Ο ΔΣΕ έδρασε σε μια περίοδο μεγάλων στερήσεων και κακουχιών. Οι μαχητές του συχνά στερούνταν τροφής, ένδυσης και ανάπαυσης. Το θέμα αυτό ήταν επικίνδυνο να δημιουργήσει από την αρχή σοβαρά προβλήματα πειθαρχίας αλλά και ηθικού. Παρόλα αυτά δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι ο ΔΣΕ υπήρξε ένας στρατός δημοκρατικός και σοσιαλιστικός, που διαπνέονταν από τα ανάλογα ιδανικά. Συνεπώς, τα στελέχη και οι μαχητές του μάχονταν για μια μελλοντική δίκαιη κοινωνία και ήταν διατεθειμένα να θυσιάσουν και να θυσιαστούν. Πάντως, η επιβεβαίωση της δράσης, ο έπαινος και η αναγνώριση, όχι με την σύγχρονη, αλλά με την μαρξιστική έννοια είχαν ξεχωριστή θέση στην καρδιά των μαχητών. Έτσι η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ) έκρινε σκόπιμο να θεσπίσει ένα είδος ηθικής αμοιβής για του μαχητές του ΔΣΕ. Έτσι το 1949 και μετά τις πολιτικές διαπιστώσεις της ΚΕ για την μάχη της Μουργκάνας η ΠΔΚ εγκαινιάζει τις ηθικές αμοιβές του ΔΣΕ δίκην παρασήμων και μεταλλίων.
Στους μαχητές του ΔΣΕ στο εξής απονέμονται τα παρακάτω είδη μεταλλίων και παρασήμων, κάθε ένα για ξεχωριστή περίσταση:
- Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α΄ και Β΄ τάξης.
- Παράσημο «Ηλέκτρα».
- Μετάλλιο εξαιρετικής δράσης ελεύθερων σκοπευτών.
- Μετάλλιο εξαιρετικής σαμποταριστικής δράσης.
- Μετάλλιο εξαιρετικής δράσης μέσα σε κατεχόμενη πόλη.
- Μετάλλιο εξαιρετικής δράσης στο πυροβολικό.
- Μετάλλιο εξαιρετικής δράσης στο ναυτικό.
- Μετάλλιο εξαιρετικής δράσης μέσα στο μοναρχοφασιστικό στρατό.
- Μετάλλιο για κατάρριψη αεροπλάνου.
- Μετάλλιο για καταστροφή τανκς.
- Διάκριση τραυματία.
- Διάκριση για παλιά υπηρεσία στον ΕΛΑΣ.
- Διάκριση αρχαιότητας
Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει το μετάλλιο δράσης στον ΕΛΑΣ, έπαινος που στοιχειοθετήθηκε μετά από την διαπίστωση της ανάγκης για ξεχωριστή διάκριση των μαχητών της Εθνικής Αντίστασης. Ο νόμος 21 που θεσμοθετεί τα μετάλλια αυτά αναγράφει τα εξής:
"Με το νόμο αυτό η Κυβέρνησή μας δίνει μια ελάχιστη ηθική αμοιβή στους πολεμιστές του στρατού μας, στελέχη και μαχητές που γράφουν την ηρωική ιστορία του στρατού μας. Με το νόμο αυτό δίνεται μια πολύπλατιά βάση για να αναπτυχτεί η άμιλλα μέσα στον ταχτικό λαϊκοεπαναστατικό μας στρατό και ν' ανέβει έτσι η στάθμη του στρατού μας. Ο νόμος 21 είναι ένα γερό ηθικοπολιτικό όπλο στα χέρια των διοικήσεων των μονάδων του στρατού μας για να πραγματοποιήσουν το σύνθημα του Γενικού Αρχηγείου, για να γίνει το 1949 ο αποφασιστικός χρόνος της νίκης.
Ο νόμος αυτός ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες του στρατού μας και εξυπηρετεί τις στρατηγικές και ταχτικές μας επιδιώξεις."
Δόθηκε το μετάλλιο στρατιωτικής αξίας Α΄ τάξης σ' ένα στέλεχος. Το μετάλλιο στρατιωτικής αξίας Β΄ τάξης σε 9 (σε 2 ομαδάρχες, 4 ανθυπολοχαγούς, 1 υπολοχαγό και 2 υποστράτηγους).
Παράσημα «Ηλέκτρα» 23, μετάλλια εξαιρετικής σαμποταριστικής δράσης 8, μετάλλια για καταστροφή τανκς 5, μετάλλια για κατάρριψη εχθρικού αεροπλάνου 3, μετάλλια για εξαιρετική δράση ανίχνευσης 6.
Συνολικά τα μετάλλια που δόθηκαν κατά μονάδα μοιράζονται έτσι:
Στην IX Μεραρχία 11, Χ Μεραρχία 25, XI Μεραρχία 17, Ι Μεραρχία 1, II Μεραρχία 1.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου