Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Πορταίτα αγωνιστών του ΔΣΠ- Μέρος 2ο


Ηλίας Βρυώνης


Ο Ηλίας Βρυώνης καταγόταν από το χωριό Λέικα της Καλαμάτας και εργαζόταν ως τραπεζικός υπάλληλος προπολεμικά. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής οργανώθηκε στο ΚΚΕ και το ΕΑΜ και μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας πέρασε στην παρανομία για να διαφύγει των παρακρατικών συμμοριών που τον κατάτρεχαν. Εντάχθηκε στο ΔΣΕ ως καπετάνιος λόχου και διακρίθηκε για την ανδρεία και τη μαχητικότητά του.


Ηλίας Βρυώνης

Αργότερα, το Αρχηγείο Ταϋγέτου θα τον προτείνει για προαγωγή, στο βαθμό του καπετάνιου του 2ου τάγματος, το οποίο βρισκόταν υπό διαμόρφωση. Σκότωθηκε στις 04/03/1948 στη μάχη του χωριού Βάγγου Αρκαδίας, κατά την οποία ο ΔΣΠ διέλυσε ολοκληρωτικά τη διλοχία Γαλανόπουλου, η οποία ανήκε στην 72η Ταξιαρχία του κυβερνητικού στρατού. Ο Ηλίας Βρυώνης ήταν ο μοναδικός νεκρός του ΔΣΠ στη μάχη εκείνη.



Χριστόφορος Κώνστας

Ο Χριστόφορος Κώνστας γεννήθηκε το 1912 στην κωμόπολη Άρνα της Λακωνίας. Η έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου τον βρήκε έφερδο αξιωματικό και με τη διάλυση του στρατεύματος και την επιβολή της Κατοχής, ο Χριστόφορος Κώνστας επέστρεψε στην πατρίδα του και πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ΕΑΜ στη Λακωνία. Οργανώθηκε επίσης στο ΚΚΕ, στους κόλπους του οποίου αναδείχθηκε σύντομα σε ηγετικό στέλεχος. Στα μέσα του 1944 ανέλαβε καπετάνιος του 8ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Λακωνίας. Μετά τη Σμυφωνία της Βάρκιζας και την έκρηξη της λευκής τρομοκρατίας, αναγκάστηκε να καταφύγει παράνομος στον Πάρνωνα.

Στην περίοδο του Εμφυλίου θα αναλάβει αρχικά την καθοδήγηση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λακωνίας, του ΚΚΕ και των ενόπλων καταδιωκόμενων αγωνιστών σε Πάρνωνα και Ταΰγετο. Από τον Άυγουστο του 1946 ανέλαβε την οργάνωση και καθοδήγηση του ΔΣΕ στη Νοτιανατολική Πελοπόννησο. Υπήρξε επίσης Β΄οργανωτικός γραμματέας της ΝΕ Λακωνίας και στα τέλη του 1947 αναδείχθηκε στο Γραφείο Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Με τη συγκρότηση της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, ανέλαβε καπετάνιος της 22ης Ταξιαρχίας. Σκοτώθηκε το Μάρτιο του 1949 στην περιοχή του χωριού Αχλαδόκαμπος Αρκαδίας, όταν επέστρεφε από τον Ταΰγετο στο Μαίναλο.


Κώστας Λαδάς (Λιμποβίσης)


Γεννήθηκε το 1913 στο χωριό Γαρδίκι Αρκαδίας και μεγαλώνοντας εργάστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος. Τον Οκτώβριο του 1941 εντάχθηκε στο ΕΑΜ και διετέλεσε γραμματέας αχτίδας του ΚΚΕ στην περίοδο 1941-1942. Το καλοκαίρι του 1943 θα ενταχθεί και στον ΕΛΑΣ, όπου θα υπηρετήσει ως αξιωματικός του 8ου Συντάγματος. Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας θα περάσει στην παρανομία για να γλιτώσει τη ζωή του από τις παρακρατικές συμμορίες της περιοχής.


Ο Κώστας Λαδάς (Λιμποβίσης) στον ΕΛΑΣ.

Όντας παράνομος θα συνεχίσει τη δράση του ως ανώτερο στέλεχος του ΚΚΕ στη Μεγαλόπολη. Το καλοκαίρι του 1947 θα ενταχθεί στο ΔΣΠ, εντός του οποίου θα εξελιχθεί σε πολιτικό και στρατιωτικό στέλεχος. Τον Οκτώβριο του 1948 θα διατελέσει καπετάνιος του Αρχηγείου Μαινάλου και μετέπειτα πολιτικός επίτροπος της 55ης Ταξιαρχίας του ΔΣΠ. Αργότερα, με διαταγή του Γενικού Αρχηγείου θα λάβει το βαθμό του ταγματάρχη. Σκοτώθηκε το Νοέμβριο του 1948 στην περιοχή του χωριού Λυκόχια της Αρκαδίας.


Θανάσης Παπανικολάου (Ντουνιάς)


Ο Θανάσης Παπανικολάου γεννήθηκε στο χωριό Ζώνη της Αρκαδίας, στα 1922 και τελείωσε το Λύκειο το 1941. Οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ, το ΕΑΜ και το ΚΚΕ και αγωνίστηκε κατά των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, από τις γραμμές τους, έως το καλοκαίρι του 1943, οπότε και πέρασε στη δράση του ΕΛΑΣ, υπηρετώντας στο 11ο Σύνταγμα, ως πολιτικός επίτροπος λόχου. Μετά την υπογραφή της Βάρκιζας, κατέφυγε κυνηγημένος στο Μαίναλο, στην Ομάδα Ενόπλων Καταδιωκόμενων Αγωνιστών των Πέρδικα, Κ. Λαδά και Ντίνου Παναγόπουλου. 



Θανάσης Παπανικολάου (Ντουνιάς)

Στα τέλη του 1946 αρρώστησε βαριά από τις στερήσεις και τις κακουχίες και μεταφέρθηκε παράνομα στην Αθήνα, με τη φροντίδα της Νομαρχιακής Επιτροπής Αρκαδίας, όπου και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο. Μετά την αποθεραπεία του, επανήλθε στο ΔΣΠ στο Μαίναλο, όπου υπηρέτησε ξανά με το βαθμό του πολιτικού επιτρόπου λόχου. Αργότερα θα αναδειχθεί σε διοικητή λόχου στην 55η Ταξιαρχία του ΔΣΠ και με διαταγή του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, θα ονομαστεί υπολοχαγός. Με το διάταγμα του Υπουργείου Στρατιωτικών της ΠΔΚ, στις 24/04/1948 θα ονομαστεί λοχαγός πεζικού, επ' ανδραγαθία, για τη συμμετοχή του στη μάχη των Καλαβρύτων. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές σκοτώθηκε στις , 21/01/1949, στη μάχη του Αγίου Βασιλείου Κυνουρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου