Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

H τοποθεσία ταφής της ομάδας Γεροδήμου

Σε παλαιότερο άρθρο μας έχουμε κάνει αναφορά στο περιστατικό της δολοφονίας της Ομάδας Ενόπλων Καταδιωκόμενων Αγωνιστών Γεροδήμου από τις παρακρατικές δυνάμεις της περιοχής Ξηρομέρου με την σύμπραξη και συνεργεία κλιμακίου της Χωροφυλακής. 

Οι διωκόμενοι αγωνιστές του τοπικού ΕΛΑΣ κινούνταν στην ορεινή περιοχή Βουστρίου- Τρύφου ήδη από τις αρχές του 1945 προσπαθώντας να διαφύγουν των ενόπλων συμμοριών του παρακράτους και υποστηριζόμενοι από οικογένειες των παραπάνω χωριών. Η ΟΕΚΑ Γεροδήμου απαρτίζονταν από τους: Βασίλης Τσέλιος (Γεροδήμος) αρχηγός ΕΛΑΣ Στερεάς, Νίκος Κομπλίτσης (Χελμός) υπαρχηγός ΕΛΑΣ Ξηρομέρου, Τάκης Γκαραβέλος καπετάνιος λόχου ΕΛΑΣ, Κώστας Τζακώστας καπετάνιος ΕΛΑΣ, Σπύρος Κομπλίτσης καπετάνιος ΕΛΑΣ, Γκαραβέλος Πάνος υπαξιωματικός της Πολιτοφυλακής του ΕΛΑΣ και μέλος του ΚΚΕ , Φώτης Τζακώστας στέλεχος του ΚΚΕ, Κώστας Σαμαράς ΕΛΑΣίτης, Κώστας Μαρκαντώνης σαμποτέρ του ΕΛΑΣ, Χριστόφορος Θεοχάρης νομαρχιακό στέλεχος της ΕΠΟΝ, Σωκράτης Τσελεπής ΕΛΑΣίτης, Γιάννης Κατσιφός πολιτοφύλακας, Χρήστος Γκούμας πολιτοφύλακας, Τσίντζος Στάθης μέλος του ΚΚΕ, Χριστόφορος Κομπλίτσης πολιτοφύλακας, Βασίλης Παπαγιάννης στέλεχος του ΚΚΕ και ο Αριστέιδης Θεοχάρης στέλεχος του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ.

Toν Μάιο του 1945, η ομάδα Γεροδήμου συγκρούστηκε με κλιμάκιο της Χωροφυλακής και τους παρακρατικούς του Λούντζη στην ευρύτερη περιοχή του Βουστρίου μετά από καταγγελία του χωρικού Νικάκη. Η σύγκρουση υπήρξε σφοδρή με τους αντάρτες να ελείπονται πυρομαχικών και να βρίσκονται σε κλειό περικύκλωσης. Το αποτέλεσμα ήταν η ολοκληρωτική διάλυση της ομάδας Γεροδήμου και ο θάνατος των αγωνιστών της. Τα κεφάλια των αγωνιστών αποκόπηκαν με μαχαίρια και σουγιάδες από τους διώκτες τους και εξετέθησαν σε τορβά στο χωριό Κατούνα. Τα σώματά τους ανευρέθηκαν από τοπικό βοσκό και τάφηκαν σε περιοχή που όπως ο Αριστέιδης Θεοχάρης αναφέρει στο βιβλίο του  Με το Δημοκρατικό Στρατό στην Στερεά Ελλάδα εκδ. Σύγχρονη Εποχή, φέρει ακόμα το όνομα του Γεροδήμου. 

Ο Κόκκινος Φάκελος διερεύνησε το ζήτημα του σημείου ταφής των ανταρτών αναζητώντας πληροφορίες στην τοπική κοινότητα του χωριού Τρύφος. Το σημείο ταφής των ανταρτών προκύπτει ότι βρίσκεται στην τοποθεσία που ως σήμερα ονομάζεται «Γεροδήμος» στο χωράφι δεξιά της διασταύρωσης προς Νίσα όπου σήμερα βρίσκονται 4 κεραίες της ΔΕΗ σε σειρά. Στο βιβλίο του ο Θεοχάρης αναφέρει ότι στην τοποθεσία «Γεροδήμος» βρίσκεται πηγή κοντά στην οποία τάφηκαν οι αντάρτες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πηγάδι το οποίο σήμερα έχει αποξηραθεί. 

Παραθέτουμε φωτογραφίες της τελευταίας κατοικίας ενός εκ των επιφανέστερων ανταρτών του ΕΛΑΣ Ξηρομέρου και των παλικαριών του. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου