Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Στα βήματα της Ιστορίας- Κεφαλονιά

Παρά τις διαταγές του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι, η συνύπαρξη των ιταλικών στρατευμάτων με τους κατοίκους της Κεφαλονιάς κατά τα δυόμισι πρώτα χρόνια της κατοχής υπήρξε σχετικά ήρεμη. Όμως από το καλοκαίρι του 1943 και με την συνθηκολόγηση της Ιταλίας με τους Συμμάχους, τα γεγονότα υπήρξαν δραματικά για την μεραρχία Άκουι στο νησί αλλά και για τους έλληνες κατοίκους του. Οι Ιταλοί έπρεπε, μετά από τελεσίγγραφο των Γερμανών, να παραδώσουν τον οπλισμό τους και να μεταφερθούν μέσω τραίνων στην Ιταλία. Παρόλα αυτά μέλη του ΕΛΑΣ στο νησί αλλά και πληροφορίες από τα άλλα ιταλικά στρατεύματα στον ελληνικό χώρο μίλησαν για μαζικές εκτελέσεις και μεταγωγή των Ιταλών στρατιωτών στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η μεραρχία Άκουι αποφάσισε να πολεμήσει και να μην παραδώσει τον οπλισμό της στον ΕΛΑΣ με αντάλλαγμα την μεταφορά της. Το τελεσίγραφο έληξε το πρωί της 13ης Σεπτεμβρίου του 1943. Παράλληλα δυο γερμανικά πλοία προσέγγιζαν το Αργοστόλι. Η ιταλικές δυνάμεις απαντούν με κανονιοβολισμό με αποτέλεσμα το ένα εκ των δύο πλοίων να βυθιστεί και το άλλο να πάθει σοβαρή βλάβη και να καταληφθεί. Παράλληλα οι Ιταλοί πολιορκούν την οικία του Μελά στο χωριό Ρακαντζή που διέμεναν 8 Γερμανοί. Οι Γερμανοί σκοτώνονται όλοι ενώ ο αξιωματικός τους αυτοκτονεί. Παράλληλα οι ιταλικές δυνάμεις αρχίζουν να υποχωρούν στα ορεινότερα οχυρά του νησιού,ενώ ο κόσμος της Κεφαλονιάς αδειάζει τις αποθήκες του από είδη ιματισμού και όπλα που διοχετεύονται στο ΕΑΜ.

Η αντίσταση των Ιταλών όμως στο νησί δεν θα κρατήσει για πολύ. Η ανύπαρκτη αεράμυνα των οχυρωματικών τους έργων θα τα μετατρέψει σε εύκολο στόχο για τα Stukas που βομβαρδίζουν ανεξαιρέτως ιταλικά φυλάκια και ελληνικά χωριά. Στο νησί θα μεταβιβαστεί και το 2ο Τάγμα της 1ης Ορεινής Μεραρχίας των Γερμανών. Πρόκειται για μια ειδική και έμπειρη ομάδα της Wermacht που γρήγορα προέλασε σε όλο τον ορεινό όγκο του νησιού. Το τέλος του ιταλικού δράματος δίνεται στις 21 Σεπτεμβρίου, όπου ο ιταλός διοικητής Γκαντίν αποφασίζει να παραδώσει την Μεραρχία Άκουι για να αποφύγει τον τελειωτικό της αφανισμό. Στο νησί έχουν σκοτωθεί ήδη 1240 Ιταλοί οπλίτες και βαθμοφόροι. Οι Ιταλοί παραδιδονται στον διοικητή Χίρσφελντ, ο οποίος μετά απο διαταγή του στρατάρχη Χούμπερτ Λαντς ξεκινά τις ομαδικές εκτελέσεις των αιχμαλώτων.


Η σφαγή


Οι ομαδικές εκτελέσεις των Ιταλών αιχμαλώτων λαμβάνουν διαστάσεις εκατόμβης σε όλο το νησί. Χιλιάδες ιταλοί εκτελούνται παντού, με την σφαγή να ξεκινά από το Κόκκινο Σπίτι στους Αγίους Θεοδώρους, όπου  εκτελέστηκαν 136 αξιωματικοί σε ομάδες των τεσσάρων. Υπολογίζεται ότι περιπου 4800 Ιταλοί αιχμάλωτοι εκτελέστηκαν στο νησί μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη. Η ιταλική τραγωδία κλείνει με τον θάνατο ακόμα 3000 Ίταλών αιχμαλώτων κατά την μεταφορά τους από το νησί στην ενδοχώρα, όταν το πλοίο που τους μετέφερε χτύπησε σε νάρκες... Οι ελάχιστοι Ιταλοί που κατάφεραν να γλιτώσουν παραδώθηκαν στον ΕΛΑΣ, που τους φυγάδευσε στην ενδοχώρα. Ο λοχίας Αντόνιο Καπαρέλι που πέρασε στο ΕΑΜ κατέθεσε αργότερα στην Νυρεμβέργη ενάντια στον Λαντς.

Σήμερα

Σήμερα στο νησί, όπως και σε πολλά μέρη της Ελλάδας μπορέι κανείς να βρεί άφθονα σημάδια της Ιταλικής κατοχής και της καταστροφής της μεραρχίας Άκουι. Σκουριασμένα ιταλικά κράνη γεμάτα τρύπες, κάλυκες από οβίδες και κουφάρια τσιμεντένιων οχυρών. Ο Κόκκινος Φάκελος θα τα επισκευθεί μέσα από τις φωτογραφίες του Ν. Τσελέντη και του Ριζοσπάστη.
Τρωγιανάτα 22/9/1943. Πτώματα 31 αξιωματικών και 601 υπαξιωματικών και στρατιωτών του 2ου τάγματος του 17ου συντάγματος πεζικού και άλλων τμημάτων της Ακουι που εκτελέστηκαν από τον ταγματάρχη Κλέμπε. Τα πτώματα θαφτήκανε από τους κατοίκους σε τρεις δεξαμενές. Ξεθάφτηκαν μετά τον πόλεμο και αναπαύονται σήμερα στο μνημείο πεσόντων στο Μπάρι. (Ριζοσπάστης)


Ατομικά είδη εκτελεσμένων στρατιωτών και τηλεπικοινωνιακό υλικό της ιταλικής Μεραρχίας (Ριζοσπάστης)Στο παλιό γερμανικό οχυρό Μπαταρία κατά την περιοδο 1950-1955. Κάτοικοι της Κεφαλονιάς ποζάρουν πάνω στις εγκαταστάσεις του πυροβόλου 4 που τότε δεν είχε απομακρυνθεί ακόμα από τον στρατό. (αρχείο Παταμιάνου-Βανδώρου)
Τρία ιταλικά κράνη και ένα πολυβόλο σε έκθεση στο χωριό Περατάτα (Ν. Τσελέντης)


Ιταλοί εκτελεσθέντες σε άγνωστο χώρο της Κεφαλονιάς τον Σεπτέμβρη του 1943


Οχυρό Μούντα. Τσιμεντένια θέση για εγκατάσταση αντιαεροπορικού (Ν. Τσελέντης)


Είσοδος σε μια απο τις αποθήκες πυρομαχικών του πυροβόλου 3 των Γερμανών (Ν. Τσελέντης)


Στο οχυρό Μούντα σε πρώτο πλάνο η βάση του πυροβόλου 3 (Ν. Τσελέντης)


Ευρήματα στα Αντύπατα. Ένα ιταλικό κράνος, ένα γερμανικό φωτιστικό βλήμα οβίδες και κάλυκες αντιαρματικών. (Ν. Τσελέντης)
Από το οχυρό Μούντα, γερμανικό κράνος και κάλυκας φωτιστικού βλήματος (Ν. Τσελέντης)


Οχυρό Μούντα. Στο άνω μέρος της πορτας διακρίνονται ακόμα μερικές γερμανικές επιγραφές. (Ν. Τσελέντης)


Κάννη γερμανικού πυροβόλου Pak 40 των 75 χιλιοστών στην παραλία της Αγίας Κυριακής (Ν. Τσελέντης) 


Τμήμα βλήματος των 150 χιλιοστών και πώματα (Ν. Τσελέντης)


Παραλία Άσσος. Τσιμεντένια βάση όλμου (Ν. Τσελέντης)


Οχυρό Μπαταρία. Τσιμεντένιο τμήμα εγκαταστάσεων (Ν. Τσελέντης)


Στιγμιότυπο παράδωσης Ιταλών στρατιωτών στο γερμανικό φακό.Στην περιοχή της Κεφαλονιάς βρίσκεται ακόμα θαμμένο ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής αλλά και της ισταλικής ιστορίας. Σε εορτασμό προς τιμήν των νεκρών της Άκουι στον ταφο τους στο Αργοστόλι παρεβρέθηκε μάλιστα και ο πρόεδρος της δημοκρατιας κ. Παπούλιας. Παράλληλα η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ στο Καρπενήσι δεν έγινε δεκτή από μέρος του κυρίου Μπακογιάννη που έχει εκλεγεί δήμαρχος Καρπενησίου (υιός Ντορας). Αυτό αποτελεί δέιγμα της απαξίωσης της ελληνικής ιστορίας από ένα κράτος λήθης και διαστρέβλωσης...

Θα κλέισουμε με μια άλλη φωτογραφία για να μην δωθεί η λάθος εντύπωση για το άρθρο ...

Ιταλοί φαντάροι ποζάρουν με χαμόγελο πάνω απο τα κορμιά εκτελεσθέντων Ελλήνων πατριωτών ...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου