Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΟΕΚΑ Γεροδήμου

Στα τέλη του 1945, η κατάσταση στην Ελλάδα υπήρξε δραματική για τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ. Η λευκή τρομοκρατία άνοιγε τα μάυρα τις φτερά πάνω από όλη την χώρα και οι σφαγές, οι διώξεις και οι εκτελέσεις είχαν λάβει γιγάντιες διαστάσεις. Την εποχή αυτή λοιπόν έιναι που ιστορικά μπορούμε να εντοπίσουμε την δημιουργία των πρώτων ΟΕΚΑ (Ομάδες Ενόπλων Καταδιωκόμενων Αγωνιστών), που έθεσαν τις βάσεις για την δημιουργία του ένδοξου Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Ο Κόκκινος Φάκελος θα σας παρουσιάσει την σύντομη ιστορία μερικών από τις πρώτες ΟΕΚΑ σε μια σειρά άρθρων.



Η ΟΜΑΔΑ ΓΕΡΟΔΗΜΟΥ


Το τελευταίο δεκαήμερο του Μάη του 1945, μέσα σε μια κρύα και δύσκολη Άνοιξη, μια ομάδα καταδιωκόμενων αγωνιστών συγκεντρώνεται από διάφορα σημεία του Ξηρόμερου στην Μπαμπίνη. Ανάμεσά τους οι: Βασίλης Τσέλιος (Γεροδήμος) αρχηγός ΕΛΑΣ Στερεάς, Νίκος Κομπλίτσης (Χελμός) υπαρχηγός ΕΛΑΣ Ξηρομέρου, Τάκης Γκαραβέλος καπετάνιος λόχου ΕΛΑΣ, Κώστας Τζακώστας καπετάνιος ΕΛΑΣ, Σπύρος Κομπλίτσης καπετάνιος ΕΛΑΣ, Γκαραβέλος Πάνος υπαξιωματικός της Πολιτοφυλακής του ΕΛΑΣ και μελος του ΚΚΕ , Φώτης Τζακώστας στέλεχος του ΚΚΕ, Κώστας Σαμαράς ΕΛΑΣίτης, Κώστας Μαρκαντώνης σαμποτέρ του ΕΛΑΣ, Χριστόφορος Θεοχάρης νομαρχιακό στέλεχος της ΕΠΟΝ, Σωκράτης Τσελεπής ΕΛΑΣίτης, Γιάννης Κατσιφός πολιτοφύλακας, Χρήστος Γκούμας πολιτοφύλακας, Τσίντζος Στάθης μέλος του ΚΚΕ, Χριστόφορος Κομπλίτσης πολιτοφύλακας, Βασίλης Παπαγιάννης στέλεχος του ΚΚΕ και ο Αριστέιδης Θεοχάρης στέλεχος του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ.


Παρώντες ήταν ακόμα μερικοί αγωνιστές τα ονομάτα των οποίων δεν μας είναι γνωστά. Η ομάδα συνεδρίασε και έθιξε το ζήτημα της άμυνας ενάντια στους χιτοσυμμορίτες. Εκεί ειπώνεται από τον Γεροδήμο το περίφημο: " Αυτό που πάμε να κάνουμε τώρα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα". Η ομάδα πήρε τις παρακάτω αποφάσεις:

Α)  Να μην πάρουν μέρος στην υπο οργάνωση ομάδα όλοι οι παρόντες αλλά μερικά από τα στελέχη να μείνουν εκτός για να οργανώσουν γιάφκες και κρησφύγετα και να στήσουν δίκτυο πληροφοριών.

Β) Στην ομάδα Γεροδήμου να μετέχουν οι Νίκος Κομπλίτσης, Σπύρος Κομπλίτσης, Κώστας Τζακώστας, Σωκράτης Τσελεπής, Βασίλης Παπαγιάννης, Γιάννης Κατσιφός, Γιώργης Νίσιας και ο Βασίλης Κατσιγιάννης. Η ομάδα για λόγους ασφάλειας και τροφής ορίστηκε αρχικά να μην υπερβαίνει τα 20 άτομα και να κάνει αρχικά την εμφάνισή της στο χωριό Κομποτή στα Ακαρνανικά Όρη.

Γ) Η άμεση κάλυψη των μικροελλείψεων σε υπόδηση, ρουχισμό και τρόφιμα θα λύνονταν πριν την εκκίνηση των επιχειρήσεων, με την βοήθεια των συντρόφων της Μπαμπίνης. Για τον σκοπό αυτό θα έμπαιναν στο χωριό Μπαμπίνη οι σύντροφοι Κώστας Τζακώστας και Χριστόφορος Θεοχάρης.


Κατά την είσοδο των δύο ανταρτών στο χωριό, ομάδα χιτών τους επιτίθεται και στην συμπλοκή που ακολουθεί σκοτώνεται ο Κώστας Τζακώστας και ένας χίτης. Το χωριό ορμάει να περισώσει τους αντάρτες. Το πλήθος τρομάζει τους χίτες που σπεύδουν να ξεφύγουν προς το χωριό Μαχαιρά. Η ταφή του Τζακωστα μετατρέπεται σε λαικό προσκύνημα.

Η ομάδα Γεροδήμου ως πρώτο της μέλημα έχει να φθάσει στο χωριό του Βάλτου Βούστρι για να έρθει σε επαφή με δύο κρυβόμενους αγωνιστές, τους Βασίλη Νίσια και Βασίλη Κατσιγιάννη. Οι δύο αυτοί αγωνιστές δεν γνώριζαν για την σύσταση της ομάδας και έφτασαν στο χωριό Παπαδάτου για να πάρουν επαφή από γιάφκα. Στο Βούστρι η ομάδα του Γεροδήμου αναμένει την επαφή με τους δύο αντάρτες ενώ στέλνεται και σύνδεσμος στην ομάδα του Φουρτούνα. Δυστυχώς η ομάδα έχει γινει αντιληπτή από τον χωρικό Αριστείδη Νικάκη ο οποίος ειδοποιεί την χωροφυλακή. Μέσα σε μερικές ώρες μεγάλα τμήματα χωροφυλάκων από όλη την Αιτωλοακαρνανία μαζεύονται στο Βούστρι ενισχυμένα από παρακρατικούς.

Ακολουθεί πολύωρη μάχη με τους αντάρτες οι οποίοι κυκλωμένοι όπως έιναι πέφτουν μέχρις ενός. Οι κανίβαλοι χωροφύλακες απέκοψαν τα κεφάλια του Γεροδήμου, του Γιάννη Κατσιφού, του Οδυσσέα Αναστασίου και του Βασίλη Παπαγιάννη και τα περιέφεραν στα χωριά του Βάλτου πάνω σε τάβλες.
Από τον κλοιό γλίτωσαν με έφοδο ο Χελμός, ο Σωκράτης Τσελεπής και ο Πάνος Γκαραβέλος ενώ διέφυγε επίσης και ο Σπύρος Κομπλίτσης που είχε πάει σύνδεσμος στον Φουρτούνα.

Αυτό ήταν και το άδοξο τέλος της ΟΕΚΑ Γεροδήμου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου