμβρη του 1944 αριθμούσε 250 περίπου άνδρες.

Για την ενίσχηση των θέσεων τους στην Δεμερλή, οι Γερμανοί είχαν τοποθετήσει και άλλα δύο τμήματα στρατού τους στην περιοχή κοντά στα λημέρια του Σούρλα. Ένα τμήμα είχε τοποθετηθεί σε ένα χτιστό πυργίσκο, ένα κοντά στον σιδηρόδρομο του ΣΕΚ και ένα ακόμη κοντά στον θεσσαλικό σιδηρόδρομο.

Στις 2 Σεπτέμβρη ο ΕΛΑΣ αποφάσισε να χτυπήσει τους Γερμανούς και την συμμορία του Σούρλα. Μετά απο λεπτομερή μελέτη των θέσεων του εχθρού το Γενικό Αρχηγείο αποφάσισε τα παρακάτω:

  1. Μία ύλη ιππικού του ΕΛΑΣ αποφασίσθηκε να επιχειρήσει με σαρωτική έφοδο ενάντια στο χωριο Δεμερλή
  2. Ένας λόχος του 54ου Συνταγματος (ο 2ος λόχος) να εγκατασταθεί στα υψώματα του δρόμου προς Λαμία για να καθυστερήσει πιθανή ενίσχυση των Γερμανών απο Λαμία.
  3. Ο 1ος λόχος του 54ου Συντάγματος θα διενεργούσε πολλαπλό σαμποτάζ στις γραμμές του τρένου για να παρεμποδίσει την διέλευση θορακισμένων συρμών που χρησιμοποιούσαν για ενίσχυσή τους απο την Λαμία οι Γερμανοί.
  4. Ο 3ος λόχος του 54ου Συντάγματος θα πλησίαζε τα τσιμεντένια φυλάκια, πολυβολεία και πόστο μπλόκο των Γερμανών ήσυχα στο σκοτάδι και θα τα ανατίνασσε με χρήση ενός βαρέος όλμου και αρκετών ελαφρών.


Στιγμιότυπα της μάχης στην Δεμερλή


Οι επιχειρήσεις έγιναν όλες με τον προκαθορισμένο τρόπο. Οι Γερμανοί του φυλάκιου δίπλα στις γραμμές πιάσθηκαν απροετοίμαστοι καθώς οι αντάρτες ανατίναξαν μέσα στο σκοτάδι τα φυλάκιά τους. Κατά τις 2:30 το βράδυ κάθε αντίσταση απο το φυλάκιο είχε καμφθεί παρόλο που οι άνδρες του ΕΛΑΣ αναγκάσθηκαν να περάσουν μέσα απο νάρκοπέδιο και τριπλές σειρές συρματόπλςγμα. Οι Γερμανοί έχασαν 170 περίπου άνδρες ενώ ο ΕΛΑΣ 25 αντάρτες του. Την ίδια ώρα η ίλη του ιππικού έκανε έφοδο στο χωριό Δεμερλή. Η ίλη κινήθηκε κυκλωτικά και οι άνδρες του Σούρλα έδειξαν την πολεμική τους αξία σπάζοντας κάθε άμυνα και χανόμενοι στα δάση ένα γύρω. Ο ΕΛΑΣ, χωρίς καμία απώλεια αιχμαλώτησε 150 απο τους κατσαπλιάδες του Σούρλα ενώ 20 δικοί του κείτονταν νεκροί. Ο ίδιος ο Σούρλας και ο Ψύλλας γλίτωσαν την τελευταία στιγμή στα σκοτάδια του δάσους. Οι αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν στα κεντρικά του ΕΛΑΣ για να δικασθούν. Παράλληλαμε την επιχείρηση του 3ου Τάγματος στο φυλάκιο του σιδηρόδρομου, ο 1ος λόχος και αφού είχε διαλύσει την γραμμή με σαμποτάζ σε 4 σημεία πηρε θέσεις άμυνας καθώς απο τον Δομοκό έρχονταν μια ομάδα Γερμανών σε φορτηγά έχοντας ειδοποιηθεί απο τους συναδέλφούς της στο φυλάκιο. Μπροστά είχαν γεμίσει ένα φορτηγό άοπλους Ιταλούς αιχμάλωτους για να δεχθούν πρώτοι την επίθεση. Το φορτηγό ανατινάχθηκε απο νάρκη ενώ όσοι Ιταλοί τραυματίες κατάφεραν να συρθούν έξω απο το φλεγόμενο τάφο τους κατάφεραν να περάσουν στις γραμμές του ΕΛΑΣ. Εκεί βρήκαν περίθαλψη και φυγαδεύτικαν στα Φάρσαλα. Δύο ώρες κράτησε η μάχη σε αυτό το σημείο. Τελικά οι Γερμανοί αποσύρθηκαν σε ότι αμάξι μπορεσαν να πάρουν και γύρισαν στον Δομοκό. Οι απώλειές τους ήταν 15 νεκροί (χωρίς να μετράμε τους Ιταλούς) και 2 καμμένα φορτηγά. Εκείνο το βράδυ 2 αμαξοστοιχίες με βαριά πολυβόλα κινήθηκαν στην γραμμή και οι δύο όμως ανατινάχθηκαν πάνω στις ράγες απο τους σαμποτέρ του ΕΛΑΣ. Οι εκρηκτικές ύλες όμως ήταν ανεπαρκείς στο να προκαλέσουν ολοκληρωτική καταστροφή του συρμού. Παρ'όλα αυτά το δίκτυο σε εκέινο το σημείο έμεινε μπλοκαρισμένο για μία ημέρα. Επίσης 5 Γερμανοί χάθηκαν στην έκρηξη. Τα αγαθά που ο ΕΛΑΣ κατέλαβε στην Δεμερλή επιστράφηκαν μέχρι τον τελευταίο κόκκο σταριού στους νόμιμους κατόχους τουςστα γύρω χωριά. Απο εκείνη την εποχή και ως σήμερα το όνομα Σούρλας έχει ταυτισθεί με τις έννοιες που προανάφερα και αυτό το έμαθα ρωτώντας τους κατοίκους της περιοχής.


Σχετικά με την ΕΑΣΑΔ


Σχετικά με την ΕΑΣΑΔ στην οποία τουλάχιστον τυπικά υπάγονταν και ο Σούρλας, λίγα πράγματα έιναι γνωστά. Μια μικρή λίστα με συστατικά της μέλη μου είναι γνωστή:


  1. Δημήτρης Μακεδόνας, απο το Γλιστέρι στην Σκόπελο, μέλος και αξιωματικός της Χωροφυλακής

  2. Γρηγόρης Σούρλας 

  3. Γεώργιος Ψύλλας

  4. Αλέκος Καραμέτος, χωροφύλακας

  5. Αντώνης Μπάιλας, αγρότης

Το σώμα της ΕΑΣΑΔ προβλέπονταν να φοράει την στολή των Ράλληδων (τα ρούχα του μακεδονομάχου) κάτι το οποίο δεν εφαρμόσθηκε. Υπάγονταν απευθείας στην διακιοδοσία του διοικητή των SS, Scimana και την Gestapo. Με ειδικό προεδρικό διάταγμα του Πρακτικού Ειδκού Δικαστηρίου Αθηνών οι άνδρες της ΕΑΣΑΔ είχαν το δικαίωμα νε αποφασίζουν μόνοι τους για τις τύχες των αιχμαλώτων τους. Στην οργανωση αργότερα εντάχθηκαν και ποινικοί κρατούμενοι, προαγωγοί και μορφινομανείς απο τα μεγάλα αστικά κέντρα. Το έδυμα δεν υιοθετήθηκε αλλά οι άνδρες της ΕΑΣΑΔ φορούσαν ένα πράσινο περιβραχιόνιο με λευκά γράμματα που έγραφαν το όνομα της οργάνωσης.


 Τα γεγονότα του Αμπελώνα


  • Στις 5 Μαίου του 1944 η ΕΑΣΑΔ μπαίνει και πυρπολεί το χωριό Φαλάνη
  • Στις 17 Μαίου 1944, μια μεγάλη φάλαγγα φορτηγών μπαίνουν στο χωριό Αμπελώνας, είναι Γερμανοί μαζί με έναν τοπικό συνεργάτη τους. Οι Γερμανοί σκορπάνε τον τρόμο στο χωριό και δολοφωνούν άγρια τον Κώστα Σβώλο.
  • Στις 4 Ιούνη επιδράμουν για δεύτερη φορά στον Αμπελώνα και σκοτώνουν 14 κατοίκους ανάμεσα στους οποίους και δύο παιδιά 15 και 16 ετών.
  

Απο την δράση της ΕΑΣΑΔ


Σχετικά με την δράση της ΕΑΣΑΔ επί Κατοχής αναφέρεται και το Ειδκό Δικαστήριο Αθηνών σχετικά με μία συνεργασία των οργανώσεων ΕΑΣΑΔ, ΕΑΟ και ΕΔΕΣ ενάντια στον ΕΛΑΣ Βόλου. Στην ανάλογη έκθεση αναφέρονται και οι παρκάτω δολοφονίες απο τον Σούρλα:

  • 5/1/1944: Δολοφονία του Κ. Ζιώτα, πρόεδρου του εργατικού κέντρου Λάρισας
  • 30/4/1944: Δολοφονία στην Νίκαια -Λάρισας των Κ. Ψαρούλη, Β. Ζντιάβα και Δ. Τσιπλακούλη 
  • 1/5/1944:Δολοφονία του Α. Τούλα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, τραυματισμός του Κ. Σαλμά
  • 1/5/1944: Δολοφονία του Β. Φιλίνδρα, Ε. Σταμουλάκη, Θ. Ζέρβα σε χωριό έξω απο την Λάρισα
  • 5/5/1944: Δολοφονία τριών στελεχών του τοπικού ΕΑΜ (δεν γνωρίζω ονόματα)
  • 13/5/1944: Δολοφονία 6 ακόμα ανδρών και 3 γυναικών απο τον Σούρλα στην πόλη της Λάρισας


Ο Σούρλας στον Εμφύλιο



Αφού η κυβέρνηση του βουνού είχε θεσπιστεί, η κυβέρνηση εθνικής ενώτητας κάλεσε όες τις προδοτικές οργανώσεις απο το Κάιρο να παραδώσουν τα όπλα και να φύγουν απο το πλευρό των Γερμανών. Ο ίδιος ο βρετανός σύνδεσμος του ΕΛΑΣ στην Θεσσαλία κάλεσε τους "Σούρληδες" να παραδοθούν άμεσα ενώ σχετικά με την επιχείρηση του ΕΛΑΣ στην Δεμερλή δεν είχε καμία αντίρρηση. Με τον ερχομό τους στο ελληνικό πολιτικό προσκήνιο, οι Άγγλοι γρήγορα βρήκαν "δουλειά" στους δοσίλογους και ταγματαλήτες της Κατοχής. Η "δουλειά" τους αυτή ήταν η τρομοκρατία του λαού της υπαίθρου, η δημιουργία εμφυλιακού κλίματος και η δίωξη με κάθε τρόπο των στελεχών του ΕΑΜ -ΕΛΑΣ -ΚΚΕ. Στον Γρηγόρη Σούρλα δόθηκαν όπλα και η εντολή να περιτρέχει την περιοχή της Θεσσαλίας και των Φαρσάλων αγρυπνώντας για τον κομμουνιστικό κίνδυνο.

Οι Σούρληδες αφού στρατολόγησαν με απειλές και βασανιστήρια πολλούς νέους απο διάφορα χωριά διάλεξαν για λημέρι τους το χωριό Μέλια καθώς διέθετε σταθμό του σιδηρόδρομου κοντά στον Πλατύκαμπο "άνευ γραφείου". Κάθε φορά που πήγαιναν στο χωριό βίαζαν, έκλεβαν και επίτασσαν σπίτια, οχήματα και αγαθά τόσο πολύ που οι κάτοικοι όταν τους έβλεπαν έτρεχαν να κοιμηθούν στα χωράφια. Σκοπός των Άγγλων ήταν η παλιόστηση της βασιλικής εξουσίας η οποία δεν θα έρχονταν(με το δημοψήφισμα)  αν πρώτα όλη η ελληνική ύπαιθρος δεν έμπαινε κάτω απο τον ζυγό. Οι σούρληδες στην περιοχή δολοφονούσαν αδίστακτα και αδιακρίτως, βασάνισαν και δολοφόνισαν πολλά στελέχη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ καθώς και τον δημοσιογράφο του Ριζοσπάστη, Κώστα Βιδάλη. Υπήρχαν βέβαια και περιπτώσεις όπως αυτή του Θανάση Δρίβα που "βάφτιζαν" κάποιον κομμουνιστή για προσωπικούς τους λόγους, και μετά ξεκλήριζαν την οικογένεια και το βιός του. Αυτά φυσικά υπο την σφραγίδα του Μόλγκαν, του βρετανού συνδέσμου των σούρληδων και της κυβέρνησης-λαγονικού των Αθηνών. 


           
                   H συμμορία του Σούρλα φωτογραφίζεται μαζί με τον βρετανό σύνδεσμό της Μόλγκαν
                   (η φωτογραφία απο τον Ριζοσπάστη)

 


Aπο τον τοπικό τύπο της Λάρισας το 1944





50 σχόλια:

  1. Ο Σούρλας ήταν διαβόητος λήσταρχος,έχω όμως κάποιες ενστάσεις όσον αφορά την συμμετοχή του ή όχι στα ΕΑΣΑΔ.

    Εγώ από τα όσα έχω αλιεύσει από το αρχείο της εφημερίδας Ελευθερία στο nlg.gr,από την ανάγνωση του βιβλίου ''Ο ΕΛΑΣ στη Θεσσαλία'' του Δημ.Εμμ.Μπαλλή (εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή,1981) καθώς και από το βιβλίο του Χονδροματίδη ''Η μαύρη σκιά στην Ελλάδα'' στις σελίδες για τα ΕΑΣΑΔ,δεν προκύπτει κάποια συμμετοχή του Σούρλα σε αυτόν τον συρφετό,όχι βέβαια πως αυτός ήταν και πολύ καλύτερος.
    Η Ελευθερία,παρόλο που συμμορίτη τον ανέβαζε λήσταρχο τον κατέβαζε δεν αναφέρει από ότι πρόσεξα κάτι για δωσιλογισμό,κάτι το οποίο κάνει πχ με τους Κατσαρέα,Μαγγανά,Καμαρινέα κλπ.
    Ο Μπαλλής αναφέρει για την κατοχική δράση του Σούρλα πως είχε ενταχθεί αρχικά στον ΕΛΑΣ και στη συνέχεια στους ΕΣΑΠ και ΕΔΕΣ,ενώ μετά τη διάλυση του ΕΔΕΣ Θεσσαλίας κρυβόταν στο χωριό του (σελ 29-30).
    Ο Χονδροματίδης στο κεφάλαιο για τα ΕΑΣΑΔ δεν αναφέρει κουβέντα για τον Σούρλα τη στιγμή που παρουσιάζει τα ονόματα των κυριότερων μελών της οργάνωσης.
    Υ.Γ.)Το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις:στην Θεσσαλία συγκεκριμένα,δεν θυμάμαι τώρα αν ήταν στην περιοχή της Καρδίτσας ή των Τρικάλων,την εποχή του Εμφυλίου,έσφαζαν μέλη και οπαδούς των Φιλελευθέρων τόσο οι παρακρατικοί όσο και οι αντάρτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχετικά με την συμμετοχή του Σούρλα στο ΕΑΣΑΔ βρήκα στοιχεία στο βιβλίο του Σωτήρη Παταντζή "Ματωμένα Χρόνια" εκδόσεις ΕΣΤΙΑ. Το βιβλίο του Μπαλλή δεν τυχαίνει να το έχω διαβάσει όμως δεν υπάρχει λόγος να μην το δεχθούμε ως πιθανή κατάσταση. Η συμμετοχή όμως του Σούρλα σε συνεργασία με τους Γερμανούς στην φύλαξη της γραμμής στην Δεμερλή ενισχύει το συμπέρασμα οτι ήταν δοσίλογος. Το ίδιο μου υποστήρηξε και κάποιος κύριος Κοντούλης παλιός ΕΛΑΣίτης για την ΕΑΣΑΔ και τον Σούρλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δολοφονια του Βιδαλη στην Λαρισσα μαρτυρα την απαραδεκτη δραση της Συμμοριας του Σουρλα και τον ρολο της ... Αν σπασει την σιωπη του ενας χωριανος μου πρωην Συμμοριτης του Σουρλα θα μαθουμε 100% αν ανηκε στα ΕΑΣΑΔ ... παντως ενας αλλος χωριανος μου και μελος και ΗΡΩΑΣ της χωρας και του ΕΛΑΣ αγωνιστης , μας λεει οτι στα ΕΑΣΑΔ ανηκε η συμμορια του Σουρλα , αλλα περισσοτερο λειτουργουσαν ως κλεφτες και ως κατσαπλιαδες και απεφευγαν τις ενοπλες συγκρουσεις με τον ΕΛΑΣ και τους ΝΑΖΙ ...

      Διαγραφή
    2. Η συμμορια του Σουρλα ανηκε στα ΕΑΣΑΔ , μαρτυρια ζωντανου Ηρωα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ Καρδιτσιωτη που ζει σημερα ... Η δραση της ηταν λησταρχικη και κατσαπλιαδικη ... απεφευγαν να ερχονται σε εμπολεμες συγκρουσεις με τους ΝΑΖΙ και με τον ΕΛΑΣ .... Αλλα ολα αυτα μπορουμε να τα επιβεβαιωσουμε απο εναν ζωντανο χωριανο μου πρωην μελος της Συμμοριας του Σουρλα , ο οποιος δεν εχει μιλησει σε κανεναν για τη δραση της Συμμοριας και για τον αν ανηκε στα ΕΑΣΑΔ ... αν ποτε μιλησει θα μαθουμε και μετα χαρας θα σας το αναρτησω ...

      Διαγραφή
  3. Η δράση του Σούρλα στην περιοχή τόσο επι κατοχής όσο και επι εμφυλίου γίνονταν με την σιωπηλή ανοχή της χωροφυλακής. Αυτό αποδεικνύει σε εναν βαθμό τον δοσιλογισμό. Για τον δοσιλογισμό και τον χαφιεδισμό του Σούρλα επι εμφυλίου αρκεί κανείς να διαβάσει την δολοφονία του Κώστα Βιδάλη για να καταλάβει.

    Σχετικά με τις δολοφονίες απο αντάρτες φαντάζομαι εκτελέσθηκαν και αθώοι άνθρωποι απο κάποια μέλη του ΔΣΕ που μπορεί μέσω του εμφυλίου να βρήκαν τρόπο να λύσουν και τις προσώπικές τους έχθρες. Αυτό κατά μόνας βέβαια δεν υποδεικνύει οτι ο ΔΣΕ λειτουργούσε και γενικότερα έτσι. Γνωρίζω κάμποσες περιπτώσεις ανθρώπων που πέρασαν απο στρατοδικεία του ΔΣΕ για τέτοιους λόγους ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 02-12-1946. Η πολιτική κατάσταση της Ελλάδας.
    Εμπιστευτικά έγγραφα της Αγγλικής κυβέρνησης.

    http://img146.imageshack.us/i/warcabinetsourlas.jpg/

    Λάρισα.
    Σε κάποια τμήματα της Θεσσαλίας, ειδικά στο τρίγωνο Λάρισας - Βόλος - Φάρσαλα, ένοπλοι της Δεξιάς πτέρυγας συμπεριφέρονται με ύψιστο θράσος.
    Μία μέρα του Αυγούστου, ο διαβόητος δεξιός ληστής Σούρλας ( και το ασκέρι του ) μπήκαν στην πόλη της Λάρισας που είναι αρχηγείο του Ελληνικού 2ου σώματος στρατού, έμειναν εκεί κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς να συλληφθούν. (!!!)
    Την επόμενη μέρα ο πολιτικός ανταποκριτής της κομμουνιστικής εφημερίδας Ριζοσπάστης, ο δημοσιογράφος Βιδάλης, απήχθη από τους ληστές μέσα από το τραίνο κοντά στον Βόλο, και πυροβολήθηκε (σκοτώθηκε) παρουσία των χωροφυλάκων.

    Αυτές οι ένοπλες ομάδες είναι προφανώς ανεκτές από τις αρχές και δεν γίνεται καμία προσπάθεια να τις καταστείλουν. ( !!! )
    Προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ο στόχος τους είναι να προληφθεί η εξάπλωση του κομμουνισμού. Γεγονός είναι ότι ποτέ δεν κάνουν μάχη με τους κομμουνιστές, αλλά τρομοκρατούν τα χωριά και εκβιάζουν αυτούς που είναι αρκετά πλούσιοι και μπορούν να τους πληρώσουν.
    Στην περιοχή νοτίως των Φαρσάλων, ο δεξιός ηγέτης των ληστών ( Σούρλας ) εισπράττει εισφορές ένα τοις εκατό από την παραγωγή όλης της περιοχής.
    Σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλίας η κυβέρνηση προμηθεύει όπλα στους πολίτες οπαδούς τους.
    Οι Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν ενοχληθεί με τις πιθανές συνέπειες αυτής της κατάστασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προσωπικά δεν έχω κανέναν λόγο να υπερασπιστώ τον Σούρλα (ειδικά από τη στιγμή που έχω διαβάσει αρκετά για τα ''κατορθώματά'' του)αλλά τείνω προς την άποψη πως δεν είχε σχέση με τα ΕΑΣΑΔ.Οι διαφορετικές πηγές που ανέφερα (η κεντρώα Ελευθερία,που περισσότερο έβριζε τους παρακρατικούς παρά τους αντάρτες,ο Χονδροματίδης και ο ΕΛΑΣίτης Μπαλλής)δεν είχαν λόγο να συγκαλύψουν τον Σούρλα εάν είχε δωσιλογική δράση.Από την άλλη δεν ξέρω κατά πόσο είναι αξιόπιστη πηγή ένα βιβλίο,τα ''Ματωμένα Χρόνια'',που θεωρείται διήγημα (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%AE%CF%82)
    Επίσης,ένα άτομο που έχει ζήσει από κοντά τα γεγονότα,πιθανότατα να είναι ακόμη φορτισμένο από το κλίμα της εποχής και να μεταφέρει εσφαλμένες πληροφορίες,είτε άθελά του είτε άλλες φορές ηθελημένα (εγώ να φανταστείς είχα στο χωριό μου έναν οπλίτη του Κατσαρέα αν τον έχεις ακουστά.Αυτός να άκουγες τι έλεγε :D )

    Το ότι οι παραστρατιωτικές ένοπλες ομάδες της δεξιάς και ακροδεξιάς είχαν μέχρι ενός σημείου τη ανοχή της χωροφυλακής (γιατί από ένα σημείο και μετά όσους δεν παραδόθηκαν τους διέλυσαν πχ οι ομάδες του Τσέλιου,του Καλαμπαλίκη,του Καρακίτσα,του Μαγγανά και του Καμαρινέα διαλύθηκαν από την χωροφυλακή,ο πρώτος μάλιστα σκοτώθηκε στη μάχη ενώ όσον αφορά τον τελευταίο 23 άτομα που τον έκρυβαν,ανάμεσά τους και 12 γυναίκες εξορίστηκαν στην Χίο!) δεν σημαίνει πως ήταν και επί Κατοχής δωσίλογοι:υπήρχαν βέβαια ο Μαγγανάς,ο Καμαρινέας,ο Κατσαρέας,ο καπετάν Λαζίκ κλπ αλλά υπήρχαν και ο Μπαντουβάς,ο Γυπάρης,o Αντών Τσαούς,ο Κρανιάς κλπ που προέρχονταν από άλλες,μικρότερες βέβαια,αντιστασιακές οργανώσεις.

    Υ.Γ.Μου φαίνεται πως η έδρα του Σούρλα λεγόταν Σιατερλί και όχι Δαμερλή.Ήταν επίσης το χωριό του.Μάλιστα στις 27/2/1947 οι αντάρτες του επιτέθηκαν και αν δεν επέμβαινε η αεροπορία (!!!) πιθανόν να είχε εξοντωθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Συμμορια του Σουρλα ειχε μια ακραια κατσαπλιαδικη συμπεριφορα δοσιλογισμου .... ομως δεν ειχε παρει μερος στην μαχη του Δεμερλη , ουτε Ιταλοι στρατιωτες υπηρξαν στην μαχη αυτη ... Ανθρωπος του ΕΛΑΣ ο οποιος ειναι ζωντανος σημερα εχει καταγραψει απο τα νιατα του ολα τα γεγονοτα και μαλιστα στην μαχη αυτη εξιστορει οτι η μαχη εγινε αναμεσα σε Γερμανους ΝΑΖΙ και στον ΕΛΑΣ και πολυ γρηγορα ο ΕΛΑΣ αφοπλισε και επιασε αιχμαλωτους ολους τους ΝΑΖΙ ...!!!! ο Ηρωας του ΕΛΑΣ δεν αναφερει εμπλοκη του Σουρλα και της συμμοριας του σ αυτη την μαχη , δεν αναφερει φορτηγο με Ιταλους κλπ .... πολεμικη εμπλοκη δεν υπηρξε , αλλα αν ο Σουρλας συνεργαζοταν με ΝΑΖΙ τοτε πληροφοριοδοτης των ΝΑΖΙ για να γινει η μαχη ισως και να υπηρξε ... αυτα κανεις δεν τα ξερει και κανεις δεν μπορει να τα αποδειξει σημερα .... Νομιζω οτι μερικα στοιχεια παιδια ειναι αβασιμα .... αλλα αυτο δεν ελαφρυνει την ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ δραση του Σουρλα ... αλιμονο ... η Συμμορια του λειτουργησε ως κολαστηριο στην περιοχη και ΜΟΝΟ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ δεν λεγεται το κλεφταριλικι τους .... Συμπτωματικα στο χωριο μου υπαρχουν πολλοι του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ (ελαχιστοι ζωντανοι ακομα) .... αλλα υπαρχουν 3 μελη της Συμμοριας του Σουρλα .... ( 2 πεθαμενοι ενας ζωντανος) ... θα αναφερω λεπτομεριες για την ΔΡΑΣΗ τους απο μαρτυριες ανθρωπων του χωριου μου οι οποιοι τυχαια ηρθαν σε επαφη με ανθρωπους του Βολου σε καλοκαιρινες διακοπες και μαθαν τον ρολο των 3 αλλα και της Συμμοριας ολοκληρης ΑΦΩΝΟΙ κυριολεκτικα

      Διαγραφή
    2. Κατοικοι του Βολου μαρτυρησαν σε χωριανους μου Καρδιτσιωτες οτι οι 3 συγχωριανοι μου ( Β.Μ. , Β.Κ. και Σ.Κ. ) κατα τα γεγονοτα του εμφυλιου αυτοι με τα πιστολια ηταν ο φοβος και τρομος της περιοχης ... κατακλεβαν σοδειες , περιουσιες , κατσαρολικα και οτι ειχε αξια τοτε ... ακομα οσες γυναικες πεφταν στα χερια τους βλαστημαγαν την ωρα και την στιγμη που γεννηθηκαν .... προφανως ισως και να βιαζαν γυναικες με την απειλη των οπλων τους στην θεα των οποιων κανεις δεν μιλουσε .... ηταν η ωρα που εχει πεσει ο νομος της ζουγκλας στην χωρα ... οποιος ειχε οπλο κυβερνουσε ... (αυτη ηταν Δραση της Συμμοριας του Σουρλα και μονο με Πατριωτικο καθηκον δεν ταυτιζεται αυτο το απανθρωπο παρελθον τους) .... αναλυτικα ενας συγχωρεμενος εκ των 3 Κατσαπλιας ο Β.Κ. ειχε κλεψει μια γυναικα απο τις περιοχες οπου ληστευε και την κρατουσε για την παρτι του για να περναει καλα ... μετα τα γεγονοτα του εμφυλιου οπου οι ιδοι οι δοσιλογοι επικρατησαν ο Κατσαπλιας Β.Κ. βρεθηκε μπροστα σε μια δυσσαρεστη θεση ... η ζωντανη γυναικα που ειχε γινει ο δεκτης ολων των αρρωστημενων του σεξουαλικων προτιμησεων ειχε ανακαλυφθει ζωντανη απο τους συγγενεις της και ειχε βρεθει ακομα στην κατοχη του Κατσαπλια .... τωρα ομως ο Κατσαπλιας για να μην δικαστει αναγκαζοταν να παντρευτει την γυναικα αυτη για να αποκαταστησει την τιμη της ... ετσι οχι μονο παντρευτηκαν αλλα εχουν και δυο παιδια , δυο αντρες 70 χρονων γιους τους .... μαλιστα λεγεται οτι στο παλαιο σπιτι του κατσαπλια υπηρχαν ασημικα και λαφυρα κλεμμενα εκεινης της λεηλασιας της Θεσσαλιας ..... θα θελαμε πολυ να μας μιλησει αναλυτικα ο ζωντανος απο τους 3 ... αναμενουμε με πολυ αγωνια το τι θα επιβεβαιωσει απο ολα αυτα αλλλα γνωριζουμε οτι δεν θα μιλησει ποτε απο ντροπη .... Αυτο που θελω να σημειωσω ειναι οτι τα στοιχεια των 3 Κατσαπλιαδων ηταν ειναι και θα ειναι γνωστα στον Βολο , που οι ανθρωποι δεν ζητησαν πισω ποτε ουτε τα κλεμμενα , ουτε αποκατασταθηκαν ποτε οι ζημιες οι τοτε (αυτο ειναι σιγουρο) αλλα δεν κινηθηκαν ποτε απειλητικα εναντιον των 3 Κατσαπλιαδων ακομη και σημερα ... φανταστειτε τι μαθημα Πατριωτισμο εχουν παραδωσει αυτοι οι ανθρωποι σ αυτους τους αδιστακτους Κατσαπλιαδες

      Διαγραφή
    3. Ο Σουρλας και η Συμμορια του ηταν Βασιλοφρωνες , ο τοπος ηταν στο ελεος τετοιων συμμοριων που με την απειλη των οπλων βιαζαν σκοτωναν εκλεβαν για να επιβιωσουν απο Ελληνες αδερφια τους ... στο χωριο μου υπαρχει μια μεγαλη ιστορια .... ο μονος επιζων αγωνιστης του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και ηρωας ειχε τον αδερφο του πατερα του βασιλικο,ενω ο πατερας του ηταν Κομμουνιστης ... ο ηρωας του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ πολεμησε για την απελευθερωση μας αλλα ο θειος του ανηκε σε μια Συμμορια τοπικη στο χωριο που λεηλατουσε και η οποια δημιουργηθηκε απο τον κινδυνο ... αυτοι λεγαν οτι οι Κομμουνιστες εκλεβαν παιδια του χωριου και ο λογος δημιουργιας της Συμμοριας δηθεν ηταν αυτος ... δεν ηταν ετσι ομως ... ξερουμε οτι ο ΕΑΜ ΕΛΑΣ μετεφερε τα παιδια και τους αμαχους για ασφαλεια ... δεν τα εκλεβε ... η αμορφωσια τους αλλα και η αντιθετη πολιτικη τους θεση δημιουργησαν την προπαγανδα της κλοπης παιδιων και ετσι γρηγορα ξεφυτρωσαν πολλες Βασιλοφρωνες τετοιες Συμμοριες οι οποιες κλεβαν περιουσιες απο πλουσιους για να τις καρπωθουν ... και αυτοι ουσιαστικα το καναν αυτο για να πλουτιζουν ... προκειται για αδιστακτες συμμοριες κλεφτων ... μερικοι ομως εντος συμμοριων φυλαξαν οσο μπορεσαν τα χωρια τους ... αλλα η επιδειξη οπλων και ισχυος και συχνα οι διαφορες οικονομικες και αναμεταξυ τους , τους εφερε να χωριζονται σε δυο στρατοπεδα βασιλοφρωνων και η μια Συμμορια ουσιαστικα να διασπαται σε δυο νεες συμμοριες ... καπως ετσι εγινε στο χωριο μου και υπηρξαν 3 νεκροι ... 2 ηταν χωριανοι μου και ενας ηταν ο ηγετης των τοπικων Κατσαπλιαδων ... στους 2 νεκρους ηταν ενας αγωνιστης του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ , εκτελεστηκε γιατι ηταν ΚΚΕ ηταν ο πρωτος νεκρος ... Επειδη αυτος ηταν χωριανος τους τοτε οι Κατσαπλιαδες που οι πιο πολλοι ηταν συγχωριανοι του νεκρου θεωρησαν οτι η κατασταση με αρχηγο εναν εκτος χωριου ξεφευγε γιατι δολοφονησε χωριανο μας και αρα κινδυνευε το δικο τους το ιδιο κεφαλι και μαλιστα εντος χωριου ... οι φοβοι εγιναν πλεον ορατοι οταν ο αρχηγος των Κατσαπλιαδων δολοφονει εναν κατσαπλια χωριανο μου επειδη αποστατησε και αλλαξε Βασιλοφρωνη συμμορια ... επειτα ο Αρχηγος τους εκανε οργια με γυναικες με την απειλη του οπλου και πηγαινε ερωτικα ακομη και με τις ιδιες τις γυναικες τους ... (αργοτερα εμεις θα τους αποκαλουσαμε κεραταδες γι αυτο τον λογο) .... οποτε μαζευτηκαν οι κατσαπλιαδες και αποφασισαν να σκοτωσουν τον αρχηγο τους και αυτο εγινε στο χωριο μου σε καρτερι τους , αλλα δεν ξερουμε απο ποιον εγινε ακριβως ... ο 3 ος νεκρος δηλαδη ηταν ο αρχηγος των τοπικων Κατσαπλιαδων .... δεν εχω βρει σχεσεις με την συμμορια του Σουρλα με αυτους εδω ... αλλα πολιτικα οι 3 Σουρληδες χωριανοι μου ταυτιζοταν μ αυτες τις δυο τοπικες συμμοριες του χωριου ... Μεσα σ αυτον τον ολεθρο ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ και δοσιλογισμου , το υπολοιπο χωριο στην σκια αυτων εδω των Κατσαπλιαδων ειχε ΕΝΤΟΝΟ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ... πχ αρκετοι δεξιοι στο χωριο (δημοκρατες ) ανηκαν στον Ελληνικο Ερυθρο Σταυρο της εποχης .. (δεν θυμαμαι το ονομα του ακριβως , συγχωρεστε με ) ... αυτη η Οργανωση του (Ελληνικου Ερυθρου Σταυρου) μαζευε χρηματα και εφοδια οπλα και τα εστελνε στο βουνο στον ΕΑΜ ΕΛΑΣ) ... δηλαδη εχουμε μια Εθνικη συνεργασια για την απελευθερωση μας την οποια μαρτυρα και ο επιζων του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ σημερα , ομως περα απο αυτο εχουμε και πολλους χωριανους μου που ανηκαν στον ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και πολεμησαν για την απελευθερωση μας αλλα και στα βουνα της Αλβανιας ηρωες του Επους του 40 οι οποιοι αργοτερα θα ανηκαν στον ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και θα αγωνιζοταν με δεξιους εντος χωριου , ωστε να στειλουν πυρομαχικα και οτι μπορουσαν στον ΕΛΑΣ .... Φυσικα οι πραξη των Συμμοριτων ταυτιστηκε με την προδοσια και δεν εχουν καταθεσει στεφανι Εθνικης Αντιστασης ποτε στο χωριο μας ... το πιο ντροπιαστικο ομως ηταν οτι 3 Συμμοριτες (ενας του Σουρλα και 2 της Τοπικης βισιλοφρωνης συμμοριας) το 1989 (αν θυμαμαι καλα) αυτοανακηρυχθηκαν Αντιστασιακοι για να παρουν συνταξη επι Παπανδρεου ... πηραν συνταξη και γιναν ο περιγελος του χωριου ...

      Διαγραφή
    4. Αυτοανακυρηχθηκαν μελη του ΕΔΕΣ αλλα δεν ειχαν ποτε καμμια σχεση με τον ΕΔΕΣ και αυτο εξοργησε πολλους του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ αντιστασιακους εντος χωριου να θεωρησουν ντροπη το να εισαι μελος της Εθνικης Αντιστασης με τους 3 δοσιλογους χαρακτηριζομενους ως ηρωες της Εθνικης Αντιστασης και την κλεψια να ανταμοιβεται με συνταξη επι Παπανδρεου ....

      Διαγραφή
  6. Με το θέμα του Σούρλα είναι γεγονός οτι τον χρησιμοποίησαν οι Άγγλοι , ρίξε μιά ματιά στο thread "Δολοφονία του Κώστα Βιδάλη" και στο "Παρακράτος". Είναι γεγονός οτι οι Άγγλοι και οι ντόπιες κυβερνήσεις όπλιζαν παλιούς ταγματασφαλήτες και συνεργ'ατες των Γερμανών και τους έστρεφαν ενάντια στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Ο λόγος πέραν του προφανούς, ήταν και το δημοψήφισμα για τον βασιλιά που επίκειντω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα Ματωμένα Χρόνια είναι μεν γραμμένα δίκην διηγημάτων θεωρείται όμως σχεδόν ιστορικό βιβλίο αφού τα γεγονότα προέρχονται απο την ίδια την εμπειρία του Παταντζή στην Αντίσταση. Γενικά κάθε πληροφορία της εποχής έχει περιορισμένη αξιοπιστία δεδομένης της πολιτικής πόλωσης.

    Γιά την Δεμερλή είμαι σίγουρος αφού το αναφέρει και το ιστορικό αρχείο του Ρ. Εάν τώρα ο Σούρλας μετακινήθηκε αργότερα και σε άλλο χωριό δεν το γνωρίζω. Σαφέστατα θα μπορούσε ... Για την επίθεση το 1947 δεν εχω στοιχεία εάν έχει παρακαλώ στείλε μου τα και θα φροντίσω να ανέβει και thread σχετικά άμεσα

    Στο θέμα των επεμβάσεων της χωροφυλακής, νομίζω θα με βρείς αντίθετο. Η χωροφυλακή ανέλαβε να τους βάλει στα ΜΑΥ μετά το 45 και μετά το 48 με 49 τα ΜΑΥ τα διέλυσε ο ίδιος ο Ε.Σ. αφού δεν ήταν αξιόμαχα και αποτελούσαν πηγή ανεφοδιασμού του ΔΣΕ. Για τον Τσέλιο δεν το γνώριζα οτι σκοτώθηκε απο χωροφύλακες . Θα το διασταυρώσω βέβαια και θα σου πω. Δεν το αποκλείω κιόλας βέβαια να ενόχλησε πολύ και να τον ξαπόστειλαν.
    Βέβαια για τον Τσαους θα διαφωνήσω κάθετα υπήρξε προφανέστατα συνεργάτης και όχι αγωνιστής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οπλίτη του Κατσαρέα είπες? :) Άρα απο την Πελοπόννησο έτσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όσον αφορά την έδρα του Σούρλα,πιθανόν να πρόκειται για το ίδιο χωριό.Απλά ίσως έχει διπλή ονομασία.Όσο για τη μάχη στο χωριό του Σούρλα,πληροφορίες υπάρχουν στην εφημερίδα Ελευθερία,στο φύλλο της 27/2/1947.Το συγκεκριμένο φύλλο της εφημερίδας βρίσκεται στο ψηφιακό αρχείο του nlg.

    Η ίδια εφημερίδα αναφέρει σε άλλα φύλλα της τον φόνο του Τσέλιου και την διάλυση των ομάδων του Καρακίτσα στον Ριζόμυλο και του Καλαμπαλίκη (4/3/1947) ενώ και το Εμπρός γράφει για σε διάφορα φύλλα για την επικύρηξη του Καμαρινέα το 1948 και την σύλληψη του,το 1950 όπως και για τις συλλήψεις του Βουρλάκη και του Μαγγανά.

    Αυτό έγινε κυρίως διότι οι συγκεκριμένοι αρνήθηκαν να παραδόσουν τον οπλισμό τους.

    Για τον Αντών Τσαούς διαφωνώ αλλά δεν είναι τώρα αυτό το θέμα μας.

    Υ.Γ.Έχω καταγωγή κυρίως από Πήλιο αλλά και από Μάνη. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα το τσεκαρω και θα σου πω την γνώμη μου, ευχαριστώ πάντως για τα σχόλια, για τον Τσαούς θα ανέβει γρήγορα και άρθρο οπότε περιμένω και εκεί τα σχόλιά σου...Γενικά οτι έχεις να πεις στο ανάλογο άρθρο είναι ευπρόσδεκτο και θα παραμένει χωρίς αλλοιώσεις ανεβασμένο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το ονομα του χωριου του Σουρλα ΗΤΑΝ Δερελι,Πλεον λεγετε Περιβολι.
    Απο το βιβλιο ...Γενια Αγωνων και Θυσιων-33 χωρια Δομοκου Καρδιτσας στην Αντισταση-Μαγοπουλος Νικος...
    ..............................................
    Το χωριο Περιβολι (Δερελι) βρισκετε κοντα στη σιδηροδρομικη γραμη Αθηνων-Λαρισας.Παλιοτερα ηταν το συνορο μεταξυ των νομων Φθιωτιδας-Καρδιτσας αλλα τωρα εχει περασει στη περιοχη της Φθιωτιδος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το χωριο του Σουρλα ηταν το κατω σιατερλι, σημερινη ονομασια Δενδρα Φαρσαλων

      Διαγραφή
  12. Ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Κοσμακης τοτε πολεμουσε για την ελευθερια του ... δεξιοι και αριστεροι στελναν οτι μπορουσαν στα βουνα στον ΕΛΑΣ ενισχυσεις για την λευτερια ... ο ΕΛΑΣ βοηθηθηκε οικονομικα και απο δεξιους και παρα πολλοι ανηκαν στην Εθνικη Αντισταση ή σαν μελη του ΕΑΜ ή σαν μελη του ΕΛΑΣ ή σαν απλα μελη του Ελληνικου Ερυθρου Σταυρου κατω απο την μυτη των Γερμανων ΝΑΖΙ οργανωναν την απελευθερωση μας .... ο Σουρλας με αυτα δεν ειχε καμμια σχεση ομως ηταν ενας στιγνος κλεφταρας και μαλιστα εκλεβε και βιαζε σκοτωνε την ωρα που ο κοσμος προσπαθουσε να απελευθερωθει .... στην εποχη του εμφυλιου το ιδιο τροπαριο συνεχιστηκε απο τον Σουρλα ... Ντροπη σε σενα που τον κατσαπλια και βιαστη πολλων γυναικων των γυρο περιοχων εκεινης της εποχης του εδωσες τον τιτλο Στρατηγο ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ τους ανθρωπους που υπεφεραν στα χερια του και την μνημη τους ... Ο Σουρλας της Νεας Δημοκρατιας , ο πρωην προεδρος της Βουλης των Ελληνων και πρωην βουλευτης Μαγνησιας , ειναι απογονος του (μακρινος ή κοντινος δεν ξερω , ουτε και με νοιαζει) .... δεν σου κανει απορια γιατι δεν μιλαει για το θεμα και γιατι δεν εχει μιλησει ποτε δημοσια γι αυτο ??? Μηπως τα κλοπιμαια εκεινα ειναι στην δικη του κατοχη ή μηπως λες να μην ξερει την καταγωγη του ο πρωην προεδρος της βουλης των Ελληνων ??? Νομιζεις οτι ειναι αγνωστοι σε εμας μηπως , επειδη εσεις σαν το συναφι σου εχετε πληρη μαυρα μεσανυχτα για τα θεματα αλλα κουβαλατε μια κουμπουρικη λογικη των κουμπουραδων παππουδων σας ??? Ετσι εγινε ... καποιοι δεν δουλεψαν ποτε γιατι βρηκαν τα κλεμμενα ετοιμα απο κατσαπλιαδιλικι και ευχαριστουν τους ευεργετες τους .... τον Σουρλα που τα εκλεψε απο ανθρωπους που τα δουλεψαν .... ο θεος ομως τους εκρινε και δεν προοδευσαν στην ζωη τους , αλλα ξοδεψαν το βιος τους σε γιατρους , σε αρρωστιες ,σε καρκινους και σε χαμους παιδιων τους ... ειδαν θαμμενα τα παιδια τους , ηταν η θεια δικη στο κακο που εκαναν και ο θεος τους δινει ζωη 100 χρονων για να εχουν θαμμενα παιδια 13 χρονα .... τετοια ατομα ειχε ο Σουρλας διπλα του .... τοσο "καλα " πραγματα καναν και γι αυτο ο θεος τους το απεδωσε .... ο Σουρλας ο Συμμοριτης ΗΤΑΝ ΒΟΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΦΡΩΝΑΣ και στον Βολο ειχε εγκατασταθει ισχυρη βαση των ΝΑΖΙ οπου ηλεγχε ολη την περιοχη ... δεν ηταν χωριατης ... (δες συμπτωσεις με τον Βολο και τον πρωην προεδρο) .. θες να σου αναφερω την δολοφονια Βιδαλη και μαρτυρια γυναικων περιοχης ?... τον Βιδαλη τον σκοτωσε ο Σουρλας γιατι ηθελε να του παρει συνεντευξη ο Βιδαλης και ηθελε να τον γνωρισει απο κοντα ... ετσι ο Βιδαλης τολμησε να πλησιασει τον Σουρλα ... τον Βιδαλη τον προειδοποιησαν ... τους ειπαν φυγε εδω ειναι Θεσσαλια σκοτωνουν ... ο Βιδαλης ηταν δημοσιογραφος παγκοσμιας φημης και συνεντευξεων ... δεν πτοηθηκε και πλησιασε τον Σουρλα .... και τον αφησε ο Σουρλας σκοτωμενο να τον φανε τα τσομπανοσκυλα της περιοχης .... αφου τα σκυλια κατασπαραξαν το αψυχο κορμι του , γιατι κανεις κατοικος δεν τολμουσε να πλησιασει στον νεκρο (παραμονευαν οι Συμμοριτες με απειλη οπλων) .... μια γρια πλησιασε την αλλη μερα και συνελεξε τα ελαχιστα κοκκαλα που ειχαν απομεινει ... του Βιδαλη ... Ο Σουρλας επαιρνε φορο απο τις καλλιεργιες κατοικων (κανονικο χαρατσι εν καιρο πεινας κατοχης κλπ ) .... οι Στρατηγοι σ αυτους τους καιρους πολεμανε για την πατριδα και δεν εισπραττουν χαρατσι απο Συμπατριωτες τους .... οι Στρατηγοι δεν εκτελουν τετοια προδοσια οπως ο Σουρλας ... ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΘΕΛΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΣΟΥΡΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΜΑ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΟΤΑΝ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΟΛΕΜΑ ..

      Διαγραφή
  14. ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ ΣΤΟ ΑΛΜΥΡΟ ΤΟΝ ΣΟΥΡΛΑ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΗΓΟ.ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΠΑΠΑΝΑΞΑΓΟΡΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ. ΦΟΡΑΓΕ ΜΑΥΡΗ ΚΟΥΚΟΥΛΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΛΕΓΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΣΜΑΣΜΑ.ΑΥΤΑ ΕΠΙ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΙΤΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΤΟ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ. Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ, ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΟ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ ΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΤΩΝ.ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΟΥΡΛΑ ΠΟΥ ΜΕΧΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΠΕΡΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΛΟΧΑΓΟΥ.

      Διαγραφή
  15. Τα όσα λέγονται για τον Σούρλα σε αυτό το άρθρο βρίσκονται σε καταγεγραμμένες ιστορικές πηγές και το τραγούδι που σκαρώσατε για να μας πειτε εμάς προσωπικά δεν μας λέει τίποτα. Εάν διαφωνείτε μπορείτε να μας γράψετε την γνώμη σας σε κείμενο και όχι δίκην συνθηματολογίας. Επίσης νομίζω ότι δεν έχετε μπεί καν στον κόπο να διαβάσετε το περιστατικό του Κώστα Βιδάλη και της φρικτής δολοφονίας του από τον Σούρλα.

    Όταν επισκεφθήκαμε την περιοχή που έδρασε σας πληροφορώ ότι μόνο ιστορίες φρίκης μάθαμε και κανέναν ηρωικό παιάνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ποιος ξερει τι σοι φασιστοειδες κατασκευασμα τα εγραψε αυτα για το βδελυγμα τον Σουρλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΜΗΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ,ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ. ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο Αρης Βελουχιωτης υπήρξε η ψυχή και το μυαλό του ΕΛΑΣ, ηταν ενας αγνος αγωνιστης που ενσαρκωνε το παθος του ελληνικου λαού για ελευθερία. Υπήρξε πνευμα πραγματικά επαναστατικό και στην ψυχή πραγματικός ανταρτης. Η προσφορά του στον ΕΛΑΣ ήταν σαν να λεμε πρωταρχική αφου ειναι απο τις δικες πρωτες ανταρτομαδες που ξεπηδησε και ο ΕΛΑΣ. Ως προς το πολιτικό επίπδεο ήταν ενας αληθινός κομμουνιστης αν και το ανυποτακτο του τον οδηγησε στον χαμο του. Η διαγραφη του απο το ΚΚΕ υπήρξε θεμα τυπικο και οχι ουσιαστικο (απόδειξη οτι το ΚΚΕ προσπαθούσε να τον βοηθησει και μετα την διαγραφη του). Οπως και να εχει ήταν και πεθανε επαναστατης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η δολοφονια ψαρρου ενσαρκωνει το παθος για ελευθερια?ο θειος μου πηγε στην ομαδα βουρλακη μετα τη δολοφονια του παππου μου απο τους κομμουνιστες γιατι ηταν βασιλικος και αφησαν 6 ορφανα.πηγε καθαρα για εκδικηση οπως οι πιο πολλοι.δεν δικαιολογουντε τετοιο μισος και αλληλοσπαραγμος για πολιτικες αντιθεσεις απο νεαρα παιδια 18 και 20 χρονων

      Διαγραφή
  20. ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΓΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΥΛΙΟ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Έχω να πω τα εξής:

    1) Κομμουνιστές με δύο μ
    2) Εμφύλιος με μ και όχι με ν

    Αν αναφερθείς σε ορισμένα περιστατικά και μας πεις που έγιναν και πότε και γενικά μας δώσεις στοιχεία θα σου απαντήσουμε λεπτομερώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Είχα πάει το μεσημέρι της Δευτέρας στα Metropolis κοντά στην Ομόνοια για να πάρω ένα CD για δώρο και έπεσε το μάτι μου στο βιβλίο του Σταύρου Παπαγιάννη,ΕΑΣΑΔ-Τα Τάγματα Ασφαλείας της Θεσσαλίας,των Εκδόσεων Σοκόλη.Είναι σχετικά πρόσφατο βιβλίο του 2007 και γράφει για τα ΕΑΣΑΔ και την ΕΕΕ.Ξεφυλλίζοντάς το,διαπίστωσα πως αναφέρει όλα τα ''μεγάλα ονόματα'' των ΕΑΣΑΔ (π.χ. τον Παπαναξαγόρα,κάποιον δάσκαλο που δεν θυμάμαι το όνομά του κλπ) αλλά όσον αφορά τον Σούρλα,δεν τον αναφέρει ως μέλος της οργάνωσης.Στο βιβλίο γράφεται πως μετά τη διάλυση του τμήματος του από τον ΕΛΑΣ κρυβόταν σε κάτι αγροτικές καλύβες στα χωράφια.Επίσης,ο συγγραφέας αναφέρει πως από το '45,όταν και επανεμφανίστηκε,είχε δεχτεί στις τάξεις του πολλούς πρώην άντρες των ΕΑΣΑΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ας δεχτούμε ότι το θέμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αγαπητέ μου. Τι να πω είναι αρκετά μπερδεμένο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ο προπαππουσ μου και οι δυο του οι γιοι δολοφονηθηκαν στα φαρσαλα κατοπιν βασανιστηριων απο τον σουρλα και τουσ υπανθρωπουσ του αναιτιωσ διχωσ να τυγχανουν κομμουνισται και προφανωσ για λογουσ ζηλοφθονιασ σκατα στουσ φασιστεσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Διαβασα καπου οτι ο Μιλλερ (Micklethwaite) ηταν παρων οταν Βιδαλης σκοτωθηκε, αν και Μιλλερ ηταν συνδεσμος στην ανατολικη Μακεδονια και Θρακη.

    Ενδιαφερομαι για το Μουλγαν, αλλα πιστευω οτι αυτος πεθανε Απριλη 1945 (wikipedia)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ο παππους μου δολοφονηθηκε απο τους ανταρτες στο χωριο Λουτροπηγη Καρδιτσας το '46,αφου πρωτα κατα τη συνηθη τακτικη των ανταρτων εκληθη να"δωσει μια ανακριση περα στο ποταμι"δεν γυρισε ποτε στο χωριο και δυο μερες μετα ανακοινωθηκε απο τον τηλεβοα πως εκτελεστηκε σαν συνεργατης των Γερμανων που δεν ειχαν περασει ποτε απο το χωριο!!!Υπαρχει καποιο στοιχειο για τη δραση αυτη των ανταρτων στη Λουτροπηγη και στην ευρυτερη περιοχη Σοφαδων Καρδιτσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είμαι απο την Λουτροπηγή ΣΜΟΚΟΒΟ αν θέλεις δώσε το όνομα του παππού σου να βοηθήσω

      Διαγραφή
  27. Δώστε μου όνομα αν θέλετε γιατί θα ήθελα να το ψάξω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  28. Λοιπόν,

    Ήθελα να σας αναφέρω τα εξής. Καταρχήν δεν εντόπισα τίποτα που να αναφέρει τα ονόματα που μου δώσατε. Φυσικά δεν αμφισβητώ το ότι οι άνθρωποι σκοτώθηκαν, όμως θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στα εξής:

    α) Στην ευρύτερη περιοχή του Σμόκοβου δρούσαν και συμμορίες παρακρατικών. Στην περιοχή της Λουτροπηγής δρούσαν οι συμμορίες του Σούρλα του Μπίσδα και του Τσαντούλα και άλλων. Συνηθισμένη τακτική ήταν να μπαίνουν σε χωριά να εκτελούν μερικούς κατοίκους και να προφασίζονται ότι είναι αντάρτες του ΔΣΕ. Πάμπολλες οι περιπτώσεις που οι κάτοικοι χωριών ταλαιπωρήθηκαν με τον τρόπο αυτό. Άρα μην αποκλείσετε το γεγονός να μην ήταν αντάρτες οι εκτελεστές του. Επιπροσθέτως, ελάχιστες περιπτώσεις αναίτιας βίας από τους αντάρτες σε ντόπιους πληθυσμούς αναφέρονται και αυτό γιατί τα χωριά αυτά ήταν χώροι ανάπαυσης, ανεφοδιασμού και διαμονής ανταρτών. Επίσης γιατί η ηθική του ΔΣΕ ήταν τελείως διαφορετική από αυτή των αστικών δυνάμεων της εποχής αποδεδειγμένα.


    β)Μια ακόμη πιθανότητα είναι οι συγγενείς σας να έπεσαν όντως θύματα των ανταρτών. Σε κάθε στρατό υπάρχουν άνθρωποι με χαμηλό φρόνημα και γνωρίζω προσωπικά και ακόμα μερικά περιστατικά αυθαιρεσιών να σας αναφέρω. Το ζήτημα όμως είναι ότι όλα αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις και όχι πάγια τακτική του ΔΣΕ, αφήστε δε που δεν ξεπερνούν τα 4-5.

    γ) Με κάθε συμπάθεια και χωρίς να επιθυμώ να γίνω δηκτικός, αναλογιστείτε, τι γνωρίζεται πραγματικά για τους ανθρώπους αυτούς. Υπάρχει περίπτωση να ήταν ακροδεξιοί, συνεργάτες συμμοριών, μέλη της Χ? Σε αρκετές περιπτώσεις έχει τύχει να εκπλαγώ και εγώ και άλλοι για το ότι εν ζωή σημερινοί ευυπόληπτοι κατά τα άλλα πολίτες διαδραμάτισαν φρικτό ρόλο στην κατοχή και τον εμφύλιο.


    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ευχαριστω για την απαντηση.Η γιαγια μου οσο την προλαβα μιλουσε ξεκαθαρα για ανταρτες και συμπληρωνε μαλιστα τις αιτιασεις της με το γεγονος οτι συμετειχε στην ομαδα που πηρε τον παππου και ενας συγχωριανος της κομμουνιστης το ονομα του οποιου ποτε δεν μου ειπε οπως επισης και η μητερα μου δεν μου το ανεφερε ποτε.Και ρωταω,γιατι θα ηθελα περισσοτερες πληροφοριες για να κατανοησω τη λογικη τετοιων ενεργειων εν μεσω παντα εμφυλιου.Παντως μιλαω για το'46 και δεν ξερω αν η ομαδα Σουρλα υπηρχε τοτε και ειδικα στην περιοχη Σμοκοβου, αφου δεν εχω καμια αναφορα ουτε απο τη μητερα μου ουτε απο τη γιαγια μου αντιθετα παντα ανεφεραν το φοβο που τους προξενουσαν οι ΜΑΥδες κατα τις επιδρομες τους στο χωριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Σκεφθείτε τα εξής:

    Ο Σούρλας υπάρχει ήδη από το 1945 στο προσκήνιο και δρούσε περιστασιακά μέχρι και το Σμόκοβο. Οι ΜΑΥ της εποχής δεν φόραγαν και τίποτα ομοιόμορφα διακριτικά. Ένα μπερέ με κανένα εθνόσημο και χιαστί αρμαθιές φυσίγγια ή τίποτα παλιές στολές του στρατού ή της χωροφυλακής. Από οπλισμό δε πάλι καμιά ομοιομορφία. Τουτέστιν ότι φόραγαν και οι παρακρατικές συμμορίες. Από τις ίδιες αποθήκες εξοπλίζονταν. Ο λαός, ο αγράμματος ειδικά ΜΑΥδες τους έλεγε όλους ή σούρληδες. Άρα δεν αποκλείεται η γιαγιά σας να μην καταλάβαινε τι ήταν τι.

    Φυσικά στο θέμα των ανταρτών δεν μπορώ να είμαι απόλυτος. Αν λέει αντάρτες θα δεχτώ ότι ήταν αντάρτες. Όμως είναι κακό να αγιοποιούμε και να μην βλέπουμε πέρα από την μύτη μας. Ο κόσμος υποσιτίζονταν, είχε αποκτηνωθεί από την φτώχεια που ξεκίνησε ήδη από το 30 και τότε ειδικά σκότωναν για ένα κομμάτι ψωμί. Ο Συχωριανός σας δεν ήταν προφανώς ιδεολόγος και δεν ήταν προφανώς κομμουνιστής. Ανέβηκε με τους αντάρτες για χ, ψ λόγους και δεν συμπαθούσε ή είχε έχθρα ή ζήλευε τους συγγενείς σας. Αυτό τον οδήγησε στην πράξη του. Το ότι η γιαγιά σας δεν σας λέει όνομα δείχνει κατά 90% ότι το άτομο αυτό ενέχεται για τους φόνους. Αυτή είναι η φιλοσοφία. Μήπως από την μεριά του ΔΣΕ δεν γίνονταν στρατοδικεία για αυθαιρεσίες, δεν παίρνονταν ποινές και μέτρα για τέτοια περιστατικά?

    Η διαφορά είναι ότι ο κατσαπλιαδισμός στην περίπτωση των ντόπιων μοναρχικών και φασιστικών δυνάμεων αποτέλεσε κρατική πολιτική, στόχος, αυτοσκοπός ενώ στον ΔΣΕ πράξη αποδιοπομπαία που επέσυρε ποινή θανάτου.

    Για τους δυο χαμένους συγγενείς σας φυσικά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία, τι να πει όμως κανείς, υπήρξαν άτυχα θύματα της ιστορίας ενός λαού που δεν τον άφηναν να ησυχάσει και να προοδεύσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ο Σούρλας ηταν από το Σατερλί (σημερινό όνομα Δένδρα).Σε αυτά τα χωριά των Φαρσάλων έγιναν φοβερά εγκλήματα τόσο από το Σούρλα,όσο και από τους Κομμουνιστές.Τα χωριά κρυβόταν για μήνες στα δάση φοβούμενη τους Κομμουνιστές[απαγωγές,σφαγές(συγγενή μου του έβγαλαν την καρδιά ζωντανό),βιασμοί,ληστείες,βεβηλώσεις εκκλησιών-εικονών],όσο και τη βίαιη στρατολόγηση και ληστείες από τον Σούρλα.
    Υ.Γ.Στην περιοχή,όπως ακόμα και σήμερα,η συντριπτική πλειοψηφία ήταν δεξιοί ή καλύτερα δεν ήταν αριστεροί,πάντως όχι δοσίλογοι.Προσωπικά ο παππούς μου πολέμησε στον Ελληνοιταλικό πόλεμο τον φασισμό,κυνηγήθηκε και ταλαιπωρήθηκε από τους Ναζι αρχικά και μετέπειτα από τους Κομμουνιστές κυρίως αλλά και τη συμμορία του Σούρλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Σούρλας όντως καταγόταν από το σετερλι και ήταν ο φόβος και ο τρόμος στην περιοχή των Φαρσάλων και όχι μόνο.. Αμέτρητα τα εγκλήματα του και τα Φαρσάλα έχουν στιγματιστεί απο την δράση του ακόμη και σήμερα. Ακόμη και δεξιός κόσμος δεν μιλάει και με τα καλύτερα λόγια για αυτόν και την συμμορία του..Όσο αφορά για την δράση του ΔΣΕ και για τις δήθεν ίδιες πρακτικές που ακολουθούσαν όπως λες,έχω μαρτυρίες από ηλικιωμένους που ανήκαν στην δεξία απ το χωριό Ναρθακι Φαρσάλων, που σε συζητήσεις μαζί τους μού διηγηθηκαν οτι, όταν οι αντάρτες κατέλαβαν το χωριό τους για λίγες μέρες, στην επιστροφή τους στο χωριό τα βρήκαν όλα άθικτα και στη θέση τους και μέχρι και τα κεραμίδια στις σκεπές τους επισκεύασαν..

      Διαγραφή
  32. Δεν ζει η γιαγια μου να σας πει για αυτον τον αλητη και τους γυρο του. Σχεδον σκωτοσαν τον παπου μου και μας πηραν ολη την περιουσια μας. Απο πληροφοριες που εχω ειχε δυσκολα γεραματα ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΕΧΕΙ ΛΙΩΣΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Σούρλας σε ηλικία 75 ετών περίπου προσβλήθηκε από μια σπάνια και πολύ επιθετική μορφή καρκίνου του λάρυγγα που έκανε μετάσταση στον εγκέφαλο, πίσω από το αριστερό μάτι. Ηταν μη χειρουργήσιμη περίπτωση και τους τελαυταίους μήνες της ζωής του υπέφερε από φρικτούς πόνους αφού ο όγκος μεγαλώνοντας, του έβγαλε κυριολεκτικά το μάτι έξω. Ηταν τόσος ο πόνος που δεν τον άφηνε να πέσει σε κώμα αν και ήταν τελείως εξαντλημένος. Αυτή ήταν η τιμωρία του...

      Διαγραφή
  33. Ο ΣΟΥΡΛΑΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΜΕΡΛΙ,ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ[ΠΑΛΑΙΟΦΑΡΣΑΛΑ].Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΟΝΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΗ 1946 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΝΟΥΣ ΛΑΡΙΣΑΣ[ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟΣ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ....ΣΟΥΡΛΕΟΙ ΡΕΕΕ!!!! ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΗΛΗΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙ-ΜΑΚΡΑΚΩΜΗ.ΗΤΑΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ-ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Η μητέρα μου μας έλεγε για το πώς χτύπησαν οι Σουρληδες τόσο άσχημα τον πατέρα της, ώστε χρειάστηκε να τον βάλουν σε δέρμα κατσίκας για να επιβιώσει. Αιτία ήταν ότι δεν τους απαντούσε για το που κρύβει έναν αντάρτη που πέρασε από το χωριό.Ο παππούς μου ήταν δεξιός και δεν είχε κρύψει κανέναν αντάρτη.

    Γενικά, μετά τον αφοπλισμό του οταν εληξε ο εμφύλιος, ο Σούρλας κοιμοταν πάντα αγκαλιά με το οπλο του, με το φόβο της αντεκδίκησης. Ένα κακοποιό στοιχείο ήταν και τίποτα παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ειμαι απ τα Γεφυρια Καρδιτσας οταν ρωτησα τον παππου μου τωρα τον αυγουστο τι ξερεις για καποιον γρηγορη σουρλα αν βλεπατε πως αλλαξε η φατσα του εκεινη την ωρα μου λεει:: οουυυυυιιιιιι αυτος εριχνε πολυ παλουκι!!!!! και μετα μου ειπε ολα αυτα τα γνωστα ληστειες βιασμοι πλιατσικα και αλλα τετοια πολλα. στον φερσαλιτη να του κανουν αγαλμα του λησταρχου. ερε και ζουσε αυτος ο ΑΡΗΣ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή