"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Φινάλε χωρίς encore για το μεγάλο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη

 

Σήμερα, έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος συνθέτης του κινήματος και ένας από τους τελευταίους της δρακογενιάς της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, Μίκης Θεοδωράκης.

Ο Κόκκινος Φάκελος δηλώνει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους τους, αποχαιρετώντας τον όπως του αρμόζει, ως άνθρωπο, αγωνιστή και συνθέτη, που πέρασε στο Πάνθεον της Εθνικής Αντίστασης και της Μουσικής. 




Ο Μίκης Θεοδωράκης, προαισθανόμενος το τέλος της ζωής του, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, δίνοντάς του το στίγμα των τελευταίων του επιθυμιών.

Στην προσωπική του επιστολή στις 5 Οκτωβρίου 2020, προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, έγραφε: “Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής.”

Με την επιστολή του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ζητούσε από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να επιληφθεί εκείνος προσωπικά ώστε, όπως έγραφε: “να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη”.

Εμείς τον αποχαιρετούμε με το νοητό σάλπισμα της τρομπέτας του ΕΛΑΣ, στο τελευταίο προσκλητήριο, και μια από τις προσωπικά αγαπημένες του συνθέσεις, το Canto General


https://www.youtube.com/watch?v=wGliDjpkzZ0&ab_channel=FMRecords






4 σχόλια:

  1. https://www.902.gr/eidisi/kosmos/269943/tha-fotizei-toys-neoys-epanastates-kallitehnes ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής"

    Θέλει να πεθάνει σαν κομμουνιστής, αλλά θέλει και να ταφεί ως καλός χριστιανός με ένα σταυρό ναααα πάνω στο φέρετρο.

    Τα στερνά τιμούν τα πρώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως μπορείς να δεις και από το ταφικό μνημείο του, δεν υπάρχει σταυρός

      Διαγραφή
  3. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
    Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημήτρη Κουτσούμπα για την απώλεια της Ταμίλα Γιαμπρόβα

    Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα προς την Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, για την απώλεια της Ταμίλα Γιαμπρόβα. Η συντρόφισσα Ταμίλα Γιαμπρόβα, ήταν πρόεδρος της Ένωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας, αρχισυντάκτρια του ρωσόφωνου θεωρητικού περιοδικού «Μαρξισμός και Σύγχρονη Εποχή».

    Παραθέτουμε το μήνυμα που απέστειλε ο Δ. Κουτσούμπας:

    «Προς την Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

    Σύντροφοι,

    Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια της σ. Ταμίλα Γιαμπρόβα, Προέδρου της Ένωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας και αρχισυντάκτριας του περιοδικού ''Μαρξισμός και Σύγχρονη Εποχή''.

    Η σ. Ταμίλα Γιαμπρόβα έχαιρε μεγάλης εκτίμησης του ΚΚΕ, όχι μόνον γιατί επέλεξε το δρόμο του αγώνα, κόντρα στο ρεύμα της αντεπανάστασης, αλλά και γιατί με τις γνώσεις και το έργο της συνέδραμε στη συλλογική προσπάθεια διερεύνησης των αιτιών ανατροπής του σοσιαλισμού, στήριξε με τις ανεξάντλητες προσωπικές δυνάμεις της την πάλη με τον οπορτουνισμό, συνέβαλε στην πορεία επαναστατικής ανασυγκρότησης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

    Το ΚΚΕ τιμά την ακούραστη, τη μαχητική και επιστημονικά καταρτισμένη κομμουνίστρια Ταμίλα Γιαμπρόβα.

    Παρακαλώ να μεταφέρετε τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της και σε όλους τους συντρόφους της.

    Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας». https://www.902.gr/eidisi/politiki/270121/syllypitirio-minyma-toy-dimitri-koytsoympa-gia-tin-apoleia-tis-tamila ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή