Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

«Έφυγε» ο κομμουνιστής γλύπτης Γρηγόρης Ριζόπουλος


Mε μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε, στον Κόκκινο Φάκελο για την απώλεια του κομμουνιστή και αγωνιστή Γρηγόρη Ριζόπουλου, προέδρου της ΠΕΚΑΜ, αρχιτέκτονα και γλύπτη.


Ο Γρηγόρης Ριζόπουλος γεννήθηκε στη Λάγκα Καστοριάς, στις 24/5/1929, παιδί πολυμελούς οικογένειας αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που έδωσε πολλά θύματα στον αγώνα του ελληνικού λαού εκείνη την περίοδο.

Την περίοδο της ανάπτυξης της ηρωικής εποποιίας του ΔΣΕ, συμμετέχει στη δράση του και γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Λόγω της δράσης που ανέπτυξε, εξορίστηκε το 1947 στη νήσο Αλόννησο και το 1948 μετέβη ως εξόριστος στο Καραβόσταμο Ικαρίας. Από το 1949 έως το 1953 βρίσκεται εξόριστος στο Μακρονήσι. Από το 1949 στο ΑΕΤΟ και ΕΣΑΙ και το 1952 στο ΒΕΤΟ. Κράτησε αλύγιστη στάση απέναντι στα βασανιστήρια και τις πιέσεις που ο ταξικός αντίπαλος επέβαλε.

Μετά την εξορία, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ως αρχιτέκτων μηχανικός.

Κατά την περίοδο 1989-1991 έδωσε μάχη για την επικράτηση των επαναστατικών δυνάμεων στις γραμμές του ΚΚΕ.

Ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, με πάρα πολλές διακρίσεις. Σε διάφορους διαγωνισμούς, που έλαβε μέρος, με τα γλυπτά του έργα, έλαβε Α’ και Β’ βραβεία. Ανάμεσα στα πιο σπουδαία έργα, που φιλοτέχνησε, ήταν το άγαλμα του “Μακρονησιώτη Αγωνιστή”, που σήμερα δεσπόζει στη Μακρόνησο.

Θα τον θυμόμαστε πάντα για την ευγένεια, την αγωνιστικότητα, τη διαύγεια και τη σεμνότητά του. Υποσχόμαστε να κρατάμε τη σημαία ψηλά, ακριβώς όπως μας την άφησε και να θυμόμαστε πάντα τις ουσιώδεις και αγωνιστικές συμβουλές του και τη δράση του.

Θα λείψει σε όλους μας.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Νοέμβρη, στις 14.00, από το Νεκροταφείο Παπάγου.


Ο Γρηγόρης Ριζόπουλος με ένα από τα "παιδιά" του, στα Τρίκαλα

Το μνημείο του Μακρονησιώτη αγωνιστή, που στέκει τη Μακρόνησο, από τα χέρια του Γρηγόρη Ριζόπουλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου