Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Η μάχη στο χάνι Αχλαδοκάμπου Αργολίδας


Η μάχη στο χάνι Αχλαδοκάμπου (Αχλαδόκαμπος Αργολίδας) έλαβε χώρα στις 17 Μάη του 1944 ανάμεσα στις αντάρτικες ελληνικές δυνάμεις του ΕΛΑΣ Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) και σε ναζιστικές γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Η μάχη που ξεκίνησε ως ενέδρα κατά αυτοκινητοπομπής έληξε με συντριπτική ήττα και εξολόθρευση μιας μεγάλης εχθρικής γερμανικής μονάδας.

Το 1944 οι δυνάμεις της Χιτλερικής Γερμανίας υποχωρούν σε όλη την ευρωπαϊκά μέτωπα. Ανατολικά προελαύνει ο Κόκκινος Στρατός και στην Ιταλία οι Αγγλοαμερικανοί ενώ οι διάφορες αντιστασιακές οργανώσεις στην κατεχόμενη Ευρώπη με καθημερινές πράξεις σαμποτάζ, με ενέδρες, επιδρομές και μάχες καθιστούν δυσχερή τη θέση των στρατευμά­των κατοχής. Η Γερμανική διοίκηση στην Ελλά­δα αντιμετωπίζει ένα διαρκώς ισχυροποιούμενο κίνημα ένοπλης Εθνικής Αντίστασης, με κύριο πόλο το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και αιμοδότη το ΚΚΕ και θέτει ως κύριο στόχο τη διατήρηση του ελέγχου των κύριων οδικών αρτηριών, ώστε να είναι ανοιχτή η οδός διαφυγής των Γερμανικών στρατευμά­των από την Πελοπόννησο προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους από τις προελαύνουσες προς τα Βαλκάνια Σοβιετικές δυνάμεις. 

Παράλληλα οι Γερμανικές αρχές επιδιώκουν να κάμψουν το ηθικό των αγωνιζόμενων εναντίον της τριπλής κατοχής αντιστασιακών, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού και να ελαχιστοποιήσουν την πολεμική δραστηριότητα του ΕΛΑΣ, εξαπολύοντας αιματηρές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και σφαγές σε ολόκληρο το Μωριά, με αποκορύφωμα αυτές του χειμώνα του 1943 στα Καλάβρυτα και της άνοιξης του 1944 στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Την 17η Μαΐου 1944 ο 6ος Λόχος του 6ου Συντάγματος της III Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου πραγματοποίησε ενέδρα στη θέση Νταούλι Αχλαδόκαμπου πάνω στον επαρχιακό δρόμο Τρίπολης-Άργους, προσέβαλε δέκα γερμανικά φορτηγά τα οποία μετέφεραν στο Αργος την Σχολή εφέδρων Αξιωματικών Πυροβολικού της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, δύναμης 100 ανδρών και 5 αξιωματικών. Η μάχη κράτησε τρεις ώρες με αποτέλεσμα 50 νεκρούς Γερμανούς, ενώ οι υπόλοιποι τράπηκαν σε φυγή. Τα αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς. 

Ο ΕΛΑΣ λαφυραγώγησε 50 τυφέκια, 3 πολυβόλα και πολλά πυρομαχικά κάθε τύπου. Οι απώλειες του ΕΛΑΣ ήταν δύο αντάρτες νεκροί κι ένας Ανθυπολοχαγός τραυματίας.

Αμέσως μετά η Πελοπόννησος τέθηκε από τις γερμανικές αρχές κατοχής, στο καθεστώς της εμπόλεμης ζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου