Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Έφυγε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Στις 29/03/2011, έφυγε από την ζωή ο μεγάλος καλλιτέχνης του λαού Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Για καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα νεφρικής ανεπάρκειας που τον τελευταίο καιρό είχαν επιδεινωθεί και απαιτούσαν διαρκή ιατρική παρακολούθηση. Τους τελευταίους δύο μήνες της ζωής του ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, τους πέρασε σε δωμάτιο εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο της Αθήνας όπου τελικά έχασε την μάχη για την ζωή του...


Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στο νησί της Νάξου τον Δεκέμβρη του 1922. Οι γονείς του φτωχοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να μετακομίσουν στην Κοκκινιά το 1935. Παρά την έφεσή του στα γράμματα, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης σπουδάζει σε τεχνική σχολή των Αθηνών και εργάζεται για να κερδίσει τα προς το ζειν. Κατά την περίοδο της κατοχής ο Ιάκωβος Καμπανέλλης συμμετέχει και αγωνίζεται στις τάξεις του ΕΑΜ. Το 1943 η Γκεστάπο θα τον συλλάβει και το ίδιο έτος θα μεταφερθεί στην επίγεια κόλαση του στρατοπέδου Μαουτχάουζεν στην Αυστρία. Η βαθιά όμορφη ψυχή του, η τόσο ευαίσθητη στους αγώνες των ανθρώπων, θα συγκρουστεί με την θηριωδία και την αποκτήνωση του φασισμού και θα βγει νικήτρια!  Το 1945, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης θα ελευθερωθεί από το στρατόπεδο του Μαουτχάουζεν και θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Η περίοδος φυλάκισης του και τα όσα υπέστη και βίωσε, θα χαραχτούν βαθιά στην ψυχή του και θα επηρεάσουν το έργο του. "Κουβαλάω στην τσέπη μου πάντα έναν χάρτη" έλεγε. " Ο χάρτης αυτός έχει έναν κύκλο για κάθε στρατόπεδο συγκέντρωσης της Γερμανίας και της Αυστρίας. Το κάθε στρατόπεδο έχει ακτίνα 50 χιλιομέτρων και όλα μαζί καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την έκταση των δύο χωρών. Κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι ο γερμανικός λαός δεν ήξερε !" 

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ο Ιάκωβος Καμπανέλλης θα γνωρίσει τις παραστάσεις του θεάτρου Κουν που θα τον συναρπάσουν. Εκεί όπως είπε και ο ίδιος, θα βρει τον προορισμό του. Η επιστροφή του Καμπανέλλη στην Ελλάδα συνοδεύεται και από την συγγραφή του μοναδικού πεζού του έργου "Μαουτχάουζεν". Το έργο, που εξιστορεί πραγματικά περιστατικά της περίοδος κράτησης του συγγραφέα στο στρατόπεδο, θα ολοκληρωθεί και μαζί με τέσσερα ποιήματα του ιδίου θα μελοποιηθεί το 1965 από τον Μίκη Θεοδωράκη. Το έργο Μάουτχάουζεν θα μεταφραστεί και θα παιχτεί σε πολλές χώρες του κόσμου μεταξύ των οποίων και η Γερμανία.

Το 1946, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, θα έρθει σε επαφή με τον μεγάλο ηθοποιό και θεατροδιδάσκαλο Αδαμάντιο Λεμό, και το πρώτο θεατρικό του έργο "Χορός πάνω στα στάχυα", θα ανέβει το 1950 στην Καλλιθέα, από τον θίασο Λεμού. Τα χρόνια που ακολουθούν παραμένουν πολύ δημιουργικά για τον Καμπανέλλη που επιδίδεται στην συγγραφή πολλών θεατρικών έργων όπως τα Έβδομη μέρα της δημιουργίας, Η Αυλή των Θαυμάτων, Γειτονιά των αγγέλων και Βίβα Ασπασία. Ο Καμπανέλλης θα συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους ανθρώπους της τέχνης όπως ο Κάρολος Κουν και η Τζένη Καρέζη. Τα έργα του βαθιά ευαίσθητα και ανθρώπινα εμπνέονται από την ζωή αλλά και την παιδικότητα που δεν την εγκατέλειψε ποτέ του. Από μικρό τον συναρπάζει το παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα "Παραμύθι χωρίς Όνομα" το οποίο ο ίδιος μετέφερε στο θέατρο το 1959.


Την περίοδο 1972-1975, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης δημιουργεί μεσούσης της δικατοτρίας των συνταγματαρχών τα δύο πιο μεγάλα του έργα Εχθρός Λαός και Το μεγάλο μας τσίρκο. To τελευταίο γνωρίζει τεράστια αποδοχή από το κοινό το 1975 σε παράσταση με την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο.

Μεταπολιτευτικά ο Ιάκωβος Καμπανέλλης λαμβάνει τον τίτλο του ακαδημαικού και τοποθετείται στην θέση του διευθυντή της ΕΡΤ.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης «έφυγε» στις 29 Μάρτη 2011, λίγο μετά την γυναίκα του Νίκη, αφού πρώτα, όμως, μας πήρε από το χέρι και μας σεργιάνισε στη «Γειτονιά των Αγγέλων», εκεί που το ψωμί είναι πάντα πάνω στο τραπέζι για τον φτωχό και τον διαβάτη.


Η κηδεία του Ιάκωβου Καμπανέλλη έγινε στην Κοκκινιά χωρίς όμως να είναι δημοσία δαπάνη... Η κρατική τιμή αυτή φυλάσσεται προφανώς για άλλα πρόσωπα όπως ο κύριος Μητσοτάκης....  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου