Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΨΗΣ (ΑΝΑΠΟΔΟΣ). Κομμουνιστής λαϊκός ηγέτης της Ρούμελης και της Εύβοιας

 

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη «Σύγχρονη Εποχή» το βιβλίο με τίτλο «ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΨΗΣ (ΑΝΑΠΟΔΟΣ). Κομμουνιστής λαϊκός ηγέτης της Ρούμελης και της Εύβοιας».



Το βιβλίο επιμελήθηκε η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ. Ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» στις 5-6 Δεκέμβρη φιλοξένησε  αφιέρωμα για την έκδοση. Με συνεντεύξεις από μέλη της ομάδας εργασίας που επιμελήθηκαν την έκδοση, αλλά και εκτενή αποσπάσματα από τον πρόλογο του βιβλίου που υπογράφεται από την Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

Ο κομμουνιστής Θύμιος Καψής (Ανάποδος) αποτέλεσε πρότυπο μαχητή, γέννημα - θρέμμα της ανταρτομάνας Ρούμελης, η οποία τη δεκαετία του 1940 χάρισε στο λαϊκό κίνημα μια μεγάλη γενιά αγωνιστών - ηγετών.

Το ψευδώνυμο Ανάποδος τού το είχαν βγάλει οι συμμαθητές του στο Γυμνάσιο του Δαδιού, γιατί σε συζητήσεις και σε παιχνίδια πήγαινε συνέχεια «κόντρα». Οργανωμένος στην ΟΚΝΕ από τη δεκαετία του 1930, αναδείχθηκε σε λαϊκό ηγέτη της Ρούμελης και της Στερεάς στην ένοπλη ταξική σύγκρουση της δεκαετίας 1940-1949.

Στην έκδοση για τη ζωή και τη δράση του επιχειρείται να συμπυκνωθεί όλη του η διαδρομή και η συμμετοχή του στο επαναστατικό κίνημα της χώρας μας, στις διάφορες περιόδους που έδρασε (Μεσοπόλεμος, ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, περίοδος της «Λευκής Τρομοκρατίας», τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας), συνδυασμένη με βασικά συμπεράσματα γενικότερης σημασίας που έχει συλλογικά επεξεργαστεί το ΚΚΕ από την κρίσιμη αυτή δεκαετία.

Η προσφορά του Θύμιου Καψή συγκαταλέγεται στον άφθαστο ηρωισμό των αλύγιστων της ταξικής πάλης, που εμπνεύστηκαν από τα μεγάλα ιδανικά του ΚΚΕ, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Αποτελεί μεγάλο εφόδιο, τεράστια κληρονομιά και πηγή διαπαιδαγώγησης για τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, τους εργαζόμενους, τους λαϊκούς ανθρώπους, τις νέες και τους νέους για να βαδίσουν τον δρόμο της επαναστατικής πάλης σήμερα.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τον πρόλογο της έκδοσης που υπογράφεται από την Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ (αναδημοσίευση από σχετικό αφιέρωμα στον Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 5-6 Δεκέμβρη 2020): 

«Με την έκδοση του βιβλίου "Θύμιος Καψής (Ανάποδος). Κομμουνιστής λαϊκός ηγέτης της Ρούμελης και της Εύβοιας" δίνεται συνέχεια στην πολύμορφη δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στην περιοχή της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, καθώς και σε όλη τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια και αφορούσε τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Σε συνέχεια των εκδόσεων της "Σύγχρονης Εποχής", που επιμελήθηκαν ομάδες συντρόφων και φίλων αναδεικνύοντας ηρωικές μορφές του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος ("Νάκος Μπελλής, Λαϊκός Αγωνιστής, Καπετάνιος του ΕΛΑΣ, Ταγματάρχης του ΔΣΕ" και "Νίκος Τριανταφύλλου. Συνταγματάρχης του ΔΣΕ. Ένας φλογερός επαναστάτης"), η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ φιλοδοξεί να αποτυπώσει, όσο είναι εφικτό στα πλαίσια λίγων σελίδων, τη ζωή και δράση του κομμουνιστή λαϊκού ηγέτη, Θύμιου Καψή.

Η συλλογική αυτή προσπάθεια συμπίπτει με την ολοκλήρωση του μεγάλου στόχου της Κομματικής Οργάνωσης για την απόκτηση ιδιόκτητων γραφείων της Επιτροπής Περιοχής, στην έδρα της, στη Χαλκίδα. Ενός στόχου που η εκπλήρωσή του αποτέλεσε υπόσχεση στην οικογένεια του Θύμιου Καψή, που έγραψε με το αίμα του την Ιστορία του λαού μας στην Εύβοια και προς τιμήν του τα ιδιόκτητα γραφεία του ΚΚΕ στη Χαλκίδα θα φέρουν το όνομά του.

Αποτελεί υλοποίηση της ηθικής δέσμευσης στην αδελφή του Ανάποδου, Ευσταθία Καψή, που στη μνήμη του πρόσφερε σημαντική υλική βοήθεια για το στόχο αυτό, δίνοντας το έναυσμα για την πραγματοποίησή του. Αποτελεί ανταπόκριση στο χρέος που αναλάβαμε ως ελάχιστο φόρο τιμής στη δρακογενιά της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (...)

Επιδιώκει ταυτόχρονα να δώσει ώθηση στη μελέτη που συλλογικά έχει επεξεργαστεί το Κόμμα μας, με την έκδοση του τετράτομου Δοκιμίου Ιστορίας που αφορά την περίοδο 1918-1949. Την περίοδο αυτή, άλλωστε, έδρασε και ο Θύμιος Καψής (1922-1949), συμμετέχοντας ενεργά στο κομμουνιστικό κίνημα τόσο κατά τη δεκαετία του 1930 ως μέλος της ΟΚΝΕ, όσο και στη θυελλώδη δεκαετία 1940-1949 ως στέλεχος πλέον του ΚΚΕ (...)

Το βιβλίο διατίθεται από τη Σύγχρονη Εποχή, μέσω του e-shop της, είτε επικοινωνόντας με το κατάστημά της στα παρακάτω:


Αθήνα

Τηλ.: 2103829835 και 2103808132 

Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310283810

Πάτρα

Τηλ.: 2610222804

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου