Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Γιάννης Παπαδόπουλος: Ο επιμελητής του ΔΣΠ


Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, γεννήθηκε το 1918 στο χωριό Βασιλικό Μεσσηνίας στους κόλπους μιας ευκατάστατης οικογένειας αγροτών και κτηνοτρόφων. Σπούδασε στη Σχολή Μελισσοκομίας και κατά την περίοδο της Κατοχής πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ΕΑΜ και την ανασυγκρότηση των οργανώσεων του ΚΚΕ στην περιοχή της Τριφυλλίας και της Πυλίας. Υποστήριξε επίσης με πολλαπλά μέσα στη συγκρότηση του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, στο οποίο και κατατάχθηκε λαμβάνοντας μέρος σε δεκάδες μάχες, ενέδρες και συμπλοκές.


Γιάννης Παπαδόπουλος

Από το 1944 και μετά, τοποθετείται στη θέση του υπευθύνου επιμελητείας του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ και μετά την Απελευθέρωση θα γνωρίσει, όπως χιλιάδες αγωνιστές, τις διώξεις του κράτους και του παρακράτους. Προκειμένου να γλιτώσει τη ζωή του, εγκαταστάθηκε από το 1945-1946 στην Αθήνα και στις αρχές του 1947 πέρασε παράνομα από την πρωτεύουσα, πίσω στην Πελοπόννησο για να καταταγεί στο ΔΣΠ. Τοποθετήθηκε αρχικά στο Αρχηγείο Ταϋγέτου του ΔΣΠ, όπου ανέλαβε την επιμελητειακή δουλειά, λόγω της μεγάλης του εμπειρίας. Στο ίδιο διάστημα κατάρτισε σχέδιο οργάνωσης της Επιμελητείας του ΔΣΠ, με προοδευτική φορολογία των κατοίκων των ελευθέρων περιοχών, σε είδος, ούτως ώστε να ανακουφιστεί ο ντόπιος πληθυσμός από τις τακτικές επιτάξεων, που αναγκαστικά εφάρμοζε για μικρό διάστημα ο ΔΣΠ. 

Οργάνωσε επίσης εκτεταμένο δίκτυο αποκρύψεως τροφίμων, εφοδίων, πυρομαχικών και οπλισμού, με τις ανάλογες αποθήκες και κρύπτες, όπως και υπηρεσία μεταφοράς. Παράλληλα, οργανώθηκαν συνεργεία παραγωγής προϊόντων για το ΔΣΠ, οπως ραφεία, τσαγκαράδικα, αρτοποιεία και συνεργεία κονσερβοποίησης κρέατος. Με το σχηματισμό της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΠ, ο Γιάννης Παπαδόπουλος προήχθη στο βαθμό του ταγματάρχη και ανέλαβε υπεύθυνος της Κεντρικής Υπηρεσίας Επιμελητείας της μεραρχίας. Σκοτώθηκε το Μάη του 1949, στην περιοχή της Μεγαλόπολης, σε ενέδρα αποσπάσματος της Χωροφυλακής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου