Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

H μάχη στην Γούρα 25-01-1948

Η μάχη στην περιοχή της Γούρας κοντά στην Στυλίδα έλαβε χώρα στις 25-01-1948 ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και δυνάμεις του ΔΣΕ. Η μάχη αυτή εντάσσεται ιστορικά στις επιχιερήσεις του σχεδίου Τέρμινους που είχε εξαπολύσει ο Εθνικός Στρατός ενάντια στους αντάρτες του Αρχηγείου Ρούμελης ήδη από τις αρχές του 1948.

Ανδρες των ΛΟΚ 1948
Την νύχτα της 24ης Γενάρη του 1948, κυβερνητικές δυνάμεις των ΛΟΚ κινούνται από την μεριά της Στυλίδας προς την περιοχή της Γούρας με σκοπό να διαλύσουν τις εκεί συγκεντρωμένες ομάδες των ανταρτών. Ο ΔΣΕ ενημερωμένος για την κίνηση αυτή καταλαμβάνει τα υψώματα Ψηλοράχης Νεοχωρίου και ετοιμάζει ενέδρα. Τα ξημερώματα της 25ης τα τμήματα των ΛΟΚ που συναποτελούν δύο ενισχυμένους λόχους χτυπόνται από τις δυνάμεις των ανταρτών. Η μάχη είναι σκληρή και διεξάγεται πεισματικά και από τα δύο μέρη. Οι διλοχίες των ΛΟΚ που διαθέτουν ασύρματο ειδοποιούν και σύντομα στην μάχη εμπλέκεται και η πολεμική αεροπορία και το πυροβολικό. Το ύψωμα ανασκάπτεται από τις βολές και μυδραλιοβολείται συνεχώς. Την λύση της κατάστασης δίνει ο λόχος της δημοκρατικής νεολαίας του ΔΣΕ που με αποφασιστικό ελιγμό περνά στα μετόπισθεν των ΛΟΚ και τους ανατρέπει. Οι δυνάμεις των ΛΟΚ υποχωρούν. Στο πεδίο μάχης καταμετρόνται 26 νεκροί καταδρομείς και 5 νεκροί αντάρτες.

Την επόμενη ημέρα, οι καταδρομείς ανασυντάσσονται και ενισχύονται και από έναν λόχο των ΜΑΥ. Η δύναμή τους αγγίζει ξανά τους τρεις λόχους. Ξεκινούν να ανεβαίνουν για δεύτερη φορά την Γούρα. Εκεί ο Δημοκρατικός Στρατός του αναμένει στο ύψωμα Σκέλα και τους χτυπά αιφνιδιαστικά πριν προλάβουν να πάρουν θέσεις. Η αστραπιαία ενέδρα τρέπει σε φυγή τους καταδορμείς και τους ΜΑΥ. Στον χώρο μένουν για πάντα 8 ΜΑΥ και 7 καταδρομείς καθώς και ένας λοχαγός των ΛΟΚ. Ακόμα ένας λοχαγός των ΛΟΚ εντοπίζεται πιο χαμηλά με διαμπερές τράυμα στο πόδι.

Στις 27 Γενάρη τα ίδια τμήματα ΛΟΚ και ΜΑΥ κινούνται για ανασύνταξη στο χωριό Χιλιαδού. Πριν το χωριό τους περιμένει ξανά κλιμάκιο του ΔΣΕ που τους χτυπά για τρίτη και τελευταία φορά. Η μαχή και εδώ είναι σύντομη και υπάρχουν ακόμα 5 νεκροί των κυβερνητικών. Οι μονάδες των ΛΟΚ αφήνουν πίσω τους όλο τον εξοπλισμός τους. Καταλαμβάνονται 17 τουφέκια, 8 αυτόματα, 1 πολυβόλο, 14 χειροβομβίδες, πολλά πυρομαχικά, 1 πιατ με 12 βλήματα και 30 φορτώματα τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου