Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Τίμησαν τους αγωνιστές της Μακρονήσου


Έλαβε χώρα χθές 13/03/2011, στην πόλη του Λαυρίου, σε κλίμα αγωνιστικό αλλά και συγκινησιακά φορτισμένο η εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ-ΠΕΚΑΜ για τους αγωνιστές της Μακρονήσου.

Η εκδήλωση που συγκέντρωσε πολύ κόσμο από κάθε ηλικία, έγινε με την προτωβουλία της ΠΕΚΑΜ (Πανελλήνια Ενωση Κρατούμενων Αγωνιστών Μακρονήσου). Την εκδήλωση συνέδραμαν η ΠΕΑΕΑ (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης) και ο Δήμος Λαυρίου. Το πρώτο σκέλος της εκδήλωσης έλαβε χώρα δίπλα στην θάλασσα, στο άγαλμα της μάνας του Μακρονησιώτη. Σε μια σεμνή τελετή διαβάστηκαν τα ονόματα των θυμάτων του ΣΦΑ κατά την σφαγή της Μακρονήσου και κατατέθηκαν στεφάνια στην τιμή των πεσόντων. Στεφάνια κατέθεσαν, η ΠΕΑΕΑ, η ΠΕΚΑΜ, ο Δήμος Λαυρίου, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, το ΠΑΜΕ, η ΚΕ του ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στον χώρο του μηχανουργείου Λαυρίου, όπου εκτέθηκε πλούσιο φωτογραφικό υλικό της Μακρονήσου και της Εθνικής Αντίστασης. Η έκθεση περιλάμβανε και αρκετά αντικέιμενα από το στρατόπεδο της Μακρονήσου που προέρχονται από το Μουσείο Μακρονήσου. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμος Λαυρίου και το ΠΑΜΕ, ενώ μίλησε και εκπρόσωπος της οργάνωσης Μπλόκο Λαυρίου που μάχεται ενάντια στα ΧΥΤΑ. Στην συνέχεια τον λόγο πήραν ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΚΑΜ που ενημέρωσαν τον συγκεντρωμένο κόσμο για τα ιστορικά γεγονότα της Μακρονήσου αλλά και για την σημερινή τραγική κατάσταση του νησιού. Η εκδήλωση έκλεισε με σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Μακρονησιώτες, αντάρτες, φίλοι και συγγενείς, στο μνημείο της μάνας της Μακρονήσου


Οι νέοι της ΚΝΕ καταθέτουν στεφάνι


Αντικείμενα από την Μακρόνησο



Κατάμεστη η αίθουσα του μηχανουργείου



Από την φωτογραφική έκθεση της εκδήλωσης



4 σχόλια:

  1. Αγαπητοί σύντροφοι, η ανάρτηση που κάνατε για την εκδήλωση της 13ης Μάρτη 2011 που έγινε στο Λαύριο προς τιμή των αγωνιστών της Μακρονήσου, εμπεριέχει 2 σοβαρές ανακρίβειες. Παρακαλούμε να τις διορθώσετε και να αναφέρετε ότι η εκδήλωση δεν έγινε με πρωτοβουλία της Π.Ε.Α.Ε.Α αλλά της Π.Ε.Κ.Α.Μ. όπως εξάλλου γίνεται κάθε χρόνο. Η Π.Ε.Α.Ε.Α. ο Δήμος, και το εργατικό κέντρο συνδράμουν σ' αυτή την εκδήλωση. Επίσης να διευκρινίσετε ότι η Π.Ε.Κ.Α.Μ. δεν είναι επιτροπή (;) αλλά αναγνωρισμένο σωματείο ως Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου.
    Για του λόγου του αληθές σας στέλνω τη σχετική πρόσκληση που κυκλοφόρησε η Π.Ε.Κ.Α.Μ.

    http://prntscr.com/1nf3n

    συντροφικά, Tάσoς Mανωλίτσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Μανωλίτση

    Λάβαμε τις διευκρινίσεις σας και προβήκαμε στις ανάλογες αλλαγές. Θα θέλαμε όμως να ρωτήσουμε την σχέση σας με τον αγωνιστή Τάσο Μανωλίτση εκ Λευκάδας του 2/39 Συντάγματος ΕΛΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tάσoς Mανωλίτσης (Koυβαλιάς)20 Μαρτίου 2011 στις 1:59 μ.μ.

    Ειμαι συγχωριανος του Ελασιτη και μαχητη του ΔΣΕ, Tάσου Mανωλιτση(Xαρος) και δευτεροξαδερφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Xαιρόμαστε για την γνωριμία, εάν θέλετε να μας στείλετε ένα βιογραφικό σας (εάν μετείχατε στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΔΣΕ) ή και του κυρίου Μανωλίτση (Χάρου) με χαρά θα το ανεβάσουμε στο άρθρο μας με τα βιογραφικά των αγωνιστών. Μπορείτε να τα αφήσετε εδώ υπό μορφή σχολίου και άμεσα θα μεταφερθούν στο ανάλογο άρθρο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή