Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Η ζωή των μαχητών του ΔΣΕ στις σοσιαλιστικές χώρες

Στο σημείο αυτό θα παραθέσουμε φωτογραφικό υλικό για τις συνθήκες ζωής των Ελλήνων που πέρασαν από τον ΔΣΕ στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, καθώς και των παιδιών τους. Στα παιδιά αυτά συγκαταλέγονται και τα παιδιά του "παιδομαζώματος" της αστικής προπαγάνδας. 




Τσεχοσλοβάκοι ιατροί εξετάζουν ελληνόπουλα, μεγάλο ποσοστό βρέθηκε να πάσχει από φυματίωση και ασιτία όταν πέρασε τα σύνορα



Ελληνόπουλα σε δεκατιανό γεύμα παιδικού σταθμού στο Βασιλίτσικο, κοντά στην Πράγα  





Παιδικος σταθμος στο Σλιβεν το 1950 οι δάσκλοι  είναι ο Τσικουλας και Θεσσαλος






Ομάδα ποδοσφαίρου από Ελληνόπουλα στο Σλίβεν το 1950





Παιδική κατασκήνωση του Γκαμπρόβου . Δασκάλα η Έλλη Γκαγκούλια



Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης στην Σόφια




Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Σόφια




Έναρξη του Α Καλλιτεχνικού Φεστιβάλ το 1960



Μπροσούρα του Β Καλλιτεχνικού Φεστιβάλ το 1963




Έναρξη του Γ Καλλιτεχνικού Φεστιβάλ το 1966




Μουσική ομάδα ελλήνων στο Γκάμπροβο
Σπαρτακιάδα Προσφύγων

Όμιλος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας με δασκάλα την Έλλη Χατζηπαπά






Φροντιστήριο δασκάλων ελληνικής γλώσσας. Δεξιά ο δάσκαλος Γκαγκούλιας στο βάθος οι δάσκαλοι Παπαγεωργίου και Σεγκούνοφ




Έλληνες απόφοιτοι ΑΕΙ και τεχνικών ιδρυμάτων στην Σόφια


Ομάδα παραδοσιακών  χορών στην Σόφια


Moυσικό συγκρότημα Σόφιας



Ενδεικτικό ελληνικής γλώσσας



Το περιδικό της νεολαίας Ελλήνων προσφύγων





Περιοδική έκδοση της ΠΔΟΓ στην Σόφια

2 σχόλια:

  1. Μάς πείσατε. Όταν γύρισαν το 1982 συνταξιοδοτήθηκαν από το ελληνικό κράτος μιας και η ξευτιλισμένη ΕΣΣΔ και οι συνεταιράκια της δεν έδωσαν φράγκο.
    Ό Αντρέας τότε τούς μετέτρεψε σε συνταξιούχους του ΝΑΤ το οποίο τότε είχε αποθεματικά γύρω στα 200εκ δολάρια. Αυτό σακάτεψε το ΝΑΤ και ο Αντρέας τ' άκουγε μέχρι να πεθάνει γι' αυτό το θέμα.
    Πολλοί πολιτικοί πρόσφυγες (πραγματικά ναυάγια της ζωής απ' όσα υπέφεραν από την 4η Αυγ μέχρι τις "λαικές" δημοκρατίες) είπαν οτι ζούσαν σαν αιχμάλωτοι. Ο Μάρκος ήταν καταζητούμενος στην Μόσχα γιατί και καλά δεν είχε διαβατήριο.
    Ο Ζαχαριάδης αυτοκτόνησε στην φυλακή (ψυχιατρείο;) και δεν είχε καταφέρει να συναντηθεί με κανέναν του ΚΚΣΕ. Είχε ζητήσει με επιστολή στην ελληνική πρεσβεία στην ΕΣΣΔ να παραδωθεί στις ελληνικές αρχές και να "δικαστεί" (κατά την έκφραση του) στην Ελλάδα, μάλλον για να γλυτώσει τις άριστες συνθήκες διαβίωσης. Η επιστολή του δόθηκε στην δημοσιότητα πριν λίγα χρόνια μετά τον αποχαρακτηρισμό της από το ΥΠΕΞ.
    Νομίζω οτι πάει πολύ να μνημονεύετε τα καθεστώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1) Kαταρχήν η ΕΣΣΔ είχε παραχωρήσει φυσικά μισθούς και συντάξεις σε όλους ανεξαιρέτως τους πρόσφυγες Έλληνες εκεί όπως και οι άλλες χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι με τα τότε διακρατικά οικονομικά δεδομένα δεν ήταν δυνατή η σταθερή σχέση ρουβλιών και δραχμής και η εξαγωγή μισθών και μισθίων από τη μια χώρα στην άλλη.

    2) Η ΕΣΣΔ ήρθε σε διακρατική συμφωνία με την Ελλάδα για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων προσφύγων που το επιθυμούσαν το 1974. Στη συμφωνία ορίζεται και η οικονομική αποκατάσταση των Ελλήνων. Δεν βλέπω μιας που κάτι τέτοιο είναι και σήμερα εφικτό γιατί να μην είναι και τότε.

    3) Για το ΝΑΤ θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό για το οποίο μιλάτε αφορά τους περίπου 200 ναυτεργάτες που διώκονταν πολιτικά από το 1940 έως και το 1974, που έδωσαν αγώνες από την μεταφορά συμμαχικών δυνάμεων σε όλα τα μήκη των θαλασσών μέχρι σκληρές απεργίες για την καθιέρωση μισθών ταμείων και συντάξεων. Φαντάζομαι λοιπόν ότι δικαίως εργαζόμενοι σαν το Νίκο Αμπατιέλο συνταξιοδοτήθηκαν από το ΝΑΤ ακόμα κι αν το έκανε για τους δικούς του προσωπικούς λόγους το ΠΑΣΟΚ. Επίσης σιγά μην μπήκε μέσα το ΝΑΤ από τους συνταξιούχους! Μην τρελαθούμε κιόλας. Τα Liberty και τα ταμεία-τζόγος δεν τα ξέρετε ??? Τα δάνεια Αίολος 1 και 2 γερμανικά μάρκα? Τη φούσκα του χρηματιστηρίου ???

    4) Ο Μάρκος Βαφειάδης ουδέποτε υπήρξε καταζητούμενος στη Μόσχα, ειδικά αφού δεν διέμενε εκεί παρά ελάχιστα. Ο Μάρκος μάλιστα την περίοδο που αναφέρεστε υπήρξε και μέλος του ΚΚΕ εκεί ...

    5) Για το Νίκο Ζαχαριάδη θα δεχτώ ότι ήταν θύμα του 20ού Συνεδρίου και του Μπρεσνιεφισμού αλλά θα ήθελα να μου εξηγήσετε πως συναντήθηκε με μέλη του ΚΚΕ πριν την αυτοκτονία του αν το ΚΚΣΕ τον είχε αποκλείσει...

    6) Τα καθεστώτα αυτά που θεωρείτε ότι τα μνημονεύουμε έτσι άκριτα, τυχαίνει παρά τα πολλά λάθη και αδυναμίες τους να διέθεταν ένα επίπεδο ζωής που σήμερα στην Ελλάδα είναι όνειρο θερινής νυκτός αν όχι για όλους τουλάχιστον για τους πολλούς. Επειδή λοιπόν η έννοια ελευθερία και δημοκρατία θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον σχετική στο κράτος- προτεκτοράτο της ΕΕ και της Γερμανίας με τους 20.000 αστυνομικούς για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου και των χημικών στα σχολεία, προτιμώ αυτά τα καθεστώτα ως το μη χείρον βέλτιστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή