Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Ο αγωνιστής Αθανάσιος Αναγνώστου


Ο  Αθανάσιος Κων/νου Αναγνώστου γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Κεχριές της Βόρειας Εύβοιας στους κόλπους μιας οικογένειας φτωχών αγροτών. Λόγω των οικονομικών δυσκολιών της εποχής κατάφερε να τελειώσει μόνο το Δημοτικό Σχολείο. Κατά την περίοδο της Κατοχής, ο Θανάσης Αναγνώστου οργανώθηκε ήδη από το 1942 σε ομάδα του ΕΛΑΣ, που εκείνη την εποχή βρισκόταν σε στάδιο ανάπτυξης και αγωνίστηκε έως το 1944 στους κόλπους του.

Ασκούσε έως το τέλος της ζωής του, όπως και πολλοί αγωνιστές της εποχής έντονη κριτική στη Συνθήκη της Βάρκιζας και την ηγεσία του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, έχοντας όμως μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπο και την πολιτική δράση του Νίκου Ζαχαριάδη.

Στην περίοδο της Λευκής Τρομοκρατίας, όπου η συνέχιση της ταξικής πάλης δεν είναι ξεκάθαρη στους κόλπους του ΚΚΕ, ο Αναγνώστου που δεν είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, κλήθηκε στρατεύσιμος. Η κακή αντίληψη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση (η γραμμή ήταν ότι οι στρατεύσιμοι έπρεπε να παρουσιάζονται κανονικά στον αστικό στρατό) οδήγησε τον Θανάση Αναγνώστου στο να παρουσιαστεί στο κέντρο νεοσυλλέκτων, στο Βόλο. Από εκεί, και με τον φάκελό του να αναγράφει σαφώς τα στοιχεία της δράσης του κατά την Κατοχή στάλθηκε εντός τριών ημερών στο κολαστήριο της Μακρονήσου (1947).

Εκεί αναγκάστηκε στην υπογραφή της γνωστής δήλωσης μετανοίας και παρέμεινε στο στρατόπεδο για δύο χρόνια (1947-1948). Μετέπειτα στάλθηκε σε μάχιμη μονάδα του κυβερνητικού στρατού στο Βουργαρέλι Ηπείρου, για να πολεμήσει τον ΔΣΕ, έως το 1949.

Το 1950 απολύθηκε και γύρισε στην Εύβοια. Παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Ασχολήθηκε με γεωργικές εργασίες και αργότερα δούλεψε στα τοπικά μεταλλεία του Σκαλιστήρη. Παρέμεινε πιστός στις ιδέες της Αριστεράς, παρά το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η οικογένειά του υφίσταντο διώξεις και αποκλεισμούς, λόγω της πολιτικής τους ταυτότητας. Μετά τη Μεταπολίτευση υπήρξε υποστηρικτής του ΚΚΕ, ασκώντας του γόνιμη κριτική έως το τέλος της ζωής του.

Απεβίωσε το 2009 σε ηλικία 84 ετών. 


Πρώτος από αριστερά, με συναδέλφους του στον κυβερνητικό στρατό, κατά τον Εμφύλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου