Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Άγνωστοι Ήρωες

Απόστολος Τζανής (Κωστάκης)


Ο Απόστολος Τζανής γεννήθηκε στην Φλώρινα το 1919. Από την ηλικία της παιδικότητας προσπαθεί να   επιβιώσει στην βιοπάλη και εργαζόμενος στα χωράφια καταφέρει να συνεχίσει στο σχολείο. Τελικά θα καταφέρει να σπουδάσει και δάσκαλος. Από μικρή ηλικία, ο Απόστολος Τζανής οργανώνεται στην ΟΚΝΕ και επί δικτατορίας του Μεταξά απολύεται μαζί με τους 11 νεολαίους της Θεσσαλονίκης λόγω φρονημάτων και εξορίζεται στον Αι-Στράτη. Αργότερα θα δραπετεύσει από το σανατόριο του Ασβεστοχωρίου και θα αναπτύξει έντονη συνδικαλιστική δράση. Κατά την Κατοχή ο Τζανής, τοποθετείται στο Μακεδονικό Γραφείο του ΚΚΕ, οργανώνει την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση με την επωνυμία "Ελευθερία". Στις 15 Μαϊού θα ιδρύσει και την ομότιτλη εφημερίδα της οργάνωσης. Στους έξι πρώτους μήνες της οργάνωσης, ο Τζανής οργανώνει απανωτά σαμποτάζ ενάντια στους Γερμανούς. Κατά την συγκρότηση των πρώτων ενόπλων τμημάτων, της "Ελευθερίας", ο Τζανής θα πέσει σε ενέδρα Γερμανών κοντά στον Στρυμώνα. Οι Γερμανοί τον παραδίδουν στους Βούλγαρους φασίστες που τον εκτελούν με φρικτά βασανιστήρια κοντά στο χωριό Προβίστα.



Σίμος Κερασίδης


Ο Σίμος Κερασίδης γεννήθηκε στον Πόντο της Μικράς Ασίας και μετοίκησε με τους γονείς του στην Μακεδονία. Εργάσθηκε στα χωράφια τους από παιδί και οργανώθηκε σε μικρή ηλικία στην ΟΚΝΕ. Κατά την διάρκεια της Μεταξικής δικτατορίας φυλακίζεται και δραπετεύει από το Γεντί Κουλέ 4 φορές. Με την κατοχή τοποθετείται στο γραφείο του μακεδονικού γραφείου και της Στρατιωτικής Επιτροπής Μακεδονίας. Το 1941 συλλαμβάνεται και οδηγείται στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Από εκεί δραπετεύει με τους συντρόφους του Λεωνίδα Στρίγγο και Χαράλαμπο Νησιάδη. Στις 10 του Απρίλη 1943, στα Ίμερα Κοζάνης, ο Σίμος Κερασίδης πέφτει σε ενέδρα της ΥΒΕ-ΠΑΟ που ενεργούσε μαζί με Βούλγαρους φασίστες. Κατ' εντολή του Νομάρχη των Γερμανών Χρυσοχόου εκτελούνται από την ΠΑΟ με φρικαλέα βασανιστήρια. 




Θανάσης Στράντζαλης


Ο Θανάσης Στράντζαλης γεννήθηκε το 1904 στην Στράντζα της ανατολικής Θράκης κι έζησε και μεγάλωσε στην Καβάλα. Δραστήριο μέλος της ΟΚΝΕ, διώκεται για την δράση του και εξορίζεται στον Αι-Στράτη. Στην διάρκεια της Κατοχής υπήρξε γραμματέας του ΕΕΑΜ (Εργατικό ΕΑΜ) Θεσσαλονίκης και επικεφαλής των ενόπλων ομάδων της συμπρωτεύουσας. Ο Θανάσης Στράντζαλης μετέχει στα πρώτα σαμποτάζ κατά των γερμανικών στόχων και την απόδραση κρατουμένων του Αι-Στράτη το 1943. Καταδιωγμένος μετά την Βάρκιζα, ο Στράντζαλης εντάσσεται στον ΔΣΕ και τοποθετείται ταγματάρχης και πολιτικός επίτροπος της Θεσσαλονίκης. Το καλοκαίρι του 1949, τραυματισμένος βαριά σε συμπλοκή με κυβερνητικό τμήμα έξω από την πόλη, δεν δέχεται να τον μεταφέρουν οι σύντροφοί του και αυτοκτονεί ηρωικά, μη θέλοντας να καθυστερήσει την φυγή τους. 




Νίκος Χουρμούζης (Ο Ναύαρχος)


Ο Νίκος Χουρμούζης ναυτοξυλουργός στο επάγγελμα, γεννήθηκε το 1917 στην Μικρά Ασία και έζησε στην Καβάλα και την Θεσσαλονίκη. Από νεαρή ηλικία αγωνίζεται μέσα από τις γραμμές της ΟΚΝΕ, διώκεται από την κυβέρνηση Μεταξά και εξορίζεται στον Αι-Στράτη. Από τους πρώτους στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης της Μακεδονίας, αναδεικνύεται σύντομα σε στέλεχος των πρώτων αντιστασιακών οργανώσεων του ΚΚΕ. Ο Νίκος Χουρμούζης είναι ιδρυτικό μέλος και διοικητής του ΕΛΑΝ Χαλκιδικής και του Θερμαϊκού, με πλούσια δράση. Οργάνωνε τακτικά επιθέσεις σε μικρά γερμανικά μεταγωγικά, αγορές όπλων από τα παράλια της Μικράς Ασίας, μετέφερε τα τμήματα της 10ης Μεραρχίας και απελευθέρωσε τους κρατούμενους του Αι-Στράτη. Στην διάρκεια του Εμφυλίου στάθηκε ιδρυτής και διοικητής των ελεύθερων σκοπευτών του ΔΣΕ στην Θεσσαλονίκη. Με τον βαθμό του ταγματάρχη θα λάβει μέρος σε πολλές επικίνδυνες επιχειρήσεις. Σε μια από αυτές κυκλωμένος από στρατό και χωροφυλακή σκοτώνεται έξω από το Πανόραμα Θεσσαλονίκης. 



Παντελής Τσέγας (Θανασάκης)


O Παντελής Τσέγας, γεννήθηκε στο χωριό Μεγάλη Παναγιά της Χαλκιδική. Υπήρξε μέλος του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ και ο μόνος που χάρη στην πείρα του και τις συνωμοτικές του αρχές κατάφερε σε όλη την μεταξική δικτατορία να μείνει ασύλληπτος. Ο Παντελής Τσέγας στάθηκε πρωτεργάτης του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στην Κατοχή και από τους πρώτους οργανωτές ενόπλων ομάδων του ΚΚΕ. Μετά την Βάρκιζα, εκκρεμεί η σύλληψή του καθώς εκείνος βρίσκεται ήδη με τους καταδιωκόμενους αντάρτες. Η απόφαση δικαστηρίου τον έχει καταδικάσει 6 φορές σε θάνατο για την "δολοφονία" τριών ταγματασφαλιτών. Το 1946 θα περάσει επίσημα στον ΔΣΕ και το 1949 θα σκοτωθεί ηρωικά στην μάχη της Φλώρινας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου