Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Η επιχείρηση του ΔΣΕ στην Ελατόβρυση Ευρυτανίας

To αρχηγείο δυτικής Στερεάς (ΑΔΣ) του ΔΣΕ, συστάθηκε ως ξεχωριστό σώμα, το τελευταίο δεκαήμερο το Γενάρη του 1947. Η δύναμή του ανέρχονταν σε 50 άνδρες και γυναίκες και ήταν χωρισμένο σε δύο διμοιρίες. Στην πρώτη διοικητής ήταν ο Γιώργος Νταούλας (Ανταίος) και πολιτικός επίτροπος ο παλιός καπετάνιος του ΕΛΑΣ Μιχάλης Ταργαζίκης (Ζαχαριάς). Στην δεύτερη διμοιρία διοικητής ορίσθηκε ο ανθυπολοχαγός Γιάννης Γρίβας και πολιτικός επίτροπος ο Σπύρος Κομπλίτσης από την Μπαμπίνη Ξηρομέρου. Το ΑΔΣ διέθεται και δύο συνδέσμους: Τον Αστραπόγιαννο από τα Κανάλια Καρδίτσας και τον Βασίλη από τον Μεσενικόλα.

Η δύναμη αυτή αποτέλεσε ικανό αντίπαλο και ουσιαστικά πρωταγωνιστή της επιχείρησης της Ελατόβρυσης που θα εξιστορήσουμε εδώ. 

Το ΑΔΣ στις 9 Φλεβάρη βρίσκεται κοντά στο χωριό Κυδωνιά και έχει έλθει σε επαφή με τον παλιό αγωνιστή του ΕΛΑΣ Γιάννη Τρίφτη. Η συζήτηση που γίνεται μαζί του, αφορά την κίνηση των κυβερνητικών δυνάμεων σε όλο το μήκος του Εύοινου ποταμού. Ο Τρίφτης που διαμένει στην περιοχή τους ειδοποιεί ότι στο χωριό Ελατόβρυση βρίσκεται σταθμευμένη μεγάλη δύναμη χωροφυλακής σε αντίθεση με τα άλλα γύρω χωριά που οι πληθυσμοί τους ξεχειμωνιάζουν σε λιγότερο ορεινές περιοχές. Το ΑΔΣ αποφασίζει την επιχείρηση μέσα στην Ελατόβρυση και το χτύπημα του σταθμού χωροφυλακής.

Την επόμενη ημέρα το επιτελείο του ΑΔΣ συνεδριάζει και παίρνει πληροφορίες για την κατάσταση στην Ελατόβρυση.

Αποφασίζονται τα παρακάτω:

·         Χτύπημα του εκεί σταθμού της χωροφυλακής με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της περιοχής και τον εξοπλισμό από τα λάφυρα

·         Περικύκλωση του χωριού από τις δυνάμεις του ΔΣΕ ώστε κανείς κάτοικος να μην περάσει εκτός του χωριού και ειδοποιήσει τον σταθμό που βρίσκονταν λίγο μακρύτερα από την βόρεια είσοδο.

Τον χάρτη του χωριού και τον σταθμό της χωροφυλακής τον σχεδιάζει με ιδιαίτερη ικανότητα ο Τρίφτης που τον παρατηρεί καιρό. Επίσης, ο αξιολογότατος αυτός αγωνιστής έχει ήδη διασφαλίσει συνδέσμους και οδηγούς για τους αντάρτες μέσα στο χωριό.

Η επιχείρηση στην Ελατόβρυση ξεκινά το πρωί της 11-02-1947. Οι αντάρτες εισέρχονται με προφύλαξη στο χωριό και σκοποί τους καταλαμβάνουν γρηγορα και αθόρυβα τις εισόδους και τα κεντρικά τους σημεία. Ένας μονάχα χωρικός έχει βγει νωρίτερα από την άφιξη των ανταρτών από τον κλοιό τους και πάει στα κτήματά του. Οι χωρικοί κλείνονται στα σπίτια τους αντιμετωπίζοντας του αντάρτες με φόβο αφού η διοίκηση έχει διατάξει την απαγόρευση εισόδου και εξόδου. Μετά από την διασφάλιση της περιμέτρου δύο ομάδες των 10 στέλνονται με τους συνδέσμους και τους οδηγούς στον σταθμό χωροφυλακής. Πρόκειται για ένα τσιμεντένιο κτίσμα τριών ορόφων έξω από το χωριό. Η ομάδα Κορόζη με τους Ρουμελιώτη, Σπύρο Κομπλίτση και άλλους, ενεργεί νοτιοδυτικά του σταθμού και ανατολικά η ομάδα Ζαχαριά. Η πρώτη επίθεση γίνεται με αντιαρματικό βλήμα στην κύρια είσοδο. Εκεί πέφτει νεκρός και ο σκοπός χωροφύλακας. Ήδη με τα πρώτα πυρά τους, η ομάδα Κομπλίτση περνά μέσα στο κτίριο και μια δύναμη 30 χωροφυλάκων και ενός ενωμοτάρχη παραδίδεται αύτανδρη χωρίς να ρίξει παρά 5-6 τουφεκιές.

Ο ΔΣΕ χωρίς καμιά απώλεια καταλαμβάνει:

·         25 ατομικά τουφέκια

·         5 ατομικά αυτόματα

·         2 οπλοπολυβόλα

·         Πάνω από 20.000 σφαίρες

·         Ένα κιβώτιο χειροβομβίδες Μιλς

·         Τρόφιμα, ιματισμό και υπόδηση καθώς και όλα τα αρχέια του σταθμού

Από τα παραπάνω φαίνεται η οπλική ανοτεροτητα των χωροφυλάκων που θα μπορούσαν να προβάλλουν αξιόλογη αντίσταση αν το είχαν επιθυμήσει.

Οι αιχμάλωτοι χωροφύλακες οδηγούνται με το πρώτο πρωινό φως στην πλατεία του χωριού και οι χωρικοί αφήνονται να ηρεμήσουν αφού η μάχη έχει τελειώσει και τα μέτρα ασφαλείας έχουν χαλαρώσει. Ομιλία γίνεται στο καφενέιο του χωριού όπου επιτελάρχες του ΑΔΣ εξηγούν τι είναι και γιατί μάχεται ο ΔΣΕ. Οι χωροφύλακες και ενωμοτάρχης μετά από έντονες συστάσεις αφήνονται ελεύθεροι. Το κλίμα για τον ΔΣΕ αλλάζεικαι το χωριό ηρεμεί. Την ίδια ημέρα αρκετοί νέοι θα ενωθούν με τους αντάρτες ανάμεσά τους και ο παλιός ΕΠΟΝίτης και αγνό παλικάρι Μπούσγος Ηλίας, που σκοτώθηκε αργότερα και το κεφάλι του εξετέθη στην Ελατόβρυση…

3 σχόλια:

  1. Βρήκα το ιστολόγιο από ανάρτηση. Αναζητώ πληροφορίες για θείο μου, αντάρτη στην Οίτη με το όνομα καπετάν Θετταλός. Η μοναδική καταγραφή είναι στο βιβλίο του Χ.Τρικαλινού "Ο Αλμυρός-ιστορία" εξαντλημένο κι αυτό. Αν υπάρχει κάποια πληροφορία στην αναζήτησή μου, θα ήμουν ευγνώμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφήστε μας ένα μεηλ και θα δω τι μπορώ να βρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι πληροφοριες που δινεται ειναι λαθος. Ο γριβας δεν ηταν διοικητης δευτερης αλλα τριτης διμοιριας,ο χαρπατζιδης ηταν της δευτερης.το κτηριο ηταν ενα απλο διοροφο σπιτι οχι τσιμεντενιο. Η ομαδα των χωροφυλακων ηταν 11 με τον νοματαρχη και 4 εκτος σταθμου σε αλλο καταλυμα.η πρωτη διμοιρια εκανε την επιθεση και το προσταγμα στον σταθμο τον ειχε ο ανταιος (νταουλάς). η επιθεση ηταν αναιμακτη και απο τις δυο πλευρες. Και συγκεκριμενα οταν ο ανταιος βγηκε μπροστα στον σκοπο αυτος προεβη σε αναγνωριση αλλα το οπλο του ανταιου επαθε αφλογιστια και γλιτωσε ο σκοπος. Μαλιστα ο ανταιος του ειπε να παρει φυλαχτο την σφαιρα του σκοπου. Η επιθεση εγινε βραδυ.το επομενο πρωι ολοι οι χωροφυλακες αφεθησαν ελευθεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή