Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Πεσόντες αξιωματικοί του ΔΣΕ στα πεδία των μαχών- Μέρος 3ο


Τελευταίο μέρος


Αναστάσιος Βολιώτης (Ξάνθος)


Γεννήθηκε το 1923, στο χωριό Ασπρόγεια της Φλώρινας. Στο επάγγελμα ήταν τσαγκάρης. Κατατάχθηκε στο ΔΣΕ, στις 08 Νοεμβρίου του 1946. Πολέμησε σε δεκάδες μάχες στο Βίτσι και το Γράμμο. Σκοτώθηκε στις αρχές του Σεπτεμβρίου του 1948, στο βουνό Μάλι Μάδι.



Κατίνα- Τσβέτα Ανδρεοπούλου


Γεννήθηκε το 1928 στο χωριό Βαρικό της Καστοριάς. Εντάχθηκε στο ΔΣΕ στις 6 Σεπτεμβρίου του 1946. Έλαβε μέρος, αρχικά ως μαχήτρια και μετέπειτα ως αξιωματικός του ΔΣΕ σε πάνω από 90 μάχες και συγκρούσεις, στο Βίτσι, το Σινιάτσικο, το Βούρινο, το Βόιο, το Γράμμο και την Κόνιτσα. Διακρίθηκε πολλές φορές για την αυτοθυσία, το θάρρος και τις στρατιωτικές της ικανότητες. Της απονεμήθηκε δύο φορές το μετάλλιο ανδρείας του ΔΣΕ. Το 1949 ήταν λοχαγός πολιτικός επίτροπος. Σκοτώθηκε στις 13 Μάη του 1949, στο βουνό Κουλκουθούρια, ανάμεσα στα χωριά Πολυπόταμος και Τρίβουνο Φλώρινας.


Ιορδάνα Σλατνίκου


Γεννήθηκε το 1924 στα Γιαννιτσά. Εντάχθηκε στο ΔΣΕ από το 1946. Έδρασε αρχικά ως απλή μαχήτρια και μετέπειτα ως ομαδάρχισσα στο Καϊμακτσαλάν, το Πάικο, το Βίτσι και το Γράμμο. Τραυματίστηκε τρεις φορές. Σκοτώθηκε στη μεγάλη μάχη του Γράμμου, το 1948.


Γερμανία Πάικου


Γεννήθηκε στο χωριό Άγιος Γερμανός της Πρέσπας, το 1931. Εντάχθηκε στο ΔΣΕ και πολέμησε σε πλειάδα μαχών. Τραυματίστηκε βαριά, ούσα υπαξιωματικός του ΔΣΕ, στη Φλώρινα, στις 12 Φεβρουαρίου του 1949. Αιχμαλωτίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο από το Έκτακτο Στρατοδικείο της Φλώρινας. Εκτελέστηκε στην ίδια πόλη. Η Γερμανία Πάικου ήταν η κοπέλα, που κρατώντας τον τηλεβόα του ΔΣΕ, στο μέτωπο του Βιτσίου, "ξυπνούσε" κάθε πρωί τους φαντάρους.



Ακολουθούν σκίτσα που απεικονίζουν τις τρεις γυναίκες που αναφέρονται παραπάνω



Κατίνα- Τσβέτα Ανδρεοπούλου.

Ιορδάνα Σλατνίκου.


Γερμανία Πάικου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου