Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Έφυγε ο Κώστας Μαραγκουδάκης


Με μεγάλη θλίψη, ο Κόκκινος Φάκελος αποχαιρετά τον αγωνιστή, κομμουνιστή και συγγραφέα Κώστα Μαραγκουδάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 20 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 95 ετών.



Ο σ. Κώστας Μαραγκουδάκης


Ο Κώστας Μαραγκουδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) και με τη σύζυγό του Βασιλική απέκτησε 2 παιδιά.

Εντάχθηκε στο ΚΚΕ στα χρόνια της Κατοχής, το 1943, και το υπηρέτησε από υπεύθυνες θέσεις, τόσο κομματικές, όσο και στο μαζικό κίνημα, στη νεολαία.

Την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης διετέλεσε γραμματέας του Τομέα Κηφισιάς της ΕΠΟΝ, του Τομέα Προαστίων και του Τομέα Κέντρου Αθήνας της ΕΠΟΝ, ενώ αργότερα έγινε μέλος του Γραφείου Επιτροπής Νέων ΕΔΑ και της Επιτροπής Πολιτικών Νεολαιών.

Για τη δράση του αυτή φυλακίστηκε, βασανίστηκε και εξορίστηκε, συμπληρώνοντας πάνω από 10 χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες σε Βούρλα, Αίγινα, Γυάρο, στο Μακρονήσι, όπου παρέμεινε για 1 χρόνο στο Λόχο Απομόνωσης. Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών βρέθηκε και πάλι στη Γυάρο και στο Παρθένι της Λέρου.

Ήταν δραστήριο συνδικαλιστικό στέλεχος, διατελώντας γενικός γραμματέας της Ένωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτεύουσας (ΕΕΛΠ), μέλος της διοίκησης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), γενικός γραμματέας του Εθνικού Αντιδικτατορικού Συμβουλίου Εργαζομένων, γραμματέας και αντιπρόεδρος της ΕΣΑΚ-Σ.

Από το 13ο Συνέδριο (1991) έως και το 16ο Συνέδριο (2005) εκλεγόταν πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου. Από το 2003 έως το 2019 υπήρξε πρόεδρος στο "Σπίτι του Αγωνιστή".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου