Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

H Μάχη του Αη - Γιώργη Ευβοίας

Στο χωριό Αη Γιώργης της Εύβοιας δόθηκε μιά από τις πρώτες μάχες του ΔΣΕ, που έμελλε να δείξει το αξιόμαχο του στρατού σε όλο το νησί...

Το 1947 και αφού το τμήμα του ΔΣΕ Ευβοίας με τον Θύμιο Καψή έχει περάσει και εδραιώσει τις θέσεις του στον νησί, οι αντάρτες αποφασίζουν να πλήξουν τις δυνάμεις της αντίδρασης και το φασισμού χτυπώντας το χωριό Αη Γιώργης, όπου υπήρχαν μεγάλες δυνάμεις Χιτών και ΜΑΥδων.
Αρχικά μιά ομάδα με επικεφαλής των αντάρτη Νίκο Μαχαιράκο (Γαμβέτα) ξεκίνησε να ανιχνεύσει τις δυνάμεις στο χωριό. Οι υπόλοιποι αντάρτες έμειναν κρυμμένοι στις παρυφές της πόλης όπου στήσανε και δύο οπλοπολυβόλα. Το σύνθημα δόθηκε με βολές στο κτίριο της Χωροφυλακής. Οι δυνάμεις των ΜΑΥ μαζεύτηκαν γρήγορα στην πλατεία και άρχισαν να βάλουν στα υψώματα. Τα δύο πολυβόλα όμως δεν είχαν αρχίσει να ρίχνουν ακόμα και έτσι εκείνοι νόμιζαν ότι η μάχη θα δίνονταν με σποραδικές τουφεκιες. Στο σημείο αυτό οι άνδρες του ΔΣΕ του θέρισαν και τους έτρεψαν σε φυγή.

Απο τα ΜΑΥ και την Χωροφυλακή κείτονταν 9 νεκροί και πάνω από 10 τραυματίες ενώ απο τον ΔΣΕ τραυματίσθηκαν επτά. Ο ΔΣΕ κατέλαβε το χωριό και μοίρασε προκηρύξεις τονίζοντας οτι ο δωσιλογισμός και ο φασισμός θα τσακίζονταν στο νησί. Απο τον Αη Γιώργη ο ΔΣΕ πήρε αρκετό οπλισμό αφού αφόπλισε την Χωροφυλακή και τα ΜΑΥ. Πολλά όπλα βρέθηκαν και σε σπίτια Χιτών.  Οι τραυματίες ΜΑΥδες και χωροφύλακες αφοπλίσθηκαν και στάλθηκαν σπίτια τους.

Το πλήγμα αυτό στον φασισμό πανικόβαλε όλο το παρακράτος του νησιού που πιά θα σκέπτονταν διπλά τις πράξεις του καθώς και τον στρατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου