Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Η Λαική Πολιτοφυλακή

Στις περιοχές που ήταν υπό την κατοχή του ΔΣΕ και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, οργανώθηκαν, με πρωτοβουλία της ΠΔΚ, οι θεσμοί της λαικής εξουσίας. Ένας από αυτούς τους θεσμούς ήταν και η Λαική Πολιτοφυλακή. Η οργάνωση της Λαικής Πολιτοφυλακής ξεκίνησε επίσημα στις 28 Δεκεμβρίου του 1947, αν και σε πολλές περιοχές η οργάνωσή της είχε ήδη ξεκινήσει από νωρίτερα. Η οργάνωση της Λαικής Πολιτοφυλακής ξεκίνησε αρχικά με διατάγματα του Αρχηγείου του ΔΣΕ και στην συνέχεια με νόμους και διατάγματα της ΠΔΚ.

Η Λαική Πολιτοφυλακή απαρτίζονταν από πολίτες όλων των φύλων που είτε κατείχαν κάποια σημαντική θέση στην κοινώτητα είτε είχαν την εμπιστοσύνη της ΠΔΚ. Οι πολιτοφύλακες δέχονταν ελαφρύ οπλισμό και βασική εκπαίδευση. Καθήκοντα τους ήταν η τήρηση της τάξης ανάμεσα στους πολίτες, η διευκόλυνση της ζωής τους και η εφαρμογή του αναδασμού γης που πραγματοποιούσε η ΠΔΚ στις περιοχές ελέγχου της. Σημαντικό είναι να ειπωθεί ότι δεν πρέπει η Λαική Πολιτοφυλακή να συγχαίεται με τα Κέντρα Πληροφοριών (ΚΠ), αφού έτσι και αλλιώς η δράση της δεν ήταν στρατιωτική ή πολιτική.



Έντυπο εγχειρίδιο της Λαικής Πολιτοφυλακής. Το βιβλίο απευθύνεται στους πολιτοφύλακες επεξηγόντας τους τα καθήκοντά τους. Πρόκειται για έκδοση της ΠΔΚ

Το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου.




Τηλεγράφημα που δέχθηκε κλιμάκιο της Λαικής Πολιτοφυλακής και αφορά τον αναδασμό της γης στο χωριό Πλατύ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου