Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Σοβιετικοί φωτογράφοι του Κόκκινου Στρατού - μέρος 2ο


Μax Alpert

Γεννήθηκε το 1899 στη Σιμφερόπολη της Ρωσίας. Πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο εργάστηκε ως φωτορεπόρτερ της εφημερίδας  Rabochaya Gazeta (Εφημερίδα των Εργατών). Το 1930 ταξίδεψε στη Σοβιετική Ένωση και φωτογράφησε κατασκευές κτιρίων της Σοβιετικής Ρωσίας. Εκείνη την περίοδο θα γνωρίσει τον Sergei Eisenstein και θα αναπτύξουν μαζί ιδέες και απόψεις πάνω στη φωτογραφία και τον κινηματογράφο. Ο Eisenstein αργότερα θα αναφέρει συχνά το πάθος για τη φωτογραφία που ο Alpert είχε. 

Αργότερα ο Alpert θα εργαστεί για την εφημερίδα Pravda, όπου θα μείνει γνωστός για τα φωτογραφικά του πορτραίτα. Κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο συνόδευσε με δική του πρωτοβουλία τον Κόκκινο Στρατό σε πολλά μέτωπα του πολέμου, όπως το Βερολίνο και η Πράγα. 

Για την προσφορά του τιμήθηκε με το παράσημο του κόκκινου άστρου και έλαβε ακόμα πολλές τιμητικές διακρίσεις. Δική του είναι πασίγνωστη φωτογραφία του κομισάριου του Κόκκινου Στρατού με τίτλο "Μάχη" 


Ρώσσοι πρόσφυγες του πολέμου.

"Μάχη"


Mikhail Savin


Γεννήθηκε το 1915 στο χωριό Sasovo και εργάστηκε σαν εργάτης βιομηχανίας στη Μόσχα. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας της περίοδο 1937-1938 γράφτηκε σε ένα φωτογραφικό σεμινάριο του στρατού και μετέπειτα στη σχολή φωτογραφίας- δημοσιογραφίας του TASS. Το 1939 προσλαμβάνεται στο πρακτορείο TASS ως φωτορεπόρτερ. 

Από το 1941 υπηρέτησε στον Κόκκινο Στρατό ως φωτορεπόρτερ της στρατιωτικής εφημερίδας "Krasnoarmeiskaya Pravda". Τοποθετημένος στο δυτικό μέτωπο του πολέμου βρέθηκε στη Λιθουανία, το Κούρσκ, τη Μόσχα και το μέτωπο της ανατολικής Πρωσίας. Από το 1950 και μετά εργάστηκε στο περιοδικό Ogonyok και ταξίδεψε σε πάνω από 12 χώρες για φωτορεπορτάζ.

Γνωστότερες φωτογραφίες του υπήρξαν τα γνωστά φωτογραφικά καρέ με τις εφόδους των στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού.



Έφοδος



Yevgeny Khaldei

Ο γνωστότερος φωτογράφος της ιστοριάς του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω της φωτογραφίας του σοβιετικού στρατιώτη που υψώνει τη σημαία της ΕΣΣΔ στο Ράιχσταγκ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για καρέ φωτογραφιών που θα παρουσιάσουμε παρακάτω. Ο Khaldei γεννήθηκε το 1917 σε οικογένεια Εβραϊκής καταγωγής στο Ντονιέτσκ της Ουκρανίας. Εργάστηκε από το 1939 στο TASS και ακολούθησε τον Κόκκινο Στρατό στα διάφορα μέτωπα της Δύσης. Βρέθηκε το 1945 με μια μεγάλη σοβιετική σημαία που ένας θείος του ράφτης του είχε φτιάξει, στο Ράιχσταγκ. Ο Khaldei πίστευε βαθιά στη νίκη του Κόκκινου Στρατού και κουβαλούσε μαζί του τη σημαία για να την απαθανατίσει σε μια μοναδική φωτογραφία που θα σηματοδοτούσε την τελική νίκη. 

Μετά τον πόλεμο εργάστηκε στην Pravda έως της συνταξιοδότησή του. 


Τα καρέ του Ράιχσταγκ

Τα καρέ του Ράιχσταγκ

Τα καρέ του Ράιχσταγκ


(συνεχίζεται)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου