Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Η σύγκρουση στο Καλαμπάχτσι Σάμου (11/08/47)

Τον Ιούλιο του 1947, ο ΔΣΕ Σάμου έχει ήδη σχηματιστεί και επιτύχει στην αρχική επικράτησή του σε ένα μεγάλο τμήμα του νησιού. Η δυτική Σάμος έχει σχεδόν εξολοκλήρου περιέλθει στην κατοχή του ΔΣΕ.

Το χωριό Καλαμπάχτσι δεν ανήκει στην λεγόμενη ελεύθερη περιοχή. 

Στο χωριό Καλαμπάχτσι υπήρχε σταθμός χωροφυλακής, που με τη βοήθεια δεξιών ενόπλων παρακρατικών τρομοκρατούσε το λαό, έλεγχε την περιοχή των Δρακαίων και ολόκληρη την περιφέρεια. Η εστία αυτή έπρεπε να περιέλθει στην κατοχή του ΔΣΕ Σάμου προκειμένου να μπορεί η δύναμη των ανταρτών να κινείται άνετα και ολόκληρη η δυτική Σάμος να αποτελεί ελεύθερη περιοχή. 

Ένας ακόμη παράγοντας που συντέλεσε στην απόφαση για κατάληψη του χωριού ήταν ότι στο Καλαμπάχτσι υπήρχε το λιμανάκι του Αγίου Σίδερη και του Ταρσανά που ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα για την επαφή των Σαμιωτών ανταρτών με την Ικαρία. 

Αυτά τα στοιχεία έλαβαν υπόψη τους οι ηγέτες του ΔΣΕ Σάμου κι αποφάσισαν την επιχείρηση στο Καλαμπάχτσι με τις δυνάμεις που έδρευαν στο όρος Κέρκης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μαλαγάρη (στρατιωτικός διοικητής του ΔΣΕ Σάμου) και των τοπικών ΚΠ, η επιχείρηση έπρεπε να είναι αστραπιαία για να μην προλάβουν άλλες κυβερνητικές δυνάμεις να συνέλθουν για ενίσχυση της τοπικής φρουράς. 

Στις 11/08 τις πρώτες βραδινές ώρες, το συγκρότημα των ανταρτών του Κέρκη ξεκινά για το Καλαμπάχτσι. Περνούν από την περιοχή "Τούρλα του Ζαστάνου" και κατηφορίζουν προς τον Άγιο Παντελεήμονα. Με μεγάλη προσοχή κυκλώνουν το χωριό. Το σπίτι που έδρευαν οι κυβερνητικές δυνάμεις ήταν μεν αρκετά οχυρό, δεν προσέφερε όμως ορατότητα   ικανή για εποπτεία του χώρου. 

Πρώτος στόχος των ανταρτών ήταν ο αφοπλισμός των δεξιών ενόπλων του χωριού που ήταν γνωστοί στους αντάρτες ένας προς έναν. Μέχρι το πρωί οι δεξιοί ένοπλοι είχαν αφοπλιστεί χωρίς να πέσει ούτε μια τουφεκιά. Οι αντάρτες με τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν ελεύθεροι να ασχοληθούν με το σταθμό της χωροφυλακής. Το κτίριο του σταθμού, που όπως είπαμε δεν αποτελούσε και την καταλληλότερη τοποθεσία για την εποπτεία του χώρου, περικυκλώθηκε γρήγορα και η επίθεση των ανταρτών ξεκίνησε με μερικές ριπές στις πόρτες και τα παράθυρα του κτιρίου. Η αντίσταση των κυβερνητικών κάμφθηκε μέσα σε μερικά λεπτά της ώρας και η χωροφυλακή του Καλαμπαχτσίου αιχμαλωτίσθηκε αύτανδρη. Χωρίς κανέναν νεκρό κι από τις δύο πλευρές, το Καλαμπάχτσι είχε περάσει πια στον έλεγχο των ανταρτών. Οι αντάρτες του ΔΣΕ μάζεψαν όλο το χωριό στην πλατεία και τους εξήγησαν τους σκοπούς και τις αξίες του ΔΣΕ. Αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι οι αφοπλισμένοι χωροφύλακες και οι δεξιοί πολίτες επέστρεψαν στα σπίτια τους με την υπόσχεση ότι εάν ξαναέπιαναν όπλο θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με τα τουφέκια του ΔΣΕ. 

Τα εφόδια και ο οπλισμός που καταλήφθηκε στο Καλαμπάχτσι προωθήθηκε με μεταγωγικά του χωριού στον Κέρκη. 

Με τη νικηφόρα επιχείρηση των ανταρτών στο Καλαμπάχτσι, οι κυβερνητικοί βρίσκονταν τώρα περιορισμένοι στον Μαραθόκαμπο από όπου δεν τολμούσαν να ξεμυτίσουν αφού ο αμαξιτός δρόμος ελέγχονταν πια από τους αντάρτες. Η επικοινωνία των κυβερνητικών με το Βαθύ και το Καρλόβασι θα γίνονταν τώρα πια μονάχα από τη θάλασσα. 


ΠΗΓΗ: Ο Αγώνας του ΔΣΕ Σάμου, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου