Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Τέσσερις φωτογραφίες με ιστορική συνέχεια

Οι τέσσερις παρακάτω φωτογραφίες που πάρθηκαν από το βιβλίο του Γιάννη Βασιλά "Μακρονήσι" εικονίζουν μια ομάδα από εφεδροελασίτες της Αθήνας και την ιστορική τους πορεία μετά τα Δεκεμβριανά.

Στις δύο πρώτες φωτογραφίες εικονίζονται οι εφεδροελασίτες Κώστας Καμουλάκος και Νίκος Ανδρεάτος (στην πρώτη ο Καμουλάκος είναι με το άσπρο πουκάμισο και ο Ανδρεάτος όρθιος δεξιά, ενώ στη δεύτερη οι δύο είναι όρθιοι στο σκαλί). Οι δύο νέοι πολέμησαν στα Δεκεμβριανά και ο Καμουλάκος τραυματίστηκε και στο πόδι στις μάχες του Θησείου. Στις φωτογραφίες η πόζα είναι στημένη για τη φωτογράφηση.



Στις επόμενες φωτογραφίες οι δύο εφεδροελασίτες βρίσκονται φυλακισμένοι στις φυλακές Αβέρωφ φορώντας το χαρακτηριστικό ένδυμα των κρατουμένων. Ο μεν Καμουλάκος στην πρώτη βρίσκεται στη μέση καθιστός ενώ ο Ανδρεάτος όρθιος, τελευταίος δεξιά. Στη δεύτερη φωτογραφία στο τέλος δεξιά είναι ο Καμουλάκος ενώ αριστερά του ο Ανδρεάτος. 




Οι τέσσερις αυτές φωτογραφίες δείχνουν με τρόπο αναμφισβήτητο την τύχη τόσων και τόσων κομμουνιστών και δημοκρατικών πολιτών που φυλακίστηκαν, δολοφονήθηκαν και εξοντώθηκαν από το αγγλόδουλο καθεστώς του 1944-1945 αλλά και μετέπειτα.

1 σχόλιο:

  1. Καλημερα
    Χρειαζομαι τη βοηθεια σου για να βρω ενα αντιτυπο του βιβλιου που αναφερεις !
    Μπορεις παρακαλω να επικοινωνησεις μαζι μου?
    Ευχαριστω
    gp@htr.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή