Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Mια ενδιαφέρουσα πτυχή της εκπαίδευσης στο χώρο ευθύνης του ΔΣΕ


Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στην προσπάθεια της ΠΔΚ και του ΔΣΕ να συγκροτήσει και να λειτουργήσει ένα πλήρες εκπαιδευτικό σύστημα στους χώρους ευθύνης του. Γνωστό είναι το λαϊκό διδασκαλείο Πελοποννήσου και οι παιδικές κατασκηνώσεις του ΔΣΕ στο Μοριά. Μελετώντας τα ντοκουμέντα που αφορούν την παιδεία στο βουνό, συναντά κανείς ενδιαφέρουσες πτυχές των λαϊκών δομών που δημιουργήθηκαν, ενδεικτικές της ευρύτερης προσπάθειας της ΠΔΚ να καλύψει ολόπλευρα τους πολίτες των περιοχών της. Διαβάζουμε λοιπόν στο περιοδικό "Θύελλα", όργανο της ΔΝΕ (Δημοκρατική Νεολαία Ελλάδας) Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, στο τεύχος της 17ης Γενάρη 1948:

"Με τις απολύσεις των τιμίων δασκάλων και καθηγητών, την αποστολή εκατοντάδων εκπαιδευτικών στην εξορία, τη φυλακή κ.λπ.  στέρησαν απ' τα παιδιά του λαού τη μόρφωση. Μετέβαλαν τα περισσότερα σχολεία σε στρατώνες και οχυρωμένα κέντρα των φασιστικών δυνάμεων. Μα και  τα ελάχιστα σχολεία που λειτουργούν στα μεγάλα κέντρα δεν κάνουν μαθήματα περισσότερο από 6-12 ώρες τη βδομάδα. (...) Στα χωριά της Λεύτερης Περιοχής μας με τη φροντίδα της νεαρής Λαϊκής Εξουσίας και τη βοήθεια του ΔΣ η Λαϊκή Εκπαίδευση κάνει θαύματα. Παρ΄όλο τον οικονομικό αποκλεισμό των λεύτερων χωριών και τις άλλες αμέτρητες δυσκολίες, τα σχολεία σχεδόν παντού λειτουργούν.

Στα λεύτερα χωριά της Κομοτηνής μόνο ένα σχολείο μένει ακόμα κλειστό. Στα 15 από τα 21 σχολεία της φοιτούν 905 παιδάκια. Κανένα σχεδόν παιδί δεν στερείται τη μόρφωσή του. Οι ανάγκες των σχολείων σε θρανία, ξύλα κ.λπ. αντιμετωπίζονται χάρη στο έργο της Λαϊκής Εξουσίας και τη βοήθεια που δίνει ο ΔΣ, η Νεολαία και ολόκληρος ο Λαός. Αυτές τις μέρες ο ΔΣ θα εξασφαλίσει στα νεαρά Τουρκόπουλα το καινούριο λατινικό αλφαβητάριό τους. Πριν λίγες μέρες μοιράστηκαν στα παιδιά τετράδια, μολύβια κ.λπ. Κι όλα αυτά δωρεάν. 

Έτσι η Νεολαία των λεύτερων χωριών μας εξασφαλίζει τη μόρφωσή της. Κανένα παιδάκι δε θα μείνει αγράμματο στα λεύτερα χωριά μας. Οι οργανώσεις της ΔΝ που βοήθησαν στο άνοιγμα των σχολείων, θα πρέπει να βοηθήσουν με τη μεγαλύτερη ένταση στο έργο της Λαϊκής Παιδείας."

Από το παραπάνω κείμενο εντύπωση προκαλεί η μέριμνα του ΔΣΕ και των δομών της ΠΔΚ και για το τουρκόφωνο στοιχείο της περιοχής. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις (πχ τα σλαβομακεδονικά χωριά της Μακεδονίας) γνωρίζουμε καλά πως οι κυβερνητικές δυνάμεις αντιμετώπισαν μειονοτικά στοιχεία, με εκκαθαρίσεις, απαγορεύσεις και γενικότερα προσπάθειες "ελληνοποίησης" της ξεχωριστής τους πολιτιστικής ταυτότητας. Τα λεγόμενα περί λατινικού αναγνωστικού εντυπωσιάζουν. Δυστυχώς δεν μας είναι γνωστή η εν λόγω έκδοση ή οι συγγραφείς της. Ενδεχομένως, το βιβλίο συντάχθηκε από επιτροπή εκπαιδευτικών της ΠΔΚ ή εισήχθηκε από κάποια σοσιαλιστική δημοκρατία και μεταφράστηκε. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια αξιόλογη εκπαιδευτική προσπάθεια σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες. Γνωρίζουμε ότι αντίστοιχες πρακτικές εφαρμόζονταν από την ΠΔΚ και για τα σλαβόφωνα χωριά της Μακεδονίας.

Αν κάποιος αναγνώστης γνωρίζει περισσότερα ας μας στείλει ένα σχόλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου