Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

O παράνομος τύπος του ΔΣΕ Κεφαλλονιάς


Μια από τις πιο σημαντικές επιτυχίες του τμήματος του Δημοκρατικού Στρατού Κεφαλλονιάς, ειδικότερα στον τομέα της διαφώτισης του λαού υπήρξε η έκδοση και κυκλοφορία πορκηρύξεών του, αλλά και η κυκλοφορία του παράνομου δημοσιογραφικού του οργάνου. Έως τα τέλη του 1947 τη διαφώτιση του λαού στα γενικότερα και τα ειδικότερα προβλήματα και καθήκοντα επιτελούσε η Δικομματική Επιτροπή του Συνασπισμού κομμάτων του ΕΑΜ. Παρά τις συνεχώς εντεινόμενες αντίξοες συνθήκες είχε πετύχει αυτή, να εκδίδει και να κυκλοφορεί ακόμα και δακτυλογραφημένη την εφημερίδα "Ελεύθερη Κεφαλλονιά".


Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΣΕ Δελτιο



Ωστόσο, από τα τέλη του 1947, με την ένταση του ενόπλου Εμφυλίου κατέστη αδύνατη η συνέχιση της έκδοσης, αφού τα στελέχη και πολλά μέλη των ΕΑΜικών οργανώσεων φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν ή εκτελέστηκαν ή κατάφεραν να περάσουν στο βουνό, σε συνθήκες σκληρής παρανομίας. Η συνέχιση πια της έκδοσης και κυκλοφορίας παράνομου τύπου πέρασε για αντικειμενικούς λόγους στην ευθύνη του τμήματος του ΔΣΕ και ιδιαίτερα των πολιτικών του στελεχών. Ήδη από τα χρόνια της φασιστικής ιταλο-γερμανικής Κατοχής, οι ΕΑΜικές οργανώσεις είχαν καταφέρει να συγκροτήσουν και να λειτουργήσουν ένα άρτιο παράνομο τεχνικό-εκδοτικό μηχανισμό από γραφομηχανές, πολυγράφους και τυπογραφεία. Ένα από τα τυπογραφεία αυτά, που ήταν και το τεχνικά πληρέστερο, βρισκόταν κάτω από την ευθύνη της ΚΟΒ των Βαλσαμάτων και σε αυτό στηρίχθηκαν τα στελέχη του τμήματος του ΔΣΕ Κεφαλλονιάς για την επαναλειτουργία του. Το τυπογραφείο βρισκόταν κάπου στο Μεγάλο Βουνό, όταν πια κατέστη αδύνατη η έκδοση της εφημερίδας "Ελεύθερη Κεφαλλονιά", λόγω των πολλαπλών επιθέσεων και καταστροφών στα γραφεία της, αλλά και λόγω των διαφόρων περιοριστικών μέτρων που έλαβε το αστικό κράτος εναντίον της.

Χρησιμοποιώντας και λειτουργώντας αυτό το τυπογραφείο, το τμήμα του ΔΣΕ Κεφαλλονιάς πραγματοποίησε την έκδοση δεκάδων προκηρύξεων και της παράνομης εφημερίδας του. Από το υλικό αυτό διασώθηκε ένα πολύτιμο ιστορικά αντίτυπο της παράνομης εφημερίδας, η οποία έφερε τον τίτλο: "Δελτίον Ειδήσεων του τμήματος του Δημοκρατικού Στρατού Κεφαλλονιάς". 

Το πρώτο φύλλο αυτό εκδόθηκε και κυκλοφόρησε στις 12 Γενάρη του 1948 είναι τετρασέλιδο και διαστάσεων 29,5 x 20,5 πόντους και φέρει την ένδειξη: "Βγαίνει κάπου στο βουνό". Για τους στόχους του τμήματος του ΔΣΕ και το περιεχόμενο του Δελτίου είναι χαρακτηριστικά τα συνθήματα "Όλοι στ' άρματα", "Όλοι στον αγώνα για τη συντριβή του φασισμού", που κοσμούν την πρώτη του σελίδα. Άλλα συνθήματα είναι: "Αδέλφια Στρατιώτες, Χωροφύλακες και όλοι σεις οι παραπλανημένοι, μην πολεμάτε τον Δημοκρατικό Στρατό", "Μη σκοτώνεστε για ξένα συμφέροντα" και επίσης το: "Αμείλιχτη θαναι η τιμωρία από εδώ και μπρος εκείνων που κρυφά είτε φανερά θα χτυπήσουν το Δημοκρατικό Στρατό".

Το περιεχόμενο του πρώτου φύλλου του Δελτίου Ειδήσεων του ΔΣΕ Κεφαλλονιάς συνίσταται στα εξής:

α) Στην αναγγελία, στην πρώτη του σελίδα, του σχηματισμού της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης στην Ελεύθερη Ελλάδα που "αποτελεί διακαή πόθο του ελληνικού λαού και εγγύηση για τη σύντομη νίκη του αγωνιζόμενου λαού, για τη συντριβή του φασισμού και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας".

β) Στην πρόσκληση του Γενικού Αρχηγείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με την οποία καλούνταν στα όπλα "όσοι υπηρέτησαν στον ΕΛΑΣ, μόνιμο και εφεδρικό, στη Λαϊκή Πολιτοφυλακή και σε άπαντα τα συναφή με τον ΕΛΑΣ σώματα", επισημαίνοντας ότι πρέπει να παρουσιαστούν στα πλησιέστερα τμήματα του ΔΣΕ και ότι όσοι δεν θα παρουσιάζονταν θα κηρύσσονταν ανυπότακτοι, καθ καλώντας ολόκληρο το δημοκρατικό λαό να δώσει τον όρκο του ΔΣΕ" και να λάβει μέρος στον ένοπλο αγώνα για τη συντριβή του φασισμού.

γ) Σε ένα κύριο άρθρο με τίτλο: "Διδάγματα του παρελθόντος και προοπτικές", με το οποίο στην αρχή καταγγέλλονταν όσοι, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του αγγλο-αμερικανικού ιμπεριαλισμού με ψευδολογίες ανύπαρκτου σλαβικού κινδύνου, είχαν ξεπουλήσει και το τελευταίο ίχνος της Εθνικής Ανεξαρτησίας της χώρας μας, έριξαν το λαό σε εμφύλιο σπαραγμό και κατέστησαν την Ελλάδα προγεφύρωμα ενάντια στους δημοκρατικούς λαούς της Ευρώπης. Εντύπωση προκαλεί η χρήση του όρου "ιμπεριαλισμός" που δεν απαντάται συχνά σε κείμενα της εποχής, καθώς και το μεστό και μαρξιστικά-λενινιστικά άρτιο της ανάλυσης. Στη συνέχεια τονιζόταν ότι ενώ οι άλλοι λαοί, άλλων κρατών ανοικοδομούσαν τη χώρα τους, στην Ελλάδα, τα όργανα του ξένου ιμπεριαλισμού συσσώρευαν νέα ερείπια, νέες καταστροφές και νέο αίμα, απορρίπτοντας την πρόταση του ΕΑΜ για εθνική ενότητα και συμφιλίωση. Στη συνέχεια επισημαινόταν ότι ο λαός με την ίδια αυταπάρνηση και αυτοθυσία αγωνίζεται για την Εθνική Ανεξαρτησία και τη γνήσια Δημοκρατία.

Ακολουθεί αναφορά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Κεφαλλονιά, όπου οι συνεργάτες των Γερμανών "δεμένοι στο έγκλημα και στην προδοσία" είχαν εξαπολύσει όργιο τρόμου ενάντια στο δημοκρατικό λαό, ο οποίος με συμπαραστάτη του το τμήμα του ΔΣΕ Κεφαλλονιάς αγωνιζόταν θαρραλέα "με πίστη στον αγώνα για ανεξαρτησία της πατρίδας μας, με πίστη στο ιδανικό της συμφιλίωσης και της ειρήνευσης". Τέλος, διαπιστωνόταν ότι σε πολλές περιοχές του νησιού, ο λαός έδωσε τα χέρια, ότι "η συμφιλίωση περισσότερο από κάθε άλλη φορά έγινε συνείδηση στο λαό, ανεξάρτητα από τα πολιτικά του φρονήματα" και πως ο Δημοκρατικός Στρατός "παραμερίζοντας τα μίση δίνει ειλικρινά το χέρι σε όσους πραγματικά και ειλικρινά ακολουθούν το δρόμο της συμφιλίωσης". 

δ) Στις απόψεις-σχόλια, από τα οποία ενδιαφέροντα και από καθαρά ιστορική άποψη ήταν αυτά που αναφέρονταν: στην είσοδο ομάδας ανταρτών του ΔΣΕ Κεφαλλονιάς στα Δηλινάτα το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 1947 προς την 1η Γενάρη του 1948 και στα αιματηρά γεγονότα, που επακολούθησαν, καλώντας όλους να σταθούν μακριά από τα κηρύγματα των δολοφόνων και ενωμένοι όλοι να ματαιώσουν τα εγκληματικά τους σχέδια ενάντια στην ησυχία του τόπου. Αναφορά επίσης γίνεται στη στενή συνεργασία του παρακρατικού Γάκια και εγκληματιών του με τις επίσημες κρατικές αρχές, που τους εξόπλισαν, επισημαίνοντας ότι "ήρθε η ώρα για θάνατο ή λευτεριά". Παρατίθεται επίσης πρόσκληση στο λαό που βασανίστηκε, θανατώθηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε, αλλά έμεινε ακλόνητος στα δημοκρατικά ιδεώδη, να ματαιώσει τα σχέδια της εγχώριας αντίδρασης, που εξαπέλυσε ενάντια του τους Γάκηδες. Παρατίθεται παράλληλα, έκκληση της Δημοκρατικής Νεολαίας του Βουνού προς τους νέους της Κεφαλλονιάς να ακολουθήσουν το παράδειγμα των νέων της άλλης Ελλάδας και να πάρουν τα όπλα για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας, για τη νίκη της Δημοκρατίας, για ένα καλύτερο αύριο.

ε) Στις ειδήσεις από το ραδιοφωνικό σταθμό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που αναφέρονταν σε επιχειρήσεις του ΔΣΕ στη Στερεά Ελλάδα και ειδικότερα στις περιοχές Αγρινίου και Φθιώτιδας, στη Μακεδονία και ειδικότερα στις περιοχές Σερρών, Σιδηροκάστρου, Νιγρίτας και Ζίχνης, στην Ήπειρο και ειδικότερα στις περιοχές Φιλιατρών και Κόνιτσας και στο νησί της Σάμου ή σε δραστηριότητες του τμήματος του ΔΣΕ Κεφαλλονιάς αλλά και των ενόπλων τμημάτων της αντίδρασης. Τέλος, αναφορά γίνεται στην εγκληματική δράση των ληστοσυμμοριών του Γάκια που είχαν οργανωθεί στους ΜΑΥ. 

Με όλα αυτά τα μέσα, τις προκηρύξεις, το Δελτίο του και τις ομιλίες στελεχών του, το τμήμα του ΔΣΕ Κεφαλλονιάς σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του στο νησί διαφώτιζε το λαό πάνω στα εγκληματικά σχέδια της αντίδρασης, της ΠΟΚ και των άλλων ενόπλων τμημάτων της, όπως επίσης και πάνω στα προβλήματά του και στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του, καθοδηγώντας τον στον αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία, τη γνήσια Δημοκρατία με λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Πηγή: Σπύρος Λουκάτος, Τα χρόνια της Απελευθέρωσης και του Εμφυλίου Πολέμου στην Κεφαλλονιά και Ιθάκη 1945-1950, Νόβολι, Αθήνα 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου