Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ο ηρωικός Πυθαγόρας

Ο Πυθαγόρας με στολή του ΔΣΕ
Ο Γεώργιος Μπελκάκης ή Πυθαγόρας γεννήθηκε στην Αιδηψώ Ευβοίας από γονείς βιοπαλαιστές. Με τον ερχομό των Γερμανών εντάσσεται στις πρώτες ομάδες μαχόμενων ανταρτών που αργότερα συστήνουν τον ΕΛΑΣ. Εκεί λαμβάνει τον τίτλο του ανθυπασπιστή. Μάχεται μαζί με τα τμήματα του Διαμαντή και του Άρη.

Με την συμφωνία της Βάρκιζας κυνηγιέται και ακολουθεί, όπως πολλοί παλιοί αγωνιστές τον μονόδρομο του βουνού. Το 1946 θα γίνει και μέλος του ΚΚΕ και θα του δοθεί η διοίκηση της 144ης Ταξιαρχίας στο πλευρό του Διαμαντή, με τον οποίο γνωρίζονται καλά. Η Ταξιαρχία του Πυθαγόρα εντάσσεται στην 2η Μεραρχία του ΔΣΕ. Μιά από τις πιό μεγάλες σε έκταση και σε σημασία επιχειρήσεις που αναλαμβάνει η 2η Μεραρχία είναι η κατάληψη του Καρπενησίου. Εκεί ο Διαμαντής με τον Χ. Φλωράκη και την 1η και 2η Μεραρχία καταλαμβάνουν και κρατούν για αρκετές ημέρες την πόλη. Ο Πυθαγόρας διακρίνεται και του αμονέμεται τιμητική μνεία. Αργότερα με το καλοκαίρι του 1949 θα ακολουθήσει την Μεραρχία του Διαμαντή πίσω στις επιχειρήσεις της Ρούμελης. Εκεί θα διακριθεί ξανά για την σύλληψη του ταξίαρχου Μαρκόπουλου κατά την κατάληψη του Λιδωρικίου.


Τον Ιούνη όμως του 1949, τα αντάρτικα τμήματα της Ρούμελης δέχονται τις ασφυκτικές πιέσεις του εχθρού. Αναγκασμένοι σε διαρκείς ελιγμούς, ξυπόλητοι και πεινασμένοι οι αντάρτες του ΔΣΕ πολεμούν όπως πολλοί λένε για έναν αξιοπρεπή θάνατο. Υπό αυτές τις συνθήκες πέφτει σε ενέδρα και το τμήμα του Πυθαγόρα. Εκείνος μαχόμενος μέχρι τέλους συλλαμβάνεται τραυματισμένος από τον κυβερνητικό στρατό.

Ο Πυθαγόρας θα μεταφερθεί εσπευσμένα στην Λαμία όπου θα ανακριθεί σκληρά για την τύχη του ταξίαρχου Μαρκόπουλου. Τα λίγα πράγματα που θα αποκαλύψει είναι ότι εκέινος τον συνέλαβε και ότι κρατείται καλά στην υγεία του. Μετά δύο μέρες ο Πυθαγόρας θα μεταφερθεί στην Λάρισα όπου θα καταδικαστεί από το στρατοδικείο σε πεντάκις εις θάνατον. Στις 10 Ιουλίου, ο Πυθαγόρας θα στηθεί  μπροστά από το απόσπασμα και θα εκτελεστεί.




 144η Ταξιαρχία (Ταξιαρχία Πυθαγόρα)

  • Διοικητής: Γεώργιος Μπελκάκης (Πυθαγόρας) 
  • Πολιτικός Επίτροπος: Π. Μπέηκος
  • Τάγμα 1: Κ. Βραχωρίτης
  • Τάγμα 2: Γ. Χουλιάρας (Περικλής)



19 σχόλια:

  1. Το κρίμα είναι ότι οι σημερινοί ντόπιοι δεν έχουν ιδέα για τον Καπετάν Πυθαγόρα.....Μόνο τα λεφτά απο τα λουτρά τους νοιάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευχαριστω πολυ για το αρθρο ο Πυθαγορας ηταν συγγενης μας. Μάριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι ανηψο-αγγόνα και θα ήθελα να μάθω περισσότερα για εκείνον. Είμαι υπερήφανη για έναν ήρωα σαν τον θείο-παππού μου. Ήταν αδερφός της γιαγιάς μου, Παναγιώτας Μπελκάκη.

      Διαγραφή
  3. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΣΟΥ
    ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΟΥΜΕ
    ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια για το μπλογκ. Το διαβάζω ανελλιπώς και συστηματικά.

    Ο Πυθαγόρας μάλλον είναι αυτός που εικονίζεται προς το τέλος αυτού του προπαγανδιστικού φιλμ:
    http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/06/arxeiako-yliko-aixmalotoi-tou-dse/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια

    Ναι είναι σίγουρα ο φουκαράς ο Πυθαγόρας που εμφανίζεται στο βίντεο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Oι καλύτεροι έφυγαν τότε,άλλοι άφησαν τα κόκκαλά
    τους στα βουνά,άλλοιστους τόπους εκτελέσεων και
    άλλοι στην υπερορία.Ενας απ'αυτούς ήταν και ο Πυθαγόρας.Αυτοί οι "ξυπόλητοι" όπως λέει το
    προπαγανδιστικό φιλμάκι στο tvxs,κράτησαν τρία χρόνια,καιέκαναν τους στρατηγούς να παραμιλάνε.
    Μετά ήρθαν οι Αμερικάνοι και τα υπόλοιπα είναι
    ιστορία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λοιπόν σου έκανα διαφήμιση στο :

    http://www.tvxs.gr/news/%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF/%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CF%8E%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CF%83%CE%B5


    Και διπλασίασες τα σχόλια για τον Πυθαγόρα:))))

    Μεταφέρω κάτι που έγραψα :

    Όπως έγραψα ο Πυθαγόρας συλληφθεί στις 16/6/1949 πέρασε στρατοδικείο και οδηγήθηκε σε εκτέλεση. Δηλαδή τον Ιούλιο εκτελέστηκε, Άρα πριν τον Γράμμο - Βίτσι, προπαγανδιστικές μαλακίες, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ιστορικό ντοκουμέντο πλην των φωτογραφιών που καλό είναι να μένουν.

    Και μιας και μιλάμε για τον Πυθαγόρα, ήταν υπαξιωματικός (μόνιμος) του τακτικού στρατού, στην μάχη κατά την κατάληψη του Λιδορικίου (που είχε στόχο ανεφοδιασμού και εντυπώσεων - γοήτρου), όπου και συνελήφθηκε ο ταξίαρχος Μαρκόπουλος (διοικητής Λιβαδειάς στο μανίκι του είχε διακριτικά ότι ήταν 18 εξάμηνα στην πρώτη γραμμή, 3 φορές αριστείο ανδρείας), ο Πυθαγόρας αν θυμάμαι καλά έκανε ελιγμό αντιπερισπασμού, τον Μαρκόπουλο τον έπιασε ο περίφημος Γκούρας διοικητής της 88 Μονάδας Χώρου που είχε αρκετές επιτυχίες λέγεται ότι ο Μαρκόπουλος όταν συνελήφθηκε θέλησε να τον δει τον Γκούρα και διηγούνται κάποιες λεπτομέρειες αλληλοσεβασμού, της συνάντησής τους.

    Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι η επίθεση έγινε αφού η ΙΙ Μεραρχία διάσχισε πεζοί 460 χιλιόμετρα σε είκοσι ημέρες οι αντάρτες έλεγαν "Ψωμί ούτε θυμόμαστε από πότε έχουμε να φάμε".

    Τώρα υπό συνθήκες κράτησης ο Πυθαγόρας (λέγεται) ότι είπε ότι έπιασε τον Μαρκόπουλο, το πιθανότερο είναι ότι ο Ταξίαρχος πιάστηκε από τον Γκούρα < Θανάσης Δρακούλης> (ο οποίος και αυτός αν θυμάμαι καλά εκτελέστηκε αργότερα).

    Τώρα κατηγορήθηκαν πολλοί για τον θάνατο του Μαρκόπουλου (που ήταν νενναίος δημοκρατικός αξιωματικός και παρ ολίγο να μπει στον ΕΛΑΣ στην κατοχή), το πιθανότερο είναι ότι σκοτώθηκε από πυρά του ΕΣ.

    Ερμής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια Ερμή. Έχω να προσθέσω στα όσα έγραψες τα εξής

    1) Ο Πυθαγόρας έκανε όντως αντιπερισπασμό κατά την επιχείρηση στο Λιδορίκι και βοήθησε στην σύλληψη του Μαρκόπουλου, την οποία πολλοί έχουν διεκδικήσει. Παρόλα αυτά όντως τιμήθηκε για την δράση του Λιδορίκι

    2) Ο Μαρκόπουλος είναι παντελώς αδιερεύνητο το πως πέθανε και όντως η πιο πιθανή εκδοχή είναι τα πυρά του ΕΣ. Υπήρξε όντως από τους λίγους δημοκρατικούς βαθμοφόρους του ΕΣ, με πείρα και στην Μικρασιατική εκστρατεία.

    3) Ο Γκούρας συνελήφθηκε το 1949 και δικάστηκε πεντάκις σε θάνατο. Η ποινή του μετατράπηκε αργότερα σε ισόβια. Πέθανε πολύ πρόσφατα σε μεγάλη ηλικία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ/ή Oberon είμαι ίσιος άνθρωπος έγραψα :

    .... η ιστορίες που παραθέτει μετά από μια πρόχειρη ματιά είδα ότι έχει πολλές ιστορικές ανακρίβειες, όπως πχ ότι ο Πυθαγόρας έπιασε τον ταξίαρχο Μαρκόπουλου.

    Επείσης έκανα μια κριτική στο ζήτημα του Κατίν.

    Να είσαι καλά , σε πρώτη ευκαιρία θα σε διαβάσω.

    ΕΡΜΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα ακριβή μου λόγια ήταν: Εκεί θα διακριθεί ξανά για την σύλληψη του ταξίαρχου Μαρκόπουλου κατά την κατάληψη του Λιδωρικίου. Για την σύλληψη αυτή διακρίθηκαν όλοι οι επιτελείς σε κάθε πόστο του Λιδωρικίου, και οι δύο φαντάροι που συνέλαβαν τον Μαρκόπουλο που ανήκαν στην ομάδα του Πυθαγόρα. Ο Γκούρας δεν έπιασε τον Μαρκόπουλο απλά ήταν υπέυθυνος για το Λιδωρίκι. Μετά την σύλληψή του ζήτησε ο Μαρκόπουλος να τον δει και τότε για πρώτη φορά βρέθηκαν οι δύο

    Αυτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Aφού επιμένεις θα ξαναδώ τις πηγές μου

    Πάντως η 144 Ταξιαρχία ήταν αλλού, η 88 Μονάδα Χώρου ήταν στο Λιδωρίκι, πολλοί ήθελαν να έχουν την τιμή ότι έπιασαν τον Μαρκόπουλο.

    Ερμής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τσέκαρε το βιβλίο Ο Θάνατος ενός Ταξίαρχου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. To έχω υπόψη μου το βιβλίο ( κυκλοφόρησε μάλιστα και πρόσφατα από το ΒΗΜΑ) κάτι έγραψε και ο Πεντεδέκας, τώρα να βρω χρόνο να τα ξαναδώ, αλλά θυμάμαι ότι σίγουρα διεκδίκησαν πολλοί την σύλληψη, υπάρχουν και οι έρευνες του αδελφού του Μαρκόπουλου. Τώρα έγώ μένω με την εντύπωση ότι άνδρες του Γκούρα τον έπιασαν, γιατί αυτοί ήταν στο Λιδωρίκι. Σίγουρα τα στοιχεία έχουν χαθεί, υπάρχει μια σύγχιση για το θέμα.

    Κάποια στιγμή θα το ξαναδώ.

    Ερμής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και μιας και μιλάμε για Εμφύλιο, για να μη θεωρούμε ότι από την μιά είναι οι λύκοι και από την άλλη τα πρόβατα δες και αυτό:

    http://igaiolos.blogspot.com/2011/03/50.html

    Ερμής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ειναι ευκολο να στελνει κανεις μερικά λινκ χωρίς τις αναλογες πηγες. Κανεις στο blog δεν θεωρησε τους αντάρτες του ΔΣΕ πρόβατα. Ανάμεσα σε ένα στρατό 20000 και βάλε ανθρώπων λογικό ειναι να υφίστανται και στοιχεία οπορτουνίστικα ή και εγκληματικά. Εαν δεις το άρθρο μας για τον ΕΚΚΑ θα παρεις μια γευση. Το σίγουρο είναι όμως το εξής τα εγκλήματα και οι ακρότητες έγιναν από την δεξιά και το παρακράτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και από τους δύο έγιναν εγκλήματα, απλά οι νικητές έχουν περισσότερα χρονικά και εδαφικά περιθώρια.
    πχ στον Ρωσικό εμφύλιο οι κομμουνιστές υπερήβησαν των εθνικιστών σε εγκλήματα γιατους ίδιους λόγους.

    Για τον πράκτορα Νο 50 αναφέρονται πηγές....

    Ερμής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κύριε Ερμή


    Μετά και το τελευταίο σας σχόλιο περί ίσων αποστάσεων αποφασίζω να σας γράψω και εγώ εκ μέρους του Κόκκινου Φάκελου μερικά πράγματα σχετικά με τα όσα έχουν ειπωθεί στο άρθρο αυτό. Εγώ εκτός από την ιδιότητά μου ως blogger έχω και την ιδιότητα του ιστορικού.

    1) Μιλάτε διαρκώς για τις πηγές μας σε διάφορα άρθρα. Στο άρθρο του Κατίν οι πηγές μας δίνονται. Στου Πυθαγόρα σας τις δώσαμε. Από την άλλη εσείς δεν βλέπω να στέλνετε και καμιά πηγή πέραν ενός βίντεο στο youtube και ενός λινκ για ένα blog, κατά την γνώμη μου, αμφιβόλου προελεύσεως. Επιπροσθέτως δεν βλέπω καμιά προσπάθεια τεκμηρίωσης των όσων λέτε για το Κατίν.

    2) Το λογοτεχνίζον ύφος, είναι θα έλεγα ατού του Κόκκινου Φάκελου, μιας που προσδίδει μια καλαισθησία στα γραφόμενα, μην κατηγορούμε και την λογοτεχνία τώρα. Δεν βλέπουμε που σας ενοχλεί η καλαισθησία σε σχέση με τα γεγονότα. Άλλωστε όταν δημοσιεύουμε ένα λογοτεχνικό άρθρο ή ποίημα το αναφέρουμε ως τέτοιο.

    3) Στο ζήτημα του Εμφυλίου ο Κόκκινος Φάκελος ΔΕΝ ΚΡΑΤΑΕΙ ΙΣΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ. Όπως αναφέρει η κεφαλίδα, είμαστε μπλογκ αριστερό. Λοιπόν θα ήταν καλό να αναλογιστείτε τα εξής: O ΔΣΕ όπως και ο ΕΣ, ήταν στρατοί. Στους στρατούς (θα το μάθετε εάν υπηρετήσετε), ισχύει στρατιωτικός νόμος. Και ο ΕΣ και ο ΔΣΕ πρόβαιναν σε εκτελέσεις για απειθαρχία και αυθαιρεσία και πολύ καλά έκαναν αφού όπως έλεγε και ο αείμνηστος Άρης , «δεν είμαστε μπουλούκι είμαστε στρατός». ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ, εφάμιλλο των κομμένων κεφαλών παστωμένων με αλάτι, των μαζικών εκτελέσεων, των βιασμών και ξυλοδαρμών, των επιδρομών σε χωριά , της Γυάρου, της Μακρονήσου, του Αη Στράτη και της Ανάφης, που να προέρχεται από την αριστερά ή τον ΔΣΕ. ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ. Ακόμα και για τον Μελιγαλά, ακόμα και για την εκτέλεση του αμερικανού πιλότου στο Καρπενήσι θα δείτε ποια ήταν η στάση της ηγεσίας του ΔΣΕ. Εάν βέβαια ευαρεστηθείτε να ψάξετε…

    Συμβουλευτικά και με τα 53 χρόνια που έχω στους ώμους μου θα σας πω και αυτό: Μην αναζητάτε ηθικά πταίσματα της αριστεράς για την Κατοχή και τον Εμφύλιο, εκεί που τα αναζητάτε, γιατί κινδυνεύετε να παρεξηγηθείτε για νοσταλγός άλλων σκοτεινών εποχών της Ελλάδας…


    ΥΓ: Ο ισχυρισμός σας ότι διαφημίζετε το μπλογκ δεν ευσταθεί αφού από πάνω γράψατε ότι λέμε ανακρίβειες. Λοιπόν, ανακρίβειες ΔΕΝ είναι τα όσα λέγονται για τον φουκαρά τον Πυθαγόρα. Ήταν εκεί και παρασημοφορήθηκε για την δράση της μονάδας του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Άφου ηρέμησα πήγα πάλι στον Μπαντέκο και τους έκανα διάφορες ερωτήσεις.Συγκεκριμένα τους είπα:
    -Καλά ρε μπάρμπα,αξιωματικός δεν μπορεί να ήσουν οπωσδήποτε τσοπάνος ήσουν.Διότι εάν ήσουν αξιωματικός δεν θα έριχνες την ταξιαρχία σου απάνω στο ύψωμα και να διαλυθεί.Γιατί μόνο μια ομαδούλα γλύτωσε.Αλλά έπρεπε να περάσεις χωρίς να σε πάρει κανείς χαμπάρι από το λυκοπέρασμα.
    Τοποθεσία όνομα και πράμα.
    Μας βρίζατε εσείς οι αντάρτες και μας λέγατε Σοκολατόπεδα και στα σακίδια σας βρήκαμε στο κάθε ένα,από μια πλάκα τυλιγμένη σοκολάτα των 300 γρ.Βρήκαμε κούτες τσιγάρα μοιροδάτα.Είστε καλοπερασάκιδες.
    -Και τέλος αφού πιάστηκες αιχμάλωτος γιατί ρε ψωφίμι δεν αυτοκτονούσες όπως ο 'Αρης;
    Νομίζεις οτι βρε δολοφόνε οτι θα ζήσεις;
    Και τότε άνοιξε και αυτός το στόμα του και με τη σειρά μου απάντησε:
    -Πρώτον δεν ήταν τσοπάνης αλλά παλιός αξιωματικός,εαν καλά θυμάμαι της Αλβανίας
    -Δεύτερον από κακές ψευδής πληροφορίες που είχε οτι το ύψωμα και η διάβαση φυλαγώνταν από παλαιούς εθνοφρουρούς
    Οσο για τις σοκολάτες το δικαιολόγησε οτι ήταν για ξηρά τροφή και τέλος οτι θα σκοτωθεί το ξέρει αλλά δεν αυτοκτόνησε διότι δεν ήταν δειλός σαν τον Άρη,αλλά και διότι ήταν τραυματίας και στα χέρια και στα πόδια από ριπή στέν.
    Και μου λέει:
    -Εσύ συναγωνιστή θα ζήσεις;Εσύ θα πας πάλι στη μάνα σου;
    -Για κοίτα απάνω στο Μπουχέτση τι γράφει,εκεί γράφει Γράμμος χάρος.Ε λοιπόν ο Μπαντέκος θα πεθάνει αλλά θα φυτρώσουν χιλιάδες Μπαντέκιδες.Εσάς όμως να γεννούν οι μανάδες σας χίλιους την ημέρα εκεί απάνω δεν θα ανεβείτε ποτέ.
    -Ελα τώρα να πάρεις το πιστόλι μου,που έχω στην αμοσχάλη μου,για να δεις οτι και αυτό έχει αχρηστευθεί από τη σφαίρα.
    Εγώ δεν πίστευτα ακούγοντας οτι έχει πιστόλι πάνω του,δεν τον κοίταξαν από βιασύνη αυτοί που τον έπιασαν,ούτε ήξεραν ποιός ήταν.
    Αλλά έμεινα κατάπληκτος να ακούω από ένα αιχμάλωτο,για πρώτη φορά στη πολεμική ζωή μου,τέτοιες κουβέντες.(...)
    Συνειδητοποιώντας προς στιγμή όλα αυτά κι'οτι μπροστά στο Κούτσορο είχε μεγάλες απώλειες η ταξιαρχία μας,μόνο από παρενοχλήσεις τον κοίταξα και του είπα:
    Τέτοιοι σαν και εσένα είναι κρίμα να χάνονται.Γιατί ίσως καμιά φορά χρειασθούν και χωρίς δισταγμό απλώνω το χέρι μου κάτω από την αμασχάλη του και παίρνω το μάραμπελ με το λουράκι που είχε δέσει στον ώμο του.
    Ήταν πραγματικά στη σκανδάλη χτυπημένο,το πήγα στον διοικητή μου τον Μουστρί και θύμωσε(...)

    το κείμενο είναι από εδεσίτη(?) της περιοχής του παρνασσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή