Το παλάτι της κουλτούρας και της επιστήμης, είναι ένας ουρανοξύστης στην Βαρσοβία, πρωτεύουσα της Πολωνίας. Χτίστηκε το 1955, σαν δώρο του σοβιετικού λαού στον πολωνικό, και αριθμεί 30 ορόφους και 3.000 δωμάτια. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής του σοβιετικού ρεαλισμού και εξακολουθεί σήμερα να είναι το ψηλότερο οικοδόμημα της Πολωνίας.
Το κτίριο στέγαζε και στεγάζει δεκάδες εκθέσεις τέχνης, κινηματογράφους, θέατρα, πολυχώρους επιστημών και σχολές χορού. Οι επισκέπτες μπορούν να ανέβουν στον τελευταίο του όροφο και να δουν την πανοραμική θέα της πόλης, καθισμένοι στο καφέ του.
Σήμερα, στην Πολωνία, ο επιστημονικός και ο υπαρκτός σοσιαλισμός διώκονται απηνώς από το επίσημο κράτος. Η καθολική εκκλησία και ο αστικός πολιτισμός έχουν κυριολεκτικά σαρώσει κάθε κεκτημένο του σοσιαλιστικού καθεστώτος και αντικαταστήσει τη δική του ιδεολογία με τη δική τους. Οι νέοι Πολωνοί έχουν πια μάθει να αναφέρονται στην περίοδο του σοσιαλισμού σαν κάτι μεταξύ δικτατορίας και κατοχής. Σε ένα από τα free tours που οργανώνονται από κάποια πολωνική ΜΚΟ, η ξεναγός αναφέρθηκε στο κτίριο ως "έγκλημα".
Είτε αρέσει είτε όχι όμως αισθητικά, το παλάτι της κουλτούρας και της επιστήμης, αποτελεί απόδειξη ενός ακρογωνιαίου σημείου υπεροχής της σοσιαλιστικής οικονομίας: Της τεράστιας συνεισφοράς αυτού του συστήματος στην καλλιέργεια και την πρόοδο του ανθρώπου. Σε κάθε χώρα που γνώρισε τον υπαρκτό σοσιαλισμό, οι τέχνες, ο πολιτισμός και οι επιστήμες, είχαν τη δική τους στέγη (η Μόσχα έχει σήμερα 3 τέτοιες "τούρτες" του Στάλιν, όπως τις αποκαλούν οι κάτοικοί της χαϊδευτικά) και ολόκληρος ο λαός είχε δωρεάν και απεριόριστη πρόσβαση σε αυτές. Σήμερα, στην Πολωνία που τα φτωχά παιδιά μαζεύουν τις καραμέλες και τα κέρματα, που πετιούνται στους γάμους για να ζήσουν (το είδα προσωπικά) και που τα σύμβολα του σοσιαλισμού απαγορεύονται με νόμο (εκτός από το κόκκινο αστέρι της Heineken), η επίσκεψη στο παλάτι της κουλτούρας και της επιστήμης κοστίζει 10 ευρώ, ο καφές 3 και η επίσκεψη σε ένα θεατρικό έργο περίπου 25.
Ίσως λοιπόν, ο πολωνικός λαός πρέπει να επαναξιολογήσει το παρελθόν, το παρών και το μέλλον του...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου