Όλοι νομίζω γνωρίζουμε το δράμα και την αθλιότητα του χωριού Κωσταλέξι Βέροιας. Στο μικρό αυτό χωριό ξετυλίχθηκε ένα σύγχρονο δράμα με θύμα ένα μικρό παιδί. Το αποτέλεσμα ήταν να συνδεθεί για πάντα στο μυαλό του ελληνικού λαού του όνομα Κωσταλέξι με την έννοια της αθλιότητας. Αυτό που παραμένει όμως σχετικά άγνωστο είναι οτι το δράμα αυτό είχε βαθειές πολιτικοκοινωνικές ρίζες που συνδέονται με την σκοτεινή εποχή του Εμφυλίου. . .
Την Δευτέρα 6 Νοέμβρη του 1978 η 47χρονη Ελένη Καρυώτη αντικρύζει τον ήλιο για πρώτη φορά μετά απο 29 ολόκληρα χρόνια που πέρασε κλεισμένη σε απομόνωση σε ένα μικρό δωμάτιο. Η γυναίκα είναι γυμνή και τυλιγμένη με μία βρώμικη κουβέρτα. Δεν μπορεί να μιλήσει μετά απο τόσα χρόνια που δεν έχει χρησιμοποιήσει την ανθρώπινη γλώσσα και βγάζει μονάχα άναρθρες κραυγές. Οι αρχές την μεταφέρουν στο νοσοκομείο Λαμίας και αργότερα στο Δαφνί. Εκεί η Ελένη καταφέρνει να γράψει ένα και μοναδικό όνομα σε ένα μικρό κομμάτι χαρτί. Μήνες αργότερα και αφού τα αδέλφια της έχουν αθωωθεί απο την δικαιοσύνη, τα ίχνη της Ελένης χάνονται για πάντα...
Το όνομα που η Ελένη Καρυώτη έγραψε ήταν αυτό ένος απο καιρό νεκρού δάσκαλου που πέρασε απο το χωριό. Ο δάσκαλος αυτός ήταν κομμουνιστής, λίγο καιρό έμεινε στο χωριό και όταν οι διώξεις οξύνθηκαν πέρασε στο βουνό με τους αντάρτες. Ο δάσκαλος αυτός είχε γνωρίσει και συνάψει δεσμό με την μικρή Ελένη που κι εκείνη τον αγαπούσε. Οι γονείς της ενθικόφρονες μέχρι το βαθύ μεδούλι των κοκκάλων τους, έμαθαν το νέο και έκλεισαν την Ελένη στο μικρό δωμάτιο του ισογείου. Η Ελένη για αυτούς διαγράφηκε απο την οικογένεια και η μεταχείρηση που της επιφύλαξαν απο τότε ήταν χειρότερη απο αυτή ενός σκυλιού.
Το πιό τραγικό ομως στην υπόθεση της Ελένης Καρυώτη δεν ήταν η μοίρα που της επιφύλαξαν οι γονείς και τα αδέλφια της. Η μικρή κοινωνία του χωριού, ενός χωριού που φιλοξένησε αρκετά κεφάλια κομμουνιστών στην πλατεία του και στο οποίο οι βασανισμοί και οι εκτελέσεις αριστερών γίνονταν δημόσια, ήξερε... Οι κοινωνία του χωριού γνώριζε την τραγική ιστορία της Ελένης και ενώ με μιά αποφασή της και μόνο θα μπορούσε να την λυτρώσει απο την φρίκη, επέλεξε να σιωπήσει και με τον τρόπο αυτό να συναινέσει στις πράξεις των δημίων της...
Το Κωσταλέξι δίκαια βρίσκεται χαραγμένο με τον τρόπο αυτό στο μυαλό των ανθρώπων αφού στην Ελένη Καρυώτη έδειξε όλη την εμφυλιακή του αθλιότητα...
Το Κωσταλέξι δεν είναι στην Βέροια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι στην Φθιώτιδα, έξω από την Λαμία, κοντά στην Υπάτη.
http://kostalexi.net/kefalaia%5CAllaThemata%5CEleni.pdf
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο λινκ είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον όμως έχω μερικές μικρές αμφιβολίες:
ΑπάντησηΔιαγραφήα)Το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζει την Ελένη σε κατάσταση άθλια ποιός το χαλκευσε και γιατί?
β)Πως και για ποιόν λόγο ήρθε ξαφνικά στο φώςμιά τέτοια υπόθεση? Με άλλα λόγια τα ΜΜΕ επέλξαν ένα τυχαίο χωριό στον χάρτη και εξαπέλυσαν σε μιά τυχαία οικογένεια κατηγορίες?
γ)Στο ερώτημα του γιατί συνέβαινε κάτι τέτοιο και η τοπική κοινωνία δεν αντέδρασε νωρίτερα θα απαντήσω με ανάλογο παράδειγμα: Στο χωριό που ονομάζεται Παραλία Αυλιδας υπήρξε πριν ελάχιστο διάστημα περίπτωση κοπέλας με που έπασχε από διανοητική υστέρηση. Οι εισαγγελείς την βρήκαν παρατημένη στο σπίτι της χωρίς φαγητό ή νερό και η μητέρα της είχε φύγει με τον εραστή της για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Παρόλο που ο εισαγγελέας αυτεπάγγελτα έκανε μήνυση στην μητέρα της κοπέλας. Κανείς μα κανείς από την τοπική κοινότητα δεν βρέθηκε να καταθέσει ενάντια στην μητέρα, η οποία σημειωτέον θα έχανε και την κηδεμονία του παιδιού και ίσως το παιδί τώρα να ζούσε ανθρώπινα. Δεν είσαι προφανώς από χωριό αλλά στις τοπικές κοινωνίες ισχύει ο άγραφος νόμος της σιωπής...(Το περιστατκό το γνωρίζω προσωπικά)
δ) Υπάρχουν άπειρα νομικίστικα παραθυράκια μέσα από τα οποία μπορεί κανείς να γλιτώσει ειδκά σε περιπτώσεις οικογενειακού δικαίου...
ε) Το Κωσταλέξι υπήρξε χωριό έντονης δράσης παρακρατικών με πάμπολλα περισταικά ακραίας βίας απέναντι σε κομμουνιστές. Αποκλείεται δηλαδή η Ελένη να ερωτεύθηκε κάποιον αντάρτη της περιοχής που εκτέλεσαν ή φέραν στο Κωσταλέξι?
ζ) Αν η Ελένη είχε δολοφονικές τάσεις γιατί δεν την έστελναν σε κάποιο ίδρυμα ή ψυχιατρείο τόσα χρόνια ?
Κάθε χρόνο στις 6-7 Νοεμβρίου, με πρόσχημα την "επέτειο" της ανακάλυψης της υπόθεσης από τους "δημοσιογράφους", το NEWSBOMB και ο κύριος Χαρδαβέλλας, αναπαράγουν την είδηση και την προωθούν με υπόγεια και βρώμικα κανάλια σε κάθε λογής "δημοσιογραφικά" blogs, με μοναδικό και απώτερο στόχο, την δημιουργία ενός δήθεν κοινωνικού στίγματος, το οποίο χρησιμοποίησαν και συνεχίζουν να χρησιμοποιοιούν, ως πρόσχημα, για αβυσαλέα οικονομική εκμετάλευση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ υπόθεση Κωσταλέξι και η Ελένη Καρυώτη πουλάνε! Προς απόδειξη των παραπάνω δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τον ισότοπο του NEWSBOMB, καθώς και των πρερισσοτέρων "δημοσιογραφικών" blogs και στην μηχανή αναζήτησης που διαθέτουν πληκτολογήσετε την λέξη "Κωσταλέξι". Εκεί λοιπόν οι μάσκες θα πέσουν, γιατί στα αποτελέσματα θα δείτε εκατοντάδες θέματα και κανένα από αυτά δεν έχει σχέση με την υπόθεση, εκτός αν υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι για την υπογραφή του μνημονίου ευθύνεται το Κωσταλέξι.
Χρησιμοποιούν λοιπόν το Κωσταλέξι και ασελγούν στην μνήμη αυτού του άτυχου κοριτσιού, των αδελφών της, αλλά και της κοινωνίας ενός ολόκληρου χωριού, με συνειδητό μένος, ψεύδος και παραπληροφόρηση, ανείπωτη κοινωνική αναλγησία, με βιασμό και ασέλγεια επί της αληθείας, με βάναυση και αχαλίνωτη παραβίαση κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας, για το ΧΡΗΜΑ!
Η αλήθεια είναι μία! Δεν είναι πολλές και δεν είναι η μία ή άλλη άποψη. Οι απόψεις για να είναι αληθινές πρέπει να βασίζονται και να αποδεικνύονται με γεγονότα και μαρτυρίες. Όχι σε φήμες. Οι τελευταίες δεν αποδεικνύονται. Δεν είναι τίποτε άλλο, παρά φτηνά κουτσομπολιά.
Η αλήθεια προϋποθέτει πνευματική ωριμότητα. Σε υποχρεώνει να σκεφτείς, να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα και να αναζητήσεις τις δικές σου ευθύνες γι’ αυτήν. Και ποιος έχει σήμερα διάθεση να βάλει το μυαλό του να δουλέψει, ν’ ασχοληθεί με πράγματα, που διαταράσσουν την μακαριότητά του; Και πλέον γιατί να σκεφτόμαστε όταν έχουμε τους "δημοσιογράφους" και κάθε λογής "ειδικούς" να το κάνουν για εμάς;
Όσοι από εσάς πραγματικά ενδιαφέρονται για την αλήθεια, ας κάνουν τον κόπο να διαβάσουν τα γεγονότα στον σύνδεσμο http://kostalexi.net/eleni.html
Δείτε επίσης και το βίντεο της εξαιρετικής ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ εκπομπής του έγκριτου δημοσιογράφου Χρήστου Βασιλόπουλου, «Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ», με κεντρικό προσκεκλημένο και αυτόπτη μάρτυρα, τον επίσης έγκριτο δημοσιογράφο Γιώργο Οικονομέα, ο οποίος, το 1978, είχε ασχοληθεί με την υπόθεση, ως ο αρμόδιος ρεπόρτερ της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ". Παρουσιάσθηκαν μαρτυρίες από καταξιωμένους γιατρούς που την εξέτασαν, καθώς και από συγγενείς, συμμαθητές της Ελένης και κατοίκους του χωριού.
Πριν λοιπόν αποφασίσετε για το τι είναι αλήθεια και τι ψέματα, ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ!
Χρόνια Πολλά σε όλους σας.