Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Ο Γεροδήμος

Λίγα είναι αυτά που μπορούν να γραφούν για τον αγωνιστή και τον άνθρωπο που έχει μείνει στην σύγχρονη ελληνική ιστορία ως Γεροδήμος. Σε αυτό το σημείο θα επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε μονάχα ένα μικρό κομμάτι της πλούσιας και μεγάλης αγωνιστικής του δράσης.

Ο Βασίλης Τσέλιος, που έμεινε γνωστός ως Γεροδήμος, αποτελεί μια από τις πιο ηρωικές μορφές του εθνικοαπελευθερωτικού αλλά και του ταξικού αγώνα. Κατάγονταν από την γενιά του Δήμου Τσέλιου, γνωστού οπλαρχηγού του 1821. Ολοκληρωμένος γιατρός, έφεδρος αξιωματικός, πήρε μέρος στον ελληνοιταλικό πόλεμο και διακρίθηκε για τις υπηρεσίες του. Με την σκιά της κατοχής να απλώνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα, ο Γεροδήμος εντάσσεται στις πρώτες ανταρτομάδες του Άρη Βελουχιώτη. Με την σύσταση του ΕΛΑΣ, ο Γεροδήμος μετατίθεται στην θέση του αρχηγού του Αρχηγέιου ΕΛΑΣ Στερεάς Ελλάδας, ήδη από την πρώτη φάση που αυτό συγκροτέιται και αναπτύσσεται. Στο πόστο αυτό ο Τσέλιος θα διαπρέψει όσο λίγοι. Αποφασιστικές μάχες, σαμποτάζ, περιορισμός των δεξιών συμμοριών και του Ζέρβα και μια ολόπλευρη ανάπτυξη του ΕΑΜικού κοινωνικοανατρεπτικού κινήματος. Στην συνδιάσκεψη των Κορυσχάδων, ο Γεροδήμος εκλέγεται εθνοσύμβουλος από το ΕΘνικό Συμβούλιο της ΠΕΕΑ. Μετά την Βάρκιζα ο Γεροδήμος διατηρεί το προσωπικό του πισ΄τολι αλλά και την στολή του. Δεν φοβάται κανέναν και το δηλώνει.

Αυτόν τον άνθρωπο, με τα αετίσια μάτια και την πυρόξανθη γενειάδα, το αστικό κράτος θα τον είχε δοξάσει, αν δεν είχε ταχθεί με την μεριά του λαού και το ΚΚΕ, του οποίου ήταν μέλος τα 4 τελευταία του χρόνια. Με την έναρξη της λευκής τρομοκρατίας και τα πογκρόμ βίας σε όλη την Στερεά, ο Γεροδήμος οργανώνει μια ομάδα ανταρτών και ξαναβγαίνει στο κλαρί στην περιοχή του Ξηρομέρου. Δίνει μικρές μάχες με την χωροφυλακή στην οποία στήνει και ενέδρες. Ο χώρος όμως και ο χρόνος δεν είναι κατάλληλος. Η περιοχή άνυδρη και χωρίς ψηλά βουνά, δεν είναι κατάλληλη για ανταρτοπόλεμο μικρής κλίμακας, ενώ αποφάσεις για οργάνωση του αγώνα δεν έχουν ακόμα παρθεί (1945).  Η ομάδα γεροδήμου μαζεύεται στο χωριό Βούστρι του Βάλτου. Προσπαθούν να αμυνθούν παρά τις τεράστιες δυσκολίες. Σύντομα μια γιγάντια δύναμη χωροφυλάκων θα συγκεντρωθεί από όλο το Ξηρόμερο για να τους χτυπήσει. Εκεί θα πέσει και ο Γεροδήμος μαζί με τοσους άλλους αγνούς αγωνιστές.

Το κεφάλι του Γεροδήμου αποκόπηκε από το κορμί του και περιφέρθηκε μαζί με αυτά των άλλων αγωνιστών στα χωριά του Βάλτου. Οι βοσκοί και οι ξωμάχοι, άνθρωποι απλοί, μάζεψαν τα σκόρπια οστά των πεσόντων ανταρτών και τα έθαψαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή, που ακόμα πολλοί την ονομάζουν "Στου Τσέλιου" ...Ο Γεροδήμος με την στολή του στον ΕΛΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου