Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Η συμπλοκή στον Ορθό Λούρο

Πάνω από το χωριό Μαυράτο στο νησί της Ικαρίας, κάτω από την κορφή του βουνού βρίσκεται ένας πελώριος βράχος που οι ντόπιοι ονομάζουν "ορθό λούρο". Λίγο πιο κάτω από τον βράχο μια μικρή έκταση είναι καλυμμένη με βράχια διαφόρων διαστάσεων. Σε έναν από τους βράχους αυτούς υπάρχει μια σπηλιά αρκετά ευρύχωρη με ακανόνιστο σχήμα και στενό σχετικά άνοιγμα.

Από το 1947 στη σπηλιά αυτή κατοικούσαν 5-6 αντάρτες του ΔΣΕ Ικαρίας. Το άνοιγμα της σπηλιάς σχηματίζει ένα μικρό μπαλκόνι τα πλάγια του οποίου είναι καλυμμένα με βράχια και το προστατεύουν από δεξιά κι αριστερά. Από το μπαλκόνι αυτό οι αντάρτες προσέχουν με τα κιάλια τους κάθε κίνηση που γίνεται από τα χωριά κάτω τους. 

Στο Μαυράτο εδρεύει ένα απόσπασμα χωροφυλάκων που αριθμεί περί τους 10 -15 άνδρες. Το φυλάκιο της Χωροφυλακής του Μαυράτου δεν απέχει πάνω από 300 μέτρα σε ευθεία γραμμή από αυτό το μπαλκόνι, αλλά ακόμα κι αν ξέρεις που να κοιτάξεις, τίποτα δεν φαίνεται από το άνοιγμα της σπηλιάς από τη μεριά του Μαυράτου. 

Κάποια στιγμή μέσα στο 1948 και χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί αν έγινε από προδοσία ή απροσεξία τους, οι χωροφύλακες επισήμαναν τη σπηλιά των ανταρτών. Ο αποσπασματάρχης του Μαυράτου επιθυμώντας να πάρει μόνος του την αμοιβή για την εξόντωση των ανταρτών δεν ειδοποίησε τους ανώτερούς του για την επισήμανση της σπηλιάς, αλλά προχώρησε μόνος του στην οργάνωση της επίθεσης. 

Ένα πρωί, έστησε το οπλοπολυβόλο που διέθεταν στο δρόμο έξω από το φυλάκιο και ξεκίνησε με τους άνδρες του να πλησιάζει τη σπηλιά. Τα βράχια κάλυπταν επαρκώς την κίνησή τους. Περίπου τριάντα μέτρα από τη σπηλιά, οι αντάρτες εντόπισαν την κίνηση. Ο επικεφαλής της ομάδας ονόματι Γρηγόρης, αποφασίζει την εκκένωση της σπηλιάς. Αποφασίζουν να κινηθούν έρποντας από το άνοιγμα και να κινηθούν δεξιά του ανοίγματος που τα βράχια προσφέρουν επαρκή κάλυψη. Σημείο συνάντησής του ορίζεται η κορυφή του βουνού. 

Ο πρώτος αντάρτης όμως σε 5-6 μέτρα από τη σπηλιά έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με έναν χωροφύλακα. Τραβάει το περίστροφό του και του φωνάζει "Πίσω! Ψηλά τα χέρια" για να τον ακούσουν οι σύντροφοί του. Ο χωροφύλακας αιφνιδιάζεται και πετά το αυτόματο σηκώνοντας τα χέρια ψηλά. Το αυτόματό του πέφτει ανάμεσα στα βράχια. Στο μεταξύ κι οι άλλοι αντάρτες έχουν βγει από τη σπηλιά και σκορπίζουν ένα γύρω. 

Παράλληλα, ο αποσπασματάρχης διατάσσει τη ριπή του οπλοπολυβόλου. Σε λίγο ακούγονται μερικά βογγητά και φωνές "Πιο ψηλάαα. Βαράτε εμάς!" Δύο χωροφύλακες έχουν τραυματιστεί από τις ριπές των δικών τους. Για λίγο οι χωροφύλακες έχουν καθηλωθεί από τα δικά τους πυρά και οι αντάρτες βρίσκονται πια μακριά. Ένας όμως από αυτούς έχει αποφασίσει να κρυφτεί στο βάθος του σπήλαιου τοποθετώντας το στεν του με την κάννη στο στόμιο του σπηλαίου. 

Οι χωροφύλακες για καλή τους τύχη δεν θα μπουν καν στον κόπο να ψάξουν τη σπηλιά. Ρίχνουν ορισμένες ριπές στην είσοδό της. Ψάχνουν μόνο τις κουβέρτες των ανταρτών και τα τσουκάλια τους. Βρίσκουν και ορισμένα βιβλία και τετράδιά τους. "Σχολείο το έχουν κάνει εδώ μέσα οι π...στηδες" ακούγεται ο αποσπασματάρχης. Και είναι αλήθεια. Οι αντάρτες φρόντιζαν για τη μόρφωσή τους κατά τις ώρες της ξεκούρασής τους. 

Οι χωροφύλακες ικανοποιημένοι θα πάρουν αυτά που βρήκαν και θα κατέβουν πίσω στο Μαυράτο. Είναι ικανοποιημένοι που κανείς δεν σκοτώθηκε. Μόνο ο αποσπασματάρχης βρίζει και καταριέται που του ξέφυγαν οι αντάρτες. Περισσότερο ικανοποιημένος είναι ο χωροφύλακας που αφοπλίστηκε και αφέθηκε ζωντανός. 

Το περιστατικό στον ορθό λούρο, έχει μείνει ακόμα ως πάθημα των χωροφυλάκων στο χωριό Μαυράτο.

Η έκταση του δάσους στο Μαυράτο από τη Wikimapia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου