Μια ακόμα σημαντική έκδοση από τη «Σύγχρονη Εποχή» θα κυκλοφορήσει στο 25ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Πρόκειται για την έκδοση «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, Συλλογή κειμένων. Έγγραφα από το Αρχείο του ΚΚΕ» που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ προς τιμήν των 70 χρόνων από την έναρξη του αγώνα του ΔΣΕ. Πρόκειται, όπως αναφέρεται και στον τίτλο της, για μια έκδοση που μέσα από μια σημαντική συλλογή ντοκουμέντων και κειμένων από το Αρχείο του Κόμματος - κάποια από τα οποία βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας - φωτίζει βασικές πλευρές που αφορούν τη συγκρότηση και δράση του ΔΣΕ, καθώς και τη στρατηγική του στόχευση, συμβάλλει στο να δοθεί απάντηση στην αστική και οπορτουνιστική ιστοριογραφία, παλιότερη και «σύγχρονη», που στόχο έχουν να συσκοτίσουν την αντικειμενική πραγματικότητα και την ιστορική αλήθεια, να υποτάξουν την εργατική τάξη στα κελεύσματα του κεφαλαίου.
Μέσα από τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα κείμενα, σκιαγραφούνται οι συνθήκες της «λευκής τρομοκρατίας» που διαμορφώθηκαν μετά από την κρίσιμη ταξική σύγκρουση το Δεκέμβρη του 1944 και τη Συμφωνία της Βάρκιζας, οι διώξεις αλλά και ο ανεξάντλητος ηρωισμός και η κομμουνιστική στάση απέναντι στην αστική καταστολή και τις εκτελέσεις, η επίδραση της στρατηγικής του ΚΚΕ στο χρόνο γενίκευσης της ένοπλης ταξικής σύγκρουσης και την έκβασή της, η επίδραση των ιδεολογικών - πολιτικών επεξεργασιών τόσο του ΚΚΕ όσο και του ΔΚΚ. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, επίσης, στο πώς οι ταλαντεύσεις και οι καθυστερήσεις στη γενίκευση της ένοπλης αναμέτρησης επηρέασαν τη διαμόρφωση του συσχετισμού δυνάμεων, αλλά και σε μια σειρά πλευρές της τρίχρονης εποποιίας: στη μορφή και το ουσιαστικό περιεχόμενο της διοίκησης των απελευθερωμένων περιοχών, στη συγκρότηση και το έργο της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, στη ζωή και τη δράση της γυναίκας στον ΔΣΕ, στη διαφώτιση και τη συγκρότηση υγειονομικών μονάδων, στην κομμουνιστική και λαϊκή διανόηση που ανέδειξε τον ηρωισμό των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ.
Ιδιαίτερα χρήσιμο και το «Χρονολόγιο των κυριότερων πολιτικών και στρατιωτικών γεγονότων 1946 - 1949» που φιλοξενείται στην έκδοση, που ολοκληρώνεται με τη δημοσιοποίηση σημαντικών ντοκουμέντων από το Αρχείο του ΚΚΕ: αδημοσίευτες επιστολές του Νίκου Ζαχαριάδη προς τον Ι. Β. Στάλιν και προς την ΚΕ του ΚΚ (μπ.) της Σοβιετικής Ενωσης, επιστολές του Ν. Ζαχαριάδη προς τον Αντρέι Ζντάνοφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ (μπ.) και την ΚΕ του ΚΚ Γιουγκοσλαβίας. Επίσης, επιστολή του Ν. Ζαχαριάδη προς το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από το Βελιγράδι, όπως και επιστολή των Νίκου Ζαχαριάδη - Γιάννη Ιωαννίδη στον Μάρκο Βαφειάδη. Συγκλονιστικό ενδιαφέρον έχουν ιδιαίτερα οι επιστολές του Ν. Ζαχαριάδη προς την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ της ΕΣΣΔ. Πρόκειται για βαρυσήμαντα ντοκουμέντα, στα οποία αποτυπώνονται οι δραματικές συνθήκες στις οποίες διεξαγόταν ο αγώνας του ΚΚΕ και του ΔΣΕ. Κυρίως, όμως, αναδεικνύεται από αυτά η προβληματικότητα των σχέσεων του ΚΚΕ με τα αδελφά ΚΚ, γενικότερα με την Κομινφόρμ. Δημοσιεύεται, επίσης, ολόκληρο το «Σύντομο Πραχτικό» από τα πρακτικά της 3ης Ολομέλειας της ΚΕ (11-12 Σεπτέμβρη 1947), η οποία αποφάσισε τη μεταφορά του κέντρου βάρους της πάλης του ΚΚΕ στον ένοπλο αγώνα και ενέκρινε το «Σχέδιο Λίμνες», αλλά και μια σειρά από σημαντικά ντοκουμέντα σε φωτογραφική ανατύπωση, καθώς και σημαντικό φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και τη δράση του ΔΣΕ.
Το βιβλίο περιλαμβάνει τα παρακάτω κείμενα:
- "Η περίοδος της Λευκής Τρομοκρατίας" του Χάρη Ραζάκου
- "Φυλακισμένοι και εξόριστοι στα 1945-1949" του Διαμάντη Θεόφιλου
- "Τα έκτακτα στρατοδικεία 1946-1949 της Δόμνας Κόφφα
- " Η στρατηγική του ΚΚΕ και ο αγώνας του ΔΣΕ" του Κώστα Σκολαρίκου
- "Οι εκλογές και το δημοψήφισμα του 1946" του Χρήστου Γιώγου
- "Ο συσχετισμός των δυνάμεων, επιχειρησιακές δράσεις και το ζήτημα των εφεδρειών" του Γρηγόρη Δελημάρη
- "Η ΠΔΚ. Οι θεσμοί, το νομοθετικό έργο και ο χαρακτήρας της εξουσίας της Φιλιώς Τόλια
- "Η γυναίκα στη ζωή και τη δράση του ΔΣΕ" του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ
- "Η διαφώτιση του ΔΣΕ" του Στρατή Δουνιά
- " Η υγειονομική υπηρεσία του ΔΣΕ" του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ
- " Η κομμουνιστική και λαϊκή διανόηση στην τρίχρονη δράσητου ΔΣΕ" του Βασίλη Μόσχου
- " Χρονολόγιο πολιτικών και στρατιωτικών γεγονότων 1946-1949" του Αναστάση Γκίκα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου