Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ για τη Συνθηκολόγηση της Βάρκιζας






Ένα από τα θέματα που σίγουρα κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη στο νέο δοκίμιο ιστορία τους ΚΚΕ, είναι σαφώς η αποτίμηση της Συμφωνίας της Βάρκιζας. Προφανώς η αποτίμηση αυτή δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά στη βάση αναλύσεων που είναι γνωστές και υπό επεξεργασία εδώ και χρόνια μέσα από τα κομματικά έντυπα. Η αυτοκριτική διάθεση, μακριά από τη λαθολογία, η ανάδειξη του ρόλου του διεθνούς παράγοντα με προεξάρχουσα την ΕΣΣΔ και η προβολή της εναλλακτικής που είχαν ΚΚΕ και ΕΑΜ – ΕΛΑΣ αποτελούν βασικούς άξονες της σημερινής κομματικής θεώρησης, που γλαφυρά και τεκμηριωμένα αποτυπώνεται στο σχετικό κεφάλαιο από τον τόμο Β1 του δοκιμίου, το οποίο και παρατίθεται παρακάτω:

Η δυσμενής έκβαση της μάχης στην Αθήνας και τον Πειραιά και η ανακωχή της 11ης Γενάρη κάθε άλλο παρά σήμαινε και ήττα συνολικά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, που κυριαρχούσε στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Το ΚΚΕ και το ΕΑΜ διατηρούσαν επιρροή στην πλειοψηφία των λαϊκών μαζών, ενώ ο ΕΛΑΣ συνέχιζε να συσπειρώνει τον κύριο όγκο των δυνάμεών του.

Ο στρατηγός του ΕΛΑΣ Στ. Σαράφης αναφέρει ότι τις παραμονές της Συμφωνίας της Βάρκιζας “άρχισε μια εντατική δουλειά ανασυγκρότησης των μονάδων και τακτοποίησής τους με νέα διάταξη, ώστε στις αρχές του Φλεβάρη ο ΕΛΑΣ ήταν έτοιμος ν’ αντιμετωπίσει οποιοαδήποτε νέα επίθεση”.

Ήδη από τις 22 Γενάρη, το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ ζητούσε από την Ομάδα Μεραρχιών Μακεδονίας λεπτομερείς αναφορές για την κατάσταση των δυνάμεων, τόσο της ίδιας όσο και του εχθρού, “εις Μακεδονία και ιδιαιτέρως περιοχήν Θεσ/νίκης και Καβάλας”.

Όσον αφορά την πρωτεύουσα, στις αρχές Φλεβάρη στάλθηκε πολυάριθμη ομάδα κομματικών στελεχών με επικεφαλής τον Σπ. Καλοδίκη, με σκοπό την ανασυγκρότηση των οργανώσεων του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Έως τα μέσα-τέλη Φλεβάρη είχαν ανασυσταθεί η Επιτροπή Πόλης της ΚΟΑ, όλες οι Αχτιδικές Επιτροπές και τα Γραφεία των περισσότερων ΚΟΒ. Με γοργούς ρυθμούς ακολουθούσε η ανασυγκρότηση των ΕΑΜικών και ΕΠΟΝίτικων οργανώσεων”.

Σχετικά με τη συνέχιση ή μη της ένοπλης σύγκρουσης μετά από την ήττα του ΕΛΑΣ το Δεκέμβρη, ο Π. Ρούσος αναφέρει:

“Τις μέρες της ανακωχής έγιναν στην ηγεσία του αγώνα σκέψεις για ενδεχόμενη συνέχιση του πολέμου κατά των επεμβάσεων. Ο ΕΛΑΣ διατηρούσε ακόμα σημαντικές, τις περισσότερες δυνάμεις ανέπαφες. Στη μάχη της Αθήνας είχαν δοκιμασθεί και χτυπηθεί 3 μεραρχίες 20.000 ανδρών περίπου. Διαθέταμε ακόμα 7 μεραρχίες, δύναμης περίπου 40.000. Ο ΕΛΑΣ μπορούσε να συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα του, μάλλον σαν αγώνας τριβής, με την πιθανότητα να πετύχει ευνοϊκούς όρους για το κίνημα. Μα σε κάθε περίπτωση είχαμε ανάγκη από βοήθεια, τουλάχιστον σε πολεμοφόδια. Από πού όμως; Μην ξεχνάμε πως συνεχίζεται η μεγάλη προσπάθεια των Σοβιετικών για τη συντριβή του Χίτλερ και την κατάληψη του Βερολίνου. Ο Χίτλερ μπορεί ακόμα να κάνει ζημιά στους συμμάχους (Αρδέννες). Χρειάζεται η μεγαλύτερη ενότητα των συμμάχων. Και στερέωση των νέων λαϊκών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη.

Για να ‘χει κάποια σαφήνεια και προοπτική σ’ ένα νέο ένοπλο αγώνα που θα αναλάμβανε κατά των Άγγλων, την ώρα που ο παγκόσμιος πόλεμος βάδιζε προς το τέλος του, το Πολιτικό Γραφείο έστειλε ένα τηλεγράφημα προς το Γ. Ντιμιτρόφ για να βολιδοσκοπήσει ξανά τις δυνατότητες που θα υπήρχαν στη νέα διεθνή κατάσταση και ιδιαίτερα στην κατάσταση των Βαλκανίων, που ήταν ακόμα λεπτή”.

Σε συνάντησή του με τον Κοστόβ στη Σόφια, αρχές του 1945, ο Ζέβγος έθεσε ευθέως το ζήτημα της διεθνούς υλικοστρατιωτικής ή έστω πολιτικής στήριξης προς το λαϊκό κίνημα της Ελλάδας για τη συνέχιση του ένοπλου αγώνα. “Αν θα είναι αδύνατο να έχουμε μια τέτοια ηθική υποστήριξη, πρέπει ή να συνθηκολογήσουμε, πράγμα που θα σήμαινε καταστροφή για το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα, ή να αρχίσουμε πάλι τον πόλεμο. Εμείς θα προτιμήσουμε το δεύτερο”. Ωστόσο πρόσθεσε:

“Ο λαός μας κουράστηκε (…) οι άνθρωποι πεινούν. Αυτές οι δυσκολίες έχουν αντανάκλαση στο ηθικό των συμμάχων μας, μικροαστικών ομάδων, που θέλουν να επιτευχθεί ομαλότητα με συμφωνία (…) Ο στρατός μας αριθμεί 50-60.000, το ηθικό του είναι υψηλό, θέλει να συγκρουστεί, όμως δεν έχει εξπλισμό, κυρίως αντιαεροπορικά, πυροβόλα, τανκς και αντιαρματικά πυροβόλα (…) Χρειαζόμαστε αρβύλες -το 1/2 του στρατού μας είναι ξυπόλητοι- ψωμί, ο στρατός μας πεινά”.

Με τη σειρά του ο Κοστόβ απάντησε:

“Πολιτική υποστήριξη μπορεί να έχει η Ελλάδα μόνο από τη Σοβιετική Ένωση. Εμείς θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε στον Τύπο τις συμπάθειές μας προς εσάς, όμως μεγάλη βοήθεια δεν μπορούμε να δώσουμε (…) Μεγάλες ελπίδες δεν μπορείτε να έχετε ούτε στη Σοβιετική Ένωση, διότι η διεθνής κατάσταση είναι δυσμενής για σας. Η Γερμανία δεν έχει ακόμη συντριβεί. Είναι ανάγκη να διατηρηθεί η συμμαχία με την Αγγλία. Αν αυτή η συμμαχία καταρρεύσει, η Γερμανία μπορεί να σηκώσει και πάλι κεφάλι. Ακριβώς γι’ αυτό οι Άγγλοι επέλεξαν τη στιγμή αυτή να σας επιτεθούν. Υποθέτω ότι η Σοβιετική Ένωση δε θα μπορούσε να σας δώσει αποφασιστική βοήθεια, όμως, εννοείται, αυτό είναι υπόθεση της ίδιας της Σοβιετικής Ένωσης”

Στις 15 Γενάρη 1945, ο Λεωνίδας Στρίγκος, όντας στη Θεσσαλονίκη, απέστειλε τηλεγράφημα προερχόμενο από τη Σόφια προς το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που τότε βρισκόταν στα Τρίκαλα.

Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε:

“Σας μεταδίδουμε τηλ/μα που στάλθηκε από… στοπ. Αρχίζει στοπ. Ο Παππούς (Ντιμιτρόφ) νομίζει ότι με τη σημερινή διεθνή κατάσταση η ένοπλη ενίσχυση προς τους Έλληνες συντρόφους απ’ έξω γενικά αδύνατη. Βοήθεια από μέρους της Βουλγαρίας ή Γιουγκοσλαβίας, η οποία να τους δέσμευε με το μέρος του ΕΛΑΣ εναντίον ενόπλων αγγλικών δυνάμεων, σήμερα λίγο θα βοηήσει τους ΈΛληνες συντρόφους, ενώ πάρα πολύ θα μπορούσε να βλάψει τη Γιουγκοσλαβία ή τη Βουλγαρία. Όλα αυτά πρέπει να τα υπολογίζουν οι φίλοι μας οι Έλληνες. Έλληνες και ΕΛΑΣ πρέπει να καθορίσουν τα περαιτέρω βήματά τους, ξεκινώντας απ’ αυτή ακριβώς την κατάσταση, όχι ευνοϊκή γι’ αυτούς. Δεν πρέπει τραβήξουν σχοινί. Αλλά να δείξουν εξαιρετική ευλυγισία και ικανότητα χειρισμών για να διατηρήσουν όσο το δυνατόν δυνάμεις τους και να περιμένουν ευνοϊκότερη στιγμή για πραγματοποίηση δημοκρατικού τους προγράμματος. Για Ελληνικό Κόμμα το σπουδαιότερο είναι να μην επιτρέψει να απομοωθεί από μάζες ελληνικού λαού και από δημοκρατικές ομάδες που ανήκουν στο ΕΑΜ. Γιατί ΕΑΜ, ΓΣΕΕ και χωριστές προσωπικότητες ηγέτες δεν απευθύνονται επίσημα στα Συνδικάτα και Εργατικό Κόμμα Αγγλίας, στις αμερικανικές μαζικές οργανώσεις και Συνδικάτα και κοινή γνώμη εξωτερικού για να διαφωτίσουν για σκοπούς και χαρακτήρα πάλης τους, για να ξεσκεπάσουν ελληνική αντιδραστική κλίκα και τους καλέσουν ενίσχυσή τους; Αυτό θα ‘πρεπε να κάνουν με όλους τους δυνατούς τρόπους και μέσα ακατάπαυστα στοπ. Πρωτότυπο στείλαμε με σύνδεσμο στοπ”.

(Κατά το Χατζή, το παραπάνω τηλεγράφημα είχε σταλεί με ημερομηνία 19 Δεκέμβρη 1944 και το είχε παραλάβει στη Μακεδονία ο Λ. Στρίγκος στις 20 Δεκέμβρη. Όμως, από λάθος στον κώδικα, ήταν αδύνατη η αποκρυπτογράφησή του, οπότε ο Στρίγκος ζήτησε επανάληψη. Το νέο τηλεγράφημα, αφού αποκρυπτογραφήθηκε, στάλθηκε στο ΠΓ με ημερομηνία 15 Γενάρη 1945, όπως προαναφέρεται. Δεν είναι γνωστό αν το δεύτερο τηλεγράφημα ήταν επανάληψη του πρώτου ή αν είχε τροποποιηθεί, με δεδομένο ότι η κατάσταση το Γενάρη είχε αλλάξει δραματικά για το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Το τηλεγράφημα παραθέτει και ο Ιορντάν Μπάεφ, ο οποίος αναφέρει ότι είχε ημερομηνία 12 Γενάρη και έφτασε στο ΠΓ στις 15 Γενάρη).
Είχε προηγηθεί συνομιλία του Ντιμιτρόφ με το Στάλιν, στις 10 Γενάρη 1945. Σύμφωνα με το Ντιμιτρόφ, ο Στάλιν του είπε:

“Συμβούλεψα την Ελλάδα να μην αρχίσουν αυτόν τον αγώνα. Τα μέλη του ΕΛΑΣ δεν έπρεπε να βγουν από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Καταπιάστηκαν με μια δουλειά για την οποία δεν αρκούν οι δύναμεις τους. Φαίνεται υπολόγιζαν ότι ο Κόκκινος Στρατός θα κατέβαινε ως το Αιγαίο”. Αυτό δεν μπορούμμε να το κάνουμε. Δεν μπορούμε να στείλουμε και στην Ελλάδα δικά μας στρατεύματα. Οι Έλληνες έκαναν βλακεία”.

Το παραπάνω τηλεγράφημα της 15ης Γενάρη αναμφίβολα άσκησε επίδραση στην πολιτική του ΚΚΕ.

Κατά το Θ. Χατζή, στο ΠΓ και στην ΚΕ διεξαγόταν διαπάλη. Οι Σιάντος και Ζέβγος, στηριζόμενοι και στις απόψεις του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, υποστήριζαν τη συνέχιση του αγώνα εναντίον της Αγγλίας, ενώ η πλειοψηφία του ΠΓ ήταν υπέρ της εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης. Ο Σιάντος τελικά υποχώρησε, ενώ ο έβγος παρέμεινε αμετακίνητος.

Στις 2 Φλεβάρη 1045 ξεκίνησαν στη Βάρκιζα διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων του ΕΑΜ και της κυβέρνησης Ν. Πλαστήρα που στις 12 του μήνα κατέληξαν σε συμφωνία. Η Συμφωνία της Βάρκιζας προέβλεπε την αποστράτευση και τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ, του ΕΛΑΝ και της Εθνικής Πολιτοφυλακής. Ακόμα: τη διασφάλιση των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, την άρση του στρατιωτικού νόμου, την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων ΕΑΜιτών, με το άρθρο 3 την αμνήστευση των “πολιτικών αδικημάτων” που διαπράχτηκαν κατά τις μάχες του Δεκέμβρη (εξαιρούνταν τα “κοινά αδικήματα κατά της ζωής και της περιουσίας”, καθώς και όσοι δεν παρέδιδαν τα όπλα έως την προκαθορισμένη ημερομηνία της 15ης Μάρτη), την απελευθέρωση των ομήρων του ΕΛΑΣ (όσοι κατηγορούντα ως δωσίλογοι θα παραδίδονταν στη Δικαιοσύνη για να δικαστούν), τη συγκρότηση εθνικού στρατού, την εκκαθάριση των κρατικών υπαλλήλων και των σωμάτων ασφαλείας από δωσιλογικά στοιχεία και, τέλος, τη διενέργεια το “ταχύτερο δυνατόν” ελεύθερων και γνήσιων εκλογών και δημοψηφίσματος για το πολιτειακό.

Μιλώντας στην ΚΕ του ΚΚΕ στις 14 Φλεβάρη 1945, όπου συζητήθηκε η Συμφωνία, ο Γ. Ιωαννίδης τόνισε μεταξύ άλλων:

“Η γραμμή του Πολιτικού Γραφείου ήταν να συνάψουμε κάθε είδους σμυωνία, εκτός από μια τέτοια συμφωνία που δε θα μας άφηνε κανένα ίχνος ελεύθερου πολιτικούβίου ή θα απαιτούσε να παραδοθούμε χωρίς όρους. Ήταν απαραίτητο να συνάψουμε τη συμφωνία. Η συμφωνία συνάφθηκε στις βάσεις που προβλέψαμε. Η αλήθεια είναι ότι ορισμένα σημεία της συμφωνία θα μπορούσαν να αποσαφηνιστούν περισσότερο, αλλά αυτό δεν είναι η ουσία του όλου ζητήματος (…) Η σημερινή συμφωνία είναι αποτέλεσμα της διεθνούς κατάστασης της Ελλάδας (…) Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Διεξάγουμε πόλεμο. Θα κερδίσουμε, αν θέσουμε σωστά αυτό το πράγμα. Είχαμε και έχουμε σωστή πολιτική, αλλά οι σημερινές συνθήκες δε μας επιτρέπουν να την εφαρμόσουμε. Αν αύριο οι συνθήκες αλλάξουν, θα νικήσουμε. Οι εσωτερικές αντιφάσεις της μπουρζουαζίας μας θα οξυνθούν περισσότερο και πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μπροστά στο Κόμμα τίθενται σήμερα τα ακόλουθα καθήκοντα:

1.Να υποστηρίζουμε το συμμαχικό μέτωπο (τη συμφωνία) και να το επεκτείνουμε. Να δημιουργήσουμε πλατύ μέτωπο των δημοκρατικών δυνάμεων. Να συσπειρώσουμε στο μέτωπο αυτό όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, που δεν είναι φασιστικές, ακόμα και τον ίδιο τον Πλαστήρα. Θα οργανώσουμε γρήγορα το συνέδριο του ΕΑΜ.

2. Πρέπει να στρέψουμε την προσοχή στο Κόμμα μας. Πρέπει να ενσιχύσουμε και να εξασφαλίσουμε τη δράση του κάτω από κάθε όρους. Το Πολιτικό Γραφείο πρέπει να μελετήσει το οργανωτικό ζήτημα και να βρει τις μεθόδους για την ποιοτική βελτίωση του Κόμματος.

3. Πρέπει να οργανώσουμε διαφωτιστική και προπαγανδιστική δραστηριότητα του Κόμματος στις τάξεις των κομματικών μελών και στο λαό (…)

Για το ζήτημα των Άγγλων: δεν πρέπει να ξεχνάμε το ζήτημα της ανεξαρτησίας της χώρας. Κάθε φορά που τίθεται το ζήτημα από τη σκοπιά αυτή, πρέπει να υπογραμμίζουμε ότι η αγγλική επέμβαση δεν εξυπηρετεί την ομαλή πολιτική ανάπτυξη της χώρας”.

Την ίδια μέρα συνεδρίασε και η ΚΕ του ΕΑΜ, η οποία ενέκρινε ομόφωνα τη Συμφωνία.

Στις 15 Φλεβάρη η ΚΕ του ΕΛΑΣ εξέδωσε προκήρυξη για την αποστράτευση του ΕΛΑΣ. «Η συμφωνία της 12ης Φλεβάρη», τόνιζε η προκήρυξη απευθυνόμενη στους μαχητές του ΕΛΑΣ, «τερματίζει τον ένοπλο αγώνα σας. Τώρα ήλθε η ώρα να καταθέσετε με τιμή τα δοξασμένα όπλα σας. Όμως το έργο σας δεν ολοκληρώθηκε. Ο δεύτερος μεγάλος σκοπός του αγώνα μας, η κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας και η δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που δεν εξασφαλίζουν την ανεμπόδιστη δημοκρατική εξέλιξη του τόπου, περιμένει την πραγματοποίησή του».

Την ίδια μέρα εκδόθηκε και η σχετική Ημερήσια Διαταγή του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ.

Όπως αναφέρει ο Στ. Σαράφης, ο Άρης Βελουχιώτης, αρνήθηκε αρχικά να υπογράψει τη διαταγή. Τότε ο Σαράφης του είπε ότι, αν δεν την υπογράψει αυτός, δε θα την υπέγραφε ούτε και ο ίδιος, ζητώντας του να αποταθεί στο Κόμμα. Τελικά, ο Βελουχιώτης συνυπέγραψε τη διαταγή.

Τα άμεσα καθήκοντα των ΚΟ του ΚΚΕ τέθηκαν τηλεγραφικά στις 15 Φλεβάρη ως εξής:

«Σ’ όλα τα μέλη μας, ΕΑΜ, ΕΛΑΣ αναλυθεί συμφωνία και λόγοι που επέβαλαν υπογραφή της στοπ. Βασικές κατευθύνσεις στοπ. Πάλη για δημοκρατικές ελευθερίες και εξέλιξη Χώρας στοπ. Διατήρησε ενότητας συμμαχικά αγώνα γραμμές ΕΑΜ και δημιουργία πλατιού πανδημοκρατικού μετώπου στοπ. Διαφώτιση Κόμματος και λαού σημερινές συνθήκες πρώτιστο καθήκον στοπ. Οργανωτικά προβλήματα αποκτούν σήμερα αποφασιστική σημασία στοπ. Ανάγκη εξασφαλιστεί λειτουργία και προφύλαξη οργανώσεων και τεχνικού μηχανισμού στοπ. Πάρουμε μέτρα σ’ επιστράτευση οργανώνοντας εθνοφυλακή, κομμ. Δυνάμεις κατά υπόδειγμα παλιού ΑΜΙ στοπ. Βασική προϋπόθεση πραγματοποίησης καθηκόντων μας είναι η σύνδεσή μας με τις μάζες στοπ. Συγκεκριμένες πράξεις τρομοκρατίας κυβέρνησης Πλαστήρα πρέπει να ξεσκεπάζονται καθημερινά από οργανώσεις στοπ. Χαρακτηρισμός κυβέρνησης Πλαστήρα φασιστικής σήμερα όχι ορθός στοπ. Οργανώσεις μας με προσωπική ευθύνη γραμματέων περιοχής και σε συνεργασία καπεταναίους διαφυλάξουν σημαντικό μέρος οπλισμού στοπ. Επίσης διαφυλάξουν τρόφιμα και άλλη περιουσία ΕΛΑΣ λ/σμο Πολ. Γραφείου στοπ. Πρέπει γίνουν συνελεύσεις ανταρτών όπου εξηγηθεί γιατί διαλύθηκε ΕΛΑΣ και καθήκοντα ΕΛΑΣιτών με γυρισμό τους πόλεις και χωριά στοπ. Εξηγηθεί ΕΛΑΣίτες ότι θα δημιουργήσουμε συλλόγους αγωνιστών εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου 1941 – 1944 όπου θα μπούνε όλοι ΕΛΑΣίτες φαντάροι αξιωματικοί.

Στις 18 Φλεβάρη η καθοδήγηση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ επέστρεψε στην Αθήνα. Στα Τρίκαλα παρέμειν η ΚΕ του ΕΛΑΣ για την τήρης των στρατιωτικών όρων της Συμφωνίας. Στις 20 Φλεβάρη κατέφτασε εκεί και βρετανική αντιπροσωπία. Ο Ριζοσπάστης, που ως τότε εκδιδόταν στα Τρίκαλα, άρχισε να τυπώνεται και πάλι στην πρωτεύουσα στις 20 Φλεβάρη (από τις 3-18 Φλεβάρη κυκλοφορούσε τοπική έκδοση Αθήνας του Ριζοσπάστη).

Η συγκέντρωση των όπλων του ΕΛΑΣ πραγματοποιήθηκε σε 32 πόλεις, όπου ο ΕΛΑΣ παρέδωσε περισσότερα όπλα απ’ όσα είχε δεσμευτεί: «Από τα 42.500 όπλα που είχε αναληφθή υποχρέωσε παραδίνονται 49.200». Υπήρχαν και άλλα όπλα, τα οποία έκρυψε ο ΕΛΑΣ σε διάφορες τοποθεσίες ανά την Ελλάδα, σύμφωνα και με τις παραπάνω οδηγίες προς τις ΚΟ του κόμματος.

Στις 28 Φλεβάρη 1945, ο ΕΛΑΣ αποστρατεύτηκε.

Πέντε χρόνια αργότερα, κατά την ομιλία του στην 7η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ το Μάη του 1950, ο Δ. Παρτσαλίδης αναφέρθηκε στην 3η σύσκεψη που είχε γίνει στη Μόσχα το Γενάρη του 1950 ανάμεσα στις ηγεσίες του ΚΚΣΕ (Στάλιν, Μολότοφ, Μαλένκοφ, Σουσλόφ) του ΚΚ Αλβανίας (Χότζα, Σέχου) και του ΚΚΕ (Ζαχαριάδης, Παρτσαλίδης). Σε αυτή τη σύσκεψη συζητήθηκε και η Συμφωνία της Βάρκιζας. Γι’ αυτό το θέμα ο Δ. Παρτσαλίδης ανέφερε:

«Η συφωνία της Βάρκιζας. Ο σ. Στάλιν είπε: «Είτανε λάθος, δεν έπρεπε να παραδώσετε τα όπλα.» Όταν ο σ. Ζαχαριάδης ανέφερε πως δεν παραδώσαμε όλα τα όπλα και ‘γω ότι πολεμήσαμε στην Αθήνα και ότι είχαμε και την υπόδειξη του σ. Ντιμιτρόφ για συμφωνία, ο σ. Στάλιν απάντησε: «Έπρεπε να πολεμήσετε έξω από την Αθήνα. Ο σ. Ντιμιτρόφ δεν είναι ΚΕ του Μπολσεβίκικου Κόμματος»

Η τοποθέτηση του Στάλιν το 1950, ότι το ΚΚΕ έπρεπε αν μην παραδώσει τα όπλα και να συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα έξω από την Αττική, ήταν απόλυτα σωστή, αλλά δεν υπάρχει αρχειακό εύρημα για ανάλογη τοποθέτηση το 1945. Και αυτό το ζήτημα υπάγεται σε εκείνα που παραμένουν σχετικά ανοιχτά στην παραπέρα μελέτη τους, σε συνδυασμό με πρόσβαση στο σχετικό αρχειακό υλικό.

Η υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας βαραίνει την ηγεσία του ΚΚΕ. Ανεξάρτητα από τις όποιες διεθνείς παραινέσεις για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, έπρεπε να απορρίψει και την παραμικρή σκέψη για την παράδοση των όπλων και διάλυση του ΕΛΑΣ. Έπρεπε το κόμμα να ανασυνταχτεί και ο ΕΛΑΣ να συνέχιζε τον αγώνα έξω από την Αθήνα. Αυτή η στάση ήταν η μοναδική που θα βοηθούσε και το ΔΚΚ και πρωταρχικά τη Σοβιετική Ένωση. Η απαράδεκτη υποχώρηση, όντας σε βάρος του ΕΑΜικού κινήματος και γενικά του λαού, απέβαινε σε βάρος και του ΔΚΚ.

Οι παράγοντες που οδήγησαν στην υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, πέρα από την υποτίμηση της δύναμης του λαϊκού κινήματος και την υπερτίμηση του αντιπάλου, ήταν πρωταρχικά: Η εμμονή στον κοινοβουλευτικό στόχο της «ομαλής δημοκρατικής εξέλιξης», σε συνάρτηση και με την πίεση που ασκούσαν στο ΚΚΕ οι σύμμαχοί του στο ΕΑΜ να υπογραφεί συμφωνία. Η υποχώρηση στην πίεση ήταν απόρροια της οπορτουνιστικής άποψης ότι σε αντίθετη περίπτωση το ΕΑΜ θα διαλυόταν και το ΚΚΕ θα οδηγούνταν στην απομόνωση.

Πηγή: εδώ

37 σχόλια:

  1. Τα πράγματα είναι πεντακάθαρα. Το ΚΚΕ δεν είχε Στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό και για αυτό γίνανε όλα αυτα τα τραγικά γεγονότα. Οταν βρίσκεσαι σε ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και σε κυβερνήσεις στο έδαφος του Καπιταλισμού η καταστροφή είναι απόλυτη. Με Στρατηγικό στόχο την εξουσία άρα με ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ θα είχαν πολεμήσει την Αστική Ταξη και τον Συμμαχό της Αγγλικό Ιμπεριαλισμό και Σεπτέμβρη Οκτώβρη του 1944 που Αποχωρούσαν οι Γερμανοί θα μετέτρεπαν τον πόλεμο σε Ταξικό εκμεταλευόμενοι τον Συντριπτικό συσχετισμό στα Βαλκάνια. Θα είχαμε κερδίσει σε όλη την χώρα θα ρωτήσει κάποιος... Απάντηση. Δεν θα είχαμε χάσει παντού ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟΣ. Με ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ η καταστροφή με ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ ΒΑΡΚΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το 2008 ο Συνασπισμός γιόρτασε στην ΑΘΗΝΑ τα 40 χρόνια του ...εσωτερικού.... Λέει ο Τρίκκας με αναφορές στον ...παρτσαλίδη.... Είχαμε έτοιμη την μετατροπή του ΚΚΕ σε ....ομόσπονδο.... απο το 1944 και μας τα χάλασε όλα ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ με τον ΔΣΕ. Συνεχίζει. Η ...ΕΔΑ... ήταν η συνέχεια του ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ που μας καθυστέρησε ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ με τον ΔΣΕ. Είπαμε ...λαοκρατία.... ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΒΕΡ........ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια πληροφορία γιατί έχει σημασία. Ο Βούλγαρος ο Κοστόβ δεν δικάστηκε το 1949 για Αντεπαστατική δράση η θυμάμαι λάθος. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι να κάναμε λέει ο ..Ρούσσος... ο ..αντιφασιστικος πόλεμος συνεχιζόταν οι Σύμμαχοι μπορούσαν ακόμα να πάθουν ζημιά όπως έδειξε και η μάχη των Αρδενών. Μιλάμε για την απόλυτη τύφλωση και ενσωμάτωση του ΚΚΕ στο καπιταλιστικό σύστημα. Δεν έβλεπαν την τύφλα τους και το ότι οι Καπιταλιστές μετά το 1943 είχαν μπροστά μόνο το Ταξικό τους συμφέρον. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΞΕΦΤΙΛΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διάσκεψη της Γιάλτας:4 έως 11 Φεβρουαρίου του 1945.
    Συμφωνία της Βάρκιζας:12 Φεβρουαρίου 1945.

    Υπάρχει κάποια συνάφεια στην αλληλουχία των ημερομηνιών ή(διαζ) τυχαίο γεγονός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εξαρτάται πως διαβάζει κανεις την Ιστορία. Εάν δεχόμαστε τα όσα ο Τσώρτσιλ αναφέρει και βλέπω έχει πέρασει το επιχείρημά του, ότι σε μια συνάτνηση με δεκάδες πράκτορες πληροφοριών από όλες τις μεριές, κανεις δεν είδε μια χαρτοπετσέτα που γράφηκαν τα ποσοστά του πλανήτη και την έβαλε στην τσέπη του ο Τσώρτσιλ. Γιατί ως γνωστόν ο Τσώρτσιλ έλεγε πάντα την αλήθεια, δεν υπήρξε Ψυχρος Πόλεμος και δεν είχε κανένα συφμέρον από μια τέτοια προπαγάνδα η Μεγάλη Βρετανία

      Διαγραφή
    2. 0ποιος δεν θέλει να ζυμώσει 10 Στάδια... Κοσκινίζει... 3η Κ.Δ στα χέρια του Οπορτουνισμού απο το 1935.... Συνομωσία στον Κόκκινο Στρατό το 1935.... σε συνεργασία με τον Χίτλερ ΣΤΑΔΙΑ.... ΣΤΑΔΙΑ...... ΣΤΑΔΙΑ...... και μετά τους φταίει ο ΣΤΑΛΙΝ και οι Μπολσεβίκοι. Οταν είσαι 5ο Φαλαγγίτης του Καπιταλισμού ΛΟΓΙΚΟ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Η «Βάρκιζα» υπογράφηκε, όταν κοινοποίησε ο Στάλιν στο ΚΚΕ ότι δεν έχει να περιμένει τίποτα από εκείνον μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος. Μετά άλλαξε ρότα, με τα γνωστά αποτελέσματα.

      Διαγραφή
    4. Καλά όλα αυτά ως θεωρίες συνωμοσίας αλλά στον κομματικό τύπο της εποχής των 50 και βιβλίων που βρίσκονται γιατί δεν τα έχω δει εγώ πουθενά

      Διαγραφή
    5. Και ούτε πρόκειται να τα δεις γιατί όλα αυτά είναι Παραμύθια Τούμπανα. Το άλοθι του καπιταλισμού προς τον οπορτουνισμο που τον υπηρέτησε με πάθος. Τα πράγματα είναι πεντακάθαρα. Το ΚΚΕ δεν είχε Στρατηγικό Στόχο τον Σοσιαλισμό αλλά την ...λαοκρατία.... Ευρωκομμουνισμό για αυτό και έφτιαξε το ΕΑΜ σαν ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ που ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ με ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ στέρησε απο τον λαό την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 έδωσε 50 μερες χρόνο στο εχθρό να αλλάξει τον συσχετισμό και να σφάξει τον λαό σε ΑΘΗΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ και κατόπιν το έγκλημα στην ΒΑΡΚΙΖΑ. Ολη η καταστροφή ήταν τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑ. Αντίθετα με ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σύμφωνα με τα Γράμματα ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ για Ιμπεριαλιστικό πόλεμο θα είχαν πολεμήσει την Αστική Τάξη και τους Γερμανούς Συμμάχους της και τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 εκμεταλευόμενοι τον Συσχετισμό στα Βαλκάνια θα είχαν πάρει την Εξουσία. Ολα τα άλλα είναι ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ. Ευτυχώς που το ΚΚΕ μετά το 1991.... ξεβρώμισε απο αυτή την χολέρα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    6. Δηλαδή τα Κόμματα των ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΣΒΩΛΟΣ..ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ...ΚΥΡΚΟΣ..ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ θέλανε Σοσιαλισμό και δεν ήθελε ο ΣΤΑΛΙΝ. ΜΑΛΙΣΤΑ. Πόσο περισσότερο μπορεί να γίνει καραγκιόζης ο Οπορτουνιστής προκειμένου να υπηρετήσει την Ιδεολογική μήτρα που τον γέννησε τον ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ. Δεν υπάρχει πάτος.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  6. Μα τι να αναφέρει ο κομματικός—στρατευμένος τύπος, εδώ Ισβέστια και Πράβδα δεν ήξεραν τίποτα για την Αθήνα . Να απομυθοποιηθεί την ελπίδα ότι θα κατεβεί ο ‘’μουστάκας’’ και θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Τελικά γιατί σταμάτησε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αφήνοντας την Ελλάδα ακόμα ένα μήνα υπό την γερμανική κατοχή; ; Με τόση δύναμη το ΚΚΕ, το λιγότερο που θα τύγχανε, θα ήταν υποδοχή Μεσσία. Αλλά η ελπίδα πρέπει να υπάρχει πάντα, για να δεσμεύει και αρκετές δεκάδες χιλιάδες Άγγλους στην Ελλάδα για να μην μας προλάβουν περίεργα γεγονότα στο Βερολίνο. Όταν δεν χρειαζόταν πια το αγκάθι του ΕΑΜ—ΕΛΑΣ και είχε τελειώσει ο ρόλος του, το βάλαμε να υπογράψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναρωτιέμαι ποιο είναι εδώ το επιχείρημα. Ότι ο Κόκκινος Στρατός δεν κατέβηκε ως την Ελλάδα καθώς ήταν ήδη συμφωνημένο αυτό? Κοινό στρατηγείο επιχειρήσεων δεν είχαν οι Σύμμαχοι? Και να κατέβει ο Κόκκινος Στρατός να κάνει τι? Οι Γερμανοί ήδη αποχωρούσαν. Ίσα ίσα θα διεσπαγε τον κλοιό που είχε δημιουργήσει στην Πολωνία. Άραγε το επιχείρημα είναι ότι το ΚΚΕ έπρεπε να έχει γραμμή ανατροπής? Κανείς δεν διαφωνεί. Το ΕΑΜ δεν είχε ως αντιφασιστικό μέτωπο και όχι αντικαπιταλιστικό. Όμως πριν τα ρίξουμε όλα στον Σταλιν και στο ΚΚΕ, ας δούμε, τι γραμμή είχαν όλα τα ΚΚ στην Ευρώπη? Μήπως την ίδια? Μήπως είναι η γνωστή θεωρία των μετώπων που όπως ιστορικά αποδέιχτηκε ήταν λανθασμένη? Θεωρείτε μάλλον πως τα Δεκεμβριανά ήταν αντιπερισπασμός του ΕΛΑΣ σε συνεννόηση με το Στάλιν για να αποσπαστούν δυνάμεις που θα πήγαιναν στο Βερολίνο. Ξέρετε άραγε που ήταν οι στρατιές των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας όταν ο Κόκκινος Στρατός ήταν έξω από το Βερολίνο? Ήταν λοιπόν χιλιόμετρα μακριά. Επίσης, αν το ΕΑΜ, το ΚΚΕ ή ο ΕΛΑΣ ήξεραν όπως ισχυρίζεστε για τη Γιάλτα και αν ο Στάλιν χρησιμοποίησε τα Δεκεμβριανά ως αντιπερισπασμό, αυτό δεν αντιφάσκει με το ότι ο κόσμος είχε μοιραστεί και η Ελλάδα έλαχε στη Μεγάλη Βρετανία? Μήπως άραγε δεν είναι αντίφαση ότι μόλις 3 χρόνια μετά την απελευθέρωση, η Ελλάδα που τάχα μου έχει συμφωνηθεί να ανήκει στην Μεγάλη Βρετανία περνά άξαφνα στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ? Ξαναρωτώ: Δεχόμαστε αβίαστα την χαρτοπετσέτα του Τσώρτσιλ ως πηγή; Σας φαίνεται λογικό να μην υπήρχε ένας πράκτορας της ΕΣΣΔ που να μην την είδε; Σε μια συνάντηση που δεν κρατήθηκε κανένα πρακτικό; Θα αφήνανε οι σοβιετικοί ένα τέτοιο ντοκουμέντο; Και μάλιστα το επιτελικό μυαλό του Στάλιν;

      Διαγραφή
    2. Mη περιμένεις λογική απάντηση. Ολα είναι για να να καλυφθεί η λανθασμένη γραμμή των Πολιτικών μετώπων και σταδίων που κατέστρεψε τα πάντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. ....Τελικά γιατί σταμάτησε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα... χοχοχοχοχοχο Το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ είχε μπει σε ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ και ...κάποιοι... συνεχίζουν να πουλάνε τρέλα....χαχαχαχαχα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  7. Κατεβαίνει, εγκλωβίζει, αποδυναμώνει—αφαιρεί δυνάμεις υπεράσπισης του Βερολίνου.
    Τα περί χαρτοπετσέτας είναι 50-50 μύθος-αλήθεια και δεν αποτελεί διαδικαστικό παράγοντα.
    Το ΚΚΕ πίστευε στην έξωθεν βοήθεια και γι’ αυτό προχώρησε στα δεκεμβριανά. Ίσως να είχε και κάποια αόριστη, υπόγεια ενθάρρυνση. Ο καθένας είχε την κρυφή προσωπική του ατζέντα.
    Το μοίρασμα μπορεί να έλεγε κάτι στο Στάλιν, αλλά δεν έλεγε τίποτα στους εδώ, γιατί δεν το έμαθαν ποτέ. Το να αποσύρονται βρετανικές δυνάμεις από την Ιταλία και να απασχολούνται στην Ελλάδα δεν έβλαπτε καθόλου την κούρσα του Ζούκωφ προς το Βερολίνο. Το ΚΚΕ χρησιμοποιήθηκε όσο ήταν αναγκαίο. Μετά έπρεπε να κάτσει ήσυχα. Αλλά αφού το ‘’μοίρασμα’’ δεν ήταν στις σκέψεις του, θεωρώντας ότι προδόθηκε, τράβηξε πρωτοβουλιακή γραμμή η οποία στην πορεία τροφοδοτήθηκε υπόγεια. Η υπόγεια τροφοδότηση εξυπηρετούσε την επιβεβαίωση του μοιράσματος: δεν υποστηρίζω τους κομμουνιστές που είναι δίπλα στην πόρτα μου, για να μην έχετε κανένα δικαίωμα στο τι κάνω μέσα από την πόρτα μου. Εάν το ΚΚΕ δεχόταν το ‘’μοίρασμα’’, θα είχαμε κερδίσει πέντε χρόνια ανάπτυξης και πολιτισμού. Όταν η υπόλοιπη Ευρώπη έχτιζε κατεστραμμένες γέφυρες, το ΚΚΕ υπερήφανα γκρέμιζε και αυτές που είχαν μείνει.
    Όσο για το πέρασμα από την Βρετανία, στην Αμερική δεν υπάρχει μεγάλο παρασκήνιο. Γιβραλτάρ—Μάλτα—Κύπρος της έφταναν και της περίσσευαν. Η Αμερική δεν είχε ερείσματα στην νοτιοανατολική Ευρώπη και έπρεπε να φτιάξει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...Το ΚΚΕ πίστευε στην έξωθεν βοήθεια για αυτό προχώρησε στα Δεκεμβριανά..... Το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ είχε μπει στο ΣΜΑ κάτω απο την Σημαία του Ελληνικού και Αγγλικού Ιμπεριαλισμού πήγε στον Λίβανο και στην Καζέρτα μπήκε στην κυβέρνηση ...ΠΑΠΑΤΖΗ... Εδωσε 50 ημέρες χρόνο στην Αστική Τάξη να αλλάξει τον Συσχετισμό και στην συνέχεια να σφάξει τον λαό σε Αθήνα Πειραια. Πολεμούσαν για ένα ποιό ....δημοκρατικό αστικό κράτος....δηλαδή Κολοκύθια τούμπανο και έπρεπε να φαίνεται οτι ο ΕΛΑΣ πολέμησε και δεν μπόρεσε. Οποιος θέλει την εξουσία η ώρα ήταν την ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΠΟΧΩΡΟΎΣΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ μετατρέποντας τον πόλεμο σε ΤΑΞΙΚΟ. Θα μου πεις σαν οπορτουνιστής τι σε νοιάζει αυτό.... ...Μεγάλο το δίκιο σου.... Καπιταλισμός και ξερό ψωμί.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  8. ΤΟ "ΑΔΙΑΣΤΑΤΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ" ΜΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ!!



    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΙΑΣΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ "Ewald von Kleist" ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΣΤΟΝ ΑΛΗΤΑΜΠΟΥΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ Μόναχο 16/2/2019! Παράλληλα θυμίζουμε την "Διαμάχη" SS με SA και την "Αντίσταση-Κόντρα" Αξιωματικών της Βέρμαχτ (προς το τέλος του πολέμου μετά το Σταλινγράντ) του "3ου Ράϊχ-Χίτλερ/NSDAP" ΚΟΝΤΡΑ Της ... "Αγιας Γερμανικής Αυτοκρατορίας"!!!

    --------------------------------

    ΩΩΩΩΩ! ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΣΗ!!! ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΣΤΑ SCHEIN FICTION!!!!

    16/2/1942 ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ Ο "ΕΛΑΣ"!!!

    ....και τώρα το ... "Παραξενοπερίεργο".....

    (Για την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ!!!)

    ΣΗΜΕΡΑ 16/2/2019 ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΤΗΣ ΟΔΓ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ "ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ/ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΒΡΩΜΙΚΗ ΒΡΩΜΙΑ" 

    ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ "EWALD VON KLEIST"!!!

    ..... ΟΠΟΙΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΪ ΤΟΥ EWALD VON KLEIST!!!


    .... ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΠΟΤΑ...!!!

    Εμείς ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΤΟ ΛΕΜΕ: Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΑΛΕΞΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΛΙΤΟΕΣΩΤΕΡΙΚΟΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΜΚΟ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!!!!

    ΓΙΑΥΤΟ: ΕΜΠΡΟΣ ΕΛΑΣ-ΕΛΛΑΣ-ΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ......!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kαταιβένει απελευθερώνει λαούς στα Βαλκάνια αποσπώντας τους απο τον Καπιταλισμό και ανοίγει τον δρόμο για την νίκη στα Βαλκάνια. Το ΚΚΕ δεν είχε στόχο την εξουσία για αυτό και έφτιαξε το ΕΑΜ σαν ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ και μπήκε σε κυβέρνηση στο έδαφος του Καπιταλισμού με τον Παπατζή. Αν είχε στόχο την εξουσία θα είχε φτιάξει το ΕΑΜ σαν ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και χωρίς ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ θα έπαιρνε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. Η ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ που την χρωστάμε στον λαό και στον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ έχασε 1ο γιατί δεν έπεσε όλο το βάρος στο ΔΣΕ απο τα τέλη 1945 λόγω ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και 2ο λόγω του ΤΙΤΟ το 1948. Ολα τα υπόλοιπα είναι ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ. ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και είπαμε. Θέλανε σοσιαλισμο τα κόμματα των Αντικομμουνιστών στο ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ...ΣΒΩΛΟΣ..ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ...ΚΥΡΚΟΣ....ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ... Και δεν ήθελε ο ΣΤΑΛΙΝ. Ποιό Οπορτουνιστής πεθαίνεις. Χαιρετισμούς στον Οπορτουνιστικό ..χώρο... χοχοχοχοχοχοχο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και βέβαια φαίνεται πεντακάθαρα απο όλα αυτά τα Οπορτουνιστικά Κουραφέξαλα ποιά είναι πάντα η αποστολή των Οπορτουνιστικών Καρκινωμάτων. Αφού πρώτα καταστρέψουν τα πάντα στην συνέχεια να σπιλώσουν τα πάντα και να χρεώσουν την καταστροφή στους Κομμουνιστές. ΟΙ Φασίστες μπροστά τους είναι Αγγελούδια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ούτε νερό ούτε ψωμί στον ΑΡΗ και στους ...ληστές.. φώναζε η ....λαοκρατία... Ευρωκομμου νισμός και το ...ομόσπονδο ΚΚΕ. Διέγραψαν τον ΑΡΗ στην 11η Ολομέλεια τον Απρίλη του 1945 και κράτησαν την απόφαση μυστική. Αδυνατούσαν να δημοσιεύσουν αυτό το αίσχος. Το δημοσιευσαν 12 Ιούνη του 1945 με τον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ 12 μέρες στην Ελλάδα μετά απο 9χρονη απουσία σε Κέρκυρα Νταχάου. Πίεζε απο την 1η μέρα για ΔΣΕ και όλο το βάρος στον ένοπλο αγώνα. Τον εμπόδιζε η ...λαοκρατία ευρωκομμουνισμός.... ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Το τι θα είχε συμβει το παραδέχονται στα απομνημονεύματα τους Αβέρωφ Τσακαλώτος κ.α στην 5η ολομέλεια τον Γενάρη του 1949 Ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ονόμασε την ερχόμενη επανάσταση Σοσιαλιστική. Ξεκίνησε η αλλαγή προγράμματος που ψηφίστηκε το 1953. Δυστυχώς το 1955 τους υποχρέωσαν να το αποσύρουν απο το ΚΚΣΕ ...ΧΡΟΥΤΣΟΦ.... Ηταν η ωρα που το αυγό του Οπορτουνιστικού Φιδιού επικρατούσε και στην ΕΣΣΔ μετά την Κ.Δ το 1935..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερώτηση: Στο Dachau "πέθαναν" μεταξύ των άλλων δεξιοί γερμανοί παπάδες καθολικοί και προτεστάντες ... Ο γνωστός των Ναζί "Κουμμουνιστής" Ν.Ζ. πόσα χρόνια έκανε στο Dachau πρωτού οι Εγγλέζοι τον φέρουν στην Ελλάδα;;; Πάντως οι γερμανοί (Αριστεροί κ. Δεξιοί) λένε όποιος Κουμμουνιστής την έβγαζε "καθαρή" στο Dachau (και ο Ν.Ζ. έκανε αρκετά χρόνια στο Dachau) "Er war einer von Denen es waren Abmachungen"!!

      ΌΛΑ τα άλλα είναι ... Μανιαδάκικα!!!

      Διαγραφή
    2. Ας πιάσουμε πάλι την παλιά συζήτηση για το ΝΖ στο Νταχάου. Όποιος ελάχιστα έχει διαβάσει σχετικά, θα δει ότι δεν ήταν πάγια τακτική των Ναζί να εκτελούν αμέσως υψηλόβαθμα στελέχη των ΚΚ και όχι μόνο. Επίσης, αν κανείς διαβάσει λίγες από τις μαρτυρίες δεξιών και αριστερών για το ΝΖ θα δει ότι μιλάνε για υπόδειγμα κομμουνιστή που βοηθούσε πάντα τους άλλους. Τέλος ένα πράγμα να πω: Όταν περάσετε κι εσείς Νταχάου αλύγιστοι να ασκήσετε όποια κριτική θέλετε

      Διαγραφή
    3. Μη δίνεις σημασία. Η Αντικομμουνιστική λύσσα στο πρόσωπο του ήρωα Ζαχαριάδη έχει την εξήγηση της. Ενω τα είχανε καταστρέψει όλα το 1944 με τον Ευρωκομμουνισμό τους ήρθε και οδήγησε τον λαό και το ΚΚΕ στην Αθάνατη Εποποιια του ΔΣΕ. Αυτό είναι που τους Τσούζει. Οταν η 5η Φάλαγγα του Οπορτουνισμού ανέλαβε στην ΕΣΣΔ το 1956 έψαξε τα πάντα. Ολα Τζίφος. Συγκρατούμενοι του είχαν να πουν τα καλύτερα λόγια. Ολα τα αλλα είναι ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. ... άσχημο πράγμα να ζεις μια Ζωή στο Ψέμα και Ψευδαίσθηση!!!
      Έχεις μάθει ποτέ για τις "Συμφωνίες Κυρίων" μεταξύ των Εμπόλεμων Ναζοί και Εγγλέζων;;; Ψάξε βρες πόσοι γερμανοί "υψηλόβαθμοι" Κουμμουνιστές την Βγάλαν "καθαρή" στο Dachau;;; Και όσοι επέζησαν βγήκαν τόσο σακατεμένοι που δεν ξέρανε το όνομα τους!!! Ψάξε βρες και ενημέρωσε μας πόσοι Κουμμουνιστές στο Dachau είτανε "Ακμαίοι" μετά ... σχεδόν 3,5 χρόνια!!!

      Διαγραφή
    5. Όπως ο Τέλμαν φαντάζομαι που βρέθηκε 3 μέτρα κάτω από τη γη, ο Λιμπκνεχτ, η Λούξεμπουργκ προπολεμικά, ο Ανιέλιεβιτς, ΤΡΕΙΣ διαδοχικές κεντρικές επιτροπές του ΚΚ Ολλανδίας, όλοι οι κομισάριοι του Κόκκινου Στρατού και χιλιάδες άλλοι κομμουνιστές που πεθαίνανε σε αποσπάσματα, κρεματόρια ή από αρρώστιες και την πείνα. Δεν ξέρω μήπως μπερδεύεσαι με κάτι άλλους, όπως ο βασιλιάς Λεοπόλδος του Βελγίου... Και ξαναλέω: Βγάλε το Νταχάου και κάνε μετά κριτική.

      Διαγραφή
  13. Πάντως η λογικη οτι κατα της βαρκιζας ηταν οι κομμουνιστες εντος του Εαμ ενω πουλημενοι κ υπερ της βάρκιζας ήταν οι υπόλοιποι δεν εχει μεγαλη σχεση με την ιστορικη πραγματικότητα.Μάλλον ευνοεί τη. Τωρινη οπτικη της ηγεσιας του κκε "πας μη κκε πουλημενος".Με τις λίγες μου ιστορικες γνωσεις θα θυμηθω οτι στην ηγεσια του Εαμ ανθρωποι οπως ο Μαντακας ή ο Καρασεβδας ήταν καθετα αντιθετοι.Ο δε τελευταιος ειχε ζητησει να περασουν δικη οι αντιπροσωποι το Εαμ που υπεγραψαν τον Λίβανο.Μην κουραζω αλλο μς περιπτωσιολογια νομιζω σημειωθηκε η ενσταση μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν έχει είναι αλήθεια. Δεν ήταν μόνο η οπορτουνιστική μερίδα του ΚΚΕ υπέρ της Βάρκιζας. Όμως δεν μπορώ να στοιχειοθετήσω το "υπέρ της Βάρκιζας" καθώς κανείς δεν θεωρούσε νίκη τη Βάρκιζα αλλά ακόμα και στην εποχή της θεωρούταν ως μέγιστο στρατηγικό σφάλμα. Το τωρινό ΚΚΕ δεν υιοθετεί ευτυχώς τέτοιες αντιλήψεις, εξισωτικής λογικής και ευτυχώς δεν υιοθετεί και τις λογικές των μετώπων που οδήγησαν στη Βάρκιζα.

      Διαγραφή
    2. Με καλύπτει η απάντηση σου.Γενικα δεν διαφωνουμε κάθετα.Εξακολουθω να έχω την αίσθηση οτι το κκε σήμερα βλέπει την τοτε ιστορια με σημερινα μάτια κάνοντας περιεργες αναγωγες και προσπαθωντας να "κουμπωσει " και ιστορικα την τωρινη γραμμη του.Η αλλαγη απο το ΑΑΔΜ σε μια πιο "πουρα" ταξικη δοθεισης της συγκυριας(μνημονια ,κλπ) ίσως να εφερε τριγμους(πχ εργατικος αγωνας ομαδα καλτσωνη) και η ηγεσια να θελει στο θυμικο του κοσμου να ταιριαξει τα μετωπα στυλ εαμ(ΑΑΔΜ) με βαρκιζα κ προδοσια κ η πιο ταξικη γραμμη με τον δσε κ την ενοπλη επανασταση.Ισως να ειναι κ ετσι αλλα θελει μια προσοχη μην γινουν υπερβολες ή μηπως ο κόσμος δεν "πιανει" καλα την γραμμη κ υπαρχουν υπερβολες.Βεβαια αυτο το διατυπώνω με κάθε σεβασμο κ ξεροντας οτι εσυ σαν εντος των τειχων γνωριζεις καλυτερα.

      Διαγραφή
  14. Δεν υπάρχει οτι όποιος δεν είναι ΚΚΕ είναι πουλημένος. Αυτό που υπάρχει είναι ότι τα Πολιτικά Μέτωπα και τα ενδιάμεσα Στάδια είναι που στέρησαν απο τον λαό την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 με ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ και αυτό είναι ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΟ. Για να μην είχε συμβεί το ΚΚΕ έπρεπε να φτιάξει το ΕΑΜ σαν ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ διαφορετικών ανθρώπων σε ΤΑΞΙΚΗ ΒΑΣΗ και όχι Κομμάτων που είναι φορείς της 5η Φάλαγγας. ΟΒΕΡ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ σωστά. Ασχημο πράγμα μια ζωή Αντικομμουνισμός και Αποσταλινοποίηση Σοσιαλφασιστάκο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το πρόγραμμα του ΚΚΕ άλλαξε στο 15ο Συνέδριο το 1996 που κατάργησε τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ και την Συμμετοχή σε κυβερνήσεις στο έδαφος του Καπιταλισμού. Απο τότε μιλάει για ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ το 1999 φτιάχτηκε το ΠΑΜΕ και τα άλλα τμήματα της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ. ...ΑΑΔΜ... υπήρχε απο το 9ο Συνέδριο το 1973 μέχρι το 1991.... που έφερε το ΚΚΕ ένα βήμα απο την καταστροφή.... ΟΒΕΡ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Είχαν ρωτήσει τον Καπετάν Γιώτη το 1991... αν υπάρχει Επιστημονικός οπορτουνισμός. Υπάρχει απάντησε και ποτέ δεν λέει καθαρά τι θέλει. Οταν ενδιαφέρονται ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ για το ΚΚΕ ...δάκρυα... συγκίνησης μου έρχονται για τα ....παιδιά..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πάμε λοιπόν να δούμε τα αποτελέσματα του ..ΑΑΔΜ.. στο πρόγραμμα του ΚΚΕ στο 9ο Συνέδριο του 1973. ...ενωμένη αριστερά... το 1974 με τους προδότες του ...εσωτερικού.... Ανοχή στο ΠΑΣΟΚ στους 2ους γύρους δημοτικών εκλογών σε όλη την Μεταπολίτευση. Πραγματική αλλαγή 17% το 1981.. Σαρτζετάκης το 1985 Κοινό πόρισμα ΚΚΕ ΕΑΡ το 1988 δημιουργία του Συνασπισμού το 1989 συμμετοχή σε δυο Κυβερνήσεις στο έδαφος του Καπιταλισμού και γενική έφοδος για την διάλυση του ΚΚΕ απο την Συμμορία ....φαρακου.... Αυτά βλέπουνε όνειρο ...κάποιοι... Ας αλλάξουν πλευρό... ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δηλαδή ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ. Τα κόλπα ψοφήσανε το 1991...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή