Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Άγνωστες πτυχές της μάχης του Στάλινγκραντ



Η μάχη του Στάλινγκραντ είχε και μια περίεργη γεύση από τον Ισπανικό Εμφύλιο. Ο Ρούμπεν Ρουίζ Ιμπαρούρι, γιος της γνωστής Πασιονάρια, σκοτώθηκε στο Κοτλουμπάν μαχόμενος στις τάξεις της 35ης μεραρχίας τυφεκιοφόρων της φρουράς. Επίσης τέσσερις κατοπινοί σοβιετικοί στρατάρχες, ο Βορόνοφ, ο Μαλινόφσκι, ο Ροκοσόφκσι και ο Ρόντιμτσεφ είχαν υπηρετήσει ως σύμβουλοι των δημοκρατικών δυνάμεων στην Ισπανία, όπως άλλωστε και ο στρατηγός Σουμίλοφ που διοικούσε την 64η στρατιά.
  • Οι σοβιετικοί στρατιώτες είχαν έναν ιδιότυπο τρόπο να γιορτάζουν μια παρασημοφόρηση. Έριχναν το παράσημο σε μια κούπα με βότκα την οποία ο ήρωας έπρεπε να πιει και στο τέλος να πιάσει το παράσημο με τα δόντια του.
  • Όταν ο στρατηγός Πάουλους βρέθηκε ο ίδιος στην Βινίτσα για να συναντήσει στελέχη της κεντρικής γερμανικής διοίκησης, ρωτήθηκε πόσο καιρό υπολόγιζε ότι θα του έπαιρνε να καταλάβει το Στάλινγκραντ. Εκείνος απάντησε αλαζονικά: Δέκα ημέρες και μετά δεκατέσσερις ανασύνταξη.
  • Όταν ο Πάουλους συνειδητοποίησε την ήπια μεταχείριση που του επιφύλασσαν οι σοβιετικοί αναθάρρησε. Σε ένα δείπνο με τον Βορόνοφ μάλιστα απηύθυνε πρόποση με βότκα λέγοντας: Σε αυτούς που μας νίκησαν, τον σοβιετικό στρατό και την ηγεσία του.
  • Η μάχη του Στάλινγκραντ υπήρξε τόσο σφοδρή κατά τον Σεπτέμβριο του 1942 που υπολογίζεται ότι η 6η Στρατιά κατανάλωσε μόνο εκείνο το μόνα 25.000.000 φυσίγγια
  • Μια από τις θρυλικότερες μορφές του σοβιετικού στρατού θεωρείται ο ολμιστής στρατιώτης Μπέζντικο, ο οποίος θεωρείτο τόσο κορυφαίος στον χειρισμό του όλμου που λέγεται ότι μπορούσε να έχει έξι βλήματα ταυτόχρονα στον αέρα. 
  • Tα παιδιά του Ιωσήφ Στάλιν, του Κλιμέντ Βοροσίλοφ και του Λεονίντ Κρουτσέφ υπηρετούσαν στο μέτωπο του Στάλινγκραντ στην σοβιετική αεροπορία.
  • Στα τέλη του Δεκέμβρη του 1942, οι γερμανικές δυνάμεις εξακολουθούσαν να κρατούν 35.000 σοβιετικούς στρατιώτες κοντά στο Στάλινγκραντ. Οι αιχμάλωτοι βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση, υποσιτισμένοι και άρρωστοι. Μια από τις τελευταίες ημέρες ο Πάουλους έδωσε εντολή να αποδοθούν οι αιχμάλωτοι πίσω στον εχθρό. Αντ' αυτού οι άνδρες της κατώτερης διοίκησης τους εκτέλεσαν όλους. 
  • Τον Οκτώβριο του 1942 ο Γκαίμπελς διέταξε τις γερμανικές αρχές σε όλες τις γερμανικές πόλεις να τοποθετήσουν πινακίδες σε κεντρικά σημεία στις οποίες θα αναγράφονταν η απόσταση που τις χώριζε από το Στάλινγκραντ.
  • Σε μια από τις εργασίες συντήρησης του λόφου του Μαμάεφ το 1963, βρέθηκαν δύο σκελετοί. Ο ένας ανήκε σε έναν σοβιετικό και ο άλλος σε έναν Γερμανό στρατιώτη. Από τη στάση των σωμάτων πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν μαχαιρώνοντας ο ένας τον άλλο και μετά τα σώματά τους τάφηκαν από χώματα. 
  • Το 1999 ένας παλαίμαχος του μετώπου του Αφγανιστάν που είχε επιζήσει μετά από 5 έτη μαχών σκοτώθηκε στο λόφο του Μαμάεφ πατώντας μια παλιά γερμανική νάρκη. Ήταν το τελευταίο θύμα του Στάλινγκραντ. 

1 σχόλιο: