Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Nτοκουμέντα ΝΟΜΣ

Πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί για τον ρόλο των Σλαβομακεδόνων στην Εθνική Αντίσταση και τον Εμφύλιο. Ο υποτιθέμενα ανθελληνικός και αντιπατριωτικός τους ρόλος αποτελεί επιχείρημα της δικτατορίας του Μεταξά και παλαιότερα του δικτάτορα Πάγκαλου. Η ιστορική πραγματικότητα έχει γραφεί με τελείως διαφορετικό τρόπο. Οι Σλαβομακεδόνες με οργανώσεις προσωπικής πολιτικής άμυνας ενάντια στους δικτατορικούς διωγμούς, που εντοπίζονται ήδη από το 1920, προσδιορίστηκαν στην μεγάλη τους πλειοψηφία ως υποστηρικτές του σοσιαλισμού και εντάχθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά με το μέρος του ΕΛΑΣ και αργότερα του ΔΣΕ. Το θέμα της εδαφικής ακεραιότητας δεν αποτέλεσε σε καμιά ιστορική φάση ζήτημα που θίγονταν από της οργανώσεις των Σλαβομακεδόνων. Τόσο στο δεύτερο όσο και στο πέμπτο συνέδριο του ΝΟΦ τονίζονταν ένα πολύ διαφορετικό ζήτημα: Το ζήτημα της αυτοδιάθεσης. Οι ομιλούντες την σλαβική κάτοικοι της ελληνικής Μακεδονίας ζητούσαν το πολύ απλό και πολύ στοιχειώδες. Να αποφασίσουν για τον εαυτό τους εάν θέλουν να είναι Έλληνες ή Γιουκοσλάβοι πολίτες. Βεβαίως στο ΝΟΦ (που δεν είναι ένα κομμουνιστικό κόμμα αλλά μια οργάνωση εθνικού χαρακτήρα) υπήρχαν μερίδες που υποστήριζαν και κάποιο εδαφικό δικαίωμα στα ελληνικά εδάφη της Μακεδονίας. Η τάση αυτή αποτέλεσε παρόλα αυτά μειονότητα και ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τις θέσεις του ΚΚΕ στο ζήτημα. Μετά την σύνοδο του ΝΟΦ το 1948, επικράτησε πλήρως η σκοπιά της αυτοδιάθεσης.

Ελάχιστα έχουν γραφεί για την συνεισφορά και το αίμα που έχει χυθεί από τους Σλαβομακεδόνες της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση των λαϊκών και εδαφικών συμφερόντων της χώρας. Η τελική λύση δόθηκε από μεριάς ελληνικού αστικού κράτους με την ήττα του ΔΣΕ το 1949 και την ολοκληρωτική διάλυση των ΝΟΦ-ΣΝΟΦ. Ακολούθησε διάλυση του σλαβομακεδονικού στοιχείου, μαζικοί εκτοπισμοί χωριών της βορείου Μακεδονίας, ελληνοποιήσεις ονομάτων, επωνύμων και τοπωνυμιών αλλά και εκατόμβες νεκρών, από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ενάντια σε απλούς Σλαβομακεδόνες πολίτες στο διάστημα 1948-1950 σε όλο το βόρειο τόξο της Μακεδονίας.


Παρακάτω παρουσιάζουμε τρία ξεχωριστά ντοκουμέντα της Σλαβομακεδονικής οργάνωσης ΝΟΜΣ (Σλαβομακεδονικό ανάλογο της ΕΠΟΝ) που αναδεικνύουν την θέση των Σλαβομακεδόνων απέναντι στους Έλληνες και την Ελλάδα.


Προκήρυξη πρώτη από την ΝΟΜΣ το 1945

Προκήρυξη δεύτερη από την ΝΟΜΣ το 1945  
Προκήρυξη τρίτη από την ΝΟΜΣ το 1945

Σλαβομακεδόνες και Έλληνες κομμουνιστές κρατούμενοι της Ακροναυπλίας επί Μεταξά στέκονται τιμητική φρουρά στο φέρετρο του Ε. Ρολογά . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου