Τα παρακάτω ονόματα που δεν είναι γνωστά στο ευρύ ιστορικό κοινό αφορούν πρωτοπόρους κομμουνιστές και αντιφασίστες που σε καιρούς δύσκολους προέταξαν το δικό τους στέρνο στις ναζιστικές σφαίρες και έλαβαν ενεργό ρόλο στην αντίσταση της χώρας τους, χτυπώντας με πηγαίο ταξικό μίσος τους χειρότερους εκφραστές της κτηνωδίας της αστικής τάξης.
Μαρσέλ Ραϊμάν
Γόνος εβραϊκής οικογένειας που γεννήθηκε το 1919 στο Παρίσι. Κατάγονταν από οικογένεια αρκετά ευκατάστατη και στα πρώτα χρόνια της φοιτητικής του ζωής έγινε κοινωνός των σοσιαλιστικών ιδεών προσχωρώντας στις τάξεις της νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας. Εβραίος στην καταγωγή αγωνίζεται ένθερμα με τη δική του ομάδα Γάλλων αντιφασιστών ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές της χώρας του. Η ομάδα του Ραιμάν δημιουργείται το 1942. Τα κεντρικά της γραφεία δημιουργούνται στη Λυών και η δράση της είναι ευρύτατη. Από την απλή συνθηματολογία στους τοίχους, τα φυλλάδια και τις προκυρήξεις μέχρι και την ένοπλη πάλη. Υπογράφουν πάντα με το σφυροδρέπανο. Ο Ραιμάν σκοτώνει Γερμανούς αξιωματικούς και στρατιώτες πυροβολώντας από πολύ κοντά και ρίχνοντας χειροβομβίδες. Στις 28 Ιουλίου του 1942, η ομάδα του Ράιμαν δολοφονεί τον Γερμανό διοικητή του Παρισιού Φον Σάουμαν. Το γεγονός αυτό αποτελεί την πιο εντυπωσιακή επιθετική πράξη της οργάνωσης και κλώνισε σοβαρά τους ιθύνοντες του Τρίτου Ράιχ. Τον Νοέμβριο του 1943 ο Ράιμαν συλλαμβάνεται από τις γαλλικές αρχές και παραδίδεται στη Γκεστάπο. Επί μήνες υποβάλλεται στα χειρότερα βασανιστήρια. Θα εκτελεστεί τελικά τον Φεβρουάριο του 1944 στο όρος Βαλεριέν. Οι δημιοί του αναγκάστηκαν να τον κουβαλήσουν λόγω του οτι ο Ραιμάν αδυνατούσε από τα μαρτύρια να περπατήσει. Την προηγούμενη της εκτέλεσής του γράφει στην οικογένειά του:
Στην θεία του: "Είμαι εντελώς ήρεμος και γαλήνιος. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα πονέσει περισσότερο εσάς παρά εμάς"
Στην μητέρα του: "Συγχώρεσέ με που έκανα τόσο καιρό να σου γράψω, αλλά είμαστε όλοι τόσο χαρούμενοι που μου είναι αδύνατον, όταν σκέπτομαι πόσο θα πονέσεις."
Στον αδελφό του: "Σε φιλώ, σε λατρεύω, είμαι ικανοποιημένος. Μη δίνεις σημασία στο γράμμα μου που είναι τρελό, αλλά δεν μπορώ να μείνω σοβαρός."
Τα γράμματά του τελειώνουν όλα: " Αγαπώ όλον τον κόσμο. Ζήτω η ζωή!"
Αλεξάντρ Πετσέρσκι
Γεννήθηκε το 1909 στην Ουκρανία και σπούδασε μετά την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού μουσική και σύνθεση στο Ροστόφ. Με την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην ΕΣΣΔ ο Πετσέρσκι πέρασε στις τάξεις του Κόκκινου Στρατού με το βαθμό του λοχαγού. Κατά την πολιορκία της Μόσχας πιάνεται από τα Waffen SS και οδηγείται σε ένα μικρό στρατόπεδο συγκέντρωσης σοβιετών αιχμαλώτων πολέμου. Εκεί κολλάει τύφο και μένει άρρωστος για επτά μήνες αλλά επιβιώνει. Έναν μήνα μετά θα αποδράσει με τέσσερις συντρόφους του αλλά θα ξαναπιαστεί από τις γερμανικές αρχές. Τον οδηγούν σε ένα στρατόπεδο εργασίας εβράιων κομμουνιστών στο Μίνσκ όπου υποβάλλεται σε ώρες και ώρες σκληρής εργασίας. Τρώει 100 γραμμάρια τροφής κάθε δύο ημέρες. Επιβιώνει και μεταφέρεται στο στρατόπεδο θανάτου Σόμπιμπορ το 1943. Εκεί θα οργανώσει την αντίσταση ανάμεσα στους κρατούμενους. Μια μικρή αρχικά ομάδα σοβιετών αιχμαλώτων πολέμου θα αποτελέσουν την προμετωπίδα της εξέγερσης που ετοιμάζουν. Οι κρατούμενοι χτυπούν με αξίνες και φτυάρια την φρουρά των SS και αναλαμβάνουν τα όπλα τους. Έπειτα επιτίθενται στο οπλοστάσιο του στρατοπέδο και δημιουργούν ένα μέτωπο μέχρι μια μεγάλη μάζα κρατουμένων να διαφύγει από τα συρματοπλέγματα. Στην μάχη θα σκοτωθούν 12 στρατιώτες των SS και αρκετοί αξιωματικοί. Ο Πετσέρσκι διαφέυγει τελευταίος. Μετά το Σόμπιμπορ, η ομάδα των κρατουμένων διασπάται. Ο Πετσέρσκι και μερικοί σοβιετοί στρατιώτες, όπως και κάποιο Εβραίοι θα περάσουν στην Εβραική παρτιζανική ομάδα του Γιέχιελ Γκρίντζπαν με την οποία θα πολεμήσει για ένα έτος. Μετέπειτα θα περάσει στην δράση μιας ομάδας κομμουνιστών παρτιζάνων του Βοροσίλοφ. Από εκεί θα ενωθεί με τις δυνάμεις του Κόκκινου Στρατού. Το 1945 θα αποστρατευθεί τελικά με ένα μετάλλιο ανδρείας.
Aντρέας Ρίλκε
Γεννήθηκε στην Κολωνία το 1913 και σπούδασε χημικός. Υπήρξε ενεργό μέλος των κομμουνιστικών νεολαιών της Γερμανίας. Κατά την άνωδο του Χίτλερ χτυπήθηκε πολλές φορές σε συγκρούσεις με την χιτλερική νεολαία προσπαθώντας να υπερασπιστεί άλλωτε μια ομάδα προσκόπων, άλλωτε μια παρέα Εβραίων κτλ. Η οργανωμένη δράση του θα τον φέρει αντιμέτωπο σύντομα με την SA και την SD. Θα συλληφθεί αρκετές φορές και θα βασανιστεί όμως θα δραπετέυσει με τη βοήθεια των συντρόφων του. Το 1941 περνά στη γερμανική αντίσταση πάντα στο πλευρό του κόμματός του. Χτυπά στελέχη του ναζιστικού κόμματος στο Βερολίνο και σε άλλες πόλεις. Συμμετέχει και σε ομάδες που φυγαδεύουν Εβραίους εκτός της Γερμανίας. Σύντομα όμως ο κλοιός γύρω του θα στενέψει. Ο Αντρέας Ρίλκε θα συλληφθεί τον Οκτώβριο του 1943 και θα κρατηθεί στα κεντρικά της SA στο Βερολίνο. Τα μαρτύριά του θα κρατήσουν μήνες. Τελικά θα εκτελεστεί συνοπτικά σε άγνωστο μέρος.
Το παρακάτω άρθρο μας είναι αφιερωμένο στη μνήμη του αντιφασίστα μουσικού Πάνου Φύσσα που δολοφονήθηκε άγρια και άνανδρα από τη Χρυσή Αυγή το βράδυ της Τρίτης στο Κερατσίνι.
Πάυλου όχι Πάνου...
ΑπάντησηΔιαγραφή