"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Το πυροβόλο του ΔΣΕ


Κατά την μάχη του Γράμμου και αφού οι άνδρες ΔΣΕ είχαν πάρει θέση κοντά στην Λυκοράχη ο ταγματάρχης Κόκκας δίνει το σύνθημα καιοι δυνάμεις του ΔΣΕ σφυροκοπούν ανελέητα τις θέσεις του Ε.Σ. Στην κατοχή τους έχουν δύο πυροβόλα. Το ένα έιναι άμεσης βολής και το δεύτεροκαμπύλης τροχιάς. Ο ΔΣΕ ευελπιστεί στην καταστροφή των εχθρικών πυροβόλων απο την μεγάλη ισχύ πυρός του πυροβόλου άμεσης βολής. Δυστυχώς η κατάσταση δεν εξελίσσεται έτσι... Το πυροβόλο που ως τότε λειτουργεί ακατάπαυστα παθαίνει εμπλοκή, κάνη του έχει σχεδόν πυρώσει απο την χρήση. Αμέσως την θέση του παίρνει το δεύτερο πυροβόλο καμπύλης τροχιάς.

60 χρόνια μετά στο ύψωμα Πάτωμα οι νεολαίοι της ΚΝΕ ψάχνουν και βρίσκουν το δεύτερο ιστορικό αυτό πυροβόλο. Η συγκίνηση είναι μεγάλη. Είναι σαν να βρίσκουν ένα κομμάτι της ιστορίας να ξεπροβάλλει μέσα απο τις λόχμες... Το πυροβόλο μεταφέρεται και καθαρίζεται προσεκτικά, είναι αρκετά σκουριασμένο ήδη. Αργότερα τοποθετείται στην βάση του μνημείου που το ΚΚΕ έστησε στον χώρο για να τιμήσει τους νεκρούς του στο Γράμμο. Η κάνη του μένει στραμμένη στα βουνά, εκεί που γράφτηκε ο ματωμένος επίλογος του πιο βαθειά ταξικού αγώνα της χώρας μας...

2 σχόλια:

  1. gis sas pou vrikate afto to dokoumento gia to pirovolo, to grafi kapou ston rizospasti?
    efxaristo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πυροβόλο βρέθηκε κατά το τριήμερο της ΚΝΕ στο Νεστόριο το 2006. Η θέση του έγινε γνωστή από το επιτελείο των παλαίμαχων ανταρτών που ακολουθούσαν την εκδρομή για να υποδεικνύουν τα σημαντικά σημεία στην περιοχή. Το πολυβόλο το έδειξε αντάρτης του ΔΣΕ και το περιστατικό αναφέρεται στο τεύχος της 16ης Ιούλη 2006 του Ρίζου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή